Awatar użytkownika
Marduk666
Tormentor

Martwa Aura

Marduk666

Obrazek

Obrazek

No i kolejny młody, polski, projekcik. Jeśli ktoś szuka tutaj zakręconych, nieszablonowych, oryginalnych dźwięków to już może opuścić ten wątek. Prosty black metal, w starym skandynawskim stylu. Ostatnia epka najbardziej przypadła mi do gustu, a debiut charakteryzuje się nieszablonowymi wokalami, które nie każdemu mogą się spodobać gdyż brzmią dość nienaturalnie, mi nie przeszkadzają. Tak czy siak warto posłuchać.

Skład:
Cadaveris - Guitars ex-Execution of Light, ex-Freezing Blood, ex-Abhorrent Funeral, ex-Zmora
Sadogoat - Guitars, Bass Annihilation Vortex, Sarg, Signs of the Dying Summer, ex-Hailstorm, ex-Gone., ex-Execution of Light
Greg - Vocals (2018-present) Annihilation Vortex, Bloodstained, Old Skull, Ur, ex-Bloodthirst, ex-Rann, ex-Recall
Barabasz - Bass (2022-present) Odi Profanum Vulgus
Desolator - Drums (2024-present) Doombringer, Venefices, ex-Bestial Raids, ex-Medico Peste
▼ Byli muzycy
P. - Bass (?-2016) Abhorrent Funeral, Towards Hellfire, Mordhell (live), Enslavement, ex-Execution of Light, ex-Terror Tactics, ex-Above Aurora (live)
Diabolizer - Drums (?-2019) Deathvasstator, Devastated Graves, Distres, Goathrone, Hell-Born, Mirror of the Void, Moloch Letalis, Morbid Winds, Mordhell, Necrosadist, Ohyda, Throneum, Towards Hellfire, Urwerk, Zmora, Nekkrofukk (live), ex-Cuntfuck, ex-Freezing Blood
M.W. - Vocals (?-2016) Abhorrent Funeral, ex-Zmora
Saathar - Bass (2018-2021) Annihilation Vortex, ex-Helgardh, ex-Distres, ex-Execution of Light
O. - Drums (2019-2022) Above Aurora, ex-Cancerfaust, ex-Azvalth
▼ Muzycy koncertowi
Saathar - Bass (2016-2018) Annihilation Vortex, ex-Helgardh, ex-Distres, ex-Execution of Light
Marcin Rybicki - Bass (2022) Blaze of Perdition, In Twilight's Embrace, ex-Bloodthirst
Desolator - Drums (2022-2024) Doombringer, Venefices, ex-Bestial Raids, ex-Medico Peste
Dyskografia:
2012 - Dzień bez jutra [demo]
2013 - Temples of Genocide Worship [split]
2015 - Contra Mundi Contra Vitae
2016 - Tenebrae Divine [EP]
2019 - Credo in Mortem [split]
2020 - Morbus Animus
2022 - Kali Yuga Boys [split]
2025 - Lament

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ma ... 3540352721
BC: https://martwa-aura.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Under the Sign of Garazel zapowiada drugi album Martwej Aury, mianowany Morbus Animus. CD i LP wyjdą u wspomnianego wydawcy, natomiast kasetka w nie mniej znanym Putrid Cult. Daty premiery póki co nie podano.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Najlepsze co dotąd Ma wydała to wyprzedany split z OoD.
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

właśnie sobie słucham pierwszego pełniaka, chętnie zakupię i nowy album.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Album zatytułowany „Morbus Animus” ujrzy światło dzienne już na początku września bieżącego roku,. Dodatkowo zespół podzielił się kawałkiem, który pochodzi z nowej płyty. Utwór zatytułowany „Ostatnia gwiazda”, jest jednocześnie pierwszym singlem promującym album.

To jest cholernie dobre!
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
synu
Moderator globalny

synu

Rzeczywiście bardzo fajnie buja. Proste, z dobrą melodią, bez jakichś awangardowych fikołków na kiju. Pozostaje czekać na pełniaka.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

synu pisze: 5 lat temu Rzeczywiście bardzo fajnie buja. Proste, z dobrą melodią, bez jakichś awangardowych fikołków na kiju. Pozostaje czekać na pełniaka.
Duży progres
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Zagrane z tak nieznośną, tą nowomodną manierą tych wszystkich Mgieł, Medico Pestów i Kriegsmaschinów, że nie zdzierżyłem. Pierwszy kawałek jeszcze ok, bo kompozycyjnie ciekawy, ale przy drugim już nie wytrzymałem.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Nowy projekt członków Martwa Aura i Sarg.

Obrazek

Można posłuchać próbki debiutanckiego albumu.

Materiał "Oto jest Pustka" ukaże się pod banderą Godz ov War (CD - koniec listopada 2021) oraz Black Death Production (LP - wiosna 2022).
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

podoba mi się ten nowy projekt i zamierzam ten materiał zakupić. swoją drogą to z niezłym wyprzedzeniem ogłaszane jest wydanie płyty.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Bardzo fajne granie, nóżka sama tupie.
Awatar użytkownika
hellpanzer
Master Of Reality

hellpanzer

Na jutubach do odsłuchu dwa utwory od SotDS, z czego jeden to ten sam, co jest dostępny na bandcampie. Obydwa bardzo przyjemne. Z niecierpliwością czekam na cały materiał.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

Ten materiał z 2020 roku faktycznie, o wiele bardziej bujający od debiutu, ale medytacje mają i swoja czarodziejską moc.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
javad

javad

Złowroga cisza u nich od 2020? Zwłaszcza ciekawią mnie projekty O. idzie gdzieś go śledzić?
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

19 maja ukaże się nowy album. Wydawcą "Lament" będzie Malignant Voices. Można już posłuchać pierwszego singla "Lament szósty".

Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Jest już całość i jest to dobre:

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Chyba najlepsze, co wydali dotychczas.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex

No mi też się bardzo spodobał ten album. Skomasowana energia nicości, pięknie masakruje układ słuchowy.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Wg Was lepsza niż Morbus Animus?
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Thorgal pisze: 8 mies. temu Wg Was lepsza niż Morbus Animus?
Osłuchałem sobie to porządnie i tak, moim zdaniem 'Lament' jest dużo lepszy, nie boję się nawet użyć słowa przebojowy. Wnioskuję po zapamiętywalnych motywach i tekstach.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Znam jedynie płytę ''z twarzą'' czyli wspomnianą Morbus Animus - kiedyś dostałem w prezencie. Przyzwoita i jak najbardziej do posłuchania. Trochę jakiegoś wisielczego klimatu i depresji się tam znalazło pamiętam...więc generalnie ok, a skoro odświeżyliście temat to mając dziś chęć na coś polskiego wrzuciłem tą ostatnią z kolorową okładką. No nie, nie jest to lepsza płyta od wspomnianej, mam wrażenie że tu zupełnie się pogubili i nie wiedzą w którą stronę iść ... ani to klimatyczne czy tam dołujące ani dające kopa..a do tego brzmienie słabsze od poprzedniczki. Zupełnie inne granie już...czytaj bez swojej tożsamości. W kilku miejscach jakaś gorsza wersja Morowe? w innym nagle Sznuropodobne wyroby?. Szkoda bo poprzednia płyta dawała nadzieję na coś jeszcze ciekawszego w przyszłości.
Słabe.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

No nie zgodzę się z kolegą. Gdzie się pogubili? Płyta jest bardzo spójna, brzmienie (na razie tylko z neta) również bez zastrzeżeń, czytelny wokal i muzyka, nie pozbawiona agresji. Czy o te sznuropodobne to chodzi teksty, koronę z dziecięcych rączek na przykład? Bo nie zauważam podobieństw. Poza tym gdyby były to tez dla mnie tylko na plus.
Poprzednich wydawnictw przyznaję, nie znam za dobrze ale słyszałem i nówka siadła najlepiej.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Dla mnie poprzednia jest po prostu lepsza - i stylistycznie i brzmieniowo. Jest bardziej tradycyjna blekmetalowo.
Ta nowa wydała mi się nijaka w odniesieniu do niej, być może zaskoczyli trochę zmieniając kierunek - było depresyjniej, klimatyczniej a jest hm... agresywniej? I akurat ta agresja czy tam nienawiść w ich wykonaniu nie przekonuje mnie i średnio wchodzi.
Tak, jeśli o Sznurze mowa, to w kilku miejscach przypomniał mi o nim przede wszystkim wokalista.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nathas pisze: 7 mies. temu
Thorgal pisze: 8 mies. temu Wg Was lepsza niż Morbus Animus?
Osłuchałem sobie to porządnie i tak, moim zdaniem 'Lament' jest dużo lepszy, nie boję się nawet użyć słowa przebojowy. Wnioskuję po zapamiętywalnych motywach i tekstach.
Dokładnie tak, całość ma zarazem lepszy spójnie charakter, a i poszczególne utwory nie mają zbyt podobnego sznytu. Nie ma co ukrywać, kapela z własną wizją i konsekwentnie pracuje na swój "sukces". Czekam na koncerty październikowe.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Co to za gówno nagrano!!! Tego kompletnie nie da się słuchać!!! Tutaj nic nie pasuje. Na okładce dekolt wiekowej pani, muzycznie taki sobie kontrolowany ogień. Brzmieniowo strasznie słabo. Rozumiem, że blek metalom takie teksty robią dobrze no ale to są liryki na strefę spadkową drugiej ligi.
Na plus wokal bo dobrze słychać i nagle kiedy jednak mówisz sam do siebie "Nie no rodzimy kapel należy dać szansę" to dostajesz w pysk tym pseudo podniosłym wokalem i musisz udać się tam, gdzie król chadza samotnie. Straszna bieda i niestety ale muszę się zgodzić z kolegą Tabalugą, że zaczynam rozumieć jego fobie przed kolejną polską płytą z blekiem.
Przypomniały mi się pewne zespoły z jednego kraju, które miały swój czas i wychodziło w chuj takich płyt, które nazywano zespołami wstydu i kiedy jakiś delikwent w trakcie rozmowy wychwalał taką płytę to słyszał kulturalne "Zdaj sprzęt i wróć na wiosnę". Na szczęście nikt nie wracał.
Przypomniało mi się hasło reklamujące film Melancholia - Jaka piękna katastrofa i to jedno z najlepszych haseł reklamujących świetny film.
To samo można napisać o płycie Lament tyle tylko, że nie będzie to już brzmiało tak dobrze!!! Podsumowując ten nijaki album wystarczy tekst z ostatniego lamentu "Jestem niczym. Jestem wszystkim. Jest dzień. A po nim jest noc". Pozwolę sobie dopisać swoją strofkę "I niech nastanie cisza".
GRINDCORE FOR LIFE
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666

@Hajasz mądrze prawi! :twisted: Narazie mam podobne odczucia.
Evol77

Evol77

Będzie to na spotku jakoś?

Dobra nie chcę już. Strasznie pretensjonalne teksty waliące grafomanią. Cała reszta też taka se.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Mam podobne odczucia. Nie jechałbym jakoś bardzo po tym bandzie, ale od początku ich muzyka mi nie robi. Jak byłem rozczarowany słuchając ich części splitu ze Szronem, tak i tam razem nie zrobiło na mnie wrażenia. Słabe teksty zdecydowanie nie pomagają.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Marudzicie jak stare baby. Super płyta, kurła !!!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Pewnie wypada narzekać, jak liczba pochwał w wątku przekracza 3 osoby. ;-)
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Ja tam narzekam, bo przeczytałem te pochwały, uwierzyłem, że coś ciekawego się wydarzyło, a tu jednak to samo, co zawsze...

Widać po prostu nie jestem targetem, wolę granie albo bardziej kreatywne, albo brutalniejsze/surowsze/tradycyjne, wiec ten zespół we mnie trafia w pustkę i pozostawia ze stosunkiem doń wysoce obojętnym.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

I dlatego super, że obecnie masz masę innych kapel. Ja też mam wiele zespołów tutaj wychwalanych tutaj pod niebiosa, które dla mnie siedzą w zakładce: obojętne. ;-)
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Wyciąć teksty i okładkę i nie jest tak źle. :) Wokal swymi tekstami skupia na sobie za mocno uwagę, nie mając przy tym szczególnie nic ciekawego do zaoferowania, z biegiem czasu mnie męczy, przez co trudno się całkowicie zanurzyć w klimacie, w instrumentalu i pozwolić sobie odpłynąć, jak to przy bm lubię. Okładka niestety z tych mających wzbudzać jakiekolwiek chyba emocje. Ogólnie jest okej, ale trudno się zachwycić ze względu na te zgrzyty. Tam gdzie kończy się wokal a na pierwszy plan wychodzi gitara, jest dobrze.
Nothing inside.