Od razu nadmienię, że moja faktyczna znajomość tej szwedzkiej hordy ogranicza się do wspomnianego wyżej By Honour. Nie wiem jak długo później zaczęli grać black metal, ale ta pierwsza płytka spodobała mi się na tyle, że chwilowo wystarcza mi za wszystko inne, co spod palców zespołu wyjść raczyło. Powolne, surowe i podniosłe granie, które czasem stać na odrobinę gwałtowności, kiedy to ich drakkar z lekka przyspiesza, czy zagęszcza atmosferę jakimś solem. Wspomniałem wyżej o żelaznych klasykach w postaciach płyt Bathory i Scald i tak, jest to, uważam, dość ważny wskaźnik, bo słuchając jedynki Ereb Altor, wsłuchując się w wokale, w riffy, naprawdę ciężko nie powiązać tego z tamtymi dwoma. Smutna, tęskna, natchniona muza, pozbawiona jednocześnie przaśności.
Przy okazji naszła mnie smutna konkluzja, że to w sumie chyba najlepsza płyta z epickim doom/vikingiem jaka została nagrana w XXI wieku. Jeśli ktoś zna coś lepszego, to chętnie wysłucham a tymczasem wracam na północne morza i może z czasem odważę się dać krok w następne albumy grupy.
Dyskografia:
2003 - Awakening [demo]
2008 - By Honour
2010 - The End
2012 - Gastrike
2013 - Fire Meets Ice
2014 - The Lake of Blood [EP]
2015 - Nattramn
2016 - Blot · Ilt · Taut
2017 - Ulfven
2019 - Järtecken
2021 - Eldens Boning [EP]
2021 - Vargtimman [single]
2022 - Vargtimman
Skład:
Mats - Drums (2003-2011), Vocals, Bass, Guitars, Keyboards (2003-present) Isole, ex-Februari 93, ex-Forlorn
Ragnar - Keyboards, Drums (2003-2011), Vocals, Bass, Guitars (2003-present) Isole, Morannon, ex-Complicity, ex-Deep Forest, ex-Windwalker, ex-Withered Beauty, ex-Februari 93, ex-Forlorn, ex-Theory in Practice, ex-Sorcery (live)
Tord - Drums (2012-present) Undivine, ex-Julie Laughs Nomore, ex-Withered Beauty, ex-Isole, ex-Demonical (live)
▼ Byli muzycy
Mikael - Bass, Vocals (backing) (2014-2022) (R.I.P. 2022) ex-Mortellez, ex-Farsoth, ex-Sectu, ex-Skulldrain, ex-Isole (live), ex-Undivine, ex-Machine, ex-Zodiac Ciphers, ex-Kryptillusion, ex-Rebel Collective
▼ Muzycy koncertowi
Björn - Bass (2013, 2021, 2022-present) Isole, ex-AutumnMoon, ex-Apocalypse Orchestra, ex-Loch Vostok, ex-Planet Rain, ex-The Storyteller, ex-Blazon Stone (live)
Jonas Lindström - Drums Undivine, ex-Julie Laughs Nomore, ex-Withered Beauty, ex-Isole, ex-Demonical (live)
Jonas Lindström - Drums Undivine, ex-Julie Laughs Nomore, ex-Withered Beauty, ex-Isole, ex-Demonical (live)
MA: https://www.metal-archives.com/bands/ereb_altor/19273
BC: https://erebaltor.bandcamp.com/