Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Mortification

Hajasz

Obrazek

Obrazek

W 1990 roku w Australii powstał grający chrześcijański death thrash metal zespół Mortification. Początkowa działalność zespołu to thrash metal mocno inspirowany Death, Master czy Living Sacrifice. W tej stylistyce jest debiutancki album, który jest jednocześnie jedną z ich najlepszych płyt. Późniejsze albumy już zawierają sporo elementów death metalowych a zwłaszcza pojawia się głęboki growl wokalisty. Na początku lat 90-tych zespół trochę namieszał na scenie czego efektem było podpisanie kontraktu z Nuclear Blast na wydawanie płyt na Europę. Pierwsze album, który się pojawił za sprawą NB to klasycznie death metalowy Scrolls of the Megilloth i chyba ich szczytowe osiągnięcie gdyż następne dwa to jednak nie tak rozwalający materiał choć w porównaniu do ich późniejszych dokonań to pierwsze cztery płyty są arcydziełami.

Na tym też zakończyłem przygodę z zespołem gdyż kolejne płyty a wydali ich sporo to przeciętne granie nie warte tracenia czasu.

Zespół charakterystyczny też pod względem najbardziej chujowych okładek jakie widziałem.

Dyskografia:
1991 - Mortification
1992 - Scrolls of the Megilloth
1992 - Scrolls of the Megilloth [single]
1993 - Live Planetarium [live]
1993 - Nuclear Blast Promo EP II [split]
1993 - Post Momentary Affliction
1994 - Blood World
1994 - Break the Curse 1990 [demo]
1994 - Grind Planets [video]
1994 - The History of Mortification [video]
1994 - Tourniquet / Mortification Collector's Edition CD Single [split]
1994 - Break the Curse [kompilacja]
1995 - Primitive Rhythm Machine
1996 - EnVision EvAngelene
1996 - Live Without Fear [live]
1996 - Noah Sat Down and Listened to the Mortification Live E.P. While Having a Coffee [EP]
1996 - Envideon [video]
1996 - The Best of Five Years [kompilacja]
1996 - Scrolls of the Megilloth / Post Momentary Affliction [kompilacja]
1998 - Mortification / Scrolls of the Megilloth [kompilacja]
1998 - Triumph of Mercy
1999 - Hammer of God
2000 - 10 Years Live Not Dead [live]
2001 - The Silver Cord Is Severed
2001 - Conquer the World [video]
2001 - Break the Curse 1990/The Silver Chord Is Severed [kompilacja]
2002 - Relentless
2002 - Power, Pain & Passion [kompilacja]
2004 - Brain Cleaner
2005 - Grind Planets [video]
2006 - Erasing the Goblin
2006 - Live Planetarium [video]
2007 - Live Humanitarian [live]
2008 - Live Humanitarian [video]
2009 - The Evil Addiction Destroying Machine
2010 - Break The Curse 20th-Anniversary Expanded Edition [kompilacja]
2010 - Twenty Years in the Underground [kompilacja]
2012 - Scribe of the Pentateuch [EP]
2015 - Realm of the Skelataur
2017 - Shades of Death - A Best of Mortification [kompilacja]
2017 - Ancient Prophecy / Overseer [EP]

Skład:
Steve Rowe - Vocals, Bass (1990-present) ex-Light Force, Wonrowe Vision
Lincoln Bowen - Guitars (1996-2001, 2011-present) ex-Day of Atonement, Three Times Fire, Wonrowe Vision, ex-The Eternal
Andrew Esnouf - Drums (2011-present) Wonrowe Vision
▼ Byli muzycy
Jayson Sherlock - Drums (1990-1993) Revulsed, ex-Horde, ex-inExordium, ex-Light Force, ex-Altera Enigma, ex-Soundscape, ex-Paramæcium, ex-Deliverance, ex-Teramaze (live), ex-Fearscape (live), ex-Beheadoth, ex-Generator, ex-Where Shadows Lie
Cameron Hall - Guitars (1990) ex-Light Force
Michael Carlisle - Guitars (1991-1994) ex-Martyrs Shrine, ex-Cybergrind
Phil Curlis-Gibson - Drums (1994) ex-Day of Atonement, ex-Desolate Eternity, Like Bears, ex-Callous, ex-Three Times Fire
George Ochoa - Guitars (1994-1996) Worldview, ex-Recon, ex-Deliverance, ex-Vengeance Rising (live), ex-S.A.L.T.
Bill Rice - Drums (1995) ex-Erase, ex-Kerygma
Josh Rivero - Guitars (1995)
Dave Kellogg - Guitars (1995)
Jason Campbell - Guitars, Vocals (1995) Obsidian, ex-Erase, ex-Motorcyclesidecar, ex-Nobody, ex-Semuta, ex-Undercurrents
Keith Bannister - Drums (1996-1999)
Adam Zaffarese - Drums (2000-2003, 2008-2010)
Michael Jelinic - Guitars (2002-2010) Terraphobia
Jeff Lewis - Guitars (2002) Abolishment of Hate, ex-Incursion, ex-Sympathy
Mike Forsberg - Drums (2003-2005) ex-Martyrs Shrine, ex-Dimentia, ex-Catwitch, ex-Cybergrind
Damien Percy - Drums (2005-2008) (R.I.P. 2018) ex-Terraphobia, ex-Skymaze
Dave Kilgallon - Drums (2008) Burial Grounds, Scourged Flesh, Templar, ex-Cold Fate, ex-Grave Forsaken
Troy Dixon - Guitars (2011)
▼ Muzycy koncertowi
Johnny Vasquez - Drums (1993) ex-Vengeance Rising (live), ex-The Blamed
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Mortification/792
BC: https://mortification1.bandcamp.com/releases
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Dwie pierwsze płyty najlepsze, niezłe też Blood World. Ciekawe teksty, Bozia was zapierdoli jak nie będziecie wierzyć. Starotestamentowy bożek to kawał madafaka i się w tańcu nie pierdolił, zarazy, potopy, ludobójstwa to chleb powszedni.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Powinno metalowcom pasować, c'nie ? Tymczasem jak diabeł zabija, składa w ofierze dziewice i pali kościoły, to jest fajowo i w ogóle zajebista impreza, nic tylko dzwonić po kurwy z Roksy, prażyć popcorn i oglądać, ale jak bozia topi we krwi swoje owieczki, zaraz zaczyna się jojczenie "ojej, jak tak można, to jest fe i niemoralne!". Co do Mortification, to na dwóch pierwszych płytach nagrali metal śmierci najwyższej próby i tylko tępota środowiska sprawia, żenie stawia się ich obok tych albumów, które uchodzą dziś za klasykę gatunku.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

kto nie stawia jego problem, wystarczy odpalić dwójkę by poznać magie death metalu
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Dzisiaj sobie pokatowałem drugi album i ciągle japa uśmiechnięta. Kiedy się ukazywał nawet jego czas nikogo nie raził bo wtedy im więcej muzyki tym lepiej. Dzisiaj trochę drażni granie jednej gitary ale tak poza tym to słuchało się zajebiście. Teledysk do Terminate Damnation klasyk bo kolejny do kawałka tytułowego to już taka amatorka jak te ich nieszczęsne okładki.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Ja pierdziu! Całe lata nie słuchałem! :) To już wiem co będzie jutro śmigać... :)