Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor
Lokalizacja: Światowa stolica beztalencia, bagiennej gorączki i nędzy duchowej

Caladan Brood

Vexatus 5 lata temu

Obrazek
Caladan Brood to amerykański dwuosobowy projekt grający podobno Epic/Atmospheric Black Metal. Pod tą nazwą kryje się tak naprawdę całkiem udany klon Summoning - panowie nie tylko są zainspirowani swoim austriackim pierwowzorem, ale wręcz kopiują jego styl.

Na koncie mają jeden album "Echoes of Battle", który z cała pewnością można polecić fanom Summoning. Trzeba uczciwie przyznać, że próbują czasem przełamać konwencję bezczelnego kopiowania i dorzuca coś od siebie. np. zagrywki gitar w dość tradycyjnym heavymetalowym klimacie, jakąś solówkę gitarową czy ciekawie brzmiące zaśpiewy. Może to i kopia, ale brzmi (niestety) lepiej, niż ostatni album Summoning.

Obrazek
Skład:
Shield Anvil - Keyboards, Vocals, Guitars, Bass, Programming (2008-present)
Mortal Sword - Vocals, Guitars, Keyboards (2008-present)

Dyskografia:
2013 - Echoes of Battle

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ca ... 3540359903
BC: https://caladanbrood.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Mnie się to znudziło po dwóch odsłuchach, ale co kto lubi.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit 5 lata temu

Też lubię Malazańską Księgę Poległych.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 5 lata temu

Gdyby sobie wybrali inny wzór do kopiowania to może by coś z tego wyszło a tak... z resztą już wiecie co chciałem napisać.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Ja dawno nie słuchałem ale swego czasu bardzo mi się podobało. Inna sprawa, że obok debiutu Emyn Muil to jedna z bardzo niewielu wartych uwagi płyt w tej stylówie. Nie wiem jakby mi to teraz weszło ale zakładam, że gładko bo np wczoraj po męczącej sesji z nowym Summoning zapodałem sobie "Nightshade Forest" dla porównania i było to naprawdę przyjemne kilkadziesiąt minut.
Panzer Division Nightwish
deathwhore
Tormentor

deathwhore 5 lata temu

A mówią, że to ja jestem dewiant i masochista, a tu ludzie słuchają Summoning i co więcej, jeszcze klonów.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator 5 lata temu

Znam rzecz jasna ich pełniaka i
pewnie już wiecie co chcę napisać.
A tak poważnie to bardzo dobrze się tego słucha. Nie jest to poziom Summoning z ich najlepszych wydawnictw, niektóre utwory są o jakieś 2 minuty za długie, a brzmienie garów jest lekko spieprzone. Jednak trzeba pochwalić świetne czyste partie wokalne, solówki dobrze wpasowujące się w szkielet kompozycji i umiejętne kreowanie podniosłego klimatu. Cieszy mnie, że Amerykanie próbują wnieść coś do formuły wypracowanej przez pewien świetny austriacki zespół (z dedykacją dla co niektórych :D ).
Ryszard pisze:
4 lata temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha

Wróć do „Black Metal”