Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Ritual Ascension

Hajasz

Obrazek
Na MA nie ma nawet profilu więc pozwolę sobie jako opis dać wklejkę z BC wytwórni Sentient Ruin.

Członkowie Void Rot, Suffering Hour i Aberration spotykają się w Ritual Ascension, horrendalnej dźwiękowej profanacji rozkładającej death metal na poddźwiękowy halucynacyjny miazmat i deformującej się w ohydne zniekształcenie swojego dawnego ja. Pożerany dysonansami i spowity katakumbową atmosferą, horrendalny debiutancki pełnometrażowy debiut "Profanation of the Adamic Covenant" bierze mistrzowski horror death-doom wczesnego Temple Nightside i Grave Upheaval i przekształca go dalej w najciemniejsze otchłanie surrealizmu. Nie różniący się od słuchowego eksperymentalnego horroru lub okrojonej wersji Portal grającego eksperymentalny doom, utwór śledzi groteskowe linie zniekształconego podziemnego piekła poprzez mistrzowskie wykorzystanie surrealizmu, dysonansu i kompozycyjnej abstrakcji. Powolne, miażdżące, atonalne dźwięki przeplatają się z ociężałymi, podobnymi do behemotów krokami i enigmatycznymi wstrząsami tektonicznymi, które budują ogromną złowieszczą aurę, gdy album rozwija gęstą złowrogą atmosferą. Monolityczne i agonalnie pełzające kawałki albumu są niejednokrotnie gwałtownie przerywane przez ataki obłąkanych blastów.

Jeśli ktoś ma pojęcie czego spodziewać się po rytualnym death doom metalu ten wie z czym się będzie mierzyć.

To żadne novum na scenie ale świetnie zagrane i skomponowane. Nic tylko słuchać i wpatrywać się w cienie na ścianie rzucane przez płomień świecy.

Skład:
EC - Drums Aberration, Annihilation Cult, Feral Light, Umbral Twilight, ex-Tvær, ex-Eudaemon, ex-Nothingness
JH - Guitars, Bass Aberration, Annihilation Cult, Feral Light, JHVA, Void Rot
DH - Vocals Aberration, Silurian, Suffering Hour, ex-Wicked Inquisition, ex-Compassion Dies, ex-Pestifere

Dyskografia:
2025 - Profanation of the Adamic Covenant

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ri ... 3540559924
BC: https://sentientruin.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Hoho. No, wczoraj miałem po raz pierwszy przyjemność z nówką. Nie powiem, zostałem zaskoczony. Pokusa ponownego odsłuchu jest bardzo duża, co tam pokusa, wielka chęć!
Użytkownik @pit myślę, powinien sprawdzić. A dlaczego? Bo to granie w stylu, jakiego chyba jeszcze nie słyszałem, a zdaje się leżeć w kręgu jego upodobań. Dlaczego? Bo to death/doom mówiony językiem ritual ambientu! Taka była moja pierwsza myśl. Mamy tu oczywiście nawiązania do Grave Upheaval czy Encoffination, ale ambientowa rytualność cały czas pulsuje pod skórą. Nie wiesz gdzie, nie wskażesz jej palcem, ale nagle orientujesz się, że całego Cię oblazła i nie możesz jej strząsnąć.

Cytując klasyka - będzie słuchane i prawdopodobnie zamawiane!
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Na MA w similiarsach Disembowelment, ale skoro koledzy raczej wskazują Grave Upheaval i - o zgrozo - Encoffination, to chyba nie będzie słuchane a tym bardziej zamawiane :(
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

No już sama nazwa kapeli mówi o Encoffination :)

Na BC można zamówić winyl, ale dostawa grubo ponad stówę, więc poczekam, aż ktoś to w PL ogarnie.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Bardzo dziękuję za polecankę. Spodobało mi się od pierwszych dźwięków.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Budzisz się w jaskini i szukasz po omacku wyjścia.., jest ciemno, duszno, zaczynają się jakieś halucynacje i wizje...

Baaardzo dobry album - gitary i generalnie wszystkie instrumenty oraz wokal to miód na uszy. Jeśli ktoś lubi zatęchły death/doom, gdzie sporo się dzieje także i w tle za tą ścianą gitar, to trafił pod dobry adres.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

I pyk, wpadło na czarnuchu. Warto było poczekać, a nie pchać się w ściąganie tego na własną rękę i bulenie grubo ponad 200 papiera. To poniżej z wysyłką za niecałe 130 cebulionów.

Obrazek

Zdecydowana czołówka tegorocznych wydawnictw z gatunku metal. Dla miłośników jaskiniowego gruzu w najlepszym wydaniu oraz dla koneserów (tylko wiadomo, nie takich od cwelsatile X ) rytualnej antymuyki.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Słuchałem niedawno znów - znakomite.
DiabelskiDom pisze: 7 mies. temu I pyk, wpadło na czarnuchu. Warto było poczekać, a nie pchać się w ściąganie tego na własną rękę i bulenie grubo ponad 200 papiera. To poniżej z wysyłką za niecałe 130 cebulionów.
Z Sentient wychodzi identycznie a biorąc pod uwagę, że akurat Hell u nas raczej nie będzie nigdzie to wziąłem od nich obie.
76$ za 2 płyty już z przesyłką czyli 275 zeta to świetna cena...a jak jeszcze wyślą to z EU to będzie bajka (sporo winyli od nich idzie teraz przez europejskich dystrybutorów czytam)
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE