Awatar użytkownika
pit
Tormentor

Jednostrzałowcy

pit

Grupy które wydały jeden mocny album, podsyciły apetyty, po czym zeszły z planszy.

Na myśl przychodzą mi: Swallowed, Flourishing, Orcustus, Murmuüre. Co jeszcze?
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Ved Buens Ende, Storm - bardzo. Ishtar, Svartediket, Gaahlskagg - to już tak mniej, ale jednak.
Wspomniałbym jeszcze Burning Witch, ale to co wydał Mystic to jednak kompilacja.
No i Thorr's Hammer, ale tu to już w ogóle, tylko epka..

Edit. jeszcze Sterbend.
Ostatnio edytowany przez Nathas 3 lata temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Liers in Wait - Ci to dopiero. Nawet nie album tylko Epkę sierotkę wystrugali.

Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
Czit
Tormentor

Czit

Pyaemia nieodżałowana

yog pisze: 5 lat temu Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

Bardzo ładna i trafna lista. Wygląda nt że wszystkie te kapele na "De" postanowiły w 1993 debiuty robić. http://www.worshipmetal.com/features/9- ... -in-metal/

Repulsion – Horrified (Recorded 1986/Released 1989)
Sempiternal Deathreign – The Spooky Gloom (1989)
Carnage – Dark Recollections (1990)
Ripping Corpse – Dreaming With the Dead (1991)

Decomposed – Hope Finally Died… (1993)
Demilich – Nespithe (1993)
disEMBOWELMENT – Transcendence Into The Peripheral (1993)
Disincarnate – Dreams Of The Carrion Kind (1993)

Control Denied – The Fragile Art of Existence (1999)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nie chce mi się wypisywać wszystkich tych Morgue'ów, Rottrevorów, Gorementów, Misery'ów, Thornsów, Nailbombów, czy totalnie zapomnianych kapel typu Gotham City, bo za dużo tego, może kiedyś, ale słucham sobie właśnie takiego prożka typu wczesne Dream Theater, co się nazywa Catharsis i nagrał jedyną płytę pod tytułem Pathways to Wholeness w 1995 roku. Okładka straszna.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Necrophil - Cannibal Sex
Monastyr - Never Dreaming
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Sacrum_Profanum
Master Of Reality

Sacrum_Profanum

Bloodgasm - Bloodgasm. Swietny materiał.
卐 卐 卐 POPEŁNIJ SAMOBÓJSTWO - PRO BONO PUBLICO 卐 卐 卐 BLACK METAL TO KILOF
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł

yog pisze: 3 lata temu Nie chce mi się wypisywać wszystkich tych Morgue'ów, Rottrevorów, Gorementów, Misery'ów, Thornsów, Nailbombów, czy totalnie zapomnianych kapel typu Gotham City, bo za dużo tego, może kiedyś, ale słucham sobie właśnie takiego prożka typu wczesne Dream Theater, co się nazywa Catharsis i nagrał jedyną płytę pod tytułem Pathways to Wholeness w 1995 roku. Okładka straszna.
No i je wszystkie wymieniłeś. Od niechcenia ale zaliczamy ;)
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

To jeszcze przekleicie tu, te co wypisałem w sb.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Thrash/death metalowy debiut - a zarazem jedyne wydawnictwo - grupy Bloody Butcher z Piławy Górnej. Około 50 minut łojenia dla fanów styku gatunków, które miejscami może kojarzyć się z Leprosy oraz Sepultura. przełomu lat 80. i 90. Dobre riffy, krzyczany wokal i typowe dla tamtego okresu brzmienie. Tylko I’m Fucking Drunkard utrzymane w humorystycznym stylu odstaje od reszty...
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Ojciec Mateusz

Ojciec Mateusz

Transgressor - ether for scapegoat

Kapitalny death metal.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Szajtan pisze: 2 lata temu Thrash/death metalowy debiut - a zarazem jedyne wydawnictwo - grupy Bloody Butcher z Piławy Górnej. Około 50 minut łojenia dla fanów styku gatunków, które miejscami może kojarzyć się z Leprosy oraz Sepultura. przełomu lat 80. i 90. Dobre riffy, krzyczany wokal i typowe dla tamtego okresu brzmienie. Tylko I’m Fucking Drunkard utrzymane w humorystycznym stylu odstaje od reszty...
Mam kasetę i chyba na innym nośniku nie wyszło. Dobrze zrealizowany, mocno sepulturowaty thrash/death z okolic Arise. Dostali dobre noty od Metal Hammera ... i zniknęli, jak wielu innych zdolnych z Polin.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Nuclear Simphony, włoscy trashers, autorzy kilku kaset demo i fajnego krążka Lost in Wonderland z 1989...niestety jak na razie jedynego, bo zespól ciągle istnieje.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

OLD to zespół jednej płyty, a szkoda. Down with the Nails to hołd starej scenie, jakich wiele, ale niewielu potrafi zrobić to z takim feelingiem. Wprawdzie reaktywowali się kilka lat temu, ale szumne zapowiedzi scenowych plotkarzy, że będzie kolejna płyta spełzły na niczym - bo reaktywacja miała być tylko na jakiś festiwal. Zagrali i rozjechali się do domów - nic więcej w planach nie ma.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Niemiecki Beyond wpadł na scenę, przypierdolił w 2013 roku debiutanckim albumem Fatal Power of Death i się wypisał ze sceny. Szkoda, bo to jest doskonały strzał, a taki Metal Śmierci nigdy mi się nie znudzi.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Jak nietrudno odgadnąć po tytule, płyta adresowana jest do miłośników brutalnej amerykańskiej deathmetalowej sieczki spod znaku Cannibal Corpse, Suffocation czy Malevolent Creation. "Reason Of Suffering" dał Dished przepustkę do czołówki polskiego undergroundu.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Obrazek

Aktualnie w głośnikach wczorajsza premiera, kompilacja archiwalnych materiałów (1989-1993) tego zacnego, aczkolwiek prawie zupełnie zapomnianego włoskiego death-thrashera, jakim był Furious Barking. Mieszcząca się na dwóch płytach CD kompilacja zawiera utwory: z dwóch demówek, Theory of Diversity i Deranging Concer, EP-kę De-Industrialized oraz jedyny LP Theory of Diversity, który jest w zasadzie ponownie przemiksowanym i zremasterowanym demo z 1992 r.
Owa kompilacja to "true undergroud italian metal gem!", na której znajdziemy (prawie 2 h 20 min) topowego thrashu pod Forbidden, Testament, jak i bardziej techniczne, czy progresywnie rozbudowane partie pod Voivod, czy tez utwory bardziej popadające w tharsh podlany death metalem, kojarzącym się z środkowym okresem Death, Obituary, czy Possessed
tomasz 76

tomasz 76

Jedna płyta, za to jaka.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

O, to kolega poleciał klasykiem.
Nebiros pisze: 4 lata temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Cudnie zaraz odpalam na pełnej .
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Teraz była audycja u Dunaja właśnie o takich jednostrzałowcach. ;-) Ale że jestem leniwy, to nie spisałem. ;-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Koli szemrany
Spięty antyszanty
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Pioniere pisze: rok temu Obrazek

Aktualnie w głośnikach wczorajsza premiera, kompilacja archiwalnych materiałów (1989-1993) tego zacnego, aczkolwiek prawie zupełnie zapomnianego włoskiego death-thrashera, jakim był Furious Barking. Mieszcząca się na dwóch płytach CD kompilacja zawiera utwory: z dwóch demówek, Theory of Diversity i Deranging Concer, EP-kę De-Industrialized oraz jedyny LP Theory of Diversity, który jest w zasadzie ponownie przemiksowanym i zremasterowanym demo z 1992 r.
Owa kompilacja to "true undergroud italian metal gem!", na której znajdziemy (prawie 2 h 20 min) topowego thrashu pod Forbidden, Testament, jak i bardziej techniczne, czy progresywnie rozbudowane partie pod Voivod, czy tez utwory bardziej popadające w tharsh podlany death metalem, kojarzącym się z środkowym okresem Death, Obituary, czy Possessed
Jeszcze Pestilence bym w to włożył. Niesamowity rozwój, na przestrzeni tylko kilku lat. Zacne.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Total Terror to wykopany z niebytu projekt, który Dan Swanö, wraz z Bennym Larssonem i Andreasem Axelssonem spłodzili, zapwene w pijackim widzie, gdzieś na wysokości "The Spectral Sorrows". Wydaje się, że o zawojowanie świata raczej nie chodziło - projekt nie pociągnął długo, pozostawił po sobie za to 27 utworów wściekłego, chamskiego crust punk/metalu, łączącego skoczność Discharge i ciężar wczesnego Entombed. Total Terror wciąż kąsa pierwotną, surową energią właściwą zespołom parającym się d-beatem.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Havoc Mass wydali tylko jedną płytę w 1993 roku via Massacre Records, ale za to bardzo dobrze jej się słucha. Jest to dobry stary thrash nawiązujący do drugiej połowy lat 80. i kapel, jak Killjoy, Holy Terror czy Verbal Abuse. Jeśli ktoś jest fanem starego thrashu, na jego
twarzy na pewno pojawi się uśmiech. Dziewięć kawałków trwających niewiele ponad 30 minut z lekko zachrypniętym wokalem nie powinno was zbytnio zmęczyć.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Stara Holandia to sporo melodyjnego Doom/Death Metalu - jednym z takich zespołów był Maleficium. Nie zrobili kariery, ale pozostawili po sobie fajną płytę "This Illusion of Humanity". Jak ktoś nie słyszał w latach 90, to warto poznać teraz - dwa męskie głosy i jeden kobiecy, dyskretne klawisze, sporo ciężaru, dużo dobrych melodii. Warto posłuchać - w końcu historia muzyki ekstremalnej to nie tylko gruz i czarna polewka.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

death/doom z Holandii z naprawdę opętanymi wokalami:

jest jeszcze jeden zespół o tej nazwie ale ten jest dużo lepsiejszy, iście zajebisty death metal:

melodyjny black/death ze szwecji. super rzecz, dla fanów dissection jak znalazł:

wydali tylko jedno demo więc wyszedłem z założenia, że zalicza się do jednostrzłowców. W czasach myspace to była jedna z moich ulubieńszych wynajdek:

polki nie dawajcie polakom, dawajcie arabom
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

lel wrzuciły się dwa posty jeden pod drugim więc dorzucam jeszcze imperatora, wypada znać:

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

darnoksss pisze: rok temu lel wrzuciły się dwa posty jeden pod drugim więc dorzucam jeszcze imperatora, wypada znać:

Tu wszyscy Imperatora dobrze znają (niektórzy od kilku dekad), podobnie jak i wrzucony post wyżej debiut Holendrów. z Sempiternal Deathreign.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Pioniere pisze: rok temu
darnoksss pisze: rok temu lel wrzuciły się dwa posty jeden pod drugim więc dorzucam jeszcze imperatora, wypada znać:

Tu wszyscy Imperatora dobrze znają (niektórzy od kilku dekad), podobnie jak i wrzucony post wyżej debiut Holendrów. z Sempiternal Deathreign.
Yes sir, przyjmuję do wiadmości :>

W takim razie wrzucam absolutną perełkę o której na tym foro nikt jeszcze nie wspomniał ani razu. Oblige wydało jedna absolutnie zajebistą płytę o tytule Expectants. To co się na niej znajduje to wybuchowa mieszanka death i groove metalu z HC w najbardziej bujającym wydaniu. Puścili tylko ten jeden album i dwie demówki. Straszna szkoda, że się rozpadli bo zapowiadało się to wyśmienicie. Polecam każdemu kto lubi kiedy metaluchowanie wchodzi w romans z HC.

Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Z Imperatorem, to ja nawet piłem. Jak reklamował swoje piwo po Polsce. Dobre, mocne, a delikatne w smaku, przez co zdradliwe, bo pijesz, a potem masz problem ze wstaniem z krzesła.

Możemy założyć temat "żadnostrzałowcy" o zespołach, które mają bogatą dyskografię, a nie nagrali żadnej dobrej płyty? Mógłbym powrzucać moje ulubione life metalowe zespoły! :D

Ale żeby nie spamować - belgijski Avatar "Memoriam Draconis", o którym chyba kiedyś tu wspominałem. Głos kaczora Donalda, ale świetnie się słucha tych klawiszy. Nie wiem, czy coś potem w ogóle wydali, a jeśli tak, to czy słuchalne, czy analne.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Supergrupa, która wydała tylko jeden album. Ekipa złożona z nieżyjącego już wokalisty Alice In Chains i muzyków z Peral Jam i Screaming Tress. Trochę grunge, troche blues i trochę psychodeli z lat 70tych Śmiało mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych płyt w takich klimatach jeśli nie ulubiona:

Podobna sytuacja jak wyżej tylko złożona z Dave Grohla, basisty zeppelinów i frontmana Queens of the stone age. Grunge tutaj nie ma za to jest sporo hard rocka, trochę psychodeli i szeroko pojętego szaleństwa. Zajebisty album!

Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Będą dwa moje posty pod sobą ale mam nadzieję, że moderacja się nie obrazi. Jak dla mnie totalnie nieodżałowany zespół. Tym bardziej dla mnie bo jak go poznałem to już było daleko po zabawie. Otóż Grona gniewu to w moim przekonaniu najlepszy Polski album Heavy Metalowy. Słychać Iron maiden z najlepszych czasów, trochę Running Wild. Dużo dobra i zagrane to wszystko z pomysłem i się nie nudzi. Wielki props dla wokalisty za fajne teksty i super partie.

deathwhore
Tormentor

deathwhore

Bardzo ich lubiłem, widziałem ich jak grali w Progresji, jeszcze tej małej - było zajebiście. Dobre imprezy. Z tym najlepszym heavy metalem bym nie przesadzał, ale zdecydowanie powinni być w swoim czasie bardziej znani.
Nebiros pisze: 4 lata temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Subiektywna moja ocena oczywiście, z tych płyt z hejwi metalem z polski, które słyszałem do tej wracam najczęściej i jest najbliższa temu co lubię w takiej muzyce najbardziej.
Awatar użytkownika
Odin Quincannon
Master Of Puppets

Odin Quincannon

Glacier – The Passing Of Time

@pit, trochę naciągnę warunki wejścia. Lata temu nagrali jakieś epki, dema i nic ważnego. Nie tak dawno wrócili z jedyną, ale za to dość konkretną płytą.

Nailbomb – Point Blank

Kolejne poszukiwania swego jestestwa przez Maxa. Z czasów kiedy był jeszcze jak Midas, a nie jego odwrotność.

Damnation - Destructo Evangelia

1/3 składu z Entombed, 1/3 z Dismember i 1/3 własnej tożsamości. Słychać dużą radość z grania. Punkcik za cover Bathory, Vulcano nigdy mi nie robiło.

Nefilim – Zoon

Kiedy gotycki Carl postanowił grać metal i mu się to udało. Płyta przepełniona duchem lat '95-00. Tych wszystkich okropnych horrorów dla nastolatków z White Zombie w tle.

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Odin Quincannon pisze: 10 mies. temuLata temu nagrali jakieś epki, dema i nic ważnego.
Eponimiczna epka Glacier otoczona jest od dawna pomniejszym kultem, toteż nie mogę się zgodzić, także nie mogę się zgodzić, by nic ważnego nie nagrali, bo to klasyk amerykańskiego hejwiorka.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Odin Quincannon pisze: 10 mies. temu
Nailbomb – Point Blank

Kolejne poszukiwania swego jestestwa przez Maxa. Z czasów kiedy był jeszcze jak Midas, a nie jego odwrotność.
Kurwasz Panie, jaki to jest zajebisty płyt to ja nie mam pytań ani odpowiedzi. Wiadomo, że Max to koleś tutaj ale postać Alexa dorzuciła sporo grosza do pieniężności tego materiału.. Zajebista duchota i nihilizm z tego bije. Taka sama jak na płytach Fudge Tunnel.
Ostatnio edytowany przez darnoksss 10 mies. temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
Odin Quincannon
Master Of Puppets

Odin Quincannon

yog pisze: 10 mies. temu Eponimiczna epka Glacier
Czysto retorycznie:
jeden mocny album
@darnoksss, Oh yeah. Aby było zabawniej, zdecydowanie nie jestem fanem industrialu, ale tu te wpływy pięknie się przenikają.

Kolejne 2 propozycje chodzące mi po głowie, to:

Demilich - Nespithe

Eleganckie, zakręcone gruzowisko w wykonaniu Finów.

Thorns - Thorns

Wiem, wiem split z Emperor, ale to dalej nie LP. :mrgreen: Każdy z nas, chyba widział Matrixa, ale na niektórych zrobił większe wrażenie i bardzo dobrze. Czy ktoś jeszcze wierzy w drugi LP?

Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

kurz pisze: rok temu Spięty antyszanty
Spięty wydał jeden album i zszedł z planszy? Niedawno wyszedł trzeci, może przeoczyłeś!
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Odynie, wrzucasz materiały/zespoły które mają swoje osobne tematu, bój się b o g a!
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Awatar użytkownika
Odin Quincannon
Master Of Puppets

Odin Quincannon

@brzask spokojnie, zbanujcie wszystkich. Bóg rozpozna swoich!

Deus vult!
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Corrosive to mało znany amerykański zespół działający w latach 90-tych. Ich jedynym albumem był „I'm Bleeding” z 1994 roku. Zawarta na nim muzyka to death/thrash, gdzie death jest stroną dominującą. Utwory są dość długie, ciekawie napisane, z ciągłymi zmian temp i charakteryzuje się, gęstymi i rwanymi riffami, co czasami można kojarzyć jazzowym podejściem do muzykowania.Brzmienia i sama produkcja jest na przyzwoitym poziomie. Nie mniej nie bez przyczyny ta formacja nie zdobyła większego rozgłosu. W tej materii jest wiele lepszych tytułów, które wtedy i teraz przyciągają uwagę death maniaków. Niemniej bazując na nostalgii, można powrócić do tego albumu.
Awatar użytkownika
darnoksss
Master Of Reality

darnoksss

Chyba nie muszę się specjalnie rozpisywać nad tym jak zajebisty jest ten album:

Awatar użytkownika
javad

javad

Skitliv, ten projekt jeszcze wróci? Nie dane mi obejrzeć dokumenty i update na IG Kvarfortha.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Jedyny album japońskiego Paranoia. "Come from Behind" to osiem naprawdę dobrze brzmiących heavy metalowych numerów.
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

Dwie hordy, które mogły kiedyś stać się wielkie, ale zakończyły działalność po zaledwie jednym albumie:

Vinterland reaktywował się po latach i zagrał kilka koncertów, ale od tego czasu minęło 13 lat i nic nowego nie nagrali. Sądzę, że to się już nie zmieni.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Bosze Vinterland jaka to sraka była no i właśnie doczekałem się stylu, którym Szwecja zasrała scenę a każde kolejne gówno było gorsze od poprzedniego. Tak więc dawajcie bo robi się stylistycznie ciepło.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

Hajasz pisze: 7 mies. temu Bosze Vinterland jaka to sraka była no i właśnie doczekałem się stylu, którym Szwecja zasrała scenę a każde kolejne gówno było gorsze od poprzedniego. Tak więc dawajcie bo robi się stylistycznie ciepło.
Już się tak nie podniecaj, bo Ci coś strzeli.
Jeszcze jeden zespół jednej genialnej płyty: