Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

Aum

DiabelskiDom

Obrazek
Ostatnio grzebiąc w zestawieniach mało znanych projektów z nurtów wszelakich trafiłem na takie coś. Jeden, jedyny album na koncie, bez nawet jakichkolwiek demosów czy EPek i zawieszenie działalności. Za projekt według Metallum odpowiedzialne były dwie osoby, w tym niejaki François Roux znany z całej kupy projektów w tym między innymi z bębnienia w Nécropole.

Sam materiał, czyli Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum (czyli mantra Padmasambhavy, buddyjskiego guru i uczonego) to bardzo fajny death metal, delikatnie przybarwiony czernią, ale naprawdę bardzo delikatnie. Utwory rozbudowane, w wielu przypadkach dobiegające 6 minut a czasem nawet przekraczające ten czas. Materiał w całości jest bardzo dynamicznie zagrany, nie ma tu sztucznego wydłużania granych motywów, dość często tempo ulega modyfikacjom a jednak numery nie zatracają swej siły rozpędu. Nie ma tu wściekłości i niepohamowanej agresji w typie, dajmy na to zespołów Helmkampa, jest raczej mroczny, walcowaty ciężar Dead Congregation czy Incantation. Po prostu są to bardzo dobrze i naturalnie napisane śmierć metalowe kawałki, nie popadające w skrajności radosnego grania ani też dołującego gruzu, których to konstrukcji dopełnia świetnie dobrane brzmienie, nie przesadnie zbasowane a potężne i pełne głębi, jednocześnie odpowiednio przybrudzone, aby zbytnio nie lśnić. Teksty są dla mnie tajemnicą, ale patrząc na tytuł czy okładkę można wywnioskować rytualne ciągoty w kierunku dalekiego wschodu.

Skład:
Fog - Bass, Drums Aeterna Tenebrae, Cénotaphe, Höggva, Iphicrate, Mass Appeal Madness, Norman Shores, Rêx Mündi, Salamandar, Ulfberht, Weltering in Blood, ex-Asylum Phenomena, ex-Birthdecline, ex-Drangsalymir, ex-Quintessence, ex-Nécropole, ex-The Bottle Doom Lazy Band, ex-Caverne, ex-Sickbag, ex-Umbakrail, ex-Angmar
Antoine - Guitars, Vocals

Dyskografia:
2016 - Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum

MA: https://www.metal-archives.com/bands/AUM/3540416945
BC: https://ironboneheadproductions.bandcamp.com/music
Panzer Division Nightwish

Tagi:
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

DiabelskiDom pisze: 5 lat temu Teksty są dla mnie tajemnicą, ale patrząc na tytuł czy okładkę można wywnioskować rytualne ciągoty w kierunku bliskiego wschodu.
Czy aby rzeczywiście bliskiego? :v
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

No miało być chyba dalekiego, bo buddyzm to raczej w Chinach, czy Indiach, a to raczej nie bliski wschód.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

A już myślałem, że coś o muzyce ktoś napisał :(

Tak, miało być dalekiego oczywiście. Zaraz machnę editkę.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

I co? Czy poza szyderstwami ktoś się skusił żeby posłuchać muzyki? Ja sobie akurat od rana słucham, bo udało mi się trafić na placuszku, stąd podbitka tematu.

Obrazek

Jeśli ktoś lubi takie granie jak wspomniane wyżej Incantation czy Dead Congregation z jakimś tam marginalnym, rytualno-etnicznym elemencikiem, to śmiało może sprawdzać jedyny album AUM.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Poza szyderstwami, ktoś się skusił te pięć lat temu, no i takie w porządku to było, można posłuchać razy ze 3-4, ale też i przesadnie nie ma się czym podniecać, takie solidne 7/10, czyli do oceny dopuszczającej do zbierania na placuszku trochę zbrakło.
Destroy their modern metal and bang your fucking head