Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Vinterland

Nathas

Obrazek

Obrazek

Vinterland to szwedzki jednostrzałowiec drugiej fali, któremu udało się popełnić w 1996 roku album dla wielu osób wręcz kultowy. 'Welcome To My Last Chapter' to melodyjny black metal taki, jakim powinien być - melodie oparte na gitarach, doprawione basem i nienaganną pracą perkusji. Tak się to powinno robić, bo 'melodyjny bm' nie musi oznaczać braku ciężaru i mocy w muzyce.

U mnie płyta sztos na równi z debiutem Keep of Kalessin, który mógł tak samo po tym zakończyć i też byłby dziś kultowym jednostrzałowcem.

Słucha ktoś tego jeszcze w tych czasach? :)

Skład:
Andreas Jonsson - Drums (1992-1998, 2011-present) Tyrant, ex-NunFuckRitual, ex-Porphyria, ex-The Black
Pehr Larsson - Guitars, Guitars (acoustic), Vocals (backing) (1992-1996), Guitars (2011-present) Alfahanne, ex-Harmony, ex-Maze of Torment, ex-Le Mans, ex-The Mortician Dead
D.F. Bragman - Vocals, Guitars, Guitars (acoustic), Bass (1992-1998), Vocals, Guitars (2011-present) Tyrant, Iron Lamb, ex-Porphyria, ex-The Black, Karjalan Sissit, ex-Le Mans, ex-Trigger for Murder
▼ Byli muzycy
Gustav Ekbäck - Vocals
▼ Muzycy koncertowi
Fredrik Sööberg - Bass Alfahanne, ex-Cyphoria, ex-Lawgiver, ex-Exanthema, ex-Sub Luna

Peter Bjärgö - Keyboards Crypt of Kerberos, Tyrant, Arcana, ex-Chronic Decay, ex-Ileus, ex-Macrodex, ex-September, Karjalan Sissit, Meanwhile, Onus, Peter Bjärgö, Sophia, ex-Victoria
Fredrik Lundkvist - Guitars (2011-?)
Dyskografia:
1994 - A Castle So Crystal Clear [demo]
1994 - It's Here I Belong [demo]
1996 - Welcome My Last Chapter

MA: https://www.metal-archives.com/bands/vinterland/1403
BC: https://vinterland.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Jak poznałem uznałem, że baaardzo podobne do Dissection.
Znane, może być...choć nie tak często było słuchane jak swego czasu Storm of the Light's Bane.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Straszne gówno. Kapela wstydu. Jakieś wardzały się tym jarały. Jedyna plyta w dodatku nie potrzebna nikomu.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Takie tam melodyjne pitolenie. Klimacik fajny, ale po co tego słuchać, skoro jest np. Dissection z dużo lepszymi aranżacjami i pracą gitar na poziomie? Poza tym ten remaster już do końca zepsuł brzmienie - perka przycina gitary. Co za debil to remasterował? :)
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Vexatus pisze: 2 mies. temu Co za debil to remasterował? :)
Z tego co pamiętam to Swanö, więc nie fikaj młody;)
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Jak mi nasra na talerz to też mam to zjeść ze smakiem, bo to nasrał Swanö? No to sobie odpal remaster z tego co jest na BC wrzucone i posłuchaj jak perka pięknie tnie na kawałki gitarki. Miłego słuchania. :)
Ostatnio edytowany przez Vexatus 2 mies. temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Jak mnie kiedyś najdzie na granie spod znaku Dissection, to może i sprawdzę to 'odświeżone' Vinterland..., ale nie spieszy mi się na tą chwilę.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Jak na tego typu pitolenie to jest spoko płyta, ale do Dissection nie ma podjazdu. A remaster jest do dupy.
Awatar użytkownika
Sierra
Fallen Angel Of Doom

Sierra

W niedzielę jadę do Sącza, to posłucham i tego, i Dissection, to porównam. Gwoli prawdy obiło mi się to kiedyś o uszy, ale to było dawno i jeśli nie zapamiętałam, to widać nie za dobre było. Wtedy. Zobaczymy, jak będzie teraz.
cokolwiek, gdziekolwiek, kiedykolwiek