Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Ereb Altor

DiabelskiDom

Obrazek Jak to się człowiek może zdziwić po latach. Mam ostatnio fazę na wikingowe epic doomowanko i tak sobie słucham różnych rzeczy, odświeżam żelazne kulty, zapoznaję nieznane płytki, wszystko w hełmie z rogami i w koszulce Ratlord aż w którymś momencie wpadła mi w oko rekomendacja zespołu Ereb Altor. Myślę sobie, że ja to przecież znam, słuchałem jakichś późniejszych płyt i to był taki viking/bleczor, może czasem ciut wolniejszy, ale generalnie nic specjalnego a już na pewno zapamiętywalnego. A tu się, proszę państwa, okazuje, że debiutancka płyta Ereb Altor to zajebiaszczy epic viking doom metal, mogący z powodzeniem być wymieniany jako świetna spuścizna po Hammerheart czy Will of Gods is Great Power.
Od razu nadmienię, że moja faktyczna znajomość tej szwedzkiej hordy ogranicza się do wspomnianego wyżej By Honour. Nie wiem jak długo później zaczęli grać black metal, ale ta pierwsza płytka spodobała mi się na tyle, że chwilowo wystarcza mi za wszystko inne, co spod palców zespołu wyjść raczyło. Powolne, surowe i podniosłe granie, które czasem stać na odrobinę gwałtowności, kiedy to ich drakkar z lekka przyspiesza, czy zagęszcza atmosferę jakimś solem. Wspomniałem wyżej o żelaznych klasykach w postaciach płyt Bathory i Scald i tak, jest to, uważam, dość ważny wskaźnik, bo słuchając jedynki Ereb Altor, wsłuchując się w wokale, w riffy, naprawdę ciężko nie powiązać tego z tamtymi dwoma. Smutna, tęskna, natchniona muza, pozbawiona jednocześnie przaśności.

Przy okazji naszła mnie smutna konkluzja, że to w sumie chyba najlepsza płyta z epickim doom/vikingiem jaka została nagrana w XXI wieku. Jeśli ktoś zna coś lepszego, to chętnie wysłucham ;) a tymczasem wracam na północne morza i może z czasem odważę się dać krok w następne albumy grupy.

Dyskografia:
2003 - Awakening [demo]
2008 - By Honour
2010 - The End
2012 - Gastrike
2013 - Fire Meets Ice
2014 - The Lake of Blood [EP]
2015 - Nattramn
2016 - Blot · Ilt · Taut
2017 - Ulfven
2019 - Järtecken
2021 - Eldens Boning [EP]
2021 - Vargtimman [single]
2022 - Vargtimman

Skład:
Mats - Drums (2003-2011), Vocals, Bass, Guitars, Keyboards (2003-present) Isole, ex-Februari 93, ex-Forlorn
Ragnar - Keyboards, Drums (2003-2011), Vocals, Bass, Guitars (2003-present) Isole, Morannon, ex-Complicity, ex-Deep Forest, ex-Windwalker, ex-Withered Beauty, ex-Februari 93, ex-Forlorn, ex-Theory in Practice, ex-Sorcery (live)
Tord - Drums (2012-present) Undivine, ex-Julie Laughs Nomore, ex-Withered Beauty, ex-Isole, ex-Demonical (live)
▼ Byli muzycy
Mikael - Bass, Vocals (backing) (2014-2022) (R.I.P. 2022) ex-Mortellez, ex-Farsoth, ex-Sectu, ex-Skulldrain, ex-Isole (live), ex-Undivine, ex-Machine, ex-Zodiac Ciphers, ex-Kryptillusion, ex-Rebel Collective
▼ Muzycy koncertowi
Björn - Bass (2013, 2021, 2022-present) Isole, ex-AutumnMoon, ex-Apocalypse Orchestra, ex-Loch Vostok, ex-Planet Rain, ex-The Storyteller, ex-Blazon Stone (live)

Jonas Lindström - Drums Undivine, ex-Julie Laughs Nomore, ex-Withered Beauty, ex-Isole, ex-Demonical (live)

MA: https://www.metal-archives.com/bands/ereb_altor/19273
BC: https://erebaltor.bandcamp.com/
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Cholernie ważny dla mnie band. Nie jest wybitny, ale potrafią zbudować klimat. Taki oczywiście mocno "bathorowski", ale tu nieważne, bo i tak piętno Qurthona zawsze będzie odczuwalne. Na SDL zagrali rewelacyjny set.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Zespół zaprezentował nowy singiel "Midvinter".

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ostatnie rzeczy od nich kupuję w ciemno, koncertowo też rewelacyjnie.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

”Skogrået” to najnowszy singiel, który ukazał się w wersji cyfrowej nakładem Hammerheart Records.

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

"The Lake of Blood", singiel będący kolejną odsłoną z nadchodzącego wielkimi krokami następcy "Vargtimman".

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Biorę w ciemno, jedna z moich ulubionych kapel.