Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Damnation

DiabelskiDom

Obrazek Ostatnio przypomniała mi się pewna płyta, którą, myślę, spokojnie można uznać, za jedną z ciekawszych, polskich płyt z metalem śmierci. A skoro omawiana jest #napółce, to wypadałoby coś nabazgrać w wątku. A tu wątku ni ma!!!

Płyta o której piszę to Rebel Souls. Zespół w pewnych kręgach, nawet w bardzo wielu kręgach, kultowy. W pełni zasłużenie, gdyż przede wszystkim ten materiał to, jak napisałem, jeden z fajniejszych, jakie spłodziła polska scena death metal. Morbidendżelowe walce i pochody, do tego wspaniała gra niejakiego Zbyszka P. znanego tu i ówdzie, jako Inferno. Tutaj warto się zatrzymać i pokazać palcem, jak dojebane są jego bembeny na tym mateksie. To, co potem było w Azarath czy Witchmaster, że nie wspomnę o Behemoth, jest już tutaj.
Cały album ma też zawiesisty, gęsty, kościelny wręcz klimat. Przez klawisze i efekty, mantry czy inne mruczanki całość ma taki delikatnie podniosły fetor, który spowija death metalowe wygrzewy. Mnie osobiście kojarzy się on z mszą, z kościołem, klasztorem. Jest go tyle, ile powinno być, żeby nie uczynić płyty zmiękczoną, a jednocześnie tyle, żeby dodać jej fajnego smaku.

Rebel Souls to świetna płyta, i jeśli ktoś dłuższy czas o niej nie pamiętał, tego bardzo zachęcam do powrotu. Sam nie słyszałem nigdy dwóch pozostałych, jedynie pamiętam reklamę albumu Resist w którymś z pierwszych kupionych Metal Hammerów, więc o nich się nie będę wypowiadał, natomiast drugi album Damnation to bardzo dobry, pozostający nieco w cieniu, kawał potężnego śmierć metalu z kadzidłowym posmakiem. Warto wrócić!

Skład:
Les - Guitars, Vocals (1991-2004, 2013), Guitars (2025-present) Hell-Born, ex-Behemoth, ex-Black Altar, ex-Ofermod (live), ex-Evil Death
Baal Ravenlock - Vocals (1999-2004, 2013, 2025-present) Hell-Born, ex-Behemoth, ex-Nekkrofukk (live), ex-Baphomet
Kaos - Bass (2025-present) DeathEpoch, Deathvasstator, Dismembered Flesh Mutilation, Goathrone, Nekkrofukk, Sacrificulus, ex-Revelation of Doom, ex-Hate, ex-Azarath (live)
Michał Łysejko - Drums (2025-present) Dieth, Night of the World, Obskkvlt, Pagan Forest, Pleroms Gate, ex-Sonheillon, ex-Strandhogg, ex-Morowe, ex-Access Denied, ex-Decapitated, ex-Norden, ex-Unblessed Divine, ex-Driller (live), ex-Melechesh (live), ex-Ocelot
Michał Mezger - Guitars (2026-present) Devour Universe, Elektrytuał, ex-Struggle with God, ex-Calm Hatchery, ex-Purplehaze Ensemble, ex-Tehace (live), ex-Resurrection (live)
▼ Byli muzycy
Bruno - Bass Excavated Graves, Goreossion, Prototyp, ex-Anima Vilis, ex-Convent, ex-Azarath, ex-Behemoth (live), ex-Delirium
Thorn - Bass Plague Weaver, Bisclaveret, ex-Azarath, ex-Mastabah, ex-Aspergillus Flavus
Mark - Drums
Marek Matkiewicz - Drums ex-Dar Semai, ex-Demise, ex-Enter Chaos, ex-Moon, ex-Harmonogram
Andrzej "Długi" Zdrojewski - Guitars ex-Cenotaph, ex-Azarath, ex-Anima Vilis, ex-Enter Chaos, ex-Thunderbolt
Varien - Drums (1991-?) Against the Plagues, ex-Einhorn, ex-Forest of Impaled, ex-Major Smiss, ex-Road's End
Jeff - Guitars (1991-1993) ex-Hell-Born
Bart - Guitars (1993-2004, 2013) Azarath, Armagedon, ex-Cenotaph
Rafał Leszczewicz - Vocals (1993) ex-Mental Aberration
Arthus - Bass (1994-1996, 1998-?) ex-Condemnation
Inferno - Drums (1995-1997) Azarath, Behemoth, Hellfuck, Terrestrial Hospice, Weedpecker, Witchmaster, Satan's Call, ex-Deus Mortem, ex-Delirium
Nergal - Bass (1996-1997) Behemoth, ex-Helevorn, ex-Wolverine, Me and That Man, ex-Voodoo Gods, ex-Baphomet
Dagon - Bass, Keyboards (1996)
Necrosodom - Guitars (2025-2026) Anima Damnata, Deus Mortem, ex-Blitzkrieg, ex-Shemhamforash, ex-Thunderbolt, ex-Vermin Plague, ex-Infidel (live), ex-Azarath, ex-Mord, ex-Throneum, ex-Witchmaster, ex-Infernal War (live), ex-Plaga (live), ex-Tortorum (live), ex-Devotee
▼ Muzycy koncertowi
Holoc - Bass (1999-2000) ex-Evaporation, ex-Behemoth, ex-Goat Tyrant, ex-Anima Vilis
Dyskografia:
1993 - Everlasting Sickness [demo]
1994 - Forbidden Spaces [demo]
1994 - Rehearsal - Feb '94 [demo]
1995 - Reborn...
1996 - Rebel Souls
1997 - And the Forest Dream Eternally / Forbidden Spaces [split]
1998 - Coronation [EP]
1998 - Promo 1998 [demo]
2000 - Extreme Metal Music Sampler - Unholy Metal Blasphemy [split]
2000 - Resist
2003 - Demonstration of Evil [kompilacja]