Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Haemorrhage

Vexatus

Obrazek

Obrazek

Haemorrhage to pochodząca z Hiszpanii brygada niezmordowanych maniaków Goregridnu z punkowym przytupem, którzy straszą pod tym szyldem już od 1991 roku. Na koncie mają kilka pełniaków i niezliczoną ilość EPek i splitów. Materiały na pełnych płytach trzymają dość podobny poziom, ale ze względu na brzmienie najbardziej podobają mi się dwa ostatnie - "Apology for Pathology" i "Hospital Carnage".

Skład:
Luisma - Guitars (lead), Vocals (backing) (1991-present) Depopulation Department, Hierarch, ex-Avulsed, ex-Devourment, ex-Out of Control
Lugubrious - Vocals (lead) (1993-present) ex-Heavenshore, ex-Lugubrious, ex-Unethical
Ramón Checa - Bass, Vocals (backing) (1994-present), Guitars (rhythm) (1994) Badfare State, ex-Greenfly, 20 Years Old, In Da Ketth Surf
Ana Belen de Lopez - Guitars (rhythm) (1994-present) Depopulation Department, Hierarch, Ana Haemorrhage, ex-Arkangel, ex-Mortal Hausen, ex-Out of Control
Daviti - Drums (2023-present) Fahrenheit212, ex-Agoroth, ex-Infected Plague, ex-Insidious War, ex-Moñigo, ex-Omission, ex-Sepulcration, ex-Dismorph, ex-Altair
▼ Byli muzycy
Jose - Drums (1991-1996, 2011-2014) Ultimo Gobierno, ex-Depopulation Department, ex-Devourment
Daniel Rojas López - Drums (1996-2011) Badfare State, ex-Greenfly
David - Drums (2014-2016) Under Vultures, Human Mincer, ex-The Last Legacy of Elagabal, Ildûr
Erik Raya - Drums (2016-2019) Grapeshot (live), ex-Crimson Slaughter, ex-Silver Fist, ex-Amset (live), ex-Quassar (live), ex-The Art of Blasphemy (live), Ayar, ex-Aggression, ex-Avulsed, ex-Christ Denied, ex-Opus Diaboli, ex-Pathogen, ex-Famishgod (live), ex-Rebel Souls (live), ex-Atmosphere Grey, ex-Baker's Dozen, ex-Thumbscrew
Osckar Bravo - Drums (2019-2023) Nightfear, ex-Ákratos, ex-Sobredosis, ex-Avulsed, ex-Hidden City, ex-Atmosphere Grey, ex-Echoes from the Wall, ex-Exitus, ex-Meltdown
▼ Muzycy koncertowi
Dani Álvarez - Bass Frozen Dawn, ex-Greenfly, Machetazos, Mr. Sick Day of Vengeance

Jose - Drums (2019) Ultimo Gobierno, ex-Depopulation Department, ex-Devourment

Dyskografia:
1992 - Grotesque Embryopathology [demo]
1995 - Obnoxious / Thy Horned God [split]
1995 - Emetic Cult
1995 - Exhumed / Haemorrhage [split]
1996 - Scalpel, Scissors and Other Forensic Instruments [demo]
1996 - Grind over Europe '96 [split]
1996 - Grind over Europe [split video]
1997 - Grume
1997 - Damnable / Haemorrhage [split]
1998 - Promo Tape '98 [demo]
1998 - Creation of Another Future / Untitled [split]
1998 - Untitled / The Cadaverous Carnival [split]
1998 - Surgery for the Dead / I Don't Think So [split]
1998 - Anatomical Inferno
2000 - Scalpel, Scissors... and Other Forensic Instruments [kompilacja]
2000 - Haemorrhage / Embolism / Suffocate / Obliterate [split]
2000 - Loathesongs [EP]
2001 - Untitled / Do You Still Believe in Hell? [split]
2001 - Dawn in the Rotting Czech / Reek [split]
2002 - Zur Stille finden / Live in the Morgue [split]
2002 - Morgue Sweet Home
2003 - Dementia Rex [split]
2004 - Visions from the Morgue [video]
2004 - Live to Dissect / Tufo de Carne Descompuesta [split]
2005 - Cut God Out / Feasting on Purulence [split]
2006 - Apology for Pathology
2006 - Buried / Furtive Dissection [split]
2007 - Haematology: The Singles Collection [kompilacja]
2007 - The Kill Sessions [live]
2008 - Chainsaw Necrotomy / Untitled [split]
2009 - Furniture Obsession / ...in Gore We Trust... [split]
2010 - Demo 2010 [demo]
2011 - Morgue Metal [split]
2011 - Hospital Carnage
2011 - Hospital Thieves / Horror Will Hold You Helpless [split]
2012 - Grindcore [EP]
2012 - Punk Carnage [EP]
2013 - Sucio Policia [single]
2013 - 911 (Emergency Slaughter) / Shit Evolution [split]
2013 - Live Carnage: Feasting on Maryland [live]
2014 - Obnoxious [EP]
2016 - To Serve - To Protect... to Kill - To Dissect / Great Grinds Drink Alike [split]
2017 - We Are the Gore
2018 - Haematology II: The Singles Collection [kompilacja]
2018 - Fallen in Gore [split]
2019 - The Forensick Files [kompilacja]
2023 - The Amputation Sessions [demo]
2025 - Opera Medica [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Haemorrhage/2556
BC: https://haemorrhage.bandcamp.com/music
BC: https://cemiteriorecords.bandcamp.com/music
P.V.S. ;)

Tagi:
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Nowa płyta w tym roku.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Ta. Będzie też kilku zaproszonych do udziału w jej nagraniu znamienitych gości - już o tym wspominałem tu viewtopic.php?p=4173#p4173
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Poprzedniego pełniaka popełnili w 2011 roku, więc najwyższy czas na nową płytę. :) Jeśli utrzymają brzmienie i poziom dwóch poprzednich płyt to będę bardzo zadowolony.
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Możesz być spokojny, ta ekipa nie zawodzi, a do tego jeszcze to wsparcie w postaci choćby Jaro (Meat Spreader, ex-Dead Infection, ex-Coffee Grinders, ex-Ptomaina).
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ostatnich dwóch płyt słucham chyba najczęściej - bardzo podoba mi się brzmienie i produkcja całości, które trochę odstają od wcześniejszych pełnych materiałów.

Skoro już o Meat Spreader wspominasz to może warto im temat na forum złożyć. Jakiś czas temu pierwszy materiał doczekał się wersji winylowej, poza tym chyba czas na dużą płytę. :)
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Vexatus pisze: 7 lat temu Skoro już o Meat Spreader wspominasz to może warto im temat na forum złożyć. Jakiś czas temu pierwszy materiał doczekał się wersji winylowej, poza tym chyba czas na dużą płytę. :)
O winylu nie słyszałem, tylko o Mini-CD wydanym przez Japońców w Obliteration Records. Planowana jest, ale chyba EP-ka, której wydania ma się bodajże podjąć Fat Ass Records.

A z tematem jeszcze się zdąży. Co będziemy tam zamieszczać, te kilka linków do tracków z próby w dość miernej jakości, co są na YT? Niech najpierw coś wydadzą, bo owego Mini, to nie ma do z-linkowania, ale mają go za to wciąż w naszych dystrybucjach EveryDayHate, SMG, Witching Hour, czy też ww. FAR.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Lepszsza EPka, niż nic... :)
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Szanuję tych reprezentantów hiszpańskiego bekogrindu. Najmilej wspominam "Morgue Sweet Home" w tym kawałek tytułowy z cudownym pianinkiem pojawiającym se tu i ówdzie od 1:00:

Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!
Awatar użytkownika
Christhammer

Christhammer

Mam ich 4 albumy, "Morgue sweet home" i "Apology for pathology" to dla mnie ekstraklasa. Dwóch pierwszych płytek dawno nie słuchałem, kilka zabójczych numerów się na nich znajdzie. Ostatniej nie przesłuchałem jeszcze nawet w całości, tylko te teledyski.
I'M THE BLACK VOMIT OF HELL
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Nowy album w październiku!!!

Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

O, to cieszy mnie niezmiernie, bo akurat ten zespół zaliczam do tych z bardzo dobrą dyskografią, bez płyty wiejącej chujem i popeliną. Nowy kawałek bardzo dobry, oby był to wyznacznik dla nowego longplaya.
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Video do kolejnego utworu z nadchodzącej płyty - będzie MEGA petarda!!!

Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Haemorrhage to jest jeden z nielicznych zespołów, który nie tylko jakoś tam się cały czas rozwija w ramach dość hermetycznej formuły, ale jeszcze nagrywa coraz lepsze płyty. :) Zapowiada się kolejna bardzo dobra płyta. Tylko brzmienie jakieś takie mniej brutalne w stosunku do dwóch poprzednich pełniaków.
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Wzorowe te lyric video do nowego kawałka! Muzycznie też świetne, z resztą Hiszpanie chyba nigdy nie zawiedli. Bardzo dobry wolniejszy refren. Czekam na nową płytę.
Endymion
Master Of Reality

Endymion

Również czekam mocno. To jeden z nielicznych zespołów, który nie skalał dyskografii nudną, gównianą płytą. Udostępnione kawałki mocno dają po twarzy, toteż źle na pewno nie będzie.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Tytułowy wałek z nadchodzącej płyty:

Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Jest bardzo dobrze. Pełniak zapowiada się wyśmienicie. Fajne, jakby wpadli do nas promować nową płytę.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

W tym ostatnim udostępnionym kawałku coś mi nie pasuje - wchodzi ten melodyjny riff, który nie za bardzo mi tu pasuje, solo również jest jakieś takie niewydarzone. Tak czy inaczej czekam na płytę, bo zapowiada się kawał dobrej muzy. :) Poza tym chcę taka gitarę jaką ma Ana. :)
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Endymion pisze: 7 lat temu Również czekam mocno. To jeden z nielicznych zespołów, który nie skalał dyskografii nudną, gównianą płytą. Udostępnione kawałki mocno dają po twarzy, toteż źle na pewno nie będzie.
To prawda, mieli średnie płyty, ale nigdy nie nagrali niczego poniżej 6/10. W dodatku w mojej opinii ostatnie albumy są ich najlepszymi dokonaniami, a odkąd inkorporowali więcej melodii i przebojowości to słucha się tego naprawdę wyśmienicie. W konsekwencji uważam ich za najlepszy obecnie działający zespół goregrindowy.

Osobiście chciałbym zobaczyć ich w trochę innej konwencji niż wieczne gore i przemoc chirurgiczna :D ale to tylko moje fanaberie.

Ana to bardzo fajna i apetyczna babeczka, a przecież ma już ponad 40.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
KörgullExterminator

KörgullExterminator

Pioniere pisze: 7 lat temu Tytułowy wałek z nadchodzącej płyty:

Promo zacheca do siegniecia po calosc. Duzo przestrzeni i melodii, wolalbym wiecej brutalnosci od tych hiszpanskich cyganow.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

KörgullExterminator pisze: 7 lat temu ... Duzo przestrzeni i melodii, wolalbym wiecej brutalnosci od tych hiszpanskich cyganow.
@Kargull o resztę możesz być spokojny — spełni twoje wymagania. Tytułowy numer to akurat najbardziej melodyjny i najmniej brutalny utwór z nadchodzącej płyty.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Kawałek jest spoko, ale solówka trochę mi psuje odbiór całości. Czekam na płytę.
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Od 6 rano w pracy leciała na słuchawkach nowa płyta od Hiszpanów, zwłaszcza, że szefostwa nie było i mogłem sobie pozwolić na robienie raportów przy dobrej muzie a nie cepelii z radia. No i znowu nie zawiedli. Sam otwieracz Nauseating Employments już powala agresją i chorymi growlami Lugubriousa. Ponadto mamy tutaj kawałek tytułowy, którego ze łba nie mogę wyrzucić - niby riffy prostackie, ale i tak przekuli to w zajebist utwór z zajefajnym refrenem. Nie brakuje rozpoznawalnego dla grupy groove'u, czego dowodem są takie killery jak Miss Phlebotomy, Bathed in Bile czy Medical Maniacs. Świetny cios, jestem ciekaw, jak na ich tle wypadnie nowe Exhumed...
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nową płytę póki co tylko raz na szybko przesłuchałem i na razie moge napisać tylko tyle, że jest całkiem nieźle i trzyma poziom ostatnich wydawnictw, tylko brzmienie całości jakies takie... ugrzecznione i wypolerowane. :)
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Przesłuchałem nową płytę kilka razy i dalej uważam, że jest całkiem nieźle, ale jakoś tak za mało... brutalnie. Poza tym nowy pałker bębni trochę inaczej i motoryka kawałków jest nieco inna. Niby niuanse brzmieniowe i praca perkusji to niewielkie różnice, ale... chyba jednak wolę 2 poprzednie płyty.

PS - Absolutnie nie czepiam się nowego bębniarza, bo praca perki na tej płycie sama w sobie jest całkiem zajebiaszcza - po prostu nie do końca pasuje mi do stylistyki Haemorrhage. Nie umiem tego wyjaśnić - po prostu H. brzmi teraz inaczej i tyle. :)
P.V.S. ;)
Endymion
Master Of Reality

Endymion

Po prostu Haemorrhage stal sie kolejnym wesolkowatym zespołem z wypolerowanym brzemieniem. Gdzie chory klimat z Morgue Sweet Home sie pytam???
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Aż tak źle to jeszcze nie jest, ale brzmienie jest nieco mniej brutalne niż na dwóch poprzednich płytach.
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
STALOWY SYLWEK
Master Of Reality

STALOWY SYLWEK

Endymion pisze: 7 lat temuPo prostu Haemorrhage stal sie kolejnym wesolkowatym zespołem
Takoż i ja to widzę. "Apology for pathology" pomimo charakterystycznej przebojowości materiału było nadal brutalną jatką. Obecnie rozmieniają się na drobne.
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088

Mi się nowa płyta podoba. Faktycznie jest znacznie bardziej melodyjnie i do potupania nóżką, ale przyznam, że pasuje mi taki koncept. Maksymalnie zwyrodniałych płyt goregrindowych jest od groma, a dobrego melodyjnego goregrindu wcale znów nie tak dużo, więc nie widzę przeciwwskazań. Swoje zwyrodniałe materiały nagrali, więc jestem w stanie zrozumieć że nie chcą się powtarzać. Przede wszystkim na nowym krążku czuję radość grania, jest trochę delikatniej ale nadal mamy do czynienia ze 100% goregrindem. Nie ma mowy o komercji, czy chęci poszukiwania fanów melodyjnego punka/metalu.

Przy czym muszę wam nadmienić, że jest to opinia na ten moment. Wydaje mi się, że płyta jest swoistą odskocznią od tradycyjnego stylu zespołu, nie zaś wyznacznikiem zmian na przyszłość. Biorąc za punkt odniesienia całą dyskografię sympatycznych Hiszpanów to płyta ta jest całkiem fajnym dodatkiem, bo jest inna od wcześniejszych wydawnictw.

Faktycznie brzmienie mogłoby być bardziej mięsiste, ale nie można mieć wszystkiego.

Swoją drogą czuję, że chłopaki i dziewczyna mają na tyle duże umiejętności techniczno-kompozycyjne, że niedługo temat skostniałego, patologicznego goregindu może być dla nich za ciasny.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Nowa płyta nie jest zła, ale też nie jest tym, czego się po nich spodziewałem - fanów takiego Necroticism w 100% zadowoli. Ja w przeciwieństwie do @pp3088 wręcz nienawidzę jakichkolwiek melodii w takim graniu. Co zaś się tyczy
Nucleator pisze: 7 lat temu Świetny cios, jestem ciekaw, jak na ich tle wypadnie nowe Exhumed...
... Exhumed wypadł wręcz mizernie.
pp3088 pisze: 7 lat temu Swoją drogą czuję, że chłopaki i dziewczyna mają na tyle duże umiejętności techniczno-kompozycyjne, że niedługo temat skostniałego, patologicznego goregindu może być dla nich za ciasny.
Jak ich znam, to raczej ich skostniały gust nie popchnie ich do tego, by specjalnie rozpychali się na siłę łakociami po to tylko by poszerzyć ramy gatunku, A jakby już by znaleźli na to ochotę, to powstanie okazjonalnie w tym celu utworzony jakiś projekt pod inną nazwą.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Od kilku dni przynajmniej raz dziennie polecieć musi Emetic Cult, tak mi te grindy siadły.
Goregrind w stylu wczesnego Carcass wymieszany z punkowymi naleciałościami. Zróżnicowane wokale też na plus.
I gdzieś to na pewno jest nieco kwadratowe, czasami są potupajki, ale to jedynie temu albumowi dodaje uroku.
Przy okazji, produkcja płyty nadaje takiego posępnego klimatu.
Dla porównania (w klimatach gore), gdy Cannibal Corpse ucina słuchaczowi łeb co kawałek, tak w przypadku debiutu bohaterów tematu to posępna, czterdziestominutowa psychiczna katorga bycia przetrzymywanym gdzieś przez sadystę i smutne czekanie na śmierć.
Zajebiste.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Demo nagrane przed "Hospital Carnage" i wypuszczone w świat w marcu 2023. ;)
P.V.S. ;)
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Bardzo dobrze , czekam.
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Jak donosi ich FB, szykuje się właśnie do wydania nowa EP-ka Opera Médica, która ujrzy światło dzienne z sprawą iw własnego labelu
Haemogoblin Records

track-list:
1-Scalpel, scissors...and other forensick instruments
2-Polyclinic Abattoirs
3-Obstetric Phantom
4-Nomenclator Pathologicum
5-Deathevokation (Dismember)

Obrazek
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Wreszcie coś nowego od Hiszpanów . Dobre info.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dobrze, że choć jakaś EPka wyjdzie, bo się chłopaki i dziewczyna obijają ostatnio strasznie. Poprzedni pełniak w 2017 roku wyszedł... :shock:
P.V.S. ;)
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Pierwszy singiel z Opera Medica:
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Zajebiście .
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Wreszcie nowe ep-ka 19 minut z Haemprrhage.