Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Downcross

Hajasz

Obrazek

Obrazek

No i to kurwa jest ciekawostka bo bohaterowie tematu to duet z Białorusi, który gra bardzo dobry klasyczny black metal na norweski styl.

Goście na fotach wyglądają konkretnie i to już spory atut. Na MA jak zwykle jest tyle, że nic nie ma ale dźwiękowo objawili się w 2015 jakimś skromnym demo. W tym roku wydali debiutancki album Mysteries Of Left Path, który już samym tytułem wprowadza sporo chłodu i mroku. Muzycznie to nawet bardzo dobry klasyczny black metal czasami zahaczający o death. Świetne brzmienie, wokale i spora dawka czerni. Nigdy bym się nie spodziewał, że na Białorusi gra taka perełka. Oby więcej takiego grania.

Skład:
Dzmtr - Guitars
Ldzmr - Vocals, Drums
▼ Byli muzycy
Paul Lapkowski - Guitars, Bass Relics of Humanity, ex-Stickoxydal
Dyskografia:
2015 - Promo 2015 [demo]
2019 - Mysteries of Left Path
2019 - What Light Covers Not

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Do ... 3540396642
BC: https://downcross.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Oż ja cię sunę, ale świetne granie! Białorusini grają fajny, urozmaicony black metal - nie jest to jednowymiarowa łupanka na jedno kopyto, ale też nie eskperymentów-ekskrementów, jakich pełno choćby na ostatnich Peste Noire. Tutaj jest agresywna jazda, może nie tak jak u Tsjuder, ale jednak słychać od razu, że to black metal, a nie jakieś post-metalowe gówno pokroju tegorocznego DSO. Już otwierające Where Illusions Sink In Accausal Fire to połączenie szybko kostkowanego riffu z REWELACYJNĄ, melancholijną melodią. No i to znakomite zwolnienie w środku utworu - cudo. Drugi utwór to już mocniejsze granie z rajcującym, tremolowatym riffem. W następnych kawałkach do głosu dochodzą inspirację Mayhem, Burzum (ten wstęp w czwartym kawałku), Windir i niekiedy w bardziej posępnych momentach Agalloch. Podobają mi się też wokale - odpowiednio zachrypnięte nadają muzyce dodatkowej "szorstkości" i ponurej atmosfery.

8 utworów, 40 minut - wystarczający czas trwania, by nie znudzić słuchacza. Dzięki temu płyta tylko zyskuje i automatycznie chce się wciskać przycisk Replay. Świetny album, chyba póki co najlepszy, jaki dane mi było słyszeć w kategorii black metal.
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Jeszcze dobrze nie ostygł debiut a duet wydał kolejny album What Light Covers Not i znowu jest bardzo dobrze. Może odrobinę gorzej niż na debiucie ale dalej grają świetny black metal. Tym razem sporo klimatu rodem z Malice od Gehenna, te charakterystyczne melodie, zagrywki, instrumentale. Do tego doszła spora inspiracja naszą Mgłą i Immortal. Generalnie cała płyta jest bardzo mglista, melodie lekko wychodzą spod palców gitarzysty, świetny wrzask w norweskim stylu. Oby tylko nie przegięli z tempem wydawania kolejnych płyt bo co za dużo to i świnia nie zje. Na razie jestem bardzo kontent.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Właśnie się zabrałem za debiutancki album... Jestem dopiero na etapie trzeciego kawałka, ale już wiem, że będzie często słuchane. :)
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Żadnej wzmianki o trzeciej płycie z 2021 roku To the Last Sunset at the Gates of Collapse a tu już nowy album Hexapoda Triumph!!! No kolesie trzymają poziom. Wolt stylistycznych nie stwierdzam bo to dalej bardzo klasyczny black metal rodem ze skandynawii ale i także co już wspomniałem wcześniej mocno inspirowany naszą sceną. Fajnie się tego słucha bo tak właśnie ma grać czarny metal, w chuj chłodu, obskurna melodia i darcie japy. Tegoroczny album odrobinę spokojniejszy od wcześniejszych i bardziej nastawiony na klimat. Intrygująca okładka w żółtym kolorze to też novum na black metalowej scenie. Zajebiście sobie płynie ta płyta, riffowanko nieliche się tu odpierdala i dwa wokale. Tak niewiele a jak cieszy.
Duecik zrobił sobie rasowe zdjęcie już bez worków na mordzie i farbek. Podoba się.
Obrazek

GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Moja dłuższa przerwa z obcowaniem na forum sprawiła, że zapomniałem całkowicie o tym zespole, którego debiutancka płyta tak mi podpasowała. Ale w końcu nadszedł dzień, w którym zasiadłem do obcowania z najnowszym krążkiem tego fajnego projektu. Nie będę ukrywał, że sama okładka nie spowodowała u mnie wzwodu - ładna jest, ale obawiałem się, że okaże się zwiastunem jakiegoś postrockowego pitolenia. Na całe szczęście moje obawy zostały rozwiane niczym nadzieje Konfederacji na bycie trzecią siłą polityczną w Sejmie. Duet z kraju ziemniaczanego magnata Aleksandra przywraca mi nadzieję na to, że da się jeszcze dobrze grać staroszkolny black metal bez silenia się na jakieś postrockowe dysonanse i zabawy z jazzem. Nie tu praktycznie każdy numer to kompozycje oparte na klasycznych strukturach, za to opakowane w naprawdę dobre riffy gitarowe i surowe skrzeki pana Ldzmra. Czasami duecik sobie na moment zwolni, by zaraz z powrotem atakować jadowitymi zagrywkami. Cytując klasyka: "To mi się podoba, o to chodzi".
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Derelict
Tormentor

Derelict

Dwa tygodnie temu premierę miała najnowsza płyta.

"Jeżeli black metalowcy są ludźmi, to karaluchy również nimi są"
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Ktoś tam pisał, że płyta chujowa jak okładka. Zgadzam się, że okładka przechujowa ale płyta bardzo fajna. Nic nowego nie pokazali, grają swoje i tyle. Ciosu z debiutu pewnie już nigdy nie uświadczymy ale tak poza tym jest gites. Trochę za szybko pojawiają się te płyty i wnet może się okazać, że trąbka wspaniała już się wygrała.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Zaglądam do wątku i widzę że Hajasz zadowolony z black metalu, więc myślę sobie: "trzeba sprawdzić, bo to rzadka sytuacja".
Przesłuchuję Mysteries of Left Path raz w nocy, raz w dzień i choć do zachwytu mi daleko, to są momenty, że banan na japie się nieśmiało pojawia.
Zróżnicowany album (jak Nucleator zaznaczał już) z nowoczesnym brzmieniem oparty na solidnym riffowaniu, współczesnej produkcji i całkiem mocnym darciu japy. Niech Was przeciętny otwieracz nie zwiedzie, bo od drugiego numeru zaczyna się lepsza jazda.
Fajne, fajne, ale czy będę do tego wracać? Trudno powiedzieć.
Jednak w kategorii - black metal jakich wiele (gdzie nic nowego nie ma) się sprawdza i może się podobać.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 2 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Dla wszystkich o delikatnych jelitkach króciutkie info aby zdążyli kupić laremid albo stoperan to 10 maja wychodzi nowa płyta White Tower. Luny tam nie będzie niestety ale spodziewam się dobrego granka na pohybel skurwysynom wszelakim.

GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Hajasz pisze: 2 lata temu Duecik zrobił sobie rasowe zdjęcie już bez worków na mordzie i farbek. Podoba się.
Obrazek
Hehe po podmiance fotki na MA pięknie się ten tekst postarzał.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Nie zaglądałem nawet na MA ale ta fotka to chyba taka z okresu debiutu jest?
GRINDCORE FOR LIFE