Czeski zespół gotycko-rockowy. Bardzo lubię. Słucham w zasadzie od plus/minus dwudziestu lat, oczywiście nie całości i nie z poziomu mądrusia, a raczej z poziomu młodzieńca, który z kilkoma mu podobnymi postanowił posłuchać sobie na poważnie zespołu, który wśród kolegów kuców wzbudzał taką bekę klipem do
Transylvanian Werewolf. Spodobało mi się już wtedy i od tamtychże lat odległych regularnie wracam do kapeli. Rzecz jasna z czasem poznając kolejne materiały, poszerzając wiedzę nt muzyki zespołu et cetera.
Nie słyszałem żadnej płyty wydanej po 2000 roku, ostatnia jaką znam to
Metropolis. Ale starsze nagrania są na tyle różnorodne i bogate, że do tej pory wystarczały mi, jeśli o dźwięki XIII. Stoleti chodzi. Do ulubionych zaliczam na pewno wspomniane wyżej
Werewolf, ale także chyba najbardziej popularne (ze względu na kawałek
Elizabeth)
Ztraceni v Karpatech (a to dość krzywdzące podejście, bo ponieważ gdyż calutki album jest bardzo, ale to bardzo równy i żaden utwór nie odstaje od owej
Elżbietki poziomem). Zajebisty jest także trochę cięższy (ale nie metalowy)
Nosferatu z nieśmiertelnymi (jak wampir!) hitami pokroju
Nevěsta temnot, ale również lżejsza
Gotika (gdzie tytułowy numer zrywa wszystkie nietoperze z poddasza). A to wszystko tylko przykłady, kierunki, które warto sprawdzić, jeśli chce się zagłębić w twórczość bohaterów tematu.
Zwrócę jeszcze uwagę na brzmienie, które na każdym osłuchanym przeze mnie materiale jest po prostu świetne. Dopasowane do muzyki, nieważne, czy grają ciężkiego rocka, czy synthpop. Z zajebistymi bębnami i cudowną przestrzenią, która jest naturalnie wypełniana przez pozostałe instrumenty. Jednym słowem, brzmienie jak z epoki, dla winylarzy to musi być miodzik.
Muzyka to chyba tylko Youtube itp, to nie wstawiam linków, żeby zawalało rejestry czy tam inne pamięci podręczne. Każdy zainteresowany, myślę, ogarnie sobie sam. Ja poleciłem, reszta w Waszych rękach.
Wybrana dyskografia:
1991 - Vampir Songs for Agnes [demo]
1992 - Amulet
1994 - Gotika
1994 - Mistr a Markétka [demo]
1995 - Nosferatu
1996 - Werewolf
1998 - Ztraceni v Karpatech
1998 - Mozart is dead [demo]
2000 - Metropolis
2004 - Vendetta
2005 - Vampire Songs: Tajemství gothických archivů [kompilacja]