Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

The Stone

TITELITURY

Obrazek
Kamień, to black metal ze słowiańskiego kraju, w którym nie piszą i nie wymawiają samogłosek, czyli z Serbii, biednej Serbii będącej dowodem na to, że multi - kulti się nie sprawdza. Bajzel jaki zrobili tam muzułmanie po zwycięskiej bitwie na Kosowym Polu w 1389 r. jeszcze w latach 90. ubiegłego stulecia odbijał się biednym Serbom czkawką. Teraz też pewnie się odbija, ale już bez potrzeb urządzania czystek etnicznych. Dlatego my cieszmy się, że mamy homogeniczne rasowo i kulturowo społeczeństwo, a pouczeni przykładem krajów, które tyle szczęścia nie miały, róbmy tak, aby to nie uległo zmianie. Tyle tytułem dygresji, a teraz do meritum, czyli zespołu, z którym mam bardzo miłe, osobiste wspomnienia. Grali u nas w mieście w 2012 r. w klubie najlepszym dla takiej muzyki, tj. małym, obskórnym, ale z dość dobrą akustyką. I chcieli ześć w trakcie gry ze sceny, ponieważ gromkie "napierdalać!" lecące od strony publiki, myliło im się z "wypierdalać". Już nawet zaczęli ściągać gitary, ale ktoś wyjaśnił nieporozumienie. Grali obok jakiejś trzeciorzędnej norweskiej kapeli i byli od niej o wiele lepsi. Kawałki ostrzejsze, szybsze, w muzyce było więcej energii i agresji. Rozłożyli mnie na łopatki. A kiedy zeszli ze sceny, dosiadłem się do Luki Govednika, ówczesnego pałkera zespołu i przegadałem z nim cały afterek. Piwo szło za piwem, a pod koniec, ostro już najebany, zaproponowałem żebyśmy wymienili się koszulkami. I tak on stal się posiadaczem szmaty Azarath, a ja The Stone. Do dziś uważam ten gig za jeden z bardziej klimatycznych w moim życiu i stąd też mój pogląd, że miejsce takiej muzyki jest w małych klubach na maks 200 masek, a nie na wielkich scenach lub kilkudniowych festiwalach.

Muzycznie z pewnością warto zainteresować się dwiema ostatnimi płytami "Teatrem Absurdu" oraz "Nekrozą", będącymi najdojrzalszymi muzycznie w dyskografii zespołu, a także uzupełniającymi się wzajemnie. Nekroza obfituje w solóweczki, zwolnienia i nastrojowe flażoleciki, budujące klimat, natomiast Teatr Absurdu, to srogi, ocierający się o jednostajność - co dla mnie stanowi atut ( ta "motoryczność"?) - blackmetalowy wpierdol w najlepszym, klasycznym stylu, dopełniany bardzo dobrym wokalem. Wcześniejsze płyty są słabsze, co nie znaczy, że źle i niewarte uwagi, ale przygodę z zespołem polecam zacząć właśnie od dwóch najnowszych. Jest to obok Kozelnika chyba najlepszy reprezentant serbskiej sceny.

Obrazek
Skład:
Kozeljnik - Guitars, Bass (2001-present) Kozeljnik, Oculus, Ophidian Coil, May Result, ex-Disfigured, ex-Murder, ex-Stone to Flesh, ex-Debauchery (live), ex-Vehementer (live), ex-Nefas
Glad - Vocals (additional; lead live) (2006-2011), Vocals (lead) (2018-present) May Result, ex-Murder
Vrag - Bass (2015-present) Kozeljnik (live), ex-Final Thought, ex-Worg, Feud, Fullsize, ex-In from the Cold, ex-Infest, ex-FakeFreedom, ex-Instead of a Kill, ex-Spitback
Honza Kapák - Drums (2017-present) Black Rain, Bohemyst, Decompose to Ashes, Elusive God, Kaviar Kavalier, Master's Hammer, Oculus, ex-Impuritum, ex-Murder, ex-Radiolokátor, ex-Avenger, ex-Dark Angels, ex-Krieg, ex-Nargaroth, ex-Ora Lamae, ex-Panychida, ex-Gride, ex-After Rain, ex-Blasphemic Lust, ex-Dark Storm, ex-Maniac Butcher, ex-Moriorr, ex-Judas Iscariot (live)
▼ Byli muzycy
Ilija Vasiljević - Drums (2001-2003) ex-Stone to Flesh, ex-May Result, ex-Hemorrhoid
Urok - Keyboards, Bass (2001-2011) The Committee, May Result, ex-Stone to Flesh, Urok, ex-Ancient Forest
Nefas - Vocals (2001-2006, 2011-2018), Vocals (studio only) (2006-2011) Гавранови, ex-Stone to Flesh, ex-May Result
Blizzard - Guitars (2002-2004) Гавранови, May Result, ex-Kozeljnik (live), ex-Stone to Flesh
Aksinomantijan - Drums (2003-2006) Propast, Svartgren, ex-In Cold Silence, ex-Infest (live), ex-Posmrtna Liturgija, ex-Zaklan, ex-Debauchery (live)
Demonetras - Guitars, Bass (2004-2020) Kozeljnik (live), May Result, ex-Besomar, ex-Samrt, ex-Murder (live), ex-Bane (live)
Ved - Drums (2006-2007) Infest, Simargal, ex-Inumbro, ex-Necrophiliacs Terror, Деца Апокалипсе, ex-In Cold Silence, ex-May Result, ex-Bane, ex-Vehementer, ex-Schizophrenia (live)
L.G. - Drums (2007-2017) Atræ Bilis, Kozeljnik, May Result, ex-Dead Shell of Universe, ex-Posmrtna Liturgija, ex-Zaklan, ex-Mor
Usud - Bass (2011-2015), Drums (live) (2012-2015) Гавранови, Kozeljnik (live), ex-Zaklan, ex-Raw Gore, ex-Svartgren, ex-Shining (live), ex-Posmrtna Liturgija, ex-Triumfall, ex-Наврог, ex-DaggerSpawn
INIMICVS - Guitars (2021-2025) Cmpt, Ophidian Coil, Belliciste (live), Kozeljnik (live), ex-Наврог, ex-Murder (live), ex-Raw Gore, ex-Kolac, ex-Мржња, ex-Bombarder (live), ex-Propast (live), ex-Vehementer, ex-Zloslut (live), ex-In Deaths Embrace
▼ Muzycy koncertowi
Ivan Cepanec - Drums (2015, 2023-present) Dickless Tracy, Eruption, ex-Tenacious Zhgantsi, Ascension, Chernozyom, ex-Glista
Nenad Domuz - Guitars (2025-present) ex-Everything's Right, ex-Fonic, ex-Fullsize, ex-If Senses Fear, ex-Nothing Left, ex-Violent Chapter

Honza Kapák - Drums (2009, 2015) Black Rain, Bohemyst, Decompose to Ashes, Elusive God, Kaviar Kavalier, Master's Hammer, Oculus, ex-Impuritum, ex-Murder, ex-Radiolokátor, ex-Avenger, ex-Dark Angels, ex-Krieg, ex-Nargaroth, ex-Ora Lamae, ex-Panychida, ex-Gride, ex-After Rain, ex-Blasphemic Lust, ex-Dark Storm, ex-Maniac Butcher, ex-Moriorr, ex-Judas Iscariot (live)
Karlo Testen - Bass (2012-2013) Space Eater, ex-Kozeljnik (live), ex-Dungeon Bell
Vandal - Bass (2013-2014) Infest, Гавранови, ex-Decrepancy, ex-Bane, ex-Dogma
Tower - Guitars (2013) Bombarder, Quasarborn, Sigma Epsilon, Space Eater, Гавранови, ex-Fatality, ex-Metal Against Coronavirus, ex-Superhammer (live), ex-Nuclear Thrashing Zombies, ex-Merciful Angel (live), H202, Sextasy, Wenom Kru, Zodom, Instead of a Kill (live), ex-Pollution, ex-Agent Steel (live), ex-Infest (live), ex-Jenner (live), ex-Svartgren (live), ex-Chemical Tomb (live), ex-Eyesburn (live)
INIMICVS - Bass (2014-2015) Cmpt, Ophidian Coil, Belliciste (live), Kozeljnik (live), ex-Наврог, ex-Murder (live), ex-Raw Gore, ex-Kolac, ex-Мржња, ex-Bombarder (live), ex-Propast (live), ex-Vehementer, ex-Zloslut (live), ex-In Deaths Embrace
Usud - Drums (2015-2020) Гавранови, Kozeljnik (live), ex-Zaklan, ex-Raw Gore, ex-Svartgren, ex-Shining (live), ex-Posmrtna Liturgija, ex-Triumfall, ex-Наврог, ex-DaggerSpawn
Nikola Dušmanić - Drums (2022-2023) Numen, Poignard, ex-Abyssium, Ptomain, ex-Quasarborn (live)
Volkun - Drums (2023) Morost, Septic Order, Sovrag, ex-Ancient (live), ex-Alarm
V - Vocals (2024) All My Sins, Cmpt, Dead Shell of Universe, Green Mantis, Terrörhammer, Ulvdalir (live), 7 Rainbows in Exile, Napred u Prošlost, ex-Bethor, ex-Kawir, ex-Triumfall, ex-Zaklan, ex-Fancy Frogs, ex-Kolonjska Voda, ex-Nešto Najgore
Dyskografia:
2002 - Словенска крв
2003 - Трагом хромога вука [EP]
2004 - Закон Велеса
2004 - Чујете ли, смеју нам се мртви... [EP]
2006 - Магла
2006 - Live Curse from the East! [split video]
2007 - Triumph - Dark - Brotherhood [split]
2007 - Неке ране крваре вечно
2008 - Serbian Woods [demo]
2009 - The Ancestral Alliance [split]
2009 - Umro
2010 - Old Wounds Bleed Misanthropy [EP]
2011 - Golet
2013 - Crna hronika [kompilacja]
2014 - Waiting for the Darkest Day [split]
2014 - Nekroza
2016 - Necrotic God [split]
2017 - Teatar apsurda
2019 - Kruna praha [EP]
2021 - Kosturnice
2025 - Kletve lovor [single]
2025 - Besi [single]
2025 - Trag u večnosti [single]
2025 - Kletva

MA: https://www.metal-archives.com/bands/The_Stone/9864
BC: https://thestonehorde.bandcamp.com/music
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

A kiedy zeszli ze sceny, dosiadłem się do Luki Govednika, ówczesnego pałkera zespołu i przegadałem z nim cały afterek. Piwo szło za piwem, a pod koniec, ostro już najebany, zaproponowałem żebyśmy wymienili się koszulkami.
Zupełnie jak ja z dziewczętami. Nie wątpię ze po imprezie wymieniliście słowiańskie soki z trzewi a może nawet trzymaliście się za ręce....

Obrazek
Do dziś uważam ten gig za jeden z bardziej klimatycznych w moim życiu
Co drugi watek kolega o jednym ;) - Zeby mi tylko nie pisał ze to tylko taka prowokacja czy żart.

A propos, znam kilku Serbów i chyba tak poetycko narodowo-socjalistycznie tylko pierdolisz. Na koniec zespół. Ladny chłopak na zdjęciu.... To ten? :shock: :shock: :shock:
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ryszard jaki zazdrosny! :D
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Obrazek
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

A jaki rozmarzony!
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

TITELITURY pisze: 5 lat temu A jaki rozmarzony!
Zawstydziłeś mnie kochanie.
Awatar użytkownika
kataton88
Tormentor

kataton88

Byłem pewien, że szukałem onegdaj tematu i nie znalazłem, ale pewnie nastąpiło tzw. wyparcie (nie mylić z zaparciem) po jego lekturze :roll:

Kapel bardzo dobry, co pewien czas wracam, choć nie powiem, żebym ogarnął całą dysko. Pierwsze dwie płyty po zmianie nazwy były jeszcze w klimatach pogańskich i słabo je kojarzę. Wpierdol przynosi "Magla" i ja bym zaczął od tego właśnie wydawnictwa. Prekrasno, że większość liryków po serbsku. A te są bardzo urocze, że przytoczę jeno passus z kawałka "Zakon sile / trijumf smrti", zaczynający się od popularnego forumowego powitania "co tam, kochane metale?" ;)
Шта је курве
Зајеб'о вас бог
Оде све у пизду материну
Иде ужурбано у долину
Смрти!!!
Tak że słuchać albo ajde u piczku.

p.s. tak jeszcze myślę, że "Co tam, kurwy? Bóg was wychujał" byłoby lepszym opisem działu niż ta napuszona łacina DO.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ta ubiegłoroczna różni się stylistycznie od poprzedniej. Obie dzielą cztery lata i przez ten czas zespół postanowił pograć w nieco innym stylu. O ile Kosturnice bliższe są takiemu typowemu tremolowanku, bardzo w tym wydaniu dobremu, żeby nie było, a z kawałka Okamenje wylewa się wprost do mózgu przez uszy melancholia, o tyle zeszłoroczna Kletva jest już zupełnie innym graniem, choć żeby usłyszeć i docenić te wycieczki po gryfie gitary prowadzącej, które w strukturę utworów wprowadzają nieco chaosu, a przez to brutalności, trzeba się skupić i mieć ucho bardziej wrażliwe na detale, niż w przypadku szarego zjadacza Cannibal Corpse. W każdym razie, temat odgrzałeś, więc wróciłem do muzyki Serbów i nie żałuję ani minuty z nią spędzonej. Brzmienie klarowne, niby też nic przebojowego, a jednak.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Co tam, kochane metale? Nie wiecie skąd się wzięło powitanie "Kochane metale"? :D
Awatar użytkownika
kataton88
Tormentor

kataton88

Przypuszczam, że z dupy.

"Kletva" bardzo udany płyt. Jest tam sporo melodyjek, ale bez lukrowania przesadnego. No, w drugiej części "Traga u vecnosti" mi "Lamia" pewnej hordy stanęła przed uszętami, ale to żaden żarzut!