Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

Martröð

brzask

Obrazek
Pamięta ktoś krótką, dwu-utwórową EPkę Transmutation of Wounds, która wyszła prawie 10lat temu? Ja dość dobrze, bo szczególnie jeden z kawałków mocno siedzi mi w głowie po dziś dzień.
W składzie zespołu jest kilku muzyków, których szczególnie cenię za Skaphe i Wormlust więc jeśli ktoś lubi, warto wrzucić sobie i tą ekipę czasem. Dla mnie większej rekomendacji nie trzeba.
Pisząc, słucham pierwszy raz debiutanckiego albumu, który ma dziś premierę, a że robię kilka innych rzeczy, więc nie skupiam się jakoś bardzo..ale i tak wydaję mi się, że w końcu po kilku latach posuchy na islandzkiej ziemi (z grubsza, bo to międzynarodowa horda hehe), dostajemy znów ciekawy materiał.

Skład:
A.P. - Guitars (2014-present) Ars Hmu, Auzawandils, Chaos Moon, Gelid Dawn, Ghemhamforash, Häxanu, Ichors Glaive, Krieg, Kveldstimer, Lunar Sorcery, Nattfärd, Ogień Astralny, Osgraef, Ringarë, Secrets, Svarogn, Theurgion, Törnen, Vörnir, ex-Esoterica, ex-Lithotome, ex-Skáphe, ex-Troglodytic, ex-Adzalaan (live), ex-In Ruins (live), ex-Entheogen, ex-Gardsghastr, ex-Guðveiki, ex-Coffin, ex-Manetheren, ex-Benighted in Sodom (live), ex-Heimnar (live), ex-Dagger Lust (live), ex-Triumvir Foul (live)
H.V. Lyngdal - Guitars (2014-present), Vocals (2016-present) Ljáin, Osgraef, Vörnir, Wormlust, ex-Sól án Varma, ex-Wolfheart, ex-Guðveiki, ex-Pestuus, Afsprengi Satans, ex-Momentum, ex-Obscuring Veil, ex-Myrk (live), ex-Níðhöggur (live), ex-Darkness Devoid, ex-Devious
▼ Byli muzycy
D.G. - Bass (2014-2021) 0, Andavald, Misþyrming, Naðra, Barnaveiki (live), ex-Abacination, ex-Drottinn, ex-Skáphe, ex-Sól án Varma
Thorns - Drums (2016) Chaos Invocation, Darvaza, Deathrow, Frostmoon Eclipse, Kult, Liber Null, Manetheren, Moloch, Mortualia, Nocratai, Nubivagant, Shadows Ground, Tumulus Anmatus, Pure (live), Ritual Death (live), Tundra (live), Cultist, ex-Enepsigos, ex-Entropic Degrade Behind Phylogeny, ex-In Extremo Spiritu, ex-Blood Moon, ex-Blut aus Nord, ex-Cryptic Wanderings, ex-Fides Inversa, ex-Glorior Belli, ex-Handful of Hate, ex-Macabre Omen, ex-Satanic Supplicia, ex-Svlfvr, ex-Αχέροντας, ex-Enthroned (live), ex-The One (live), ex-Violentor (live), ex-Hobbs Angel of Death (live), ex-11 as in Adversaries
Wrest - Guitars (additional) (2016) Leviathan, ex-Lurker of Chalice, ex-Twilight, Devout, Missing, ex-Hate Meditation, ex-Krieg, ex-Von Goat, ex-Wrekmeister Harmonies (live), ex-Black Goat, ex-GASM, ex-GiftHorse, ex-Home Brew, ex-Renfield
MkM - Vocals (2016) Antaeus, Destruction Ritual, ex-Aosoth, ex-Tenebrare, Haceldama, ex-Temple of Baal, ex-Deviant, ex-Garwall
Dyskografia:
2016 - Transmutation of Wounds [EP]
2025 - Sköpunin [single]
2025 - Draumsýnir eldsins

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ma ... 3540406790
BC: https://martrod.bandcamp.com/music
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Słucham sobie zeszłorocznej płyty i muszę przyznać, że bardzo dobre granie, natomiast spodziewałem się chyba jakiegoś totalnie awangardowego odjazdu, bardziej w kierunku Wormlust a tu w sumie całkiem przystępne nakurwianko. To znaczy, żeby nie było, że będę tu kozaczył i się popisywał, jakie to gładziutkie i w ogóle granie jak Kombii czy Lady Pank, bo nie. Ale posiada to istotną różnicę względem tych najbardziej odjechanych kapel z Islandii, mianowicie cały czas, przez cztery długie numery, jakie są na płycie, Martröð napierdala metal. Nie robi przerw na elektro-akustyczne fragmenty w środku numeru, nie przeplata ambientowymi interludiami, tylko jedzie do przodu a wszystkie te właśnie dziwactwa, przeszkadzajki, połamane gitary wplata w black metalowy łomot i wtapia w gęsty, ciężki monolit. I dlatego uważam to za mniej awangardowe, niż parę innych albumów stamtąd, bo tutaj awangarda i dysonanse są częścią zwartego, metalowego kośćca, a nie na odwrót.

Scenę islandzką rozpatruję nie w kategoriach zespołów jako takich, bo tutaj trochę za dużo formy nad treścią, a w kategorii kilku naprawdę świetnych płyt. I to, myślę, jest jedna z nich.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Ale płyta zajedwabista. Kiedy pierwszy raz puszczałem, miałem konkretne wyobrażenia co do tego, co usłyszę i tak się stało. Ktoś, kto nie lubi tamtejszej sceny powie, że to kolejny typowy przedstawiciel Islandii i ani odrobinę się nie pomyli, co dla pizdeuszu będzie minusem, a dla innych plusem. Co mnie najbardziej przyciąga do tej muzyki, to oczywiście spokojniejsze, nastrojowe momenty, ale nie ma tu ani przez chwilę mowy o nudzie i gdyby premiera nie umknęła mojej uwadze, ten zespół z pewnością znakazłby się w zestawieniu najlepszych ubiegłorocznych. I tak, nie jest to tak psychodeliczne , jak Wormlust, ale też nie jest tak bliskie klasycznemu BM,jak Mysthyrming, co był łaskaw w swojej przenikliwości zauważyć już brzasq mlasq w temacie poświęconym kapeli. Gdzieś pomiędzy jest Martrod.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Bardzo dobra płyta, choć po pierwszym odsłuchu nie byłem tego pewny bo trochę mnie zaskoczyli poziomem intensywności i stosunkowo krótkimi przerwami na złapanie oddechu. Te oczywiście też są - i to w każdym numerze - ale podobnie jak DD spodziewałem się pewnie bardziej awangardowego/"chorego" podejścia do czego byliśmy przyzwyczajeni w Skaphe i Wormlust. Nie zmienia to faktu, że dostaliśmy świetny krążek.
Tytuł płyty adekwatny jak najbardziej do zawartości - Wizje Ognia.
TITELITURY pisze: tydzień temu gdyby premiera nie umknęła mojej uwadze, ten zespół z pewnością znakazłby się w zestawieniu najlepszych ubiegłorocznych.
Ja tam zostawiam płytę do podsumowania 2026 jednak bo niby premiera to grudzień zeszłego roku ale fizycznie i cd i lp zaczęli rozsyłać dopiero w marcu;)
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

No właśnie też się rozglądnąłem na szybko, ale nie wpadło mi w żadnym distro do zanabycia.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

W Hellthrasher jest i na winylu i na cd, przyszło mi jakoś z tydzień temu.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

O, dzięki, to będę miał na uwadze.