Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Naprawdę nie macie ciekawszych tematów do rozmowy? :)
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Co może być ciekawszym tematem niż wywiad debiutantów w Noise?!?!?!?!

A wywiadzik dla Musick Magazine tutaj:

I okazuje się, że owszem, zespół założono dla jaj.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Truchło Strzygi gówno rzygi.

A tak już poważniej to mam trochę zagwozdkę z tym czymś, co chyba z drugiej strony też świadczy na ich korzyść. No, na pewno wyrazistości nie można im odmówić.

Sam początek płyty z tym "intro" to już tragedia, takie poczucie humoru mnie nie bawi, a zwyczajnie wkurwia. Kojarzy mi się ze śmieszkami metalowcami, co się najebią i uważają, że są zabawni. A ja kurwa nie lubię metalowców tak właściwie, ale to temat na inną historię.

Ale tak muzycznie pierwsza połowa płyty jest nawet przeciętna, trochę przynudzają te riffy, ale wokal mi się podoba. Niezgrywające się chóralne zaśpiewy, półczyste zawodzenia, bełkoty, skrzeki no Wiktorowi udało się nawet fajnie, niechlujnie zaśpiewać. Coś w stylu bardzo starego Romka Kostrzewskiego. W sensie Kostrzewskiego dawno temu, a nie starego, bo stary to jest teraz. Zwłaszcza jak wchodzą jakieś podwójne zaśpiewy to jest nieźle. Riffy może nic odkrywczego, ale ujdą. Jakby było bardziej zbite, numery krótsze, to byłoby lepiej. 4-6 minut na utwór takiej muzyki to gdzieś o połowę za długo.

Ale im dalej tym, kurwa, gorzej. Na wysokości "Busola do nikąd" już mnie bolały zęby. Toż to brzmi jak najgorsze momenty jakiejś Konkwisty 88 czy jakichś innych najebanych pankowców co chcą napisać pokoleniowy hymn obalający komunę, ale mogą się najwyżej wyrzygać na spodnie. Dalej jest nie lepiej.

Teksty to osobna kategoria. Ja rozumiem żarciki, ułomne kalki z angielskiego, ale ja to słyszę. Ja to rozumiem. To może być zabawne jak sobie na próbie, dla śmiechu. Tak samo jak żarty rodem z 13 Posterunku, Świata Według Kiepskich czy innych Złotopolskich mogą być całkiem zabawne na pijackiej imprezie, ale nagrywanie tego i puszczanie obcym ludziom żeby oglądali to już nie jest najlepszy pomysł.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: 6 lat temu I okazuje się, że owszem, zespół założono dla jaj.
...albo wstyd się przyznać, że było inaczej.
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Czytałeś ten wywiad, czy tak sobie pierdolisz, bo Truchło Strzygi na forum dobrze gównem obrzucić? :)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

W którym miejscu obrzucam ich gównem lub czymkolwiek innym? Jak do tej pory unikam wypowiadania się na temat tego projektu. Litościwie...
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Vexatus pisze: 6 lat temu Naprawdę nie macie ciekawszych tematów do rozmowy? :)
O, tu choćby raczyłeś wyrazić swoją opinię między wierszami :)
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Powyjebywane co by nie narazić się psubraciom. Więc z mojej strony krótko I NA TEMAT:

Rzygi strzygi to gówno i proponuję konkurs na najpiękniejsze przezwisko zespołu.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

yog pisze: 6 lat temu bo Truchło Strzygi na forum dobrze gównem obrzucić? :)
Dobrze!
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Nebiros
Tormentor

Nebiros

Ryszard pisze: Powyjebywane co by nie narazić się psubraciom. Więc z mojej strony krótko I NA TEMAT:

Rzygi strzygi to gówno i proponuję konkurs na najpiękniejsze przezwisko zespołu.
To ja zgłaszam Truchlawe Rzygi. Czekam na lepsze pozycje
Belzebóbr pisze: a ja jak najbardziej słucham muzyki z tidala i spotifaja, o wiele lepsze to i poręczniejsze niż słuchanie z jakichś śmiesznych CDków. Przynajmniej można się do głośnika na bluetooth podłączyć
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: 6 lat temu O, tu choćby raczyłeś wyrazić swoją opinię między wierszami :)
Nie wywołuj wilka z lasu, tudzież strzygi ( :) ) z krypty czy tam Vexa z piwnicy... Nie podoba mi się, nie moje klimaty i jak na razie to tyle w temacie. A wywiadu nie czytałem, bo już na wstępie można przeczytać jakieś brednie, że w tym projekcie "wszystko zajebiście się ze sobą komponuje", a moim zdaniem wszystko tu jest zupełnie od czapy...
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Czyli skoro WSZYSTKO jest od czapy, to chyba znaczy, że - jako całość - dobrze się komponuje? :)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ciekawa teoria... Pała z logiki przy okazji... :)
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Jakoś tak od weekendu sobie puszczałem co rusz debiutancką EPkę Owls Woods Graves i tak sobie pomyślałem raz i drugi, że skoro mam akurat fazę na takie black metalowe punki to sobie porządnie przesłucham Pora Umierać. No i skłamałbym, jakbym próbował modnie twierdzić, że to gówno bo słucha się tego wyśmienicie. Od dłuższego czasu staram się nie rozpatrywać muzyki w ten sposób, że wytykam tutaj głupie teksty, tam kretynizmy w wywiadach a jeszcze gdzieś indziej kalkomanię starego metalu graną przez kilkanaście lat młodszych od siebie małolatów - jeśli coś mi siada, to mogą być tym co wyżej napisałem, transami, naziolami czy czymkolwiek innym. A debiut Truchła Strzygi siadł mi bardzo.

Pewnie na fali słuchania na nowo gruzu, awangardowych odjazdów czy jakiegoś patologicznego blacku nie będę sobie odpalał tej płyty, ale na obecną chwilę jest zajebiście i świetnie się bawię słuchając jej. Bardzo toto wpada w ucho, zarówno krzywo wyśpiewywane pseudo-hymnowate wokale jak i galopujące riffy a nawet dudniąca "Busola Do Nikąd". Jest tu gdzieś pijacki heavy/speed nowszych Darkthronów, jest prymitywne umpa-umpa GG Allina, są stare Bathory, Venomy czy Celtyckie Mrozy a wszystko przaśno-swojskie, bo polskie. Właśnie, myślę, że ta muzyka dużo by straciła gdyby nagrać to wszystko po anglikańskiemu, zabrakłoby chyba tej urokliwej wiochy. Ale równie dobrze mogę się mylić i właśnie wszyscy by wtedy zgodnie stwierdzili, że skoro nie ma tych jakże okropnie rażących błędów językowych i hymnów wyrzygujących komunę na spodnie to jest super i kolejny klawy materiał od Grega.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

A ja bym skłamał, gdybym powiedział, że mi się tego dobrze słucha. Tak ich broniłem zawzięcie po jednym odsłuchu tutaj w wątku, a z miesiąc temu sobie odpaliłem ochoczo, że dalej będę Was tu orał, jako obrońca polskiej muzyki i... ledwo dałem radę do końca. W zasadzie moja opinia pokrywa się dość mocną z tą @deathwhorea. Kawałki za długie w chuj, ale to tak: w chuuuuj. Humor bardzo kontrowersyjny, żeby nie powiedzieć - dla mnie nieśmieszny. Tekstów niestety nie-słuchać nie potrafię.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Mnie dalej słucha się tego świetnie i także nie zwracam uwagi specjalnie na teksty, wywiady czy inne tego typu bzdety. Sama muzyka wchodzi mi gładko, na luzie i właśnie obok wspomnianego Owls Woods Graves słucha mi się tych gości z powodzeniem. Zresztą takie black punki to trzeba traktować z odpowiednią dozą luzu i przymrużeniem oka ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Mi się jednak wydaje Owls Woods Graves dużo bardziej świadome swoich kompozycji, że tak to ujmę :P Tamta muza jest bardziej zwarta, nie przeciąga struny nigdy na tyle, że zaczyna irytować ;)

Nie potrafię po polsku muzy słuchać, skupiając się na niej i nie zwracać uwagi na teksty :P No chyba, że to tak w tle sobie leci, a ja nie znam jeszcze, to pewnie lepiej wchodzi, bo i te długości kawałków mniej przeszkadzają pewnie. Jak się skupić na riffach, to nie ma tam za dużo złota, ani nawet srebra.

Przede wszystkim jest w tym zajebisty, luzacki attitude. Tylko cała ta poza-muzyczna sfera Truchła (w tym piękna strona wizualna), mam wrażenie, deklasuje niedopracowaną - monotonną, co najgorsza - warstwę muzyczną i liryki, sprawiające wrażenie pisanych na odpierdol :P
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Nakręcili teledysk. Jak ktoś chce zobaczyć gołego Witka, to może sobie pooglądać. W dalszym ciągu nie czuję się przekonany.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Wybrali na klip najgorszy kawałek z całej płyty.
sepsis

sepsis

jeden kawałek deathhammera jest w stanie zabić te całe jebiące gównem rzygi
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

A jeden kawałek x. Adama jest w stanie zabić deathhammera jebnięciem krzyża.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Nebiros
Tormentor

Nebiros

TITELITURY pisze: 6 lat temu A jeden kawałek x. Adama jest w stanie zabić deathhammera jebnięciem krzyża.
Do x Adama to w ogóle podjazd ma chyba tylko Batushka.
Belzebóbr pisze: a ja jak najbardziej słucham muzyki z tidala i spotifaja, o wiele lepsze to i poręczniejsze niż słuchanie z jakichś śmiesznych CDków. Przynajmniej można się do głośnika na bluetooth podłączyć
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Cedeki Pora umierać niemal wyprzedane, a Godz ov War - póki co nieśmiało - zapowiada kolejną płytę.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

No wow 200 szt tyle czasu schodziło.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Skąd takie domniemanie, że 200? ;) Myślałem, że z 500 z czarnym i z 500 z czerwonym trayem ;)
Lis
Moderator globalny

Lis

Całkiem fajne, będzie słuchane jak będzie czas.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

yog pisze: 6 lat temu Skąd takie domniemanie, że 200? ;) Myślałem, że z 500 z czarnym i z 500 z czerwonym trayem ;)
Przecież pisałeś o wersji cd a teraz wyjeżdżasz z czarnuchem.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Trayem, znaczy się tacką pod cd, bo wyszła wersja z czerwoną tacką i z czarną tacką. Tej z czerwoną było jeszcze 5 sztuk jakiś czas temu, zaś czarnej już nie było :) Osobiście uważam, że znacznie gustowniejsza jest ta czerwona :)
Awatar użytkownika
ptrknknc
Master Of Puppets

ptrknknc

Wysoce cenię sobie Pora Umierać, muzycznie jest dla mnie udane. Pieśnie z łatwością wpadły mi w ucho, a groteskowe teksty siadają jak stara baba w autobusie. Ale
yog pisze: 6 lat temu Godz ov War - póki co nieśmiało - zapowiada kolejną płytę.
i tu się trochę obawiam, że to może być jednorazowy strzał. Obym się mylił.
Prawda to Metal. I piwko.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Jedna z "kup roku" według ankiety chv. Obok wodewilowej kapeli Nergala oraz Nocnego Kochanka. Jednocześnie Greg ma według kucyków najlepszą wytwórnie, czyli znakiem tego zaliczył tu wtope. W sumie dziwi mnie, bo opinie zbierał album w większości dobre.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Początkowo to wręcz i bardzo dobre opinie zbierał Pora umierać, dopiero z czasem się malkontenci odważniej poczęli odzywać, bo przez pierwsze dni/tygodnie to Truchło szturmem brało słuchaczy. Jak by nie patrzeć, trudno obok tego materiału przejść obojętnie.
Awatar użytkownika
ptrknknc
Master Of Puppets

ptrknknc

Na instagramie zapowiedzieli nową epkę, wyjdzie w lutym. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

TITELITURY pisze:Jedna z "kup roku" według ankiety chv. Obok wodewilowej kapeli Nergala oraz Nocnego Kochanka. Jednocześnie Greg ma według kucyków najlepszą wytwórnie, czyli znakiem tego zaliczył tu wtope. W sumie dziwi mnie, bo opinie zbierał album w większości dobre.
Tymczasem Pora umierać się wyprzedała. Zaś żeby ILYAD nazwać kiepskim albumem trzeba mieć słuch jak Beethoven u szczytu kariery.
Prawda to Metal. I piwko.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Ja myślę, że bardziej chodziło o to, że swoją muzyką trafili w gusta bardzo wielu osób. Jedynie kiedy po czasie okazało się, że po dokładniejszym wgłębieniu się w koncept jest tu dużo elementów niepopularnych tudzież takich, do których sympatią nie wypada pałać w towarzystwie, to zaczęło się sarkanie w coraz większej liczbie ;)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

DiabelskiDom pisze: 6 lat temu Ja myślę, że bardziej chodziło o to, że swoją muzyką trafili w gusta bardzo wielu osób. Jedynie kiedy po czasie okazało się, że po dokładniejszym wgłębieniu się w koncept jest tu dużo elementów niepopularnych tudzież takich, do których sympatią nie wypada pałać w towarzystwie, to zaczęło się sarkanie w coraz większej liczbie ;)
Jestem niezmiernie dumny, że nie musiałem się dokładniej wgłębiać w ten koncept i jako pierwszy brawurowo nazwałem to gównem.

Cieszę się, że w końcu za moją opinią poszli inni.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

A ja myślę, że to było tak: każdy sobie posłuchał i stwierdził, że fajne, ale potem głos zabrało kilku fajnych metalowców z Internetu i już nie wypadało lubić, trzeba było znów zachwycać się nowym KSM i CdG, bo inaczej straciłoby się długowłosych kolegów i Hajasz ukręciłby makowca.
Awatar użytkownika
karp
Fallen Angel Of Doom

karp

A jak dla mnie przesadzone były zarówno spusty nad Truchłem, jak i nazywanie teraz tego gównem. Muzycznie to generalnie nic nowego (nikt tego nie oczekiwał), ale to nie szkodzi, bo w odsłuchu jest całkiem przyjemne. Od strony wizualnej - zespół to jeden wielki pastisz (może nawet trochę przesadzony), a ja najbardziej lubię kicz kiedy jest zamierzony. Fajna muzyka pod piwo, czy puszczenia sobie czasem jako przerywnik, porobienia sobie jaj, ot tyle.

Poza tym plebiscyt Chaos Vault pokazał tylko jak bardzo kucostwo ulega autorytetom. Tak jak napisał @TITELITURY, na początku był spust nad albumem, ale potem kilku "influencerów" (xD) napisało coś nieprzychylnego i nagle się okazało, że słuchać Truchła już nie wypada :D Taki wygląd kucostwa.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ja się np. troszkę zakochałem w rysuneczkach płytce towarzyszących i przesłuchałem tylko raz zamiarkując kupić sobie fizyczny nośnik, jednak jakoś nie wyszło, odpaliłem drugi raz i niestety odbiłem się dużo bardziej, niż za pierwszym. Czy miała znaczenie opinia influenserów i jakich? Nie mam pojęcia, nie wykluczam, wszyscy jesteśmy częścią tego umysłu roju doby internetów ;)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Nie wiem, mnie po prostu jak coś się spodoba, to piszę, że się podoba, ewentualnie, że się spodobało po jakimś czasie. Nie praktykuję pisania, że coś jest bdb, bo to zespół X nagrał a przecież zespół X nagrywa same bdb rzeczy. Na odwrót analogiczne sytuacja ;)

Truchło ciągle mi się podoba, dla odmiany Batushka ciągle mi się nie podoba :D
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ja również piszę, że się podoba, jak się podoba. Truchło się podobało przy pierwszym odsłuchu, jak nikt tego nie słyszał jeszcze i nikt w internetach o nich nie pisał jeszcze zbyt wiele. Za drugim odsłuchem już się nie podobało za bardzo. Nie że tragedia, ale nudzi. I tak mi do tej pory pozostało. Batuszka też mi się początkowo nawet podobała, a teraz to już nie wiem kiedy ostatnio słuchałem :)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

TITELITURY pisze: 6 lat temu A ja myślę, że to było tak: każdy sobie posłuchał i stwierdził, że fajne, ale potem głos zabrało kilku fajnych metalowców z Internetu i już nie wypadało lubić, trzeba było znów zachwycać się nowym KSM i CdG, bo inaczej straciłoby się długowłosych kolegów i Hajasz ukręciłby makowca.
Też mam wrażenie, że tak właśnie było. Ja jednak zawsze miałem w dupie czego powinno się słuchać. Mnie się dalej Truchło Strzygi podoba ;) a czy jest to na serio, czy po prostu dla beki, to nie zmienia faktu, że w moje gusta się wpasowuje.

Co do Batuszki, skoro już poruszyliście ten temat, to obiektywnie oceniłem ten album jako dobry i dotąd ocena się taka ostała, ale odkąd przesłuchałem raz to zniesmaczony całym tym medialnym syfem już drugi raz do niej nie powróciłem. Może jak mnie najdzie to odświeżę i zobaczę czy muzycznie dalej jest spoko.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus

Pewnie się już cieszycie, ale będzie nowa epka od Truchłanych Rzygów tak jak zresztą obiecywali. Ukaże się ona 15 lutego 2019, a jej tytuł to: "Nad którymi nie czuwa żaden stróż". Okładka i utwory poniżej ;)

Obrazek

1. Puls trupa
2. Jasna pustka
3. Złudny spokój jesieni
I don't know
I just took that knife
And I cut her from her neck
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Świat nie otrząsnął się jeszcze po pierwszym pełniaku...
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Zapowiedź plugastwa...

Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

Może się nie znam, ale strasznie chujowy wokal ma to truchło strzygi.
"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No skład podobnież zawiązany, żeby sobie mógł pośpiewać, choć nie umie ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

yog pisze: 6 lat temu Zapowiedź plugastwa...
Zwiastun lepszy, niż cały pierwszy pełniak...
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Też mi się tak zdawało.

Całość Nad Którymi Nie Czuwa Żaden Stróż przedpremierowo pod linkiem:

https://www.indymetalvault.com/2019/02/ ... den-stroz/
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Tak jak moim zdaniem pierwszy pełniak to była w przeważającej części straszna kupa, tak EPka to bardzo miłe zaskoczenie - 3 kawałki i 12 minut, czyli krótko i na temat. Muzyka nieco inna, niż na wspomnianym debiucie, bo całość jeszcze prostsza i odegrana z jakąś taką punkową nonszalancją. :) Pierwszego pełniaka nie da się słuchać, ale ta EPka to im zajebista wyszła.
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Można chłopaków wesprzeć w krucjacie z takimi wapniakami, jak my, bo na stronie Godz ov War jest już ta epka do zakupu, za 30 zł, więc chyba w cenie albumu ;) Ten zaś doczekał się chyba wznowienia i pewnie jakieś info wkrótce szersze się pojawi.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ta ich nowa EPka bardzo mi się podoba. :) Wczoraj i dzisiaj poleciała sporo razy, podobnie jak pierwszy pełniak, co do którego trochę zmieniłem zdanie, bo nawet da się tego posłuchać, choć mam pewne zastrzeżenia - płyta jest za długa, jest kilka wkurzających momentów, a za to "intro" do pierwszego kawałka ktoś powinien dostać solidnego kopa w dupę.
yog pisze: 6 lat temu Można chłopaków wesprzeć w krucjacie z takimi wapniakami, jak my
Co do tych wapniaków, to mów za siebie. ;)
P.V.S. ;)