Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Ultima Thule

Hajasz

Obrazek

Obrazek

My tam mamy Horytnicę a w Szwecji od bardzo dawna działa Ultima Thule. Powstali już w 1982 roku ale po wydaniu jednej EP'ki w 1985 roku rozpadli się by reaktywować się w 1990 roku i grać do dzisiaj. Muzycznie jest to świetny patriotyczny rok zapędzający się nierzadko w klimaty wiking, folk a nawet Oi.

Zespół wielokrotnie oskarżany o propagowanie faszyzmu co muzycy Ultima Thule zawsze ostro negują a ja potwierdzam bo byłem na ich koncercie i żadnych tego typu akcji nie było.

Zespół ma dosyć sporą dyskografię, z której warto przesłuchać takie albumy jak debiutancki Svea Hjältar, Vikingabalk, Resa Utan Slut czy Yggdrasil.
GRINDCORE FOR LIFE
Endymion
Master Of Reality

Endymion

Zacna rzecz, choć debiut to najlepsze, co wydali. Niemniej o kilka klas lepsze od tych Horytnic, bez sabatonopodobnegho pajacowania.
kataton88
Tormentor

kataton88

Blue mi przypomniał mimowolnie o tej kapeli, więc sobie odświeżyłem. Jak przyjdzie na to klimat, to wchodzi zajebiście.
Jak masz deprechę, to zamiast słuchać zjebanych DSBM-ów, posłuchaj Ultima Thule - i albo wyskocz od razu przed okno, albo potańcz, poskacz i uwierz w piękno świata. Świata, który akurat w Szwecji minął, no ale właśnie...

Zresztą, Szwedy mieli od zawsze zajebisty zmysł do melodii wszelakich. Od Abby, przez Roxetty, Ace of Base, aż po Timaty i melodyjne spedalenie DM.

Te wczesne szwedzkie płyty oczywiście najlepsze, ale jeśli ktoś ma alergię na trollowe charczenie, to może zacząć od kompilki "Once upon a time".

A co do romantyki UT, o której wspomniałem niebieskiemu... Zajebisty energetyczny coverek klimatycznego Cascades. Prekrasna pjesma!

Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Najlepiej mi się słuchało wspomnianej kompilacji Once Upon A Time.... gdzie obok ich hitów nagranych ponownie po angielsku było jeszcze kilka coverów. Kaseta pamiętam przegrana od ludzi z dolnego śląska, ..którzy za chwilę, jak się okazało, sami chwycili za instrumenty i uderzyli w znacznie mocniejsze klimaty.

Oprócz tego materiału po latach wracam też czasem do innej kompilacji z zupełnymi starociami już - The Early Years 1984-87. Tutaj bardziej taki oldskulowy punk/oi przeważa już.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR - VALOUR - PRIDE
Perun82
Master Of Puppets

Perun82

Panie Hajaszu , my może nam morzem na tym samym koncercie bylim ? Co do UT to warto dodać, że jak ktoś lubi ale wolałby większą różnorodność, to warto się zapoznać ze składankami "Carolus Rex " , wszystkie części godne polecenia , a jak to u Szwedów, poziom jest . Potem tylko mogę polecić Pluton Svea , a potem na mapie bardziej na prawo Mistreat ( fin. ) , ale UT : faktycznie im studio , czy tam coś, antifa spaliła niesłusznie. Był nawet filmik na yt , gdzie ktoś hajluje, a UT przerywa koncert ( podejrzenia o nazizm , to chyba tylko za pięknie odegranie hymnu narodowego ) . I tu uważam słusznie przerwali, w Skandynawii to Hitler i Quiesling . Podsumowując: "sferigesferige fysterland" , na tym kawałku się skończyli 😋 , a edytujac chciałem jeszcze dodać, że "pieśń wilków" warto posłuchać i to w obu wersjach , szwedzkiej i angielskiej .