Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Phlebotomized

Hajasz 5 lata temu

Obrazek

Obrazek

Holenderski Phlebotomized pod obecną nazwą działa 1990 roku. Ich pierwsze nagrania to kaseta z koncertu i potężne demo Devoted to God zawierający bardzo ciekawe połączenie death metalu z doom plus klawisze. Kolejne dwa wydawnictwa to EP'ki wydane w latach 1992-93. Po wydaniu ostatniej EP'ki kontakt z Phlebotomized nawiązuje niedawno powstała rodzima Cyber Music oferując kontrakt. Ten zostaje podpisany przez zespół (kilku chłopaków miało wtedy 14-16 lat więc musieli być z nimi rodzice) i w 1994 roku wychodzi mega zajebisty album Immense Intense Suspense nagrany w siedmioosobowym składzie. Album ten to połączenie brutalnego death metalu z klimatycznymi wstawkami na klawiszach i skrzypcach oraz sporo ciężkich doomowych momentów. Sama wytwórnia promowała ten album jako holenderską odpowiedź na My Dying Bride choć z muzyką anglików zespół miał niewiele wspólnych cech. Jako, że wytwórnia zbytnio nie miała pojęcia o prowadzonym biznesie zespół poza kilkoma koncertami został praktycznie bez żadnej promocji czego efektem jest wypuszczenie profesjonalnie nagranej kasety demo, która nic nie zmieniła w otoczeniu zespołu i trzy lata później ponownie w Cyber ukazuje się drugi album Skycontact, któremu bardzo daleko do genialnego debiutu. Praktycznie płyta pozbawiona growlu, ciężaru i mrocznego klimatu w zamian oferuje radosne granie, rozpędzone klawisze i normalne wokalizy. Ponownie brak jakichkolwiek ruchów wokół zespołu ze strony Cyber spowodowało rozwiązanie zespołu. W 2013 powrócili ale wszystko co wyszło po reaktywacji to dwie składanki (jedna zawiera obie EP'ki, druga oba albumy)

Skład:
Tom Palms - Guitars (1990-1997, 2013-present) ex-Emerged, ex-HELD, ex-She Shall
Rob op 't Veld - Keyboards (2015-present) ex-Iscariot
Ben de Graaff - Vocals (2015-present) Caedere, Façade, Night of Suicide, ex-Arminius, ex-Sepiroth, ex-Death Vomit (live), ex-Lividity (live)
Dennis Bolderman - Guitars (2016-present) ex-The Eliminati, ex-Magnetron, Aegisma, Mordant (Nld), Mr Mosh and the Babylonians
André de Heus - Bass (2017-present) ex-Catalexie, ex-Nymphea Aurora, ex-Serenity Forgotten, ex-A Young Man's Funeral, ex-Mytox, ex-Serenade of Darkness, ex-Phantasmagoria (Nld), ex-Terror of Fetor, ex-Titty Torture
Alex Schollema - Drums (2017-present) ex-Animosity, ex-Baatezu, ex-Iscariot, ex-No Identity, ex-Codex Mortis
Thijs van der Sluijs - Guitars (2019-present) The Frontiers
▼ Byli muzycy
Patrick van der Zee - Bass (1990-1995, 2013-2017) ex-She Shall
Lawrence Payne - Drums (1990-1997) ex-Obtruncation, ex-Even Vast, ex-Illume-A-Nation, ex-My Every Thought, ex-Unfix
Ben Quak - Keyboards (1990-1997) A-OK, Ploink
Barry Schuyer - Vocals (1990-1993) ex-Weakillsick
Jordy Middelbosch - Guitars (1991-1996, 2013-2016) ex-Dah Rakkasz, ex-Harbour 81, ex-Second Chance, ex-The Jaywalkers
Maarten Post - Violin (1992-1996, 2013-2017)
Dennis Geestman - Vocals (1994-1997) A-OK, Even Vast, HELD, OneShot/OneKill, Philemon Mukarno Ensemble, Ploink, Unfix
Jaro Stulrajter - Bass, Violin (1995-1996)
Peter Verhoef - Guitars (1996-1997) Ceremony, ex-Illume-A-Nation
Ivar Vennekens - Bass (1997) ex-Pleurisy, ex-Infinite Dawn
Gerben Mol - Drums (2013-2017) Anarchos, Putrefied Corpse, ex-Burning Hatred, ex-Iniuria
Bastiaan Boekesteijn - Keyboards (2013-2015) Emerged
Carl Assault - Vocals (2013-2014) Massive Assault, Sledgehammer Nosejob, ex-Burning Hatred (live), ex-Iconoclast
▼ Muzycy koncertowi
Tim Roeper - Bass (2019-?) Dauthuz, Eternal Solstice, ex-Dissect, ex-Funeral Whore
ObrazekObrazek
Dyskografia:
1991 - Live [demo]
1992 - Devoted to God [demo]
1992 - In Search of Tranquillity [EP]
1993 - Preach Eternal Gospels [EP]
1994 - Advance Studiomix '94 [demo]
1994 - Immense Intense Suspense
1997 - Skycontact
2013 - Devoted to God / Preach Eternal Gospels [kompilacja]
2014 - Immense Intense Suspense / Skycontact [kompilacja]
2018 - Deformation of Humanity
2021 - GPS (Global Problems Served) [single]
2021 - Pain, Resistance, Suffering [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Phlebotomized/2682
BC: https://phlebotomizedhhr.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
deathwhore
Tormentor

deathwhore 5 lata temu

Mam to co chyba wszyscy w Polsce, czyli Devoted to God od Kmiołka Marianusza i słyszałem jeden numer z debiutu na składance z Cyber rec. I powiem tak... swego czasu mogło to być odkrywcze i nowatorskie, na pewno robiło wrażenie, ale mimo wszystko tam te klawisze czy skrzypki to takie trochę kwiatki do kożucha. Słychać, że to grały małolaty, które bardzo by chciały, a nie bardzo potrafią. Generalnie lubię to co znam, ale mocno to się zestarzało. Miło się tego słucha, ale czasem drobny uśmiech politowania i zgrzytanie zębami się pojawiało.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

No bo za dzieciaka to wiadomo. Wszystko inaczej wchodziło...

Co jeszcze? To bardzo zdrowe że z upływem czasu nabieramy perspektywy a percepcja idzie do przodu, nie pozostawiając nadziejom i sentymentom zbyt wiele miejsca. Znak ze się rozwijamy i wogóle... Fajnie było ale się skończyło :)
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator 4 lata temu

Nowy album w styczniu przyszłego roku. Zobaczymy, jak wyjdzie, gorzej niż okładka raczej z muzyką nie będzie...

Obrazek
Ryszard pisze:
4 lata temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Też jestem ciekaw. W tej krótkiej zapowiedzi kiedy było o melancholii to zespół brzmiał jak stary My Dying Bride a kiedy było brutal to kurwa stary konkretny Phlebotomized było słychać.
GRINDCORE FOR LIFE
HUMAN
Tormentor

HUMAN 4 lata temu

i jak tu nie kochać death metalu po śmierć, co za cudowna wiadomość... kuwa mac Phlebotomized!!! znowu w studio
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus 4 lata temu

Po tej zajawce obiecująco się ten nowy materiał zapowiada, chuj tam ze słabą okładką... :D
I don't know
I just took that knife
And I cut her from her neck
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral 4 lata temu

Próbowałem kiedyś przebrnąć przez Immense Intense Suspense, oj sporo wody upłynęło, nim doceniłem kunszt wykonawczy Holendrów. Nie wiadomo nawet jak określić muzykę na nim zawartą, może progresywny doom/death metal z jazzowymi wstawkami. Potrzeba czasu, by docenić skomplikowane, pełne smaczków i nieszablonowych zagrywek kompozycje. Więc nowy album przywitam z otwartymi ramionami, niemniej z takich dziwnych klimatów zdecydowanie bardziej wolę Pan-Thy-Monium.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

O ile w zapowiedzi "brutal" brzmiało całkiem konkretnie, tak z tą melancholią to w kicz to płynęło. Który zresztą był zawsze ich udziałem w niemałym stopniu, ale kiedyś kładłem to na karb młodego wieku muzyków i przerostu ambicji nad umiejętnościami. Być może jak wyjdzie całość, to okaże się, że to wszystko ładnie dograne i logiczne, ale tak się nie zapowiada.
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Drugi kawałek holenderskich pojebów z nadchodzącego albumu powrotnego. Ten nosi tytuł Proclamation Of A Terrified "Breed":

Premiera albumu Deformation Of Humanity - w styczniu 2019 roku.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

Cholernie niespójnie to brzmi, ale z drugiej strony to przecież Phlebotomized :D mimo wszystko, szykuje się konkret album.
I don't know
I just took that knife
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

Kolejny nowy utwór, tym razem trochę bardziej melodyjny:

I don't know
I just took that knife
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Jakiś czas temu - rok, może pół - był winyl za 40 zł gdzieś i sobie załączyłem Skycontact, bo chyba wcześniej nie miałem okazji. Debiut okej, ale dziwny strasznie, nie weszło mi to za dobrze i już zapomniałem. Jakoś mi się to z Carbonized kojarzyło, ale nie wiem czy bardziej ze względu na muzę, czy okładkę :P

No, ale ten Skycontact bardziej eksperymentalny to myślę sobie, spodoba mi się na pewno. Odpaliłem i okazało się niestety, że ta awangarda to na siłę mocno, kwadratowa ostro, nie trzyma się kupy, pozlepiane te dźwięki jakimś marnym klejem, bo po latach (albo i już wtedy) rozłazi się to wszystko okrutnie. Były kapele, które takie granie potrafiły uskuteczniać (przykładowo Pan.Thy.Monium czy Dark Millennium na Diana Read Peace), tutaj to granie tylko dla ciekawskich i nie szanujących swojego smaku. Mocno się zawiodłem podczas odsłuchu (ze szlachetnego nośnika, z youtuba ;)).
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

A wystarczyło przeczytać co tam Hajasz napisał na samym początku w temacie i nie musiałbyś się katować dziwactwami takimi jak Skycontact.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Chyba właśnie chwilę wcześniej to było, w WHP jakaś kolejna wielka promocja była i się nad tym zastanawiałem, ale szczęśliwie nie skorzystałem wtedy z usług białostockiego wydawnictwa.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Cały album Deformation of Humanity już na bandcampach:

Premiera 7 stycznia 2019.

Edit: Jest okej, nic szczególnego. Ot se grają.
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral 4 lata temu

Rzutem na taśmę Phlebotomized wygrywa w kategorii największe gówno 2018. Choć jednak nie, przegrywa z Peste Noire, minimalnie, ale jednak. Niemniej żadna to pociecha, bo muzyka dorównuje w każdym calu paskudnej okładce. Ledwo byłem w stanie dotrwać do końca, tak to się ciągnie, może gdyby każdy z nich skrócić o 2-3 minuty, to coś by się uratowało z tego. Wokale też jakby niemrawe, pozbawione mocy. Na szrot z tą nową płytą.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Astral pisze:
4 lata temu
Rzutem na taśmę Phlebotomized wygrywa w kategorii największe gówno 2018.
Przestań gwiazdorzyć, zeżryj snickersa. Ta płyta wychodzi w 2019 roku a to, że bracia Rosjanie pozwolili ci ją posłuchać nie upoważnia cię aby z automatu lokować ją w 2018.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Przecież ona jest na bandcampie oficjalnie, nie trzeba się do Rosjan odwoływać :P Największe gówno to nie jest z pewnością, na pęczki gorszych płyt było. Ot, ta jest po prostu jedną z wielu.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Wujek może być nawet od Matki Teresy ale premiera oficjalna jest w styczniu 2019 roku.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

A mnie to nawet siadło. Polepiona jest ta płyta niepasującymi do siebie motywami i nie brzmi to niestety tak dobrze jak na debiucie, ale nie nudziłem się przy tym absolutnie, a kilka dobrych kawałków też się znalazło.
I don't know
I just took that knife
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
HUMAN
Tormentor

HUMAN 4 lata temu

...na pewno nie jest nijaka, takie mieszane uczucia raz za miękko, raz całkiem dobrze, tu znowu partia basu ciekawa, co do wokali nawet pasują i nie nudzą, tyle na szybko
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 4 lata temu

No to @HUMAN na szybko związałeś dokładnie to samo co ja czuje do tego powrotu.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 2 lata temu

yog pisze:
4 lata temu
No, ale ten Skycontact bardziej eksperymentalny to myślę sobie, spodoba mi się na pewno. Odpaliłem i okazało się niestety, że ta awangarda to na siłę mocno, kwadratowa ostro, nie trzyma się kupy, pozlepiane te dźwięki jakimś marnym klejem, bo po latach (albo i już wtedy) rozłazi się to wszystko okrutnie. Były kapele, które takie granie potrafiły uskuteczniać (przykładowo Pan.Thy.Monium czy Dark Millennium na Diana Read Peace), tutaj to granie tylko dla ciekawskich i nie szanujących swojego smaku. Mocno się zawiodłem podczas odsłuchu (ze szlachetnego nośnika, z youtuba ;)).
Dzisiaj odpalone i nawet wchodzi spoko. Są słabe momenty i faktycznie może się to nie klei do końca, ale akurat dzisiaj podoba mi się zajebiście. Wpadają tu czasem w niezły flow.

PS. po kilku odsłuchach stwierdzam, że to wykurwistyt album.
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

EdusPospolitus 2 lata temu

A panowie już planują nagrywki na nową epke :)
I don't know
I just took that knife
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
HUMAN
Tormentor

HUMAN 2 lata temu

Dobra wiadomość, zaraz odpalam ostatnią płytę.
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

Nowa epka 9 kwietnia

Obrazek
I don't know
I just took that knife
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Okładka jak ostatni Psychotic Waltz wygląda (tylko gorzej) ;)
Awatar użytkownika
EdusPospolitus
Tormentor

Phlebotomized i jego definicja GPSa

I don't know
I just took that knife
Down to anus
And I cut out the vagina
And I ate it
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Cała płytka Pain, Resistance, Suffering:

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex rok temu

Ciekawa epka, ale jak na nich spodziewałem się większego rozpiździalu. Mam wrażenie, że to tylko przedsmak tego co wyjdzie po tym.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex rok temu

Astral pisze:
4 lata temu
Próbowałem kiedyś przebrnąć przez Immense Intense Suspense, oj sporo wody upłynęło, nim doceniłem kunszt wykonawczy Holendrów. Nie wiadomo nawet jak określić muzykę na nim zawartą, może progresywny doom/death metal z jazzowymi wstawkami. Potrzeba czasu, by docenić skomplikowane, pełne smaczków i nieszablonowych zagrywek kompozycje. Więc nowy album przywitam z otwartymi ramionami, niemniej z takich dziwnych klimatów zdecydowanie bardziej wolę Pan-Thy-Monium.
Mi ten album od razu przypasił, takie doomowanko na modłe angielskich ekip z tamtych czasów, plus jeszcze kilka innych ciekawych rozwiązań jak na tamte lata.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 5 mies. temu

Wytwórnia Hammerheart Records zaanonsowała rocznicową (30) reedycję dema Devoted to God. Materiał ukaże się jako digifile CD (nakład 1000 sztuk), biały winyl (nakład 500 sztuk) i kasetowa replika (limitowana do 100 sztuk). Wszystkie wersje zawierać będą oryginalną szatę graficzną oraz dźwięk odrestaurowany z oryginalnych ścieżek.
Obrazek
Zamówienia można składać za pośrednictwem linku:
https://phlebotomized.lnk.to/devotedtogod
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 3 mies. temu

Phlebotomized zaprezentował singiel zwiastujący nowy album, który ukaże się w 2023 roku.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 tyg. temu

Phlebotomized udostępnili kolejny utwór z zaplanowanego na maj nowego albumu Clouds of Confusion. Krążek ukaże się nakładem Hammerheart Records.

Wróć do „Death Metal”