Awatar użytkownika
yog
Tormentor

Stormkeep

yog

Obrazek

Obrazek

Stormkeep to grupa rycerzy z Kolorado sławiących złotą erę Casio, złożona głównie z członków Wayfarer (w tym perkusistę Blood Incantation, który to ma emperorowskie E wytatuowane na ramieniu). W nieszczęsnym roku minionym wypuścili epkę tytułem Galdrum, która wielu zachęciła do sprawdzenia okładką nawiązującą do dürerowych drzeworytów. I ja się skusiłem.

Debiutancki album Stormkeep - Tales Of Othertime za dokładnie miesiąc w Ván Records, a tymczasem jeden z niesionych lodowym wichrem całusów dla norweskiego melodyjnego symfoniku:

Fajne miecze mają. Wcześniejsza półgodzinna epka była spoko, choć bez natchnionej iskry, natomiast z dema niewiele już pamiętam, ale nowy numer udany i okładka kozacka, więc pewnie sprawdzę jak się już pojawią te cukiereczki.

Obrazek
Skład:
Nebula Husk - Bass (2017-present) Lykotonon, Wayfarer, ex-Cobalt (live)
Otheyn Vermithrax - Drums (2017-2019), Vocals, Guitars, Keyboards (2017-present) Blood Incantation, Lykotonon, Stoic Dissention, Wayfarer, Chthonic Deity (live), ex-Centimani, ex-Abysmal Dimensions, ex-Velnias (live)
Apokteino - Guitars (2017-present) Lykotonon, Wayfarer, Majesties (live), ex-Centimani
Lord Dahthar - Keyboards (2017-present) Lord Dahthar, Achral Necrosis (live), ex-Vision of Mara, ex-Sar Isatum
▼ Byli muzycy
Count Victor Wolfsblood - Drums (2019-2023) Augur
▼ Muzycy koncertowi
Nightmare Imperator - Drums (2023-?) Mortuous, Necrot, Autopsy (live), Scolex (live), Steel Bearing Hand (live), ex-Atrament, ex-Bruxers, ex-Palace of Worms (live), ex-Disinhibition, ex-Caffa, ex-Rude, ex-Vastum, ex-Phrenelith (live)
Dyskografia:
2018 - Promotional Tape MMXVIII [demo]
2020 - Galdrum [EP]
2021 - Tales of Othertime
2023 - Lost Relics [EP]
2026 - Carnal Tapestries of Nailtorn Flesh [single]
2026 - The Nocturnes of Iswylm

MA: https://www.metal-archives.com/bands/St ... iscography
BC: https://stormkeep-odl.bandcamp.com/music
Destroy their modern metal and bang your fucking head

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Płytka wyszła półtora tygodnia temu:

Winyl się wyprzedał przed premierą w Van, ale coś tam ma być w distrach, m.in. częstochowskim Fallen Temple.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Całkiem spoko ten ich pierwsza duża płyta. Kawałki dość długie, bo mniej więcej w okolicy 10 minut, ale panowie nie przynudzają i słucha się tego całkiem przyjemnie. Do tego bardzo klimatyczna okładka, która idealnie pasuje do tej płyty.
Awatar użytkownika
Pogan696
Tormentor

Pogan696

Ja chyba czekałem na ten album parę lat? Ekstra okładka high fantasy, dopieszczone Summoning, dojebane północnym melodyjnym black. I te chórki! Wow! Można poczuć się jak dzieciak.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nie wiem, dlaczego jakiś ten temat mi umknął. A przecież ta płyta to rewelacyjna podróż przez kilka styli, bo jest tu melodyjny black, jak symfoniczna otoczka, do tego mająca tak magiczną oprawę niczym z lat 90-tych. I tu już tych "uczulonych" na takową stylistykę zachęcam wypierdalać. Bo dalej będzie tylko coraz "gorzej".
Ta płyta to totalna podróż przez ostatnie dekady aż do lat 90-tych, gdy takie albumu wydawał na kasetach u nas głównie Morbid Noizz. Klawisze, które czujnie budują klimat, świetny wokal, sekcja co równo towarzyszy i ta magia melodii, wsparta świetną perkusją. Ale wiedząc, kto tu gra, nie dziwi ta sytuacja. ;-)

Muzyka do słuchania dla czystej radości, niczym oglądanie starych fotek, mająca funkcję wręcz terapeutyczne, bowiem się człowiek otwiera na miłe wspomnienia, czas Mystic Art, Morbid Noizz, No i CD dorzucane do tych gazet i zamawianie kaset z Mystic Production. Jak ktoś ma ku temu słabość, to będzie idealny soundtrack. Nadal będzie fajnie słuchać muzyki, która buduje podniosłość, pietyzm nie bojąc się kiczu totalnej epigoni i ... kiczu.
Reszta smutnych kutasów niech sobie ten band odpuści. Szkoda czasu. Nie ma tu artyzmu i budowania chuj wie czego.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Amerykanie uderzają z nowym singlem „Imperious Sanguine Eroticism”. Singiel promuje nową płytę „The Nocturnes of Iswylm”, której premierę zaplanowano na 12 czerwca. Album ukaże się nakładem Vesperian i Metal Blade Records.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
reakcjapoganska

reakcjapoganska

okładka pod kuców - koniobijców
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Eee tam, kuciapy nie pokazali. Ale jako kuc - koniobijca przyznaję, że zajebista.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Poprzednia płyta była całkiem przyjemna w odbiorze i po dwóch kawałkach władowanych do tej pory na BC słychać, że i tym razem jest podobnie. Na pewno sprawdzę kiedy już całość wyjdzie. Okładka taka sobie - niby trzyma odpowiedni klimat kiczowatych motywów Dark Fantasy (dla mnie to bardzo często jest plus ;)), ale poprzednia była lepsza.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

No centrum okładki to jakiś koszmarek, który jeżeli nawet zamierzony to mógł/ powinien być pominięty.
Nawet nie porównuję do poprzedniej, bo to eony.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.