deathwhore
Tormentor

High Fade

deathwhore 9 mies. temu

Obrazek
High Fade to pochodzący ze stolicy Szkocji, zwanej Edynburgiem, zespół który w niedługim czasie będzie wielką w chuj gwiazdą i będą zapełniać stadiony, a przynajmniej ja im tego życzę. Nie mają jeszcze pełnej płyty na koncie, ale nie martwcie się, mają zajebistego live'a i kilka singli.

Niezwykle gładko łączą funk z rockiem. Raczej w tej kolejności, chociaż proporcje są bardzo wyrównane. To funk z gatunku tych energetycznych, z tanecznym, rwanym rytmem. Bonzo by się nie powstydził i mówię to z pełną odpowiedzialnością. Bas jest kosmiczny, małolat z pokaźnym wąsem nie ucieka się do gry slapem, tylko paluchami popierdala w chorych tempach pulsujące, przebojowe riffy. Zazwyczaj sekcja rytmiczna się nie leni, tempo trzymają konkretne, a przy tym potrafią zmieniać w bardzo dynamiczny sposób rytmy. Gitara dla odmiany czasem też gra w typowo funkowy, perkusyjny sposób, ale ziomka rwie do przodu, nie potrafi usiedzieć jak pipka i robić tło, tylko czuje wewnętrznego Hendrixa i daje upust szaleństwu.

Muzyka czasem wjedzie w nieco bardziej melancholijne, może nawet na kilka taktów soulowe rejony, ale ogólnie to idzie tu czysta energia. I pierdolona wirtuozeria. Studyjne nagrania czasem też wzbogacają jakimiś dęciakami, wersje na żywo są mocniej rockowe. Stare płyty Red Hot Chili Peppers? High Fade są lepsi. Może też trochę kojarzyć się z Kravitzem, gdyby tylko Kravitz tak nie zamulał, grał szybciej i ciekawiej. Earth, Wind & Fire? No też wolę muzykę tych młodych Szkotów! Może wcześni i gdyby nie byli tak rozmemłani, tylko mocno jechali z tematem. Może coś z bardziej współczesnych - debiut Electric Six? No sorry, gdzie z tym prostym rock n rollem?

Wychodzi na to, że są najlepsi.

Sami o sobie piszą:
On a three-man crusade to set dance floors alight with their inimitable brand of razor-sharp funk and disco, High Fade can already count Jack Black, Cypress Hill, Deep Purple’s Glenn Hughes, and Brad Wilk from Rage Against The Machine as fans.

@kurz @CzłowiekMłot @pit !!!
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 9 mies. temu

Po dwóch kawałkach, zdecydowanie jest w tym Earth, Wind & Fire, sporo soulu i jeszcze więcej disco.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 9 mies. temu

Earth, Wind & Fire najbliżej, ale to jest bardziej dzikie i skondensowane.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 9 mies. temu

Gdyby jeszcze skręcili lekko w pfunka albo afrobeat.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 9 mies. temu

Zajebisty skład. Pełen luz w wykonaniu, wyczucie muzyczne na mega poziomie. Piękna sekcja rytmiczna i kosmiczne umiejętności, a mimo tego palma jeszcze nie odbiła. Ciekawe czy w ogóle nagrają pełnowymiarową płytkę czy chociaż studyjnie EPkę.

Klimat starych filmów, idealny miks rocka, funku i miejscami jazzu. Czysta radość z grania wyczuwalna.

Jeśli ktoś lubi co lepsze nuty od Primus, Satrianiego, Mr Bungle albo Red Hot Chilli Peppers może na spokojnie w to klikać.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 5 mies. temu

Kawałek znany już z lajwów, a wydany studyjnie niecały tydzień temu. Mam nadzieję, że zabiorą się za nagranie płyty.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 5 mies. temu

Kolejny singiel zespołu, który albo wyda płytę albo nie.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 3 mies. temu

Dziś wrzucono na YT. Bardzo bym się cieszył gdyby pozbierali te kawałki w końcu do kupy. Mega pozytywne granie.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 3 mies. temu

Chyba już 12 singiel Szkotów. Funkowo-taneczny numer na spoko poziomie.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 mies. temu

Słuchałem sobie kiedyś dwóch pierwszych wklejonych tu w temat utworów i zdanie o tej kapeli mam takie, że jest to tak po bandzie funky, że aż rzygać się chce.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
deathwhore
Tormentor

deathwhore 3 mies. temu

Nie może być zbyt funky. Funk to nad-muzyka, a ja siedzę na forum metalowym tylko dlatego, że funkowcy nie mają swojego.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot 2 mies. temu

yog pisze:
3 mies. temu
Słuchałem sobie kiedyś dwóch pierwszych wklejonych tu w temat utworów i zdanie o tej kapeli mam takie, że jest to tak po bandzie funky, że aż rzygać się chce.
Dlaczego tak nieładnie komentujesz? Hejt dla hejtu, bo grają ciekawiej niż typowa metalowa kapela czy jakiś funkowiec odbił dziewczynę w 2003 roku?
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian 2 mies. temu

Skąd te insynuacje, że Yog chciał jakąś dziewczynę? To dobre dla normików.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

No ja tylko zadaje pytania, wścibski nie jestem z natury. Dziwi mnie ciśnięcie na jakiś styl, konkretny zespół bez podania argumentu na tę niechęć do czegoś. Jak najbardziej rozumiem to, że komuś wesołe dźwięki funku nie leżą po prostu, lecz gdy się słucha muzyki x lat to wypadałoby napisać więcej.
Non Stop Kolor!

deathwhore
Tormentor

deathwhore 2 mies. temu

Bo jest zawistny!
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 mies. temu

Chopie, a gdzie ja Ci tu cały styl czy gatunek obrażam. Jak sobie porównasz to High Fade choćby z wymienianym tu wcześniej Earth, Wind & Fire, gdzie wszystko jest na swoim miejscu, to dochodzisz do wniosku, że chyba białasy sobie postanowiły grać tak po bandzie groovy groove, żeby się prawie porzygali, ale jednak utrzymali. Dla mnie granica tego groove została przekroczona na tyle, że całość stała się aż niesmaczna. Tam, gdzie stary funk jest szczery, tam to High Fade jest totalnie przerysowane. Jak dla mnie. Jak się komuś podoba, to przecież spoko. Napisałem jak to sam odbieram i tyle.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

Wporzo chopie, ale nie wiem na czym to przerysowanie polega, w czym przeszkadza i czemu nie można słuchać, skoro cała masa muzyki żywiołowej - metal, punk, hardcore itd bywa przerysowana i kiczowata, a jednak ją lubimy?

Biali też pięknie grają bluesa a nawet jazz mimo, że to korzennie czorna nutka.
Non Stop Kolor!

deathwhore
Tormentor

deathwhore 2 mies. temu

No oni do Earth Wind & Fire mają się jak Slayer do Judas Priest.
Nebiros pisze:
4 lata temu

Wróć do „Inne gatunki muzyczne”