Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

Planet Hell

TITELITURY

Obrazek
Mamy jednego z najlepszych pisarzy S-F na świecie w historii gatunku i aż dziw bierze, że nikt dotychczas spośród polskich zespołów nie wziął go na tapetę. Ale to się właśnie zmieniło, bo oto kilka dni temu w świat poszła płyta polskiej kapeli death metalowej o nazwie jak w tytule postu. Czasem jest technicznie ( jednak nie do przesady), czasem zalatuje starym Morbid Pędzel, dlatego maniaków grobowego, prymitywnego death metalu jebiącego dupą lampucery opierdalającej kabany odbytem na imprezach techno, ten krążek może nie usatysfakcjonować. Ze mną jest inaczej i już teraz mogę pokusić się o stwierdzenie, że to jedna z najlepszych płyt, wydanych w tym roku na rodzimym podwórku.

Skład:
Cyberengineer - Bass (2014-present) ex-The No-Mads, ex-Snake Eyes (live), ex-Incinerate Infection
Astrogator - Guitars, Vocals (2014-present) ex-Scream, ex-The No-Mads, ex-Nomads
Engineer Nucleonic - Drums (2015-present) Dysphoria
First Mate - Guitars (2015-present) Bullet Rage, Dysphoria, Witchfuck, ex-Embrional
▼ Byli muzycy
Dominik Burzym - Drums (2014) Ikonodrama, Elint, ex-Whorehouse, ex-Elenium, ex-Fortress (live)
Dyskografia:
2016 - Mission One
2019 - Mission Two

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Pl ... 3540418228
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Jak się szybko doczytałem, to taki progresywny DM, coś jakby miks Nocturnus z Meshuggah, czyli raczej nie dla mnie, choć zamierzam jutro to sprawdzić, bo jest to nico odmienne zdanie niż przedstawione powyżej.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ten Nocturnus, to im się chyba wziął ze względu na tematykę - tu i tu kosmos. Ja tam Nocturnusa nie słyszę.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Cholernie zachęcający opis. Oby całość była również taka. ;) W każdym razie czekam na premierę.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Planet Hell zapowiada Mission Two na 9 listopada. Album wyda Mad Lion.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ciekawe czy płyta znów będzie w takim pojebanym formacie A5...
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Panowie wśród głównych inspiracji wymieniają Voivod i Rush, więc musiało mi się to spodobać. Jak dla mnie Mission One to najlepsza polska płyta dm ostatnich paru lat. Oby tak dalej i już wiem, że będzie dobra zabawa w Święto Niepodległości u zlewaczałego już do reszty wujka Bazyla.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Obrazek

Lądowanie Orzeła 2 na planecie Sraturn zaplanowano na dziewiątego listopada...niestety w formacie A5, ale i tak biorę.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Właśnie super, że A5, bo będzie pasować do debiutu.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Jestem przepotężne zaskoczony tym materiałem (debiut). Zainspirowany @Pioniere ‚a Nocturnusem i Meshuggah i wstępem, niech będzie że maść @TITELITURYego, który jak wiadomo na muzie się nie zna (oczywiście oprócz Umbrtki), zapodałem i teraz leci i leci jako świetna, świeża odtrutka na najnowszy materiał Blut Aus Nord.
Hails!
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666

Zsamot pisze: 6 lat temu Właśnie super, że A5, bo będzie pasować do debiutu.
Jestem tego samego zdania... 8-)
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Od zeszłego roku bas obsługuje Michał Połetek, znany z kilkuletniej przygody z Embrional.
Lemiarze mają już gotowych kilka kawałków na trzeci album.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Trzeci album zatytułowany "Mission Three" ma się ukazać 9 listopada.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

To chyba male opóźnienie, liczyłem, że na Metal Mine lub SDL zagrają...
deathwhore
Tormentor

deathwhore

CzłowiekMłot pisze: 3 lata temu Od zeszłego roku bas obsługuje Michał Połetek, znany z kilkuletniej przygody z Embrional.
Lemiarze mają już gotowych kilka kawałków na trzeci album.
Już tam nie gra, teraz bas obsługuje chłopak tak młody, że aż się stary poczułem :) chyba wyjątkowy talent, bo przecież prostej muzyki nie grają, a chłopak na dzisiaj nie może legalnie kupić piwa w sklepie.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

W takim razie oby ten nowy operator grubszych strun tchnął ponownie twórcze życie w kapelę, bo niestety po świetnym debiucie brakuje czegoś w ich muzie. Na żywo niestety też lekkie rozczarowanie. Tak czy siak czekam na kolejny album, ale już bez większych oczekiwań.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

To syn lidera, więc może pod groźbą szlabanu na kieszonkowe wykrzesa nowe życie!
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

CzłowiekMłot pisze: rok temu W takim razie oby ten nowy operator grubszych strun tchnął ponownie twórcze życie w kapelę, bo niestety po świetnym debiucie brakuje czegoś w ich muzie. Na żywo niestety też lekkie rozczarowanie. Tak czy siak czekam na kolejny album, ale już bez większych oczekiwań.
Muszę je porządnie ponownie sobie przypomnieć, nie pamiętam tych płyt... A na żywo, a kilka razy ich widziałem, nigdy nie zawodzą. Inna sprawa, że nie jest to muza porywająca na żywo.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

No ja widziałem raz i niezbyt porwali, coż no, widocznie scena nie jest ich naturalnym środowiskiem.

Tak ma się prezentować fizycznie trzeci album:

Obrazek
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Nowy, całkiem dobry kawałek z trójki.

Panowie zapowiedzieli też reedycję debiutu na CD w standardowym rozmiarze.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ten tytuł Faksymile to na cześć obrazka z kąkuterka udającego Gigera? ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Album w całości do odsłuchu.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Dziś mnie wzięło na odsłuch całości. Słów kilka zatem, bo i moim zdaniem jest to zespół wyjątkowy.
1. Począwszy od formy wydawania każdej płyty, to co mnie na początku irytowało, potem dopiero zrozumiałem... Każda pozycja nawiązuje wymiarem do ... książki. Gdy tak dokłada się kolejne wydawnictwa efekt staje się coraz ciekawszy.
2. Teksty, wkładki... Chyba nie znam na naszym poletku kogoś, kto tak wydaje płyty. Teksty korespondujące z całością wizji. Do tego ich tłumaczenia. Często dany tekst poprzedza swoiste motto lub jakiś zamysł. Cenię Lema, stąd jak tylko o nich usłyszałem, to chciałem sprawdzić ten band. Odważny zamysł, poważnie temat potraktowany. Grafiki na debiucie to majstersztyk. Cudowne nawiązanie do opowiadań itp.
3. Koncerty - wizualnie również jest to jakiś całościowy przemyślany zamysł. Czy już to robi stosowne wrażenie - subiektywna ocena będzie tu mocno "ciążyć". Ja jestem na tak.
4. Muzyka... Zacznę od końca. Mało jest u nas takich kapel. Tak na szybko to chyba Sceptic byłby dobrym odniesieniem. Tylko tu jest więcej przestrzeni, melodyki i klasycznego rzemiosła. Inna sprawa, że super pomysły na kowery (Rush, Republika) zdradzają mocny fundament poza metalowych inspiracji.
A meritum - zostawiłem sobie na koniec.
Nie jest to muzyka do słuchania "w tle". Za to moim zdaniem bardzo dużo oferuje, gdy po prostu usiądziemy z wkładką, całość wtedy mocno ze sobą "gra". Na pewno też i koncerty nie są porywające. Nie są to bowiem kompozycje na poziomie klasyków, ale byłbym niesprawiedliwy mówiąc, że to jest droga do lepszej oceny, Planet Hell mają swój styl, bardzo sprawnie się w nim poruszają, jeżeli lubicie nieco mniej sztampowy death z mocnym parciem na indywidualność, to chyba będzie to udany pomysł.
A dla Mad Lion totalne gratki za hiper wydania ich CD, bo nie sądzę, by to był mocno zyskowny band.
Miłego wieczoru. Również dla e-znajomych (kto ma wiedzieć, ten wie) ;-)