HUMAN
Tormentor

Altarage

HUMAN 6 lata temu

Obrazek

Młoda kapela, ale muza totalna. Strzał między oczy.

Dyskografia:
2015 - MMXV [demo]
2016 - Nihl
2017 - Endinghent
2019 - The Approaching Roar
2021 - Succumb

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Al ... 3540400294
BC: https://altarage.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 6 lata temu

Czym tu się zachwycać? Jakoś nie słyszę w tym nic, co by mogło się spodobać. Gdzie ta totalna muza? Buczenie i chaotyczny nakurw, nic więcej. To trochę tak jakbym podsłuchiwał jakąś death-industrialną płytę, grającą u sąsiada piętro wyżej, przez stetoskop przyłożony do rury od sracza. Gdzie tu jakieś fajne riffy, solówki, które da się skojarzyć z utworami, czy wokale (growling), które idzie zapamiętać.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Demo fajne, ale albumu nie czaję tak samo, jak Pioniere.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 6 lata temu

Demo rozpierdolilo. Album mocno ale nie tak totalnie. Mnie sie podoba i nie rozumiem problemow Pioniera i misia Jogi... :P
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere 6 lata temu

To nie są problemy, wysłuchałem raz, drugi i stwierdziłem, że zwyczajnie przynudzają. Ogólnie jest sporo lepszych płyt z podobnym, nie koniecznie tagowanym metką DM-u hałasem do posłuchania.
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 6 lata temu

Human: sprawdź Autokrator i nadchodzące wydawnictwo Miserist. Drugi band udostępnił tylko jeden kawałek... Podkręć wolumeny i sobie zapodaj.

HUMAN
Tormentor

HUMAN 6 lata temu

Autokrator znam i naprawdę mocny album , co do Miserist przesłuchałem i podeszło . Natomiast Altarage zdania nie zmienie , wyróżniający się zespół , cd na półce ,zobaczymy czy nie spuszcza z tonu i utrzymają poziom na następnym albumie , jest potencjał
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Nowy klip, do bardzo dobrego numeru:

Panzer Division Nightwish
Lis
Moderator globalny

Lis 5 lata temu

NIHL poziomu Impetuous Ritual czy Abyssal może nie osiąga, ale jest to bardzo fajna płyta, i wbrew pozorom bardzo chwytliwa. Mnie za to przekornie najbardziej podobają się te momenty gdy porzucają te czytelne riffowanie na rzecz chaotycznej jazdy do przodu ile fabryka dała. Jak np w świetnym Graehence. Ale suma sumarum cała płyta wchodzi jak ciepłe bułeczki.
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

PanLisek pisze:
5 lata temu
jest to bardzo fajna płyta, i wbrew pozorom bardzo chwytliwa.
No raczej. Nie rozumiem szczerze mówiąc czemu dość spora grupa osób widzi w tym jeden, wielki, chaotyczny nakurw bez sensu. Pamiętam, że nawet MonaLizaTurbo na starym BL się jarał ostatnim albumem a on to raczej zwolennik chwytliwości niż chaosu był. Ja sobie ostatnio odświeżyłem i w wielu momentach przytupywałem nóżką jak przystało.
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

Bo tego trzeba posłuchać. Usiąść z piwkiem czy jointem... Taki chaos nie nadaje się do przeglądania www, odpisywania na msg, gotowania lub jako tło.

Poza tym chaos to tylko płaszczyk pod którym zawsze siedzi solidny szkieletor muzyczny, do którego np. postukać można nóżką ;)
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx 5 lata temu

Ryszard pisze:
5 lata temu
Bo tego trzeba posłuchać. Usiąść z piwkiem czy jointem... Taki chaos nie nadaje się do przeglądania www, odpisywania na msg, gotowania lub jako tło.

Poza tym chaos to tylko płaszczyk pod którym zawsze siedzi solidny szkieletor muzyczny, do którego np. postukać można nóżką ;)
Dokładnie coś w tym jest. Podobnie miałem z np. z Impetuous Ritual, Teitanblood tutaj trzeba usiąść podkręcić głośność i się delektować. To nie jest do słuchania na pół gwizdka robiąc porządki.
if you can find it on the internet, it's not underground.
HUMAN
Tormentor

HUMAN 5 lata temu

Bardzo dobry utwór, ciekaw bardzo całości
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator 5 lata temu

Hula po sieci nowy utwór

Ryszard pisze:
4 lata temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 5 lata temu

Ej czy jak przewidziałem ten break tuż po drugiej minucie to coś jest nie tak ze mną? Czy to świadczy o tym, że kawałek jest oczywisty strasznie? A może raczej, że przebojowy i to fajnie, że pierwszy odsłuch i już wiesz co za chwilę się wydarzy?
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 5 lata temu

Poprzedni był fajniejszy.
HUMAN
Tormentor

HUMAN 5 lata temu

no to jutro można już oficjalnie pisać o albumie numer dwa, a jest o czym Panowie ;)
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 5 lata temu

Robię właśnie poranne pierwsze okrążenie z posiadanym promosem. Na razie nie ma co cieszyć miche. Oczywiście jest to Altarage no ale wygląda na to że odkąd dostałem kasetę z demo, w muzie zasadniczo nic się nie zmieniło... No może mamy więcej powietrza i i troche oczywistrzych bo czytelniejszych fragmentów ale w gruncie rzeczy mamy oczywistą i znaną miksturę death i sludge/drone coś tam. O, Rift jest bardzo fajnym utworem. No ale słychać ewidentnie że styl jak dotąd nie rozwiną się zbytnio. A, Orb Terax też cacy.

@HUMAN zapowiada że z jego strony będzie dużo pisania a ja ograniczę wrażenia z pierwszego odsłuchu do stwierdzenia że tak jak i jedynka, tak i dwójka to wciąż pomysły z pierwszego demo.

Mimo wszystko jest to bardziej niż dobry matex.

Taki do kupienia. Druga połówka albumu wypada lepiej.

P.S. Drugie kolko i jestem wciagniety. Slysze juz bas ALE to wciaz rip off starych pomyslow. Spodziewalem sie wiecej. Zbyt bezpiecznie rozpisany ale wciaz bd album.
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator 5 lata temu

Można już posłuchać całości tutaj, jakby kto chciał. Mnie na razie nie ruszyło, ale słuchałem tylko raz do tej pory.

Ryszard pisze:
4 lata temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
pp3088
Moderator globalny

pp3088 5 lata temu

Ładnie buczy, ale nic nie zostaje w głowie nawet po 4 odsłuchach. Są fajne momenty, jak zwalniają, i kilka pomysłów też mi się podoba. Duszna, opresyjna atmosfera zdecydowanie na plus. Niemniej jednak nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jak przyciskają do dechy to zamienia się w to swoistą kakofonię pozbawioną jakiejkolwiek motywu i sensu. Nie wiem, nie potrafię tej ściany dźwięku rozgryźć i chyba mi się to nie uda.

Moje zapotrzebowanie na tak mocno zdysonansowany black/death jest ograniczone i Howls Of Ebb wystarcza mi całkowicie. Muzykę Hiszpanów szanuję bo jest wykonana na wysokim poziomie, ale nie jest adresowana do mnie. W swoim graniu na pewno można ich zaliczyć do ekstraklasy.

Okładka debiutu genialna. Sama okładka wywołuje ciarki. Piękny obrazek.
Screaming Into The Blackness, Needing No God But Himself

Beneath the Veil of Sanity Beats the Throbbing Process of Decay

"ja pierdolę przeczytałem cały temat Kid Rock i muszę się napić"
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral 4 lata temu

Znakomity zespół, debiut NIHL to przepotężna płyta, przy której takie Dead Congregation brzmi jak kościelny chórek. Każdy kawałek rozwala, rozpruwa ciało, to po prostu soniczne zniszczenie i groza. Duszny klimat się wylewa z niej, a wokale są niczym bestia wychodząca z oparów, która chwyta macką i oplata nieszczęśnika za gardło. Druga płyta na początku mnie rozczarowała, wydawała mi się sklecona na szybko, ale potem doceniłem to, że mimo wpuszczenia do muzyki nieco powietrza i technicznych łamańców płyta nadal jest miażdżącym monolitem. Jednak trzeba jej słuchać jako całość, wtedy rozpierdol gwarantowany.
Awatar użytkownika
Belzebóbr
Tormentor

Belzebóbr 4 lata temu

No już tam nie pierdol z tym Dead Congregation, to jednak inne granie, a w swoim brzmieniu DC jest czołg.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Obrazek
Jak ktoś lubi, to jest nowy kawałek - Cyclopean Clash. Zwiastuje on trzecią płytę Altarage, która wyjdzie 25 stycznia 2019 roku. Zwać się ona będzie The Approaching Roar.

Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 4 lata temu

O dziwo spodobało mi się i to bardzo.
yog pisze:
3 lata temu
Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 4 lata temu

Ja sobie z okazji powyższego newsa zrobiłem przypominajkowy wieczór z Altarage, tj. z obydwiema płytami. Miało polecieć po razie a tu leci całe popołudnie na zmianę, raz Nihl, raz Endinghent. Ciężko mi w zasadzie wybrać na obecną chwilę, który bardziej mi się podoba, bo na każdym są wypruwane zajebiste hity i na każdym również słuchacz jest zalewany wiadrami gorącej smoły. Zaduch, obręcz zaciskająca się wokół skroni, mdłości i gryzący dym, do tego fizycznie wręcz odczuwalne przerażenie przed czymś, czego w sumie nie widać ani nie słychać, ale wiemy, że gdzieś tam jest...

...a to wszystko otacza bardzo fajnie napisaną muzykę. Pisałem przy okazji czegoś innego (nie pamiętam czego), że jeśli ekstremalna, ciężka muzyka ma w sobie chwytliwość nieobjawiającą się tanimi melodyjkami i refrenami, tylko czymś takim jak np zajebisty "Spearheaderon", to znaczy, że piszący ją muzycy umieją w to, czym się zajmują. @Ryszard zarzuca brak rozwoju i kombinowania - ja nie do końca się zgodzę, bo uważam, że rozwój muzyczny może objawiać się też w pisaniu coraz lepszych kawałków w tym samym stylu a w przypadku Altarage tak właśnie jest a przynajmniej w tym kierunku to zmierza. Zobaczymy zresztą co pokaże nowy album. Osobiście jestem bardzo ciekaw, bo od premiery Nihl mam ich na oku i jak na razie mnie nie zawiedli.

Aha, jeszcze jedno. Naprawdę, ale to naprawdę nie rozumiem określania tego bezsensownym buczeniem i chaotycznym napierdolem. Zwłaszcza przez ludzi na co dzień obcujących z najbardziej ekstremalnymi formami muzycznymi. Może po prostu nie daliście tej muzie szansy podejść was w skupieniu?
Awatar użytkownika
Ryszard
Moderator globalny

Ryszard 4 lata temu

Tak ich jechałem? Przecież ja im kibicuję serdecznie. Kawałek obiecujący i z tym brakiem rozwoju to może masz rację, bo zmieniać trzeba potrafić.

Co do buczenia: teitanblood to np czy portal...Słyszę wyraźnie linię melodyczną, zmiany rytmu, akcenty przejścia - o ile występują w danym "wypelniaczu". Włączam te wszystkie war penisowe, sorry metalowe albumy i wciąż w 100% słyszę niemilosierne napierdalanie na pałę. Nie wiem może to Mierzbow tylko ja tego nie czaję? Altarage to jak najbardziej czytelny i powstały w wyniku planowania death metal.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Drugi kawałek z płyty, tym razem Inhabitant:

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Jest już cały album dzięki uprzejmości Season of Mist:

Premiera w piątek.
Awatar użytkownika
Astral
Fallen Angel Of Doom

Astral 4 lata temu

Nie zawiedli! Jest wszystko, co trzeba: duszna atmosfera, pokręcone gitary, orające pole growle i wszechobecny, przytłaczający ciężar. Pojawiające się gdzieniegdzie ambientowe plamy są jak podróż przez najmroczniejsze zakamarki umysłu. A potem znów obłęd daje o sobie znać, i znowu zaczyna brakować powietrza... Ten album to po prostu zagłada. Nie jest to łatwy do przyswojenia album, niektórych pewnie odrzuci, ale warto być mocnym i nie dać się złamać, by docenić, jak inteligentnie został napisany ten album.
Awatar użytkownika
Czit
Moderator globalny

Czit 4 lata temu

Całkiem mi podeszło "The Approaching Roar". Najlepiej z dotychczasowych dokonań Altarage i lepiej niż ostatni materiał Portal. Jakoś najbardziej mi się z Australijczykami kojarzy to napierdalanie.
yog pisze:
3 lata temu
Uważanie Seasons in the Abyss za lepszą od South of Heaven istotnie nie da się wytłumaczyć inaczej, niż kindermetalstwem ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Ściana basów i hałasów wolumin 4:

23 kwietnia 2021 w Season of Mist. Succumb się nazywa, a poniżej znaczne wydarzenie w postaci premiery utworu Magno Evento.

deathwhore
Tormentor

deathwhore 2 lata temu

Na żywo brzmieli całkiem ładnie i klarownie. Może warto spróbować znowu z płyty, których zwyczajnie nie chce mi się słuchać?
Nebiros pisze:
3 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Chyba jest lepiej niż poprzednio, choć nieco za wcześnie na ten osąd.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 2 lata temu

No, ja mam nadzieję że jeszcze dam radę posłuchać, że temat nie wyczerpał się jeszcze....
Turris Babylonica e stercore facta est.
HUMAN
Tormentor

HUMAN 2 lata temu

Cudnie prezent na imieniny pierwszy zapowiedziany zatem i to z pierdolnięciem podoba się, urozmaicili formułę i wokalnie w pewnych momentach też trochę inaczej.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Spodziewam się wysokiej klasy Metalu typu Śmierć na granicy muzyczności.

Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 2 lata temu

Debiut i druga płyta bardzo dobre. Dziki, chaotyczny napierdol a jednak koneser usłyszy w tym świetne przeboje. Trzeciej chyba w sumie nie słuchałem ani razu.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin 2 lata temu

Popatrzylem uszami popoludniu i patrze zza winkla teraz i stwierdzam ze popatrze na dniach tak mocniej i lepiej bo moze mi ta orkiestra zerwac panele podlogowe.Papy na dachu nie zerwie,jednak panele moze moze.
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 2 lata temu

Znudzi ci się. 😁 Możesz jeszcze Miserist zobaczyć the ominous circle. Mniemam ze autokrator znasz. Abysal dalej i juz masz post portalozy do wymiotów. Sprawdź se temat o profound lore bo tamte gruzy lubią kosmosy, także biorą w noisa, wstrzykują industriala, inhalują elektronikę.
Turris Babylonica e stercore facta est.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

Posłuchałem debiutu. Paneli nie zerwało (po prawdzie ich nie ma, ale chuj niech będzie ze klepek nie zerwało). Czegoś brakuje mi w tej muzie.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

kurz pisze:
2 lata temu
Posłuchałem debiutu. Paneli nie zerwało (po prawdzie ich nie ma, ale chuj niech będzie ze klepek nie zerwało). Czegoś brakuje mi w tej muzie.
Saksofonu?
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 lata temu

Pan Efilnikufesin pisze:
2 lata temu
kurz pisze:
2 lata temu
Saksofonu?
Hahaha!! Dobre!! Może i tak.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Z tego co słyszę ,będzie tu synteza ugruntowania stylu i rozwoju zarazem. Rozszerzają swój kosmos. No i ta kolorowa okładka, jest piękna.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Opierdolilem dzisiaj dwie pozycje:
1.'MMXV demo' -zajebiste gruzowanko!!!
2.'Nihl' -chyba srednio bo zasnalem na chwile na kanapie tak w srodku albumu.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

No raczej, demko najlepsze. Reszta to już nie dla mnie zawody.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Sprawdze na dniach reszte i moze cos nabazgram.Demo mogloby miec z piec kawalkow.......
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Drugi singiel z nadchodzącej płyty.

Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 2 lata temu

Całe Succumb:

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Dla fanów gitarowych symulacji tarcia płyt tektonicznych i wulkanicznych eksplozji - pozycja obowiązkowa.

Wróć do „Death Metal”