Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Evilfeast

Vexatus

Obrazek

Obrazek

Jakim cudem nie ma jeszcze na forum tematu o Evilfeast? Albo może jest i ślepy jestem? :) Projekt powstał pod koniec lat 90-tych ubiegłego wieku i od samego początku mieliśmy do czynienia z bardzo dobrym Atmospheric Black Metalem. Teksty są dość typowe dla takiego typu grania - zima, ciemność, natura i inne takie. Na koncie kilka demek, split Marblebog, EPka oraz przede wszystkim cztery bardzo dobre albumy. Wszystkie duże płyty trzymają wysoki poziom. Niestety ostatni album został wydany w 2011 roku i od tego czasu wyszła tylko krótka EPka z brzydką (bo kolorową) okładką i demo. Nie za bardzo lubię atmosferyki, ale Evilfeast łykam w całości.

Skład:
GrimSpirit - All instruments, Vocals (1998-present) Cmentarny Zew, Ravenmoon Sanctuary, ex-Black Sunrise

Dyskografia:
2002 - Thy Abhorrent Emerging [demo]
2004 - Mysteries of the Nocturnal Forest
2005 - Funeral Sorcery
2008 - Isenheimen / Abyss Calls... [split]
2008 - Lost Horizons of Wisdom
2009 - Wolves of Hyperborean Frost [demo]
2011 - Wintermoon Enchantment
2013 - Invoking the Ancient [EP]
2015 - Promo Tape 2015 [demo]
2017 - Elegies of the Stellar Wind
2018 - Isenheimen [EP]
2020 - Odes to Lands of Past Traditions [split]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Evilfeast/15806
BC: https://amorfatiproductions.bandcamp.com/music
BC: https://evilfeast.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Mój syn się tym strasznie jara. Jedna płyta mi się nawet podobała ale nie wiem która to była. Reszta nuda.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Dla Ciebie może i nuda, ale ja bardzo lubię posłuchać Evilfeast od czasu do czasu, choć generalnie nie lubię Atmospheric Black Metal. Evilfeast ma dość charakterystyczny styl. Niby nic nowatorskiego i wszystko to już było, ale muzyka ma dość niepowtarzalny klimat i od razu słychać, że to Evilfeast.
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Dla mnie jeden z lepszych projektów black metalowych pochodzących z Polski. Słychać w tym wczesnej Norwegii, zwłaszcza Burzum, ale tak jak napisał @Vexatus, uformowali oni swój własny styl. Funeral Sorcery to jedyny słabszy punkt dyskografii, ot, płyta przelatuje i nic z niej człowiek nie pamięta. Pozostałe pełniaki to już wysoka klasa, splicik z Marblebog też. To chyba najlepszy atmosferyczny black metal, jaki wydała polska scena.

Najlepszy utwór, jaki nagrali. Magia!
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Nic nowego nie napiszę, bo o tym że udanie Jakub (o ile dobrze pamiętam imię) gra na starą norweską modłę było. Dodać mogę jedynie, że mieszka on w podwarszawskim Otwocku i o ile mnie pamięć nie myli robi jako jakiś inspektor w Ministerstwie Środowiska ;) tak czy inaczej gra zajebiście moim zdaniem, lubię w sumie wszystko co wypuścił, a split z Marblebog i "Lost Horizons Of Wisdom" stoją na półce. Warte sprawdzenia, jak ktoś lubi wspomniane wyżej klimaty.
Odium Humani Generis
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

uwielbiam, większość dokonań mam na półce i bardzo chętnie do nich wracam, tworzą galanty klimat.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

borsuk pisze: 7 lat temu uwielbiam, większość dokonań mam na półce i bardzo chętnie do nich wracam, tworzą galanty klimat.
+100 dla mnie jeden z lepszych polskich projektów bm. Mam podobnie jak kolega Borsuk, wszystkie płyty mi pasują, ze szczególnym uwzględnieniem Lost Horizon o f Wisdom. Grimspirit "robił" też klawisze do Ravenmoon Sanctuary.
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Słucham sobie Funeral Sorcery i muszę przyznać, że czasem się można zapomnieć i pomyśleć, że się słucha Mayhem z De Mysteriis..., innym razem Burzum (w ostatnim kawałku najzwyczajniej cytaty z parapetowego Varga lecą). Okrutnie rozwleczone, ale spoko granie.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

borsuk pisze: 7 lat temu http://chaosvault.com/newsy/nowy-album- ... w-grudniu/

no i to są dobre wiadomości.
W końcu. Tylko okładka jakaś z dupy, Grimspirit przyzwyczaił mnie do czegoś innego. Ale jak powszechnie wiadomo - okładki się nie słucha. Czekam na grudzień.
Nosferatu

Nosferatu

Odrowąż pisze: 7 lat temu
borsuk pisze: 7 lat temu http://chaosvault.com/newsy/nowy-album- ... w-grudniu/

no i to są dobre wiadomości.
W końcu. Tylko okładka jakaś z dupy, Grimspirit przyzwyczaił mnie do czegoś innego. Ale jak powszechnie wiadomo - okładki się nie słucha. Czekam na grudzień.
To dzieło Edmunda Koken-a, całkiem klimatyczne ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Mnie się tam okładka podoba i czekam na nowy album, bo w sumie wszystko co Grimspirit wypuścił bardzo mi pasuje. Lubię takie leśne, klimatyczne granie mocno pod norweską scenę.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Co za utwór, brak słów...

Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nucleator pisze:Co za utwór, brak słów...
Jak zwykle Evilfeast nie zawodzi. Bardzo dobry kawałek - szykuje się kolejny udany album. :)

Obrazek
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Koniec świata, Evilfeast na Youtube! Czekam aż Revenge zacznie się tak promować.
Nebiros pisze: 5 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

deathwhore pisze:Koniec świata, Evilfeast na Youtube!
Ale widzisz w tym coś złego? ;)
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Ja? Nie. Może trochę tak żal się zrobiło za czasami, gdzie człowiek był podjarany, że dotarł do czegoś, do czego jest tak łatwo dotrzeć, a teraz myk, jutub i już można strugać ważniaka na dzielni, hehe. Co nie zmienia faktu, że za takim black metalem jak gra Evilfeast nieprzesadnie szaleję, bardziej szanuję za podejście.

Ale oczywiście ja jestem małolat, tak czy inaczej, więc nie powinienem pluć na internet.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Takie czasy... Kiedyś były ziny i tape trading, dziś są internety i p2p. :)

Ja osobiście raczej nie lubię atmosferyków, ale akurat Evilfeast uważam za bardzo dobry projekt.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Dlatego gdzieś tam jeszcze bardziej szanuję Revenge.
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Bdb ten nowy kawałek. Nie wiecie kto będzie w Polsce miał na cede?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Cały album Elegies of the Stellar Wind (premiera była dwa dni temu):

borsuk
Master Of Puppets

borsuk

czekam już na swój egzepmplarz <zaciera łapy>
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Gdzie zamówiłeś?
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Pewnie przez bandcampa możesz napisać do kapeli i się dogadać
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

Odrowąż pisze: 7 lat temu Gdzie zamówiłeś?
mój koleżka się tym zajmuje ;)
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

FENOMENALNY jest ten nowy wypiek od Evilfeast, obok Kroloka chyba najlepsza rzecz, jaka się ukazała w tym roku w segmencie black metalu. Bardzo klimatyczne granie, które zabrało mi parę godzin dzisiejszego snu. Każdy utwór świetny, powalający klimatem. Ma ten chłop wyczucie do tych melodii, nie ma to tamto. Słyszałem coś, że w Fallen Temple mają mieć niedługo, co mam nadzieję się ziści, bo grzech przegapić taki krążek.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Nawet fajny ten nowy album pomyślałem przez chwilę ale zaraz potem zostałem brutalnie sprowadzony na ziemię klawiszami i pseudo podniosłym śpiewem a'la Summoning. Szkoda bo akurat na tej płycie jest sporo bardzo dobrych melodii i zagrywek. Nie wiem czy to zasługa, że Evilfeast pojawił się na trybucie dla kichy z Austrii sprawiło, że te lipne śpiewy i jarmarczne klawisze zagościły na płycie. Całe szczęście, że nie ma tego za dużo chociaż dla mnie i tak jest. Jak można było zajechać ostatni kawałek tym śpiewem !!! Tragedia, koszmar. Karny kutas się należy.

To tyle znęcania się nad tą płytą bo jak udam, że nie słyszę tego o czym napisałem to płyta jest ciekawa i zaczyna mi się podobać.

No kurwa tylko gdyby nie ten Summoning !!! No dobra już udaję, że nie słyszę tego.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Hajasz pisze: 7 lat temu No kurwa tylko gdyby nie ten Summoning !!! No dobra już udaję, że nie słyszę tego.
Co Ty ciągle z tym Summoning? Zaczynam podejrzewać, że masz do nich jakiś osobisty uraz. :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

No przecież to brzmi jak Summoning więc po co udawać, że tak nie jest.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Hajasz pisze: 7 lat temu No przecież to brzmi jak Summoning więc po co udawać, że tak nie jest.
Summoning be, Absurd cacy - tak, wszyscy już wiemy i pamiętamy. :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Vexatus pisze: 7 lat temu
Hajasz pisze: 7 lat temu No przecież to brzmi jak Summoning więc po co udawać, że tak nie jest.
Summoning be, Absurd cacy - tak, wszyscy już wiemy i pamiętamy. :)
Ale co to ma wspólnego z tym co napisałem wyżej ? Gdybyś jeszcze dopisał, że Prince rządzi to byłoby OK a tak jest daleko do OK.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Momentami to i ja w nowym Evilfeast słyszę Summoning, ale przede wszystkim, jak zwykle zresztą, duże ilości norweskiego black metalu w inspiracjach i brzmieniu, często w tym symfonicznym (ale w żadnym wypadku nie festyniarskim/pedalskim) wydaniu. Bardzo udany album, jedno co że po raz kolejny uważam że trochę zbyt długi przez co momentami może wydawać się nużący nieco. Jakub to zdolny muzyk, nie wiem czy tym razem jest tak samo, że wszystko skomponował w pojedynkę, czy też ktoś mu pomógł, nie mniej jednak w rodzimym podziemnym black metalu Evilfeast stoi naprawdę wysoko i jestem pełen podziwu, że dalej robi muzykę na wysokim poziomie.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Wczoraj posłuchałem tego nowego Evilfeast i przyznam, że "Elegies of the Stellar Wind" przy pierwszym odsłuchu nieco mnie znużyło, chyba przez długość i brak nawyku do słuchania klawiszowych BM-i, lecz już przy kolejnych tak się w to wkręciłem, że w efekcie przeleciał osiem razy z rzędu i zupełnie nie odczuwałem już ww. początkowego wrażenia. Świetna płyta.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Pełna zgoda z przedmówcami (przedpiszcami?) - przy czym mam wrażenie, że Evilfeast nie tylko nie zawiodło lubiących ten projekt i styl czekających na coś nowego, ale tez nagrało album, który może zainteresować nowych słuchaczy, nawet tych nie mających nawyku słuchania klawiszowego BM.

Ja przykładowo nie pamiętam, kiedy ostatnio słuchałem coś z tej półki (chyba, żeby liczyć nowy Summoning ;) ) a nowe dzieło Grimspirita wessało mnie konkretnie.
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

kurwa mać, genialna jest ta nowa płyta, nie mogę przestać jej słuchać, fantastyczny klimat z niej bije.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Od trzech dni nie wyjeżdża z odtwarzacza. Płyta-monolit. Klawisze, melodie, zaśpiewy i 1000% staroszkolnego norweskiego bm. Czytelniejsza niż na poprzednich longach produkcja. Grimspirit zrobił mi robotę. No i nawet okładka zaczęła mi się podobać. Płyta roku (zeszłego) w atmospheric bm.
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

Invoking the Ancient wyszło na cd, ale ponoć już się rozeszło. ja się załapałem :D
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wczoraj było jeszcze ;p
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

yog pisze: 6 lat temu Wczoraj było jeszcze ;p
i wczoraj się skończyło ;)
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Trzy kopie jeszcze u Morgula leżą.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

W październiku, nakładem Amor Fati Productions, wyszła winylowa reedka materiałów Evilfeast ze splitu z Marblebog, który ukazał się w 2008 pod tytułem Isenheimen / Abyss Calls.... Płyta zawiera 3 kawałki Evilfeast z tamtego wydawnictwa i w ramach bonusa cover The Ancient Order z repertuaru Infernum. EP-ka, co szczególnie nie dziwi, nosi tytuł Isenheimen.

Obrazek
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Mam ten split na taśmie. Materiał zajebisty. Szkoda, że wznowili tylko na placku.
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Ja mam ten split na cedeku natomiast ;)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Nie chcesz ojebać w rozsądnej cenie?
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Póki co nie myślałem o tym raczej. Gdybym taką opcję rozważał to napewno do Ciebie uderzę z propozycją.
Odium Humani Generis
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

reedycja debiutu zakupiona, od razu na półce będzie lepiej wyglądać.
Widzew Łódź-Bałuty Pany
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Wczoraj ukazał się za sprawa Heidens Hart Records nowy split LP/CD z holenderskim Uuntar:

Awatar użytkownika
Odrowąż
Master Of Puppets

Odrowąż

Atakować Werewolf Promotion. Zamówione.
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

Kurde, nie wiem. Z jednej strony słucham już któryś raz i jest niby dobrze, ale jakoś nie jebło tak jak Elegie, mam wrażenie jakby za dużo było tu powtórek z poprzednich materiałów, a jednocześnie trochę za dużo takich wejść klawiszy, które kojarzą mi się ze... wczesnym Dimmu Borgir, no sorry :)

Sympatyczne, ale na razie bardziej mi siadło - i bardziej pasuje do klimatu obrazka z okładki - to holenderskie coś.
borsuk
Master Of Puppets

borsuk

Przesłuchane z 10 razy, podobać się podoba, ale dupy nie urywa. Holendrzy faktycznie dają radę, dodatkowo wydanie robi robotę. Ulubionym materiałem Evilfeast ten split chyba nie zostanie.
Widzew Łódź-Bałuty Pany