Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Aum

DiabelskiDom

Obrazek
Ostatnio grzebiąc w zestawieniach mało znanych projektów z nurtów wszelakich trafiłem na takie coś. Jeden, jedyny album na koncie, bez nawet jakichkolwiek demosów czy EPek i zawieszenie działalności. Za projekt według Metallum odpowiedzialne były dwie osoby, w tym niejaki François Roux znany z całej kupy projektów w tym między innymi z bębnienia w Nécropole.

Sam materiał, czyli Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum (czyli mantra Padmasambhavy, buddyjskiego guru i uczonego) to bardzo fajny death metal, delikatnie przybarwiony czernią, ale naprawdę bardzo delikatnie. Utwory rozbudowane, w wielu przypadkach dobiegające 6 minut a czasem nawet przekraczające ten czas. Materiał w całości jest bardzo dynamicznie zagrany, nie ma tu sztucznego wydłużania granych motywów, dość często tempo ulega modyfikacjom a jednak numery nie zatracają swej siły rozpędu. Nie ma tu wściekłości i niepohamowanej agresji w typie, dajmy na to zespołów Helmkampa, jest raczej mroczny, walcowaty ciężar Dead Congregation czy Incantation. Po prostu są to bardzo dobrze i naturalnie napisane śmierć metalowe kawałki, nie popadające w skrajności radosnego grania ani też dołującego gruzu, których to konstrukcji dopełnia świetnie dobrane brzmienie, nie przesadnie zbasowane a potężne i pełne głębi, jednocześnie odpowiednio przybrudzone, aby zbytnio nie lśnić. Teksty są dla mnie tajemnicą, ale patrząc na tytuł czy okładkę można wywnioskować rytualne ciągoty w kierunku dalekiego wschodu.

Skład:
Fog - Bass, Drums Aeterna Tenebrae, Cénotaphe, Höggva, Iphicrate, Norman Shores, Rêx Mündi, Salamandar, Ulfberht, Weltering in Blood, ex-Asylum Phenomena, ex-Aurvandil, ex-Birthdecline, ex-Drangsalymir, ex-Obscurité, ex-Quintessence, ex-Caverne, ex-Nécropole, ex-The Bottle Doom Lazy Band, ex-Sickbag, ex-Umbakrail, ex-Angmar
Antoine - Guitars, Vocals

Dyskografia:
2016 - Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum

MA: https://www.metal-archives.com/bands/AUM/3540416945
BC: https://ironboneheadproductions.bandcamp.com/music
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

DiabelskiDom pisze: 4 lata temu Teksty są dla mnie tajemnicą, ale patrząc na tytuł czy okładkę można wywnioskować rytualne ciągoty w kierunku bliskiego wschodu.
Czy aby rzeczywiście bliskiego? :v
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

No miało być chyba dalekiego, bo buddyzm to raczej w Chinach, czy Indiach, a to raczej nie bliski wschód.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

A już myślałem, że coś o muzyce ktoś napisał :(

Tak, miało być dalekiego oczywiście. Zaraz machnę editkę.
Panzer Division Nightwish