Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

DJ Shadow

Derelict 3 tyg. temu

Obrazek

DJ Shadow, właśc. Josh Davis (ur. 29 czerwca 1972 w Hayward) – amerykański muzyk-turntablista, twórca muzyki trip-hopowo elektronicznej. Łączy w swoich utworach elementy m.in. muzyki funk, rocka, hip-hopu, jazzu, soulu, ambientu.

Endtroducing..... wydany w 1996 to album, który wyniósł sampling do rangi sztuki. Poszczególne utwory nierzadko zawierają po 30 sampli, z których Shadow w genialny i niespotykany wcześniej sposób poukładał melodyjne, melancholijne kolaże w hip hopowej/trip hopowej stylistyce. Co więcej, nie było żadnych oporów, aby w jednym utworze wykorzystać równocześnie sampel z Metaliki oraz Kurtis Blow'a. W innym numerze atakuje zsamplowany automat perkusyjny z kawałka Run DMC, lecz przearanżowany na kurewsko szybki blastbeat. Absolutny kolos tego nurtu.

Obrazek

Dysko:
-Endtroducing.....(1996)
-The Private Press (2002)
-The Outsider (2006)
-The Less You Know, the Better (2011)
-The Mountain Will Fall (2016)
-Our Pathetic Age (2019)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 tyg. temu

Entroducing to kult jebany, jak dla mnie najlepsza płyta zagranicznego hip hopu. Późniejszego nic za bardzo nie znam i w sumie nie planuję tego zmieniać. Miałem jakiś czas temu fazę na sprawdzanie kolejnych płyt wykopanych przez niego w piwnicy jakiegoś sklepu, oglądałem dokumenciki itp. Prawdziwy zajawkowicz, jak o tych latach tworzenia tego opowiadał, to od razu widać, że z miłości do winyli, muzyki i tego, co robił powstało to arcydzieło. Dzisiaj to już chyba ze względów prawnych coś takiego jest niemożliwe do sklejenia i dlatego mi się nie spieszy do sprawdzania kolejnych jego płyt. Z pewnością temu jednemu jedynemu strzałowi nie dorastają do pięt.

Polecam:

Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict tydzień temu

Do sprawdzenia dorzucam jeszcze debiutancki album projektu UNKLE, w pełni wyprodukowany przez DJ Shadow'a. Świetna rzecz.

Obrazek

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 5 dni temu

Czemu nie w electro?

Wróć do „Inne gatunki muzyczne”