Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Dauþuz

Summerisle

Obrazek

Obrazek

Dauþuz to niemiecki duet, Syderyth oraz Aragonyth, wykonujący black metal z tekstami obejmującymi tematykę europejskiego górnictwa, jego historii i licznych związanych z nim mniej lub bardziej tragicznych wydarzeń. Syderyth od najmłodszych lat był zafascynowany bunkrami, jaskiniami i kopalniami. Zainteresowanie to nasiliło się gdy przeprowadził się do Turyngii, gdzie poznał wiele historii związanych z historycznym wydobyciem rud metalu oraz miał okazję zwiedzić liczne zabytki związane z górnictwem. Wówczas uznał, że temat ten doskonale wpisuje się w black metal i tak z pomocą Aragonatha założył Dauþuz.

Od początków działalności projektu, czyli od 2016 roku światło dziennie ujrzały 4 albumy, 2 epki, split oraz jeden krótki singiel. Ostatni jak dotąd długograj "Vom schwarzen Schmied" doczekał się dwóch wersji różniących się wokalami oraz produkcją i obecnością instrumentów klawiszowych. Wersja z 2022 roku "Vom schwarzen Schmied - Bergkgesænge" zawiera właściwie wyłącznie śpiewane wokale, natomiast oryginalna wersja z 2021 roku to "standardowa" i regularna wersja albumu.

Odkryłem ten projekt niejako przypadkiem błądząc po różnych kanałach na youtube. Trafiłem na epkę "Des Zwerges Fluch" i właściwie od razu poczułem, że trafiłem na bardzo interesujący i obiecujący zespół. Muzycznie Dauþuz obraca się w dość nieprzesadnie melodyjnym graniu. Jakbym miał doszukiwać się podobieństw do czegokolwiek, to wskazałbym Forteresse, Imperium Dekadenz i Summoning z czasów "Lugburz". Uwielbiam takie granie, więc muszę przyznać, że odkrycie Dauþuz było dla mnie strzałem w dziesiątkę.

Musze też przyznać, że panowie bardzo dbają o estetykę i stronę graficzną swoich wydawnictw. Wydania ich płyt z Amor Fati są po prostu cudne - wszystko w formie digipacków z książeczkami pełnymi historycznych rycin przedstawiających wiele scenek rodzajowych związanych z górnictwem i nie tylko. Ponoć na najwcześniejszych wydawnictwach wykorzystali autentyczne ryciny, natomiast od bodajże albumu "Monvmentvm" korzystają z usług grafika, który w bardzo trafny sposób naśladuje stylistykę prawdziwych grafik z epoki.

Skład:
Aragonyth S. - Guitars, Bass, Drums (2016-present) Hagatiz, Idhafels, ex-Geistbeschwörer, ex-Schattenthron, ex-Seelenfrost, ex-Seelenwinter, ex-Auf dem schwarzen Thron
Syderyth G. - Vocals, Guitars (acoustic), Keyboards (2016-present) Wintarnaht, ex-Isgalder, ex-Morial, ex-Schattenthron, Newun, ex-Idhafels, ex-Todgeweiht, ex-Asgharoth, ex-Vicious Sea (a.k.a. Deep Sea of Hades)

Dyskografia:
2016 - In finstrer Teufe
2017 - Die Grubenmähre
2018 - Des Zwerges Fluch [EP]
2019 - Monvmentvm
2020 - Grubenfall 1727 [EP]
2020 - Quintessenz [split]
2020 - Når natten endelig er her [single]
2021 - Vom schwarzen Schmied
2022 - Vom schwarzen Schmied - Bergkgesænge
2024 - Uranium
2024 - Night of the Graveless Souls (Emperor cover) [single]
2026 - Todeswerk: Uranium II

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Da ... 3540419047
BC: https://dauthuzbm.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

""Wüst die Heimat" to pierwszy zwiastun nowego krążka. "Uranium" ukaże się 30 kwietnia w barwach Amor Fati Productions.

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Sterben

Sterben

Ależ wykurwiście dobre granie! Przesłuchałem debiut i pierwszą epkę i obie siadły jak złoto. Jutro poleci reszta materiału. Coś czuję, że będzie kupowane na CD.
Awatar użytkownika
Summerisle
Master Of Reality

Summerisle

Sterben pisze: 2 lata temu Ależ wykurwiście dobre granie! Przesłuchałem debiut i pierwszą epkę i obie siadły jak złoto. Jutro poleci reszta materiału. Coś czuję, że będzie kupowane na CD.
Jak dla mnie wszystkie ich wydawnictwa są świetne, ale też ich albumy niewiele się od siebie różnią. Dauþuz obraz kurs muzyczny już na pierwszym albumie i konsekwentnie się go trzyma. Różnice stylistyczne pomiędzy albumami są raczej kosmetyczne - może tu jest nieco więcej śpiewanych wokali, albo tam nieco bardziej chwytliwe riffy i bardziej zapamiętywalne melodie. Wyjątkiem jest "Vom schwarzen Schmied - Bergkgesænge" w całości zaśpiewany, bez typowych bm wokali. To był raczej jednorazowy eksperyment, wg mnie całkiem ciekawy i udany, ale raczej do okazyjnego słuchania - są momenty w których bardzo odczuwam brak tego typowego dla Dauþuz wokalnego "dialogu" między growlem a falsetowymi krzykami.

"Wüst die Heimat" bardzo mi się podoba. Album kupię na 100%.
Awatar użytkownika
Ørfeusz

Ørfeusz

Całkiem fajna płyta germańskiego zespołu górników. Całość ma fajne brzmienie, a okładka do Uranium jest piękna jak sama muzyka, która przypomina zjazd tym szybem z okładki do wnętrza kopalni!
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Dauþuz wraca z nowym materiałem. Ich najnowszy album, zatytułowany „Todeswerk: Uranium II”, ukaże się już 29 maja nakładem Amor Fati Productions.

Tym razem jest to osiem utworów, które w zasadzie nie przynoszą żadnej rewolucji ani stylistycznych niespodzianek. To po prostu naturalny, płynny ciąg dalszy historii z poprzedniej płyty.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
kataton88
Tormentor

kataton88

Zaintrygował mnie oryginalny koncept, choć zdarza się, że ów koncept wyczerpuje kreatywność kapeli.
Z pewną zatem nieśmiałością puściłem "Uranium" - i bardzo przyjemnie się tego słucha. Bardzo łatwo wpada w ucho, dobre te przaśne zaśpiewki, język też robi odpowiedni klimat - a wszystko to w atmosferycznym, łagodnym sosie.
Będzie świdrowane.
Awatar użytkownika
kataton88
Tormentor

kataton88

Ta dwójeczka Uranium mniej mi się podoba po paru przesłuchaniach. To "łołołołoł" już trochę zaczęło irytować, mniej w tym przytupu i energii. Nie wiem, może na city breaku w Knurowie jeszcze zmienię zdanie.