Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Amon/Amon Goeth

DiabelskiDom

Obrazek
Na dzisiaj takie ciosiwo zza Żelaznej Kurtyny, które jest chujowe, bo nie jest z Anglii oraz dlatego, że członkowie tylko siedzo i denaturat pijo. A tak już całkiem poważnie (jak to ja), to zakładam temat ponieważ go nie ma, a choćby płyta The Worship jest warta przedstawienia milionom forumowiczów.

Znam jeszcze demka, ale słuchałem ich pobieżnie, bo skupiłem się na poznanym kilka lat temu dużym debiucie i nawet nie wyszedłem poza niego, w następne płyty. Samo The Worship miało w ogóle wyjść jakoś w połowie lat dziewięćdziesiątych, ale coś tam coś tam i przeleżało kilka lat w pudle. Natomiast bardzo się cieszę, że wyszło, bo to zajebisty kawał black metalu.

Już sam tytułowy numer, czyli Bohosluzba na otwarcie zrywa papę z dachu. Spięty znanym tu i ówdzie Dies Irae, dies illa z Siódmej Pieczęci Bergmana i pięknie jadący transowym, minimalistycznym black metalem robi w kurwę dobre wrażenie na otwarcie, aż czapki konfederatki spadają z głów. Cały album to właśnie bardzo klimatyczny, ale nie w sensie "atmospheric" tylko właśnie repetytywnego minimalizmu black metal. Pierwszy i ostatni numer zdecydowanie najlepsze, ale środek też jest na wysokim poziomie i sprawia, że można się zatracić w generowanym przezeń pólmroku lochów klasztornych, gdzie można katować na śmierć i w habit przebranym nie płacić za nic. Podziemno-rytualna czarna sztuka, bez świeczek, introdukcji i pierdzenia w pryczę. Świetny materiał.

Ostatni skład:
Lada Larva Krupica - Guitars (1990-1996, 1999-2004, 2005-2013), Vocals (2009-2013) Black Mirror, ex-Asgard, ex-Sezarbil
Mr. Dracul - Drums (2003-2004, 2005-2013) ex-Black Mirror
Scull - Bass (2005-2013)
Vader - Guitars (2009-2013) Dark Seal, ex-Inferno
Neferti - Vocals (2009-2013)
▼ Byli muzycy
Aleš Krejčí - Bass (1989-1991)
Karel "Bauhaus" Bosak - Drums (1989-1996)
Laďa Toman - Guitars (1989-1991) ex-Exile
Dr. Fe - Vocals (1989-1996, 2003-2004) (R.I.P. 2023) ex-Plague God, ex-Root
Zdeněk Schmidt - Bass (1991-1993)
Fana Medek - Bass (1993-1996, 1999-2001) (R.I.P. 2001) ex-Asgard
Mirek Šabata - Drums (1999-2001) (R.I.P. 2001)
Jara Vítek - Bass (2001-2004)
Satan - Vocals (2005-2009)
▼ Muzycy koncertowi
Dr. Fe - Vocals (2009-?) (R.I.P. 2023) ex-Plague God, ex-Root
Dyskografia:
1990 - Realm of Evil [demo]
1991 - Kniha smrti [demo]
1992 - Call the Master! [demo]
1995 - Alive in Hell [demo]
1998 - The Worship
2000 - In the Shade of Death
2002 - Zrození smrti [kompilacja]
2004 - Return of the Black Metal
2015 - Brána do pekla
2020 - Call the Master...! / Alive in Hell [kompilacja]
2021 - Kniha Smrti / Realm of Evil 2-MC Box [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Amon/395
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Duduś szaleniec - idealista zakłada na forum tematy o dobrym metalu, zamiast nabijać posty pod Vader, Hehemocz i Dumny Burger ! Mnie się nie chciało, poza tym pisałem o tej kapeli tu i ówdzie w tematach o polecankach oraz aktualnie słuchanej muzyce, zatem właściwie nie mam nic do dodania na temat tego czeskiego ciosu, który bez wątpienia jest jedną z najlepszych kapel, jakie wydała kraina Husa. Pisałem też o drace z okładką, z powodu której podpierdolony przez jakiegoś lewusa wydawca stracił całego bandcampa. Dlatego może tylko warto wspomnieć, że pod szyldem Amon panowie nagrali überzajebisty materiał In the shade of death, którym przede wszystkim warto się zainteresować jeśli chodzi o materiały nagrane pod nazwą niekojarzącą się ze zbrodniarzem z Płaszowa.

Obok Torr, to jedna z tych kapel, którą otaczalibyście kultem, gdyby pochodziły z tzw. "zachodu" , który oczywiście zachodem już nie jest, bo zachód, to grecka filozofia, rzymskie prawo i chrześcijańska teologia, a współczesny zachód nie odnosi się w ogóle do tych trzech rzeczy, więc jest jakąś obcą cywilizacją na lewo od Polski, patrząc na północ .
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.