wikipedia pisze:Polski zespół pagan/black/deathmetalowy, założony w 1997 w Warszawie jako Dark Forest przez gitarzystę Wojnara. W 1999 ukazał się pierwszy pełny album grupy, zawierający 9 utworów – Słowiańska Duma. Dwa utwory z tej płyty znalazły się na składance Hail Pagan Europe, wydanym przez Strong Survive Records. Następnie zespół skoncentrował się na koncertach. Ostatni jak dotąd (stan na luty 2011) pełny album, Triumf, ukazał się w 2009 roku.
Imperium Słońca jest dobrą płytą. Dosyć często słucham ale reszta to tragedia z ostatnim albumem na czele. Próbowałem kilku podejść ale nigdy nie dotrwałem do końca.
Słowiańska Duma, z Wielkim Lasem na czele, piękne wspomnienia, czasem sobie odpalę. na żywo widziałem ich jakoś na wiosnę, kompletnie mi się nie podobało.
borsuk pisze: ↑7 lat temu
Słowiańska Duma, z Wielkim Lasem na czele, piękne wspomnienia, czasem sobie odpalę.
To piona, mam tak samo
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Vortex5 lat temu
Tormentor
Vortex
Poleciał "Triumf" i pomijając warstwę liryczną, to nawet fajna muza jest na tym krążku zawarta. Taka dobra rozrywka, trochę Immortal, trochę melodyjek, fajowe solóweczki. Dobrze wpadające w ucho muzykowanie.
Niedawno katowane było Imperium Słońca i ja pierdole jaka to jest dobra płyta. Są melodie i jest nakurw, dodatkowo jeszcze ten słowiański klimacik, który absolutnie uwielbiam w muzyce metalowej zespołów z Europy wschodniej. Klasa.
Ja strasznie długo Saltus nie słuchałem, ale parę dni temu poleciało "Inexploratus Saltus" co to w kolejce siedziało akurat i powiem, że niespecjalny jest to materiał. Choć zasadniczo to początki zespołu. Na plus jednak jest mocno wyczuwalny typowy klimat rodzimego black metalu lat 90 z mocnymi ciągotami pogańskimi.
Mnie się w sumie ze wszystkiego od nich najbardziej kompilacja W imię bogów podoba, bardziej od któregokolwiek albumu. Ich ostatni wydany kawałek, ten na składance dedykowanej Ukrainie, też zajebisty, takiego Saltusa to bym sobie więcej życzył.