Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Blaspherian

Jakub

ObrazekObrazek

Blaspherian został założony przez Wesleya Weavera w 2004 roku w mieście Houston, w stanie Teksas.

Chociaż pierwszy pełnometrażowy album został wydany dopiero w 2011, zespół do tego czasu nie próżnował i nagrał całkiem pokaźną ilość małych wydawnictw, w tym bardzo dobrą epkę z 2007 roku, wydaną przez Blood Harvest.

Tak oto w dwudziestolecie ukazania się legendarnego Świtu Opętatania, wychodzi 'Infernal Warriors of Death', którego już sama okładka nawiązuje do wspaniałego debiutu Immolation: brudna czerwień, upadające zastępy anielskie i legiony hord piekielnych ogłaszające upadek świata doczesnego. Muzycznie jest to oczywiście US death metal trupem wyjęty z początku lat 90 i teraz należy wspomnieć, że nie jest zespół młodych naśladowców, bo wspomniany wcześniej Ojciec Założyciel to były gitarzysta kultowego Imprecation.

Niestety, Blaspherian nigdy nie nagrał drugiej płyty, został rozwiązany w 2021 roku, a przyczyną tego zajścia był zawał serca Wesa, który przeniósł go do świata, w którym nie ma już słabej muzyki a wszystkie płyty to first pressy.

Ostatni skład:
Joe Necro - Guitars Necro Blade, Remnants, ex-Crusher, ex-Morbosidad, ex-Termination Force, ex-Sacrocurse (live)
Misanthrope - Vocals, Bass (2011-?) Oath of Cruelty, ex-Acalvaria, ex-Gates of Enoch
▼ Byli muzycy
Anticristo (Azazel) - Bass ex-Baphomet's Call
Lord Ogden the Merciless - Bass Baptized by Fire, Uncleansed, ex-Cerebral Rot, ex-Whore of Bethlehem, ex-Self Induced Pain
Matt Mayhem - Drums (2004-?) Cruciamentum, Imprecation, Oath of Cruelty, ex-Cemetarian, ex-Thy Feeble Saviour, ex-Crusher, ex-Morbosidad, ex-Owl Witch, ex-Termination Force, ex-Hideous Mangleus (live), ex-Obeisance (live), ex-Terrorist (live), ex-Cronophage (live), ex-Lethal Aggression (live)
Wes Infernal - Guitars (2004-2021) (R.I.P. 2021) ex-Imprecation, ex-Infernal Dominion
Desekrator - Vocals (2004-2008, 2012-2015) ex-Cemetarian, The Filthöundz, ex-War Master, ex-Baphomet's Call
Lord Apollyon - Vocals (2008-2012) ex-Crowned Beheaded, ex-Hideously Defleshed, ex-Carcinoma, ex-Putrefication
Dyskografia:
2005 - Rehearsal Demo 2005 [demo]
2006 - Summoning of Infernal Hordes [demo]
2006 - Maelstrom / To Walk the Path of Unrighteousness [split]
2007 - Allegiance to the Will of Damnation [EP]
2007 - Behold: The Endless Glory of Baphomet [split]
2011 - Infernal Warriors of Death
2013 - Demos [kompilacja]
2014 - Imprecation / Blaspherian [split]
2014 - Upon the Throne... of Eternal Blasphemous Death [EP]
2015 - In League with Satan / Blaspherian [split]
2016 - Trident of the Macabre [split]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Blaspherian/47423
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Będę musiał sobie odświeżyć, bo to taka kapela, która niby mi się podobała, ale jakoś brakowało mi punktu zaczepienia. Jak słuchałem, to wszystko na miejscu, ale średnio żarło. Chyba w Polsce powinni być bardzo znani, bo ich nagrania leżały w polskich dystrybucjach za grosze. Zdaje się, że łyknąłem wtedy pełniaka i chyba Allegiance, ale... tego drugiego nie jestem pewny, muszę rzucić okiem na półkę :D

W każdym razie mierzyłem się z nimi wielokrotnie, za każdym razem czując potencjał, ale nigdy nie powaliło na kolana. I tak w końcu gdzieś tam przepadli między innymi płytami. Ale ostatni raz pewnie trafili do odtwarzacza ponad 10 lat temu. Może dziś jest dobry dzień?
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian