Awatar użytkownika
Myrkraverk

Heilung

Myrkraverk

Obrazek

Obrazek

Heilung to obiecujący zespół, którego trzon tworzy: Kai Uwe Faust (swoją drogą świetny tatuażysta), Christopher Juul i Maria Franz. Żeby już nie kombinować z opisem, pozwolę sobie zacytować opis z bandcampa/oficjalnej facebookowej strony Heilung:

Heilung is sounds from the northern european iron age and viking period. We used everything from running water, human bones, reconstructed swords and shields up to ancient frame drums and bronze rings in the songs. The lyrics contain original texts from rune stones and preserved spear shafts, amulets and other artifacts. Furthermore poems, which either deal with historical events or are translations / interpretations of the originals. Every attempt to link the music to modern political or religious points are pointless, since Heilung tries to connect the listener to the time before Christianity and its political offsprings raped and burned itself into the northern european mentality. Heilung means healing in german and describes the core of the sound. It is supposed to leave the listener eased and relaxed after a sometimes turbulent musical journey.

Dlaczego jest obiecujący? Ano dlatego, że po sposobie promocji ich pierwszego albumu "Ofnir" (jakieś artbooki i inne cuda wianki) i moim zdaniem prześwietnego, szamańskiego utworu "Alfadhirhaiti" (którego słuchałam na zapętleniu) spodziewałam się czegoś więcej, jakieś prawdziwej "petardy". Mam jakieś ambiwalentne odczucia co do tej płyty. Zawiódł mnie trochę brak spójności utworów, taki "Krigsgaldr" traci na uroku przez zupełnie niepotrzebne wstawki angielskojęzyczne, w tym języku jest też "Carpathian Forest", "Schlammschlacht" zupełnie mi nie leży, mimo tego, że to chyba jakaś opowieść o bitwie w lesie Teutoburskim. Według mnie to takie słabsze momenty. Za to "In Maidjan" to taka perełka tuż obok "Alfadhirhaiti", hipnotyzująco wyśpiewane runy, o wiele dziksze od takiego Ormgårdowego "Rúnir". Ciekawa jestem, co przyniosą kolejne wydawnictwa (o ile takowe będą).

Ale to jest miazga:

Skład:
Kai Uwe Faust
Christopher Juul
Maria Franz

Dyskografia:
2015 - Ofnir
2017 - Lifa [live]
2019 - Futha

BC: https://heilung.bandcamp.com/music
FB: https://www.facebook.com/amplifiedhistory
ᚨᛚᚢ
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Posłuchałem Ofnir na YT, ale wokalizy tego szamana z lasu skutecznie odebrały mi radość ze słuchania go, a pod koniec to mnie wkurwiały nawet. Na dodatek album jest za długi (71 minut), przez co nuży, bo nic się na nim za bardzo nie dzieje. Rozumiem, że chodziło o kreowanie atmosfery, ale po mojemu to słabo im to ywszło. Krigsgaldr za to to znakomity kawałek z pięknymi kobiecymi wokalami, a prukanie szamana nawet tak nie przeszkadza. No ale tak to to bieda, a ten 5-minutowy monolog z Schlamschlacht czy ostatnia ponad 20-minutowa rozmemłana kobyła to już w ogóle dramat. Nie wiem, może czegoś nie czaję, ale nie łapię konceptu Heilung absolutnie.
Ryszard pisze: 5 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Myrkraverk

Myrkraverk

Czyli to taki produkt czekoladopodobny w kuszącym złotym papierku. Ja "szamanizmu" w takiej wydmuchanej formie też raczej nie "kupuję", no ale te nieszczęsne "Alfadhirhaiti" i "In Maidjan" o których wyżej pisałam, naprawdę mi się podobają (dlatego uważam, że Heilung jest obiecujący :D) . Wielbicieli mają nawet sporo, to chyba przez w miarę udaną promocję i występ na Castlefest. Wiadomo, że to się nie umywa do np. Huun-Huur-Tu, Altai Kai, Nilsa-Aslaka Valkeapää, Yat-Kha, Ergyron itd.
ᚨᛚᚢ
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ten kawałek z Castlefest fajny klimat robią jak więcej tych wokali, ale sam szaman trochę monotonnie już i traci tę atmosferę rytuału wojowników kawałek wtedy. Powinni stukać tymi włóczniami i tarczami jeszcze ;p
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Viking33

Viking33

Maria Franz pochodzi z Norwegii jak gdzieś przeczytałem, Kai Uwe Faust na pewno z Niemiec, tylko Christopher Juul z Dani.. nie wliczając oczywiście ostatnimi czasy współpracujacymi z Heilung Jonas Lorentzen (Dania), Alex Opazo i Juan Pino (Latynosi, nie wiem jaki kraj)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Myrkraverk pisze: 7 lat temu Ale to jest miazga:

https://www.youtube.com/watch?v=N0_J7rk5rhY
MC Druid. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Drugi album Heilung w maju ukaże się pod skrzydłami Season of Mist i będzie nosił tytuł Futha.
The majority of full rune set inscriptions start with 'Futha', and is known to us as the first four letters in all runic alphabets. It is considered that our forefathers saw magic potential in engraving the full rune line, but there is also great significance in the beginnings. Science has no key for the meaning of only engraving the first couple of letters yet, but there is, of course, a surplus of theories. One of the theories we found inspiration in, is that 'Futha' holds the meaning of fertility and female gender. As 'Ofnir' focused on war and masculine notions, the great healing power of female wild strength is evoked in Futha. Those who have been present at a birth or have seen lionesses hunting know the spirit, and we welcome and embrace it in the sounds that were born during the creation of 'Futha'.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

A 22 października 2019 roku, Heilung odwiedzi Warszawę, dokładniej Palladium. Organizuje Knock Out.

Bilety:
140/160 zł (miejsca stojące)
180/200 zł (miejsca siedzące)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

O, to jest ta ... formacja muzyczna, która śmieszy mnie bardziej od Wardruny. Pierdziawka z firanką na głowie i rogami udaje wraz z kolegami, że grają muzykę jaskiniowców. New Age czystej wody, coś dla metalowców oglądających serial "Wikingowie". Już nawet nie oceniam muzyki gatunkowo mnie po prostu nużącej. Po prostu śmieję się z tego image i pomysłu, że można odtwarzać muzykę sprzed kilku- kilkunastu tysięcy lat. Gardzę mocno.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nowy kawałek Norupo:

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

yog pisze: 5 lat temu A 22 października 2019 roku, Heilung odwiedzi Warszawę, dokładniej Palladium. Organizuje Knock Out.

Bilety:
140/160 zł (miejsca stojące)
180/200 zł (miejsca siedzące)
Koncert wyprzedany na pięć miesięcy przed datą wydarzenia ;)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

TITELITURY pisze: 5 lat temu O, to jest ta ... formacja muzyczna, która śmieszy mnie bardziej od Wardruny. Pierdziawka z firanką na głowie i rogami udaje wraz z kolegami, że grają muzykę jaskiniowców. New Age czystej wody, coś dla metalowców oglądających serial "Wikingowie". Już nawet nie oceniam muzyki gatunkowo mnie po prostu nużącej. Po prostu śmieję się z tego image i pomysłu, że można odtwarzać muzykę sprzed kilku- kilkunastu tysięcy lat. Gardzę mocno.
No sraka straszna to musi być skoro nawet Prophecy Production nie chciała przyłożyć do tego ręki.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Prophecy to jest za mała wytwórnia dla takiego Heilung ;) To jest najczęściej odwiedzany przez gugla temat na naszym forum :D
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Faktycznie zapomniałem, że idealnie wpasowali się ze swoją brzdąkaniną do profilu muzycznego SOM.
GRINDCORE FOR LIFE
Lis
Moderator globalny

Lis

Heilung na okładce nowego Noise Magazine.

Obrazek

A Kai Uwe Faust to faktycznie dobry tatuażysta.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Heilung hitlerung!

No całkiem ciekawy to projekt, raczej dla wielbicieli ritual ambientów i rzeczy pokroju Wardruna czy Forndom. Czyli coś w sumie i dla mnie. Trzeba obadać bliżej.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Myrkraverk

Myrkraverk

@Wędrowycz Mnie już się średnio podoba, przewałkowałam kilka razy i chyba tego jednak nie kupuję. Na koncert również się nie skuszę. Za to Maria bardzo fajna jest w takiej wersji

ᚨᛚᚢ
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Wędrowycz pisze: 5 lat temu No całkiem ciekawy to projekt, raczej dla wielbicieli ritual ambientów
Kurwa Janek co ty pierdolisz !?
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Hajasz pisze: 5 lat temu
Wędrowycz pisze: 5 lat temu No całkiem ciekawy to projekt, raczej dla wielbicieli ritual ambientów
Kurwa Janek co ty pierdolisz !?
No bo takie transowe rzeczy mi się z ritual ambientami kojarzą, nie mówię, że ten Heilung tak brzmi, tylko luźne skojarzenie rzuciłem. Nie obruszaj się tak Papo Smerfie ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral

Bardzo ciekawe folkowo-klimatyczne granie. Płyta, przy której odsłuchu za każdym razem odkrywa się coś nowego. Niby długa a nie nudzi, a partie wokalne i odgłosy przyrody robią ogromne wrażenie. Sam jestem w szoku, bo nie przepadam za takim pitoleniem, ale Futha jest świetna.
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork

Podobno bilety na koncerty rozchodzą się jak świeże bułeczki. Ciekawy projekt ale jak dla mnie taka muzyka tła, przywodząca na myśl kadry z serialu Vikings. Powiedziałbym, że jak dark ambient ale dark ambient mnie koi a to przeważnie wkurwia. Co drugi kawałek ma jakieś drażniące dźwięki, że chciało by się wejść i sprzedać lepę na pysk temu co w tą piszczałkę dmucha czy nieudolnie koguta udaje (patrz/słuchaj Galgaldr). Podoba mi się jednak "Norupo". No i zawsze mam bekę z kapel z fejkowymi tarczownikami na scenie, którzy sami nie wiedzą co tam robią i bujają się jak "pierdolone rezusy".
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

mork pisze: 5 lat temu Podobno bilety na koncerty rozchodzą się jak świeże bułeczki. Ciekawy projekt ale jak dla mnie taka muzyka tła, przywodząca na myśl kadry z serialu Vikings. Powiedziałbym, że jak dark ambient ale dark ambient mnie koi a to przeważnie wkurwia. Co drugi kawałek ma jakieś drażniące dźwięki, że chciało by się wejść i sprzedać lepę na pysk temu co w tą piszczałkę dmucha czy nieudolnie koguta udaje (patrz/słuchaj Galgaldr).
Moim zdaniem jest im znacznie bliżej do nowych kwas folków popularyzowanych przez thequietus w rodzaju Jerusalem In My Heart i Senyawa (takich w których drone/ambient gra znaczną, ale nie wiodącą rolę), niż folk-ambientu, czy skrajnie drone'owych rzeczy w stylu Natural Snow Buildings. Drażniące dźwięki być muszą.
Lis
Moderator globalny

Lis

Przesłuchałem dwa pierwsze numery z ostatniej płyty, pierwszy był świetny, a drugi taki sobie. Mnie to wygląda na komercyjną wersję tych szamańskich folko-ambientów.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Mi się najbardziej podobał fragment z rezonującymi dzwonkami (czy co to było) - mam fetysz takich dźwięków, a najmniej kawałki z dużą ilością śpiewu.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

'Futha' mi się wylewa z głośników. Bardzo fajny materiał.

6 i 9 to prawdziwe słodziaki na tym albumie.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

'Futha' napierdala od wczoraj. Na razie z FLAC, raczej głośno. Dwa dni temu napisałem że to bardzo fajny materiał. Chuja prawda, ten materiał wypierdala z papci!!!!

Podobno maja zagrać w mojej wiosce w grudniu, jeśli nic się nie zmieni to pobiegnę potańczyć.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jak chcesz potańczyć na Heilung to lepiej bilet prędko kupuj, bo ich koncerty to raczej nie należą do tych, co na bramce kupisz bilet, bo ich na pół roku wcześniej nie ma.

Starałem się trochę skminić fenomen tego całego Heilung, moim zdaniem zdecydowanie nie czysto muzyczny i tak doszedłem do wniosku coś tam na jutubie oglądając, że chyba hajp jest powodowany świeżymi dość odkryciami archeologicznymi z dna Morza Północnego, gdzie się okazuje taka trochę Atlantyda chyba była niegdyś, tam w tych pradawnych czasach, na tym całym Doggerlandzie, bo tak te zatopione tereny nazywają, takich czaszek z rogami używano (w rytuałach przypuszczalnie) jak Heilung sobie upodobał. Ostatecznie chyba koniec epoki lodowcowej to zatopił, życie się posunęło dalej, a tam w zimnych zapewne wodach Morza Północnego, przez te wszystkie tysiące lat, przetrwały relikty praktyk dawnej Europy.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

@yog,rozpisales sie pieknie,jak zawsze,jednak pominales cos waznego,mianowicie:Warrior Snail.Chyba se dziare jebne tak mi wpadl w oko!!!
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Posłuchałem tej ostatniej pyty. Nie weszło, wolę jednak słowiańskie klimaty, w takiej powiedzmy muzyce świata. Lub orientalne. To oczywiście w każdej chwili może się zmienić. W tych czasach odnotowuję u siebie duże wahania nastroju, a to taka muza jest właśnie.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

kurz pisze: 3 lata temu Posłuchałem tej ostatniej pyty. Nie weszło, wolę jednak słowiańskie klimaty, w takiej powiedzmy muzyce świata. Lub orientalne. To oczywiście w każdej chwili może się zmienić. W tych czasach odnotowuję u siebie duże wahania nastroju, a to taka muza jest właśnie.
Sprobuj moze tak: odsluch w lepszej jakosci niz BC lub YT,glosno!!!

Lub tak:odsluch w lepszej jakosci niz BC lub YT na sluchawkach.

Otworz glowe,wyrzuc z niej smieci przed sluchaniem.Jak nie wejdzie to nie wejdzie.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Pan Efilnikufesin pisze: 3 lata temu @yog,rozpisales sie pieknie,jak zawsze,jednak pominales cos waznego,mianowicie:Warrior Snail.Chyba se dziare jebne tak mi wpadl w oko!!!
Jak tak Ci się podoba to może sobie wylicytuj heilungowy bębenek z tym rysunkiem i przy okazji wspomóż Amazonię!

https://propeller.la/rewards/17828/auct ... nd-heilung
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Bębenek ze Ślimakiem wspaniały, jednak nie zbieram takich gadżetów. Wsparcie dla Amazonii.... dlaczego nie? Znajdę inne źródełko żeby wysłać parę euro. Wczoraj doleciał do mnie DLP 'Futha', dokładnie taka bitka jak na fociaku, BEZ PLAKATU, no i wyjebało mnie z papci!!!

Obrazek
PradawnyTelewizor

PradawnyTelewizor

Przesłuchałem dwa razy FLAC. Teraz leci z takich:

Obrazek

Czyżby pierwszy zespół którego wystarczą mi koncertówki?

Nie dziwią mnie wyprzedane koncerty. Dlaczego w ogóle ja się tu znalazłem?

Heilung przedstawił się jako zespół niezaangażowany w bieżącą politykę. Ok. Ale dla mnie jest wyrazem zmęczenia panującym od 2000 lat "porządkiem".
Muzycznie to moje pierwsze zetknięcie z szamanizmem. Bardzo podobają mi się uzyskane harmonie przy użyciu instrumentów nie z tego świata. Dlatego fakt, że LIFA jest koncertem, dodaje dla mnie bardzo dużo wartości.

Zawsze można napisać, że to efekciarskie gówno, szaman bełkocze a utwory są długie i nudne.

Z pewnością dlatego jak wielu innych będę polował na bilet przy najbliższej okazji.

Przy okazji Heilung tworzy soundtrack do drugiej części mojej ukochanej gry Hellblade. Jedynkę szczerze polecam. Otrzymała nagrodę Royal Psychiatry Cośtam za pomoc w walce ze stygmatyzacją osób chorych psychicznie.
Ostatnio edytowany przez PradawnyTelewizor 3 lata temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Posłuchaj płyt Phurpa albo indian Hopi a wypierdolisz tego Heilung przez balkon.
GRINDCORE FOR LIFE
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Jak ktoś lubi sobie odlecieć przy, powiedzmy, naturalnych dźwiękach to polecam:

Obrazek

Wajcha Volume w prawo i czuć Muzykę!!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

@Pan Efilnikufesin patrz jaka ładna ceramika!

Obrazek

https://shop.season-of-mist.com/catalog ... ?q=HEILUNG
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Dzieki!!Dziekuje!!

Kubkow roznych-rozmaitych w ilosci sztuk powyzej trzydziestu pozbylem sie pare tygodni temu.Szafka mi sie nie domykala.Przeprowadzily sie do znajomych.Znajomi duzo pija,tak,tak,duzo alkoholu pija i ucieszyli sie z kubeczkow bo powiedzieli ze duzo sie pije to i sie tlucze duzo ;)
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

@yog urt zajebal kubkami tak mocno ze az sie koncert w Mojej wsi odwolal!!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Widać za duży hit się okazał i teraz cały zespół musi siedzieć garnki lepić zamiast koncertować :(

PS. Cieszy mnie Twój kubkowy dobrobyt, oby tak dalej!
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Lepiej zbierac kubki niz plakaty.

Pozdro z Zielonej Wyspy!!
PradawnyTelewizor

PradawnyTelewizor

Hajasz pisze: 3 lata temu Posłuchaj płyt Phurpa albo indian Hopi a wypierdolisz tego Heilung przez balkon.
A skąd ta pewność? Nie brzmi zachęcająco porada od kogoś, kto na dzieńdobry nową fascynację proponuje przez balkon wyrzucić.
Tym niemniej nazwy będę miał na radarze i odniosę się jak przyjdzie czas.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Ja tu nie jestem od dawania zachęcających porad. Napisałem po prostu fakt a jak ty do tego podejdziesz to mnie nie interesuje.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Singiel zapowiadający nowy album, Drif:

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Inny wymiar muzyczny, mniej ascetyczny. Więcej tu... Wardruny niż Heilung. Podoba mi się, ale oby nie odeszli od swego starego stylu. Na razie życzliwie czekam. Po ostatnim występie na Mystic skradli me serce (specjalnie tak napisałem. ;-) )
Zatem pewne oczekiwania są. ;-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Cholera, miałem nadzieję, że kobieta w firance na głowie pokaże cipę, a tu tylko nieogolony facet wali w tamburyn. Czekam zatem na następne wydawnictwo.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

TITELITURY pisze: 2 lata temu Cholera, miałem nadzieję, że kobieta w firance na głowie pokaże cipę, a tu tylko nieogolony facet wali w tamburyn.
Zajebiste by było z tego epitafium :D

Utworu poza kontekstem raczej bym nie słuchał, chyba że jako tło, ale całość z klipem zajebista, na mnie zrobiło wrażenie.
Awatar użytkownika
karp
Fallen Angel Of Doom

karp

widziałem to dziwało na Mysticu w Gdańsku, bo kolega mówił, że mu polecali i trzeba zobaczyć. Średnio m się podobało, bo z odsłuchów w domu wrzuciłem do szufladki "nie słuchać nigdy więcej", ale jak ziomek mówi, że trzeba ogarnąć, to niech będzie. I co? Nie zdzierżyliśmy nawet jednego utworu, ale ponoć sporo osób zachwyconych. Teatrzyk na scenie był, z muzyką gorzej.

I ja to wszystko rozumiem, może ktoś lubi taplanie się w błocie i ambienty, ale kto to klasyfikuje w ogóle jako folk metal, bo ja tu metalu nie widzę za cholerę. Folk może i owszem, jakieś potupajki na flecie i udawanie dzikusa z brudnymi serami. Ale to ja już wolę sobie odpalić np. Malokarpatan, jak chce obcować z folklorem. Może to nie folk, ale metal przynajmniej.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Oczywistym jest, że to żaden metal, ale kosmicznej podniety, jaka temu projektowi towarzyszy też nie podzielam. Ten nowy kawałek średnio-nudny, a wokal typa dość słabo-wkurwiający. Jednakowoż jak kogoś jara i się czuje jak łowca z późnej epoki kamienia no to spoko. Zazdroszczę mu nawet, też bym chciał, by mnie to jarało.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ta muzyka nigdy nawet nie zbliżała się do rocka...
Jak ktoś chce oglądać cipy, to polecam zbiornik pl, czy inne ślizgacze dłoni.

Chętnie bym sobie ich koncert obejrzał w kameralnych warunkach.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

No i w lipcu grają w Sopocie. Bilety już mam, bo zabieram Ślubną.

środa,10.07.2024, 19:00
Heilung + Sowulo + Kalandra ,Sopot, Opera Leśna