Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Throneum

Vortex 7 lata temu

Obrazek

Obrazek

Zespół powstał w 1996 w Bytomiu. Na początku znani jako Throne, w 2000 roku nazwa została zmieniona na obecną. Założycielem jest The Great Executor. Polska legenda black/death metalu.

Skład:
Armagog - Bass A.H.P., Embrional, F.A.M., Inferno, ex-Arkona, ex-Call ov Unearthly, ex-Christ Agony, ex-Diabolicon, ex-Exhalation, ex-Mystes, ex-Suffering, ex-Taran, ex-Witchfuck, ex-Fetor (live), ex-Offence (live), ex-Enclave, ex-Vociferous
The Great Executor - Guitars, Vocals (2000-present) Morbid Execution, Necrostuprum, Solium, ex-Throne
Diabolizer - Drums (2015-present) Distres, Freezing Blood, Goathrone, Martwa Aura, Moloch Letalis, Mordhell, Zmora, ex-Moloch
▼ Byli muzycy
Maras - Bass Anima Damnata, Deus Mortem, Infidel (live), Plaga (live), ex-Thunderbolt, ex-Vermin Plague, ex-Blitzkrieg, ex-Azarath, ex-Mord, ex-Witchmaster, ex-Infernal War (live), ex-Tortorum (live), ex-Shemhamforash, ex-Devotee
Karol - Bass (2000-?) ex-Throne
Aleksander - Drums (2000-?) ex-Throne
Thermonuclear Philosopher - Drums (2005-2012) Morbid Execution, ex-Sacrificium, ex-Unhallowed, ex-Besatt, ex-Diabolicon, ex-Mystes, ex-Hellish
Dyskografia:
1998 - Beyond the Numbers and Creatures [demo jako Throne]
2000 - Beyond the Numbers and Creatures [demo]
2000 - The Underground Storms Eternally [demo]
2001 - Brotherhood in Darkness [split]
2001 - Old Death's Lair
2002 - Anti Life Celebration [demo]
2002 - Channeling the Vortex Through the Spheres of Ancient Time [split]
2002 - Streams of Aggression [EP]
2002 - Gods of Abhorrence [split]
2002 - Bestial Antihuman Evil [EP]
2004 - United in Hell [split]
2004 - Mutiny of Death
2004 - The Last Morgue [EP]
2005 - Devilry / Throneum [split]
2005 - Bedeviled [split]
2005 - Cemetery Sons of Hell [split]
2005 - Pestilent Death
2006 - Throneum / Incriminated [split]
2006 - Deadly Rituals [split]
2006 - Decade of Necrostuprumical Madness [kompilacja]
2007 - The Unholy Ones [EP]
2007 - Total Regression! [split]
2007 - Deathmass of the Gravedancer
2007 - Hell Obscure Temptation [split]
2008 - Deep Grave Dungeons [split]
2009 - Deathcult Conspiracy
2010 - Demonical Communion [split]
2010 - Necroblasphemies [split]
2010 - Ceremonial Abhorrence & Darkness [kompilacja]
2011 - Trupi jad [split]
2011 - Death Throne Entities
2012 - Horrorities [boxed set]
2012 - Cursed of the Holiness [split]
2012 - No Salvation [split]
2014 - A Prophecy of Nihilism [split]
2015 - Organic Death Temple [demo]
2015 - Ugly Raw Aggressive and Dead [kompilacja]
2015 - CACOMethamorphosen [EP]
2016 - The Horror Tongues of Time [EP]
2016 - Morbid Death Tales
2016 - Organic Death Temple MMXVI
2017 - Communion with Mephistopheles / Razored Flesh Conjuration [split]
2018 - Night of Terror [split]
2018 - In the Crypt of the Hakeldamach Feld [split]
2018 - The Tight Deathrope Act over Rubicon
2019 - Fifth Column of Sheol [split]
2019 - Martyaxwar [split]
2019 - Pact with the Forbidden [split]
2020 - Oh Death... Oh Death... Determinate, Preach and Lead Us Astray...

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Throneum/6181
BC: https://throneum.bandcamp.com/music
BC: https://throneumofficial.bandcamp.com/music
BC: https://paganrecords.bandcamp.com/music
BC: https://deathgasmrecords.bandcamp.com/music
"Between Shit and Piss we are Born"

Tagi:
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 7 lata temu

Znam tylko 3 materiał tj. "Old Death's Lair" (ten sobie zakupiłem zresztą do kolekcji), "Pestilent Death" i "Deathmass Of The Gravedancer". Dobry, oldskullowo brzmiący death metal, z lekkimi naleciałościami black metalowymi. Nic nadzwyczajnego, ale dobrze się słucha.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
Soulless
Master Of Puppets

Soulless 7 lata temu

Ja tam ich lubię, nie będę się rozpisywał co , gdzie jak, powiem tylko, że jak dla mnie Morbid Death Tales z ubiegłego roku to total prymityw w muzie , dalej chamsko i bez oglądania się na trendi i mody. Czyli u nich standard. Tylko, że na tej płycie wpadli do piwnicy , która jest w piwnicy :) Jak ktoś jest wrażliwy niech nie słucha bo się zrazi hellyeah! Nakurw z death/doomowymi zwolnieniami w trupim sosie.
Metal ma mieć włochate jaja a nie jakieś symfoniczne cycki
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 7 lata temu

To fakt, ten klimat jaki osiągnęli na tym albumie w ogóle nie zwiastuje tego, że mamy XXI wiek, a końcówkę lat 80-tych kiedy to wszystko dopiero było w rozruchu. Za to już należy się szacunek, jak @Soulless wspomniał, że nie ma gonitwy za modami, jest piwnica z czterema ścianami z której Throneum pewnie w ogóle nie wychodzi, bo jest true ;)
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 7 lata temu

Piwnica to słowo klucz w przypadku takiego grania, ja dorzuciłbym jeszcze grób do tego i będzie git. Zdecydowanie bardzo true kapela. Za to należy im się szacun.
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 7 lata temu

Mnie zastanawia jedno. Throneum, to jedna z tych kapel, które napierdalają splitów i długograjów jak pojebani, zupełnie jak NUN SLAUGHTER, którego perkusista nie chciał ze mną wypić piwa i za karę zmarł pół roku później. I zachodzę w głowę, czy ci wszyscy metalowcy rzeczywiście odróżniają jeden kawałek od drugiego i potrafią czerpać z tej muzyki radość, czy po prostu to tłuką, bo tak wypada, oczywiście na kasecie, wszak to piwnica, więc inaczej nie można, bo koledzy wyśmieją. Koleś był na ich koncercie ostatnio i mówił, że chujowo wypadli - ściana dźwięku i nic więcej. Co oczywiście jest winą nagłośnienia, nie ich. To nie jest kapela, na widok loga której robiłoby mi się mokro w gaciach, choć oczywiście radę dają. Ale jest multum polskich kapel lepszych, których wolę sobie posłuchać.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Soulless
Master Of Puppets

Soulless 7 lata temu

TITELITURY pisze:Mnie zastanawia jedno. Throneum, to jedna z tych kapel, które napierdalają splitów i długograjów jak pojebani, zupełnie jak NUN SLAUGHTER, którego perkusista nie chciał ze mną wypić piwa i za karę zmarł pół roku później. I zachodzę w głowę, czy ci wszyscy metalowcy rzeczywiście odróżniają jeden kawałek od drugiego i potrafią czerpać z tej muzyki radość, czy po prostu to tłuką, bo tak wypada, oczywiście na kasecie, wszak to piwnica, więc inaczej nie można, bo koledzy wyśmieją.
Lubię Throneum, bo mam w dupie co wypada, co nie i lubię chamskie wyziewy bo na takiej muzie się wychowałem. Kawałków nie rozróżniam bo po chuj :) Łomotu słucham od 3 dekad.
Metal ma mieć włochate jaja a nie jakieś symfoniczne cycki
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY 7 lata temu

Tak,tak, wiem. Każdy ma teraz "w dupie co wypada". Taka teraz moda.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 7 lata temu

Do pewnego momentu kupowałem to, co udało mi się dostać, dzięki czemu mam tego syfu od nich sporo. Chyba 15 albo 16 pozycji. Może nawet więcej. Do tej pory Mutiny of Death, Pestilent Death, Bestial Antihuman Evil i split z Anima Damnata to jedne z najlepszych materiałów z muzyką metalową zrodzonych na polskiej ziemi. Tyle, że w pewnym momencie jakoś nowsze numery przestały mnie ruszać, numery zlewały się w jednolitą masę. Wcześniej te numery były surowe, prymitywne, ale jednocześnie zapadające w pamięć, wściekłe. Co ciekawe celowo zagrane krzywo :lol: Potem więcej w tym jechania na kulcie i zaczęła pojawiać się nuda.
Nebiros pisze:
4 lata temu
A w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
deathwhore
Tormentor

deathwhore 7 lata temu

No i chuj, miałem już ich nie lubić, bo "zlewa się to faktycznie już w jedną masę i te numery coraz gorsze". A taki chuj, pojawiła się okazja żeby wziąć The Horror Tongues of Time i Morbid Death Tales to wziąłem, bo co kurwa, jak to na półkę położę to jeść nie woła. I tak dorobiłem się 18 wyziewów Throneum.

Na razie wrzuciłem sobie z pewną dozą nieufności Morbid Death Tales. Bo niby zaczęli grać lo-fi black metal i w ogóle chujnia. A tu taki chuj, brzmienie co prawda jeszcze bardziej surowe niż na Death Throne Entieties, ale co z tego? Mam wrażenie, że znowu wrócili do tego pojebanego obłąkania i fanatyzmu, które kiedyś wylewały się z ich muzyki. Prymityw w brzmieniu, technicznie - jeżeli mowa o technice gry - to już nie do końca taki prymityw. Albo mi wyjątkowo brakowało takiego łomotu, albo wrócili do tego poziomu którego oczekuję.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 7 lata temu

niech mi jakiś dobry człowiek powie - CACOMetamorphosen dobre czy chujnia z grzybnią?
Destroy their modern metal and bang your fucking head
deathwhore
Tormentor

deathwhore 7 lata temu

No nie brzmi to jak Throneum. Posłuchać można jak ktoś lubi wariacje nt. A Blaze In Northern Sky.
Nebiros pisze:
4 lata temu
deathwhore
Tormentor

deathwhore 7 lata temu

Ja chyba jestem trochę nienormalny, bo słucham Organic Death Temple MMXVI i uważam, że to znakomity album, bardziej mi się podoba niż ostatni Azarath. Obrzydliwe, bardziej już black metalowe raczej, momentami brzmi jakby wczesne Cultes des Ghoules postanowiło pograć bardziej death metalowo. Nic odkrywczego, nic co przebija swoją brutalnością barier gatunkowych, no drugiego Bestial Antihuman Evil już nie nagrają, ale z drugiej strony mnie porywa i nic na to nie poradzę. Całkiem przebojowe to nawet i po prostu dobrze się słucha, mimo że mam wrażenie jakby ktoś mnie bił mokrą ścierą po twarzy.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard 7 lata temu

A to ja tak mam z Morbid Death Tales.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
STALOWY SYLWEK
Master Of Reality

STALOWY SYLWEK 7 lata temu

deathwhore pisze:
7 lata temu
no drugiego Bestial Antihuman Evil już nie nagrają
I dobrze :D Zakupiłem ten album w ciemno z powodu Twoich spustów. Napiszę tylko krótko, że się zawiodłem. Do "mutiny of death" nie ma startu moim zdaniem, i właśnie ten materiał z wszystkich 4 sygnowanych ich logiem jakie mam postanowiłem sobie zostawić.
deathwhore
Tormentor

deathwhore 7 lata temu

No widzisz, a dla mnie to chyba najlepsze co zrobili w ogóle. W ogóle jedna z lepszych rzeczy wydanych w PRL. Takiego stężenia chaosu i patologii próżno szukać u innych, a ja ich za to pokochałem.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator 7 lata temu

deathwhore pisze:
7 lata temu
Ja chyba jestem trochę nienormalny, bo słucham Organic Death Temple MMXVI i uważam, że to znakomity album, bardziej mi się podoba niż ostatni Azarath. Obrzydliwe, bardziej już black metalowe raczej, momentami brzmi jakby wczesne Cultes des Ghoules postanowiło pograć bardziej death metalowo. Nic odkrywczego, nic co przebija swoją brutalnością barier gatunkowych, no drugiego Bestial Antihuman Evil już nie nagrają, ale z drugiej strony mnie porywa i nic na to nie poradzę.
No ostatni Azarath to średniawka, więc nie ma w tym nic nienormalnego :D . Też uważam to obłąkabe Bestial Antihuman Evil za jedno z najlepszych obok Death Throne Entities wydawnictw Throneum, ale najlepsze co wydali, to kopiący w ryj debiut. Na ostatnich albumach sprzed roku już brakuje mi tego napierdolu, takie Morbid Death Tales jest miejscami naprawdę przebojowe. Nie porwały mnie i mam z nimi tak samo jak ze środkowymi wydawnictwami, czyli są one niby dobre, ale w zupełności wystarczy mi przesłuchanie ich raz na jakiś czas. Aha, split z Anima Damnata jest FANTASTYCZNY!
Ryszard pisze:
5 lata temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator 6 lata temu

Obrazek

1. Crossing the Dead River 05:22
2. The Tight Deathrope Act over Rubicon 08:37
3. Enochian Lexicon 05:55
4. Enochian Lexicon II 05:22
5. Enochian Lexicon III 04:35
6. Enochian Lexicon IV 06:31
7. The Biblical Serpent - The Master of Misfortune 05:21
8. To-Mega-Therion 06:26
9. Primal Words. Orphic 11:02

29 czerwca nakładem Hell's Headbangers Records nowy album wychodzi. Zapisywać!
Ryszard pisze:
5 lata temu
Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz 6 lata temu

Chętnie sprawdzę nowego pełniaka, szkoda tylko że okładka taka koszmarna :)
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Mi się okładka bardzo podoba, klimatyczna kreska.

ps. podmieniłem fotę na większą

ps2. są 3 kawałki z płyty:

Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 6 lata temu

Pasuje, dobre wieści, co do okładki mi się też podoba, trochę jak nasze logo ;)
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

No ten znaczek w lewym górnym rogu identycznie wycięty z okładki Imperatora :P
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 6 lata temu

Kurde, do niedawna zapamiętale zbierałem różne wydawnictwa z logosem Trumneum (dyskogsy twierdzo, ze wala misie tego 36 sztuk) ale na wysokości CACOMethamorphosen jakoś zaniedbałem i od tego już nic nie słyszałem nawet. Zawsze w planach jest uzupełnienie braków bo Throneum od pierwszego spotkania podobało mi się wysoce. Noo chyba, ze pierwszy kontakt z hmm koncertówką z Łodzi haha myślałem, ze taśmę to pies zjadł wysrał i ponownie w sekrecie wsadził w obudowę kasety.

W Byczynie się kolejny raz live zobaczy co cieszy, bo kilka ich koncertów wspominam z ukontentowaniem.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 6 lata temu

Throneum na żywo lepsze, niż z płyt ;p
Awatar użytkownika
Metalized
Tormentor

Metalized 6 lata temu

a skoro z płyt dobre to tylko pozostaje sie cieszyć :D
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Nowe Throneum - Oh Death​.​.​. Oh Death​.​.​. Determinate, Preach and Lead Us Astray​.​.​. w Godz ov War wyjdzie. Tu kawałek Delta:self-appointed-grandeur, mający 12 minut z hakiem.

deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

Numer jest w chuj zajebisty, Throneum wraca na tron.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Preordery w Godz ov War na nowe, kolorowe Throneum już są. Póki co tylko cd, a reszta tak ma wyglądać:

Obrazek

Premiera 8 czerwca 2020.
HUMAN
Tormentor

HUMAN 4 lata temu

Będzie się działo zatem.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 4 lata temu

Dziś premierę miał kolorowo-halucynacyjny Throneum i można sobie tego łupania posłuchać poniżej, a nabywając go staniemy się posiadaczami autografu zmarłego śmiercią blackmetalowca Witkacego.

Winylarze czekają do jesieni.
Molotow 666
Tormentor

Molotow 666 4 lata temu

HUMAN pisze:
4 lata temu
Będzie się działo zatem.
No ja powiem wprost.... Ma słabość do skurwysynow... Ale szanuję i kompletuje wszystko co THRONEUM wyda... "Infernal Tanks Attaks" Mother Fuckers!!!!
deathwhore
Tormentor

deathwhore 4 lata temu

Ja nie wszystko, mam tylko około 20 materiałów :D Przez chwilę myślałem, że za dużo, ale w sumie to... nie, akurat :D
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz 4 lata temu

Generalnie od samego początku mam na nich wywalone. Trochę ich materiałów słyszałem ale to zawsze takie LZS - owe granie było. Mówiąc krótko chujowe. Z całej ich dyskografii płytowej zapamiętałem jedynie te nieśmiałe eksperymenty z poprzedniej płyty i gładząc się bo brodzie mówiłem w myślach, że może czas pokazać konkretnego fucka metalowej tłuszczy. Jezus umierając na krzyżu powiedział dokonało się i ja to samo mówię o nowym Throneum. Widziałem już wiele środkowych palców skierowanych do tzw. fanów i zawsze mocno kibicowałem takim zespołom, które zebrały się na odwagę i sprzedały soczystego kujawiaka w dupska wymuskanych metalowców. Throneum wyjebali takiego kujawiaka, że od chwili premiery nie słyszę żadnego metalowca bo wszyscy siedzą cicho i wertują co jest grane a grane jest cudo. Co prawda pierwszy kawałek jeszcze głaska pozerstwo po główkach i grzecznie poklepuje po pleckach ale od drugiego kawałka słychać tylko płacz i przerażenie. Opętańczy, narkotyczny, halucynogenny death black metal. Pełen kosmosu, czarnych dziur i rozszarpujacych gwiazd neutronowych. Tu już nic nie jest normalne, nawet żeńskie wokale są jak z koszmarnego snu. Dysonansowy ambient, awangardowe solówki, chore instrumentalne. Oj zabolało mocno tzw. czekających fanów, rozpieprzyło ich marzenia, pozbawiło sentymentów. Z dumą Throneum może powiedzieć, że wszystko co nagrali wcześniej to tylko próby i przymiarki a teraz dowalili do pieca tak, że true fani już wystawiają ich płyty na sprzedaż bo jak tak kurwa mogli się zmienić. Death black metalowy album roku bezapelacyjnie i co najważniejsze album, który rozgonił metalowych siurów w pizdu.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Okkultist
Master Of Puppets

Okkultist 3 lata temu

Mam mieszanie uczucia do tego Throneum. Kilka dobrych albumów wydali. Chociaż poziom ich muzyki przeważnie jest przeciętny. Grają oldschoolowo i jadą na tym cały czas, że są mega oldschoolowi. Niech będzie. Natomiast ten ich nowy album Oh Death... Oh Death... Determinate, Preach and Lead Us Astray... to chyba na grzybkach halucynkach nagrany. Do tego żeńskie wokale. Wygląda na to, że Throneum jest kolejnym zespołem z serii ''gramy black/death metal od czasów szkolnych, ale inspiruje nas rock'', a bardzo dużo takich zespołów nam się ostatnio namnożyło. Ja rozumiem, że lubią inne gatunki muzyczne, że może ich inspirować bardziej awangardowe podejście do metalu, ale jak się nie umie tak zagrać to lepiej nie próbować. Ewentualnie niech założą sobie inny zespół i tam eksperymentują, bo na próbach Throneum ewidentnie przedawkowali. Gdyby zagrali ten swój oldschool to byłoby przeciętnie jak zwykle, ale przynajmniej stabilnie. Mi to jakoś obojętne, bo nie jestem ich zagorzałym fanem, ale ich zwolennicy mogą się obawiać, że za kilka lat Throneum wyda swoją wersję ''ILYAYD''.
World Without End
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 3 lata temu

Zgadzam się z powyższą opinią. Takie lelum polelum bez ładu i składu. Zmienili styl ok, ale żeby to łapało jakoś to już w ogóle......
deathwhore
Tormentor

deathwhore 3 lata temu

Throneum "od zawsze" to jedzie na tym, że gra obrzydliwy metal. Początkowo był to obrzydliwy death metal, później już niekoniecznie. Dodatkowo zazwyczaj nagrywany w ten sposób, że wrażliwe uszka metalowca mogą być pokaleczone. Owszem, wychodzą brzydziej brzmiące albumy i zyskują one poklask, natomiast raczej dotyczy to kapel, których jedyną ekstremą jest właśnie chujowe brzmienie i ewentualnie jakieś tam ideologiczne bzdury, ale już nie muzyka.

Throneum natomiast nie nagrywa ładnych, szumiących melodyjek, tylko nadal nagrywa wpierdol, który nie jest znowu aż taki banalny do odegrania. Teraz dodatkowo od dwóch płyt Tomasz również na szczęście odchodzi od prostych form na rzecz coraz bardziej złożonych kompozycji. "Na szczęście" rzecz jasna dla mnie, bo jak nie ma piosenek, to wiadomo, metalowiec może nie zrozumieć. Zawiesista, psychodeliczna aura też nie pomaga.

A jak ktoś się doszukuje na ostatnim albumie wpływów rockowych, to mogę polecić wizytę u laryngologa, ewentualnie przesłuchanie kilku płyt z rockiem i metalem.

Kobiece wokale to ten sam casus co klawisze na Pestilent Death. Też kilku chłopców robiło indyka, że chyba "idą w komercję".
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
Okkultist
Master Of Puppets

Okkultist 3 lata temu

Kiedyś obrzydliwy i piwniczny old schoolowy death metal. Teraz to psychodelik niczym Oranssi Pazuzu. Akurat na ostatnim albumie wcale nie brakuje ładnych melodyjek, a kobiece wokale potęgują takie wrażenie. Nie mam nic przeciwko złożonym kompozycjom, ale uważam, że Throneum to po prostu nie wyszło. Mają status kultowy wśród polskich metalowców i nie będę się z tym sprzeczać. Kilka dobrych płyt wydali.
World Without End
deathwhore
Tormentor

deathwhore 3 lata temu

Które to te melodyjki, których wcześniej nie mieli? Słuchałeś tej płyty albo poprzednich Throneum czy przeleciałeś na szybko z jutuba? Akurat te kobiece wokale w sporej części są atonalne, co tylko potęguję schizofreniczny charakter materiału i prędzej mogą się kojarzyć z wczesnym Absu. Cały materiał to praktycznie bardziej upiorne i nieprzyjemne rozwinięcie Pestilent Death. Najlepsza polska płyta 2020 i jedna z lepszych na świecie.
Nebiros pisze:
4 lata temu
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 3 lata temu

Najważniejsze, to czy zrywa ten gwint z dupy metalowców, czy nie, bo chciałbym posłuchać i trochę się boję utraty dziewictwa analnego.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 3 lata temu

Okkultist pisze:
3 lata temu
Kiedyś obrzydliwy i piwniczny old schoolowy death metal. Teraz to psychodelik niczym Oranssi Pazuzu.
Nie zgodzę się. To ciągle czarny metal śmierci, tylko teraz ta cała psychodeliczna, ambientowa otoczka.... otacza metalowy kościec. Nie ma co porównywać z zespołem, który psychodelię stawia na pierwszym miejscu.
Okkultist pisze:
3 lata temu
Akurat na ostatnim albumie wcale nie brakuje ładnych melodyjek, a kobiece wokale potęgują takie wrażenie
deathwhore pisze:
3 lata temu
Akurat te kobiece wokale w sporej części są atonalne, co tylko potęguję schizofreniczny charakter materiału
Gdyby użytkownik Michaś nie napisał o tej atonalności, to tak całkiem szczerze mówiąc sam z siebie bym nie pomyślał, że te żeńskie wokale są jakieś wybitnie niestandardowe i odstręczające. Ale podobnie uważam na temat żeńskich wokali na debiucie Unholy, a one chyba według definicji też są atonalne. Chociaż ja bym użył raczej słów "czarodziejskie", "tajemnicze" itp ;)

Ogólnie parę odsłuchów mam za sobą, ostatnie dni to nawet ze trzy razy poleciało i powiem tak: ten album jest bardzo przystępny, przynajmniej dla mnie. Jeśli dla kogoś metalowa brzydota, która to miała tak zrywać gwint w dupie albo ranić uszka metalowców to muzyka Throneum, zwłaszcza nowego to chyba się nie dogadamy. Nowy album jest po prostu inny, świeży, przy tym dziwacznie (w stosunku do starszych nagrań) zaaranżowany, pełen ambientowych, syntezatorowych czy jakichś w tym stylu plam, robiących zarówno za maź, w której pływają zasadnicze tematy utworów jak i za przerywniki ciągnące klimat i spajające w całość wszystkie kawałki na albumie. Chyba, że chodzi o to, że przeciętni metalowcy lubią jak jest krystaliczna produkcja, podskakujące potupaje i logo Nuclear Blast, to wtedy OK, wtedy zgoda, że dla takich ludzi nowy album to będzie ciężkostrawny posiłek. Ale chyba takich tutaj na forum nie ma?

Dla mnie całość Oh Death​.​.​. Oh Death​.​.​. Determinate, Preach and Lead Us Astray​.​.​. to ciekawy, nieszablonowo zagrany, nagrany i skomponowany death/black metal. Chwytliwa, nośna i jednocześnie w dość niecodzienny sposób zaaranżowana muza. W naszym kraju nie było zbyt wielu konkurentów, więc nie jest jakoś bardzo trudno być najlepszą płytą zeszłego roku i też dlatego mogę się zgodzić w tym aspekcie.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 3 lata temu

Co tu się wydarzyło??????!!!!!!! @deathwhore martwa dziwka ma na imię Michaś?????!!!!!! Pora umierać........
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Split z Kingdom się robi podobno.
Throneum / Kingdom '𝑻𝒉𝒓𝒐𝒏𝑫𝒐𝒎 𝒅𝒆𝒔 𝑩𝒐̈𝒔𝒆𝒏' 12'' LP in progress now! Stay tuned!

Tracklista:
1. THRONEUM - Ereshkigal
2. THRONEUM - The Death Like Silence
3. THRONEUM - Affirmation
4. THRONEUM - Neverending Day (Unholy Cover)
5. KINGDOM - Ścieżka Nicości
6. KINGDOM - Lucretia My Reflection (The Sisters of Mercy Cover)
Tego coverka przeboju Unholy ciekaw jestem.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom 3 lata temu

Czyli słusznie skręciłem w stronę Unholy kilka postów wyżej ;)
HUMAN
Tormentor

HUMAN 3 lata temu

Super. Unholy uwielbiam.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog 3 lata temu

Split się zrobił:

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 3 lata temu

Wspaniale odegrany cover Unholy "Neverending Day", w którym Throneum wspomogła niewiasta o niebywale hipnotycznym głosie. Poezja! Słychać, że zespół nadal idzie do przodu i rozwija się, stosując coraz to ciekawsze środki przekazu. Fantastyczny materiał.
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Obrazek
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Kolejna pozycja w długiej liście od Throneum już wkrótce – Apocalyptic Prodcutions zapowiedziało wydanie ich splitu z chilijskim Ejecutor. Na płycie znajdzie się siedem kompozycji i zostanie wydania w formie CD. Nakład ograniczony do pięciuset sztuk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 2 lata temu

Już w sobotę premiera na CD

Obrazek
Awatar użytkownika
Kozioł
Tormentor

Kozioł 2 lata temu

Obrazek
released December 31, 2021

TAPE 1 ✠ BEYOND NUMBERS AND CREATURES
01. Eschatological (Intro)
02. Beyond The Numbers And Creatures
03. Burn Holy Image
04. Reborn To Stars
05. One That Never Becomes Silent
06. Nemesis
07. Above The Darkness (Outro)
08. Burn Holy Image
09. One That Never Becomes Silent
10. Reborn To Stars

TAPE 2 ✠ THE UNDERGROUND STORMS ETERNALLY
01. Dark Recall (Intro)
02. Connected with Emptiness
03. Mutiny of Death
04. Reborn to Stars
05. The Fallen Ones
06. Serpentine Transformations
07. The Vast Tree (Outro)
08. Deme Quaden Thyrane (Marduk Cover)

TAPE 3 ✠ UNDER THE COVER OF AGES
01. Necronomicon (Imperator cover)
02. Ready To Fuck (Sarcofago cover)
03. We Are Satan's Generation (Impaled Nazarene cover)
04. Tormentor (Destruction cover)
05. Lunatics of God's Creation (Deicide cover)
06. Neverending Day (Unholy cover)
07. Darkness (Morgoth cover)
08. Ave Satanas (Acheron cover)
09. Deathcrush (Mayhem cover)
10. Dead Inside (Beherit cover)
11. Rite of Cthulhu (Samael cover)
12. Memories (Pandemonium cover)
13. Divus De Mortuus (Necrovore cover)
14. She Lives By Night (NunSlaughter cover)
15. Infestation (Terrorizer cover)
16. Deathraider (Anthrax cover)
17. Zombie Attack (Tankard cover)
18. Baphomet (Miasma cover)
19. Funeral (Cianide cover)
20. Execute Them All (Unleashed cover)
21. Profanation (Incantation cover)
22. Ridden With Desease (Autopsy cover)
23. Streams of Ancient Wisdom (Asphyx cover)
24. I Wanna Be Your Dog (The Stooges cover)

TAPE 4 ✠ REHEARSALS & LIVES
01. Rites of Forefathers
02. Deathlust
03. Summoning The Master
04. Light And Cause
05. Execute Them All
06. Darkness of Another Circle
07. Stone Face of Ungods
08. Deathlust
09. Infernal Waves
10. Infernal Tanks Attack
11. The Great Executor