Awatar użytkownika
yog
Tormentor

Vat, cło i opłata pocztowa za przesyłki spoza UE

yog

Gdyby ktoś był ciekaw jak to teraz wygląda, to załączam link do strony Poczty Polskiej na temat zmian w opłatach za rzeczy spoza Unii, którymi każdy kupujący płyty jest na pewno bardzo zachwycony.

Poniżej 150 euro:

- podatek VAT (z wyłączeniem zakupów dokonanych w ramach procedury IOSS) (od ceny przedmiotu + kosztów wysyłki, 23%)
- opłata pocztowa za dokonanie zgłoszenia celnego w stałej wysokości 8,50 zł

Dodam, że to 8,50 jest naliczane ZAWSZE do każdej przesyłki, nawet w przypadku gdy VAT zapłacimy przy zakupach np. na discogs czy ebayu (to ta procedura IOSS wspomniana powyżej). Uprzednio rzeczy poniżej zdaje się 22 euro były z vatu zwolnione. Już nie są.

Powyżej 150 euro:

- to co powyżej + cło

To ze sklepami.

Tzw. gifty od osoby fizycznej do osoby fizycznej, rzekomo:
Poczta Polska pisze:Warto podkreślić, że przesyłki wysyłane przez osobę fizyczną do osoby fizycznej nie są obciążone należnościami, jeżeli mają charakter okazjonalny oraz zawierają towary stanowiące prezent, pod warunkiem, że wartość towarów nie przekracza kwoty 45 euro, a przesyłka nie zawiera towarów akcyzowych, np. alkoholu, perfum, wyrobów tytoniowych w ilościach przekraczających dozwolone przepisami.
Z tego, co rozumiem, w przypadku takiego giftu o wartości poniżej 45 euro wciąż trzeba będzie zapłacić te 8,50, choć może się mylę.

https://www.poczta-polska.pl/informacje ... -lipca-br/

Więcej o tzw. pakiecie VAT dla e-commerce:

https://www.poczta-polska.pl/pakiet-vat-dla-e-commerce/
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Czyli wychodzi, że jak mi listonosz przyniesie do drzwi (bądź zostawi awizo), to albo jemu, albo przy odbiorze w okienku będę musiał za moje Lamp Of Murmuur jeszcze wręczyć około 25 zł. #radość <zadowolony>.

No cóż, dam znać, jak dojdzie, bo już ponoć finiszd order proces.

Ciekawe, czy InPost dogada się z różnymi labelami na świecie, żeby można było do paczkomatu sobie zamówić z azjatyckiego czy jankeskiego distro. Z AliExpress można :D
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

AliExpress już rozwiązał ten problem biorąc VAT na siebie.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

No discogs też (i ebay chyba), ale podobno i tak poczta te 8,50 sobie dolicza za obsługę celną.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Discogs chyba nie bo mam kilka płyt z USA i jak daję do koszyka to dopierdala srogi VAT.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

A, to źle zrozumiałem, że "aliExpress wzięło na siebie", jeśli oni za to płacą. Na discogs i ebayu to tyle, że oni się rozliczają, więc z góry wiesz, ile zapłacisz przy zamówieniu, a jeśli sklepy nie wypełnią odpowiednio formularzyka celnego, to przy odbiorze listonosz sobie zażyczy ten vat + 8,50. Nawet jeśli niby ten vat zapłacisz, np. z Dodax taki problem jest aktualnie, że czegoś nie ogarnęli w papierach i niby płacisz vat u nich na sklepie, a potem i tak listonosz chce vat, bo nie wiedzą, że już był zapłacony.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Za towary luksusowe trzeba placic dodatkowo!!Chleb ze smalcem i ogladanie tv pozostaje ;)
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

Na deklaracji sprzedawca może zaznaczyć "commercial sample" i przepis z wartością 45 euro leci do kibla.

W tym tygodniu nawet miałem taką paczkę z UK, wartość zakupionego towaru powyżej 150$, na trackingu było info, że celny się przyjebał. Później info "Zwolniono po kontroli celnej, WER Warszawa", awizowane, odebrane na poczcie bez wymagania żadnych dopłat.
"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Derelict Machine pisze: 3 lata temu Na deklaracji sprzedawca może zaznaczyć "commercial sample" i przepis z wartością 45 euro leci do kibla.

W tym tygodniu nawet miałem taką paczkę z UK, wartość zakupionego towaru powyżej 150$, na trackingu było info, że celny się przyjebał. Później info "Zwolniono po kontroli celnej, WER Warszawa", awizowane, odebrane na poczcie bez wymagania żadnych dopłat.
Kupisz cos za pare stowek,sprzedawca bedzie kutasem i nie wysle albo zginie podczas transportu i jestes w tak zwanej pizdzie.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

DiabelskiDom pisze: 3 lata temu Czyli wychodzi, że jak mi listonosz przyniesie do drzwi (bądź zostawi awizo), to albo jemu, albo przy odbiorze w okienku będę musiał za moje Lamp Of Murmuur jeszcze wręczyć około 25 zł. #radość <zadowolony>.

No cóż, dam znać, jak dojdzie, bo już ponoć finiszd order proces.

Ciekawe, czy InPost dogada się z różnymi labelami na świecie, żeby można było do paczkomatu sobie zamówić z azjatyckiego czy jankeskiego distro. Z AliExpress można :D
Przyszło. Jedyne co miałem do zapłaty, to 8,50 przy odbiorze w okienku.
Panzer Division Nightwish