Oba materiały wrzucone powyżej z pewnością obadam ze względu na wymienione osobistości. Pierwszy ze względu na to, że bardzo cenię głównodowodzącego Mgły, a drugi ze względu na to, że Atrium Carceri to zajebisty projekt i jestem ciekawy co tam gość ciekawego wysmażył na dungeonsynthowym poletku. Będzie słuchane!
Tak jak i @Vexatus chętnie obadam oba materiały. Atrium Carceri od jakiegoś czasu siadło mocno, gość zdecydowanie umie w dobre dźwięki o zabarwieniu grozy i niepokoju.
Odium Humani Generis
Vexatusrok temu
Tormentor
"Alembik" to całkiem spoko materiał. Przesłuchałem w skupieniu dwa razy i jak najbardziej daje radę. Nie jest to tak do końca typowy Dungeon Synth, bo momentami za sprawą wykorzystanych brzmień i tła muzyka odpływa w nieco mniej oczywiste dla gatunku rejony. Bardzo fajny materiał. Z całą pewnością będę regularnie do tego wracał...
Teraz słucham "Grayshadow Ruins", czyli pierwszego materiału Mountain Realm i tu już mamy zdecydowanie bardziej konserwatywne podejście do stylistyki Dungeon Synth. Całkiem spoko materiał. Na profilu BC jest info, że Cryo Crypt to ma być siostrzany label Cryo Chamber (w którym wychodzą materiały Atrium Carceri) zorientowany na Dungeon Synth. Bardzo dobrze! Będę obserwował.
Słucham takiego "czystego" dungeon synth tak może od dwóch lat. Zaczęło się od jednoosobowego zespołu Midnight Odyssey, który to tworzy ambient black metal wraz z dungeon synth. No jego to słucham od dawna, a to z niego pokusiłam się o sprawdzenie czymże jest ten dungeon synth. Mogę tu więc pokazać część tego, co przypadło mi do gustu, no i do czego już czuję przywiązenie.
Dzięki Siksie, a konkretnie Alex coś tam się dzieje w Gnieźnie, ostatnio był koncert Alembik. Rewelacyjny klimat i wykonanie perfekcyjnie. No i płytkę sobie kupiłem.
Jakby ktoś nie znał- polecam. https://gniezno24.com/kultura/76929/met ... -na-wenei/
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.