totenkot

Dąb Orzeł

totenkot

Cześć wszystkim,
Ostatnio wzięło mnie na wspominki starej polskiej sceny i przypomniał mi się motyw znaku „Dąb Orzeł”. Ktoś z Was jeszcze w ogóle kojarzy ten temat?

Obrazek

W połowie lat 90. to był taki nieformalny symbol naszego rodzimego pagan black metalu. Najbardziej chyba kojarzy się ze splitem Sacrilegium i North „Jesienne Szepty” z '96 roku, no i oczywiście z kultowym „Wichrem”. To był fajny moment na naszej scenie, bo kapele nie ścigały się tylko na to, kto zagra szybciej i mroczniej, ale szły mocno w klimat – było w tym dużo lasu, słowiańszczyzny, melancholii i takich wolniejszych, „płynących” riffów.
Ciekaw jestem, jak dzisiaj, po trzydziestu latach, odbieracie te materiały. Wraca ktoś z Was jeszcze do starych płyt i kaset z tym emblematem? Jak to u Was zniosło próbę czasu w porównaniu do dzisiejszego black metalu?
reakcjapoganska

reakcjapoganska

Zajebisty temat, sam miałem założyć podobny. Ja uwielbiam np. Grom/Marhoth/North split. Podobny klimat jak na kvlt Wichrze.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Symbol oczywiście znany. Osobiście bardzo sobie cenię. Dużo tam Rodzimych Bogów i mrocznego pogaństwa, choć i momentami dla Szatana też się znalazło miejsce jako dla naturalnego przeciwnika żydowskiego bałwana. Niestety nie spodziewałbym się dużego odezwu w temacie bo szalikowców hord tego typu chyba nie ma tu zbyt wielu.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Wedle liberalnych standardów jestem nazistą i powinienem latać za taką muzyką z wywalonym ozorem, ale z reguły płyty opatrzone tym znaczkiem są dla mnie kopalnią nudy i przerostu formy nad treścią. Doceniam młodzieńczy bunt, doceniam to, że scena chciała się jakoś jednoczyć pod wspólnym sztandarem i to w dodatku pogańskiego, prawicowego blacku, a nie jakiejś niedojebanej awangardy dla pedałów, jak dzisiaj, ale ilekroć puszczę sobie jakiś "kult" mniej znany z tamtych lat, wieje to takim chujem, że bania mała. Takie z reguły atmosferyczne granie na jedno kopyto. No i oczywiście paradoks - przy tym wszystkim, co wyżej napisałem, "Wicher" Sacrilegium w moim prywatnym rankingu jest nadal niedoścignionym numerem jeden w dziejach polskiej sceny BM i wielbię tę płytę jak muzułmanie kozy lub politycy PO psy.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

U mnie wlasnie dokładnie w momencie tego posta wybiły ostatnie nuty Wichru. Temat mnie podpalił do odsłuchu co poniektórych kąsków.
totenkot

totenkot

Napiszcie jakie znacie płyty z tego szyldu, ciekaw jestem ile już ich znam a ile wciąż nie odkryłem
tomder
Master Of Reality

tomder

Może nie od tego szyldu ale z tamtych lat lubię:
„Welowie”Gontyny Kry oraz Wiatyk „Tron Wlen” oraz „Mysticism”
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Welowie pychotka, wiadomo. Myślałem, że na Neasit jest ten znaczek, ale jednak chyba już cd za późno wyszedł, natomiast jestem niepoprawnym wielbicielem poniższej kasetki ze stajni Majestat Nocy Promotion od niemal 25 lat:

Obrazek
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Kotkleja

Kotkleja

Najbardziej kojarzę z płyt Northa. "Na polach bitew" to była jedna z pierwszych płytek, które kupiłem sobie w ciemno w lokalnym media markcie. Ostatnio sobie odświeżałem Koronę i split z Gromowładnym no i cóż, lepiej niech pozostaną dobrym wspomnieniem wczesnej młodości.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Braquemard - O Nocy Matko Moja demo. Przeokrutny cios taki, że gdyby to była płyta to Wicher miałby największą konkurencję.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Hajasz pisze: 3 tyg. temu Braquemard - O Nocy Matko Moja demo. Przeokrutny cios taki, że gdyby to była płyta to Wicher miałby największą konkurencję.
Co to w ogóle jest? Internety milczą o istnieniu czegoś takiego.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Szczerze to nie wiem czy jakoś będzie można zaskoczyć. Niech któryś ze starszych kolegów mnie poprawi jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że "Dąb-Orzeł" to grupa zespołów głównie z północy kraju, która utożsamiana jest przedewszystkim z Pagan Black Metalem najbardziej Pagan w kontekście lirycznym. Nie wiem czy zgodzicie się ze mną, ale w mojej świadomości to można tutaj podpiąć

Marhoth np z materiałem Wolfmoon z 1995
Oczywiście nie można zapomnieć o świetnym Sacrilegium z albumem Wicher datowany na 1996
Neasit Przedświt 1995
A jak Neasit to oczywiście też North - Thorns on the Black Rose z 1995
No i w zasadzie myślę że tak jak padali wcześniej Welowie od Gontyna Kry czy materiały Wiatyku. A no i Jeszcze przecież Split North i Sacrilegium- Jesienne Szepty

Nie dam sobie ręki uciąć, że na każdym z tych wydawnictw był herb Dębu i Orła (a w zasadzie to wydaje mi się że chyba nie na każdym)ale w moim odczuciu jest to ta grupa zespołów które z tym ruchem można utożsamiać. Wiadomo jest jeszcze tego trochę i wypisane teraz tak na szybko chociaż już padały nazwy niektórych z wymienionych materiałów. Tam chyba jeszcze znalazły by się w tym część kapel w których udzielał się Wened. Może jakoś sobie to uporządkuje w głowie i coś jeszcze wypiszę. Ale jeżeli interesujesz się tematem i znałeś ten symbol związany z Polską sceną to myślę, że zbadałeś sobie na tyle temat, że większość tytułów znasz.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

yog pisze: 3 tyg. temu
Hajasz pisze: 3 tyg. temu Braquemard - O Nocy Matko Moja demo. Przeokrutny cios taki, że gdyby to była płyta to Wicher miałby największą konkurencję.
Co to w ogóle jest? Internety milczą o istnieniu czegoś takiego.
Ostatnio w jakiejś dyskusji pod filmami na yt widziałem, że ktoś wymieniał ten materiał, ale przyznam się że osobiście nie słuchałem.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Obrazek
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Hajasz pisze: 3 tyg. temu Obrazek
Wiesz może gdzie można przesłuchać? Byłbym wdzięczny za link albo za podpowiedź 🙂
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Pale Szatana pisze: 3 tyg. temu Wiesz może gdzie można przesłuchać? Byłbym wdzięczny za link albo za podpowiedź 🙂
U mnie w domu.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Okej 😀 rozumiem, że jako opłatę klimatyczną przywieźć jakiś odpowiedni trunek i przy takim można przystąpić do odsłuchu i docenienia walorów muzycznych i oczywiście smakowych napitku.
totenkot

totenkot

Hajasz pisze: 3 tyg. temu
Pale Szatana pisze: 3 tyg. temu Wiesz może gdzie można przesłuchać? Byłbym wdzięczny za link albo za podpowiedź 🙂
U mnie w domu.
no to masz nielada gratke... jak kiedyś spotkam pewnie zakupię z ciekawości bo w internecie o tym ni chu chu....
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Jak znajdziesz gdzieś do kupienia na rynku wtórnym to będę zaskoczony bo wydaje mi się, że nakład musiał być niewielki o ile nie chałupniczy.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Znalazłem jeszcze film pt. RidleyDovarez - Thiago Monte - Big white ass for big braquemart.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

TITELITURY pisze: 2 tyg. temu Znalazłem jeszcze film pt. RidleyDovarez - Thiago Monte - Big white ass for big braquemart.
Syto