Nie bez powodu przywołuję po raz kolejny zespół Jona N. bo jego słychać na dużym albumie bohaterów tematu najbardziej i najwyraźniej. Czy to wada? Cóż, dla mnie żadna, bo jestem wielkim fanem Storm of the Light's Bane a nieczęsto spotykam płyty, które tak mocno nawiązują do tejże. Leci sobie ten Spectral Creator, leci i im więcej go słucham, tym więcej zajebistości odnajduję w tym niby niezobowiązującym graniu. Oczywiście, to nie jest też tak, że to kopia Storm..., bo tu jest przede wszystkim melodic death metal z elementami thrash metalu i mroźnym tchnieniem skandynawskich melodyjek, ale te właśnie melodie do spółki z wokalem kierują myśli we wiadomym kierunku. Chwytliwe i świeże, na ile świeży może być taki kotlecik. Zgrabnie napisany materiał, wpadający w ucho, na całkiem sensownym poziomie technicznym. O, świetnego instrumentala mają w środku płyty.
Sam zespół poznałem kilka lat temu przy okazji koncertu Blood Incantation. Byli jednym z supportów i zrobili na mnie najlepsze wrażenie tego wieczoru. Pełen luz na scenie, świetne zgranie i zagranie. No i cover na koniec. Zgadnijcie czyj?

Mam nieodparte wrażenie, że ten zespół jest jakoś w podziemiu (szeroko pojętym i wąsko pojętym także) niespecjalnie doceniany? Może się mylę, ale odkąd o nich usłyszałem i odkąd wyszła ich duża płyta to w zasadzie tylko ten jeden gig w Warszawie rzucił mi się w oczy i chyba z jakiś jeden czy dwa występy po małych miasteczkach. Recenzji żadnych, nikt nie poklepywał po pleckach, nie było jakiegoś rozgłosu w Polskim Środowisku Kolekcjonerskim. Jeśli moje wrażenie jest słuszne, to myślę, że to z deczka niesprawiedliwa kolej losu, bo album Spectral Creator to kawał świetnego melodic death/black/thrashu w hołdzie klasyka z północy.
Dyskografia:
2017 - Born After Burial [EP]
2018 - Sardinia/Polish Alliance [split]
2018 - Cannibalistic Rites [EP]
2019 - Astral Freeze [demo]
2021 - Spectral Creator
Skład:
Krzysztof Pochranowicz - Drums (2016-present) ex-Gravelord, ex-Orgon, ex-Dreadnought
Paweł Snarski - Guitars (2016-present) ex-Dreadnought, ex-Pandemic Outbreak
Oskar Wańka - Vocals, Bass (2016-present) ex-Pandemic Outbreak, ex-Deafness
Eryk Jakubczyk - Guitars (2023-present) Charnel, Grimoire, ex-Savager
▼ Byli muzycy
Mateusz Mencel - Guitars (2019-2023) Pandemic Outbreak, ex-Ägresor, ex-Repulsor, ex-Mechanix
BC: https://frightful.bandcamp.com/