Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Obrazek
Nie wiem, czy o gościach, którzy wpłynęli na kształt metalu śmierdzi można powiedzieć, że grają "oldschool", ale ten powrót do korzeni jest tak udany, że nazwałbym go "oldschoolem" najwyższej próby. Witamy z powrotem w czasach, gdy w metalu chodziło o chwytliwe riffy i zajebiste kompozycje, a nie "gruz" oraz zegar z kukułką na głowie. To jest aktualnie mój ulubiony krążek w kategorii life metal, rano poleciał już kilka razy i wciąż mi mało.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Patrząc przekrojowo, najnowszy materiał GM jest faktycznie najsłabszy, ale też co znaczy "najsłabszy" w przypadku tego zespołu, jeśli jest po prostu kontynuacją poprzednich płyt? Nadal słucha się z przyjemnością mi.
Obrazek
Ci też grają od początku tak samo. Dla mnie top płyt ubiegłego roku, Szwecja par excellence. Mogliby puszczać w Ikei.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

U mnie obecnie:
Obrazek
A zaraz potem:
Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Obrazek
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

10 lat płyta nie ma, a już klasyk.

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head
HUMAN
Tormentor

HUMAN

UP. @Yog byłem na trasie z Behomoth a koncert mega wyszedł bez Behemoth w starym Bazylu za połowe kasy co z BEHE czy jeszcze mniej
chudzinki z Nich
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

BRITISH SEA POWER - OST Disco Elysium
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Obrazek

Dalej najlepszy Slayer.
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Nucleator pisze: 3 lata temu Dalej najlepszy Slayer.
Wydaje mi się nieco kontrowersyjne to stwierdzenie, bo choć ten album jak najbardziej wchodzi do listy moich ulubionych pełniaków Slayera, to z perspektywy czasu jednak stracił na sile w stosunku do innych.

U mnie coś, czego normalnie bym pewnie nie tknął, ale jako, że wałkuję Norweskie granie z roku 2009 i ostatnio leciało Fenriz' Red Planet, to sprawdzam sobie pełniaka zespołu w którym Gylve też się udziela(ł?) i obstawiam że stąd te ciągoty do doomów u niego

Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ciągoty do doomów to chyba od pradawna u niego po prostu, dziś czytałem pobieżnie polecane przezeń doomiki to nawet w metallice doomowanko docenia, w metal church itp. Jakbym ze sobą wywiad czytał!

https://www.revolvermag.com/music/darkt ... tal-albums

Co do slayera to "dalej najlepszy slayer", bo potem już nienajlepsze slayery, a tam jeszcze wciąż najlepszy ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

yog pisze: 3 lata temu Ciągoty do doomów to chyba od pradawna u niego po prostu, dziś czytałem pobieżnie polecane przezeń doomiki to nawet w metallice doomowanko docenia, w metal church itp. Jakbym ze sobą wywiad czytał!

https://www.revolvermag.com/music/darkt ... tal-albums

Co do slayera to "dalej najlepszy slayer", bo potem już nienajlepsze slayery, a tam jeszcze wciąż najlepszy ;)
Możliwe w sumie, że on od zawsze w tym też siedział, ciężko powiedzieć.

Co do Twojego zdania na temat Slayera to oczywiście podpisuję się całkowicie. Choć, "Divine Intervention" też bardzo spoko album, o tyle okres od "Show No Mercy" do "Seasons In The Abyss" włącznie to najlepsze co zespół wypuścił.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Dalej Norsk Svartmetall z 2009 r. Tym razem płyta ściągnięta z półki, kupiona kiedyś za jakieś skromne pieniążki przy okazji zakupu innych płyt. Od pierwszego odsłuchu uważałem za średniaka i dlatego też raz na ruski rok odpalałem żeby sobie przypomnieć. Teraz kolejny odsłuch i tym razem zyskało sporo. Odtwórczy, klimatyczny norweski black metal drugiej fali, z stosunkowo plugawą produkcją, ale zawierający odpowiedni feeling, ładne zdjęcie lasu we wkładce i na tylniej okładce, dobre czyste wokale wplecione gdzie niegdzie, a także pianino i skromne pasaże na gitarze akustycznej. Niby nic nadzwyczajnego, ale mnie przypasowało tym razem bardziej niż wcześniej.
Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Obrazek
Obrazek
Szkoda, że Mayhem nie nagrał coveru "Rags and Bones" albo "The End of All Things".

Obrazek

Austin Osman Spare painted daydreams, Victoriana satyrs ideas in his head,
Austin Osman Spare painted nightmares, Ghostly apparitions from the world of the Under,

They said he was before his time, His reproductions out of line,
But now he's dead they wish him well,
Is he is Heaven or come back from Hell?
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Obrazek
Uchodzi za "eksperymentalny" album zespołu, a taki moim zdaniem nie jest. Dalej norweski black metal, tyle że nieco stonowany i wzbogacony elementami dark ambientowymi, poza tym wolniejszymi zdecydowanie tempami.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ej, @pit, zrobiłeś mnie w chuja! Miało być psychodelicznie - kosmicznie, a dostałem jakiś płasko nagrany ni to kabaret, ni raw black metal, którego słuchacze muszą być bardziej ekstremalni od muzyków, żeby im się to w ogóle podobało. Ale najbardziej spierdolili tu brzmienie. Perkusja brzmi jak z kartonu.
Obrazek
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Ja wiem, że to nie Czesi, ale gdzie tam jest raw black metal naprawdę nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Titek nazywa war metal raw blackiem, także tego ;)
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

War metalu też nie ma. Jest tam black, death, kosmiczne pasaże na syntezatorku, nawet kilka momentów jakby Godflesh z EPek. A to, że perka nie jest w żadnym wypadku dominująca, to akurat zaliczam na plus. W kosmosie nie słychać blastów.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

pit pisze:W kosmosie nie słychać blastów.
Jak wiadomo, w kosmosie z powodu panującej tam pustki, dźwięk się nie rozchodzi. Jedynym wyjątkiem jest dźwięk oscylujący w pobliżu czarnych dziur, które to odpychając cześć wciąganych doń gazów, wprawiają je w drgania, wytwarzając przy okazji takie "OOOMMMMM". Poza tym to absolutna cisza.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Pioniere pisze: 3 lata temu
pit pisze:W kosmosie nie słychać blastów.
Jak wiadomo, w kosmosie z powodu panującej tam pustki, dźwięk się nie rozchodzi. Jedynym wyjątkiem jest dźwięk oscylujący w pobliżu czarnych dziur, które to odpychając cześć wciąganych doń gazów, wprawiają je w drgania, wytwarzając przy okazji takie "OOOMMMMM". Poza tym to absolutna cisza.
Pustki czy próżni?
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Pan Efilnikufesin pisze: Pustki czy próżni?
Uznaj to, że był tam cudzysłów, "próżnia = pustka" - bardziej malowniczo brzmi.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Pioniere pisze: 3 lata temu
Pan Efilnikufesin pisze: Pustki czy próżni?
Uznaj to, że był tam cudzysłów, "próżnia = pustka" - bardziej malowniczo brzmi.
Nie.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Obrazek

Dobrze wczoraj kopało.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Obrazek
Słuchał który?
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Obrazek
Do powstania thrashyku nie było na świecie zespołu który zbliżyłby się do nich ciężarem. Wersje "Change" i "Butcher" to prawdziwe zniszczenie. Big Paul gra jak nawiedzona maszyna. ;)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

pit pisze: 3 lata temu War metalu też nie ma. Jest tam black, death, kosmiczne pasaże na syntezatorku, nawet kilka momentów jakby Godflesh z EPek. A to, że perka nie jest w żadnym wypadku dominująca, to akurat zaliczam na plus. W kosmosie nie słychać blastów.
Te "kosmiczne pasaże na syntezatorku" są jedynym, co mi się spodobało na tej płycie. Poza tym coś mi tam tylko rzęzi jakby muzycy nie potrafili grać, więc to musi być waraw metal. A perkusji może i nie słychać w kosmosie, ale ja nie jestem w kosmosie. Za dużo tam dla mnie "gruzu", za mało muzyki.
Jak np. tu:
Obrazek
Kiedy płyta wyszła, wydałą mi się za bardzo progresywna ( czytaj pedalska ). Ja lubię melodyjki i generalnie grecką scenę, ale tego było za dużo. Teraz youtube wyrzciło mi jakiś teledysk śmieszny, więc postanowiłem dać materiałowi drugą szansę, ponieważ muzyka z wideo jednak taka bdb i sympatyczna.
Ja wiem, że to nie Czesi

Mogliby grać chociaż w połowie tak dobrze jak Dark, to byliby zajebiści.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Obadaj sobie ten album Yoth Iria z cd jak będziesz miał okazję, bo to co w necie jest np. na bandcampie to strasznie zjebany master, aż w uszy kłuje od tej cyfry, prawilna wersja bardzo przyjemnie brzmi :)
pitbull
Master Of Reality

pitbull

:D Właśnie odpaliłem sobie jakiś promocyjny kawałek jakiegoś fińskiego składu o nazwie Qwalen - utwór POLKU, b. mi się podoba. Czasami jednak yt potrafi coś fajnego podrzucić.
KRZYSZTOF KAROŃ: www.historiasztuki.com.pl www.wiedzaspoleczna.pl kanał www.youtube.com/HISTORIASZTUKI2011 oraz czwartkowe programy z Krzysztofem Karoniem o 19:00 w telewizji wRealu24.pl https://www.youtube.com/channel/UCiwsDg ... Q/featured
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Obrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Obrazek
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Obrazek

Mmmiodzio !
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Obrazek
Płonie ognisko i szumią knieje. Jak ktoś lubi dajmy na to Of The Wand And The Moon to spodoba mu się i Weh.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Obrazek
nie wiem dlaczego określa się ją gniotem
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Reklamy jakiejś gierki na PS5 w TV wpędziły mnie w kolejny ciąg Devo.
Awatar użytkownika
Hades

Hades

Obrazek
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
pitbull
Master Of Reality

pitbull

:D A ja dziś o 3 rano zerwałem się na równe nogi z plecakiem i hantelkami i ruszyłem przed siebie z Rzeszowa aż na koniec Kraczkowej i z powrotem. Na słuchawkach leciał Skyfall i Hello od Adelle, Born to Die i Summertime Madness od Lany Del Rey i Ariana Grande, The Weeknd - Love Me Harder (Official Video). Wspaniale niosła mnie ta muzyka - puste ulice i chodniki, bezkres przede mną, chłód i lekki wiatr. Czułem, że wszystko zostawiam za sobą i idę ku ... no właśnie 8-) . Muzyka świetnie nastrajała i dodawała chęci, by maszerować. Wróciłem po 6 zmęczony i obolały (buty trochę przyciasne), ale pięknie zresetowany.

KRZYSZTOF KAROŃ: www.historiasztuki.com.pl www.wiedzaspoleczna.pl kanał www.youtube.com/HISTORIASZTUKI2011 oraz czwartkowe programy z Krzysztofem Karoniem o 19:00 w telewizji wRealu24.pl https://www.youtube.com/channel/UCiwsDg ... Q/featured
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Nieśmiertelny dinozaur punka pokazuje pazur, ale robi to w zupełnie innym, wysmakowanym i zaskakującym stylu.
Obrazek
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Sprawdzam tegoroczne wydawnictwa Terratur Possessions, których jeszcze nie słyszałem:
ObrazekObrazek
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Bardzo udany album wydał zespół, który wziął pod swoje skrzydła Greg z Godz ov War. Mieszanką black i death w średnich tempach ci on jest, momentami tak przypominającą grecki BM, że nie dziwi gościnna obecność Stefka z Varathron / Katavasii na wokalu w szóstym kawałku. Słucham od wczoraj z niesłabnącą przyjemnoscią, szykując szekle na zakup fizycznego nośnika, tak, tak!
pitbull
Master Of Reality

pitbull

:) A ja duża estymą darzę właśnie Matrona Torna i jego projekty - Aevangelist i Benighted in Sodom. Do dziś regularnie katuję fenomenalną epkę Ocean - bardzo klimatyczne granie, które pięknie ryje banię i przenosi w inny świat. Ocean to kwintesencja eskapizmu, deprechy, zmulenia, beznadziei, ale w takim głębokim, nie łzawym anturażu. Dosłownie można poczuć, jak pochłania cię bezkresna głębia oceanu. Coś takiego czułem słuchając choćby Abyss within my Soul wiadomego Pana. Do rzeczy, dziś chciałbym polecić wam ost. album Aevangelist - Matricide in the Temple of Omega. Obrazek Warto posłuchać/przypomnieć sobie też fenomenalną ep-kę Amissum od Chaos Moon gościa o ksywce Esoterica. Obrazek
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Dziś z wieczora maga klasyk
Obrazek
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dokładnie w tej kolejności.
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

-gdyby ktoś potrzebował dowodu, że korzenie Lustmord są w 100% industrialne
Obrazek
Dokładnie tej wersji drugiego koncertu smyczkowego użył Parsons podczas rytuału który załatwił mu drugą żonę. Albo trzecią, zależy jak na to patrzeć.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Narazie Adele, a potem już pewnie do końca dnia polecą klasyczne norweskie black metale i inne cudeńka tamtej sceny z początku lat 90.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Axiom

Axiom

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Od jakiegoś czasu te albumy on repeat
pitbull
Master Of Reality

pitbull

:) Jako, że jeszcze nie ma tygodnia fińskiego w Lidlu, to dziś zapodam sobie dzień fińskiego black metalu. Na talerz idzie Sargeist i Horna.

Obrazek Obrazek