Rude - śmiercionośna załoga rodem z USA. Kapela powstała w 2008 roku gdzieś w San Francisco, jednak na początku figurowali pod nazwą Forsaker i, jak sami twierdzą, grali bardzo prymitywną formę metalu w stylu Celtic Frost czy Bathory. Nie wiem, nie mogę potwierdzić, gdyż nie miałem okazji sprawdzić ich jedynego demka, które udało im się wypuścić.
W 2011 przemianowali się na Rude i zaczęli grać death metal. Dwa lata później nagrali pierwszy materiał demonstracyjny pod nowym szyldem zatytułowane "Haunted", na którym umieścili cover "A Putrid Reek of Mangled Remains" szwedzkiego Traumatic.
Jakiś czas później podpisali papiery z FDA Rekotz (obecnie Records), co poskutkowało wydaniem debiutanckiego albumu o nazwie "Soul Recall", do którego świetną okładkę stworzył absolutny mistrz oldskulowych obrazków - Dan Seagrave. Krążek ten ukazał się w 2014 roku, jednak brzmieniem przenosi w lata 90, będącym wypadkową Death z okresu "Leprosy", debiutów Autopsy czy Morbid Angel, a także Pestilence z "Consuming Impulse", ale przede wszystkim z "Testimony of the Ancients". Wokalnie to miks wczesnego van Drunena i Mameli'ego. Na debiucie Rude ładnie wyeksponowano również linię basu, który raz po raz bardzo przyjemnie dudni. Takie połączenie od razu sprawiło, że kapela przypadła mi do gustu, nawet jeśli po trosze jest to odgrzewany kotlet. Ale za to jaki kotlet!
W tym roku chłopaki z Kaliforni wypluli drugi album o biednej nazwie "Remnants..." (ponownie pod banderą niemieckiej wytwórni), ale bynajmniej nie są to resztki czy pozostałości po poprzednich nagraniach. W mojej ocenie to kolejna porcja wysokiej jakości staroszkolnego death metalu na chwałę Pestilence, z nieco lepszym brzmieniem garów niż na debiucie. Dodatkowo, w utworze "Children of Atom" wplatają cudaczne, nieco kosmiczne wstawki, tym bardziej przywodząc na myśl holenderską załogę, jednak są one praktycznie znikome. Mam jedynie nadzieję, że to jednorazowy wyskok i nie odpłyną w klimaty "Spheres". Mocno klimatyczną okładkę ponownie wykonał mistrz Seagrave. Również logo kapeli uległo kosmetycznej poprawce.
Jak widać na poniższej fotce, panowie wyglądają do bólu oldskulowo, utożsamiając się tym samym z muzyką, jaką tworzą.

Skład:
Yusef Wallace - Vocals, Guitars (2008-2010, 2011-present) ex-Forsaker, Neuromorph, ex-Scolex (live)
David Rodriguez - Guitars (2012-present) ex-Warscythe
Jason Gluck - Bass (2013-present) Limbs
▼ Byli muzycy
David Perales - Bass (2008-2010, 2011) ex-Forsaker
Alex Hauck - Drums (2008-2010)
Danny Vasquez - Guitars (2009-2010)
Andrew Maynard-Seavy - Vocals (2009-2010)
Antonio Lopez - Drums (2011-2014) Anewabyss, ex-Forsaker
Mike Perata - Bass, Vocals (2012-2013) ex-Warscythe
Chad Gailey - Drums (2014-2017) Atrament, Disinhibition, Mortuous, Necrot, Palace of Worms (live), Scolex (live), ex-Bruxers, ex-Caffa, ex-Vastum, ex-Phrenelith (live)
Alex Hauck - Drums (2008-2010)
Danny Vasquez - Guitars (2009-2010)
Andrew Maynard-Seavy - Vocals (2009-2010)
Antonio Lopez - Drums (2011-2014) Anewabyss, ex-Forsaker
Mike Perata - Bass, Vocals (2012-2013) ex-Warscythe
Chad Gailey - Drums (2014-2017) Atrament, Disinhibition, Mortuous, Necrot, Palace of Worms (live), Scolex (live), ex-Bruxers, ex-Caffa, ex-Vastum, ex-Phrenelith (live)
▼ Muzycy koncertowi
C. Koryn - Drums (2017-present) Ascended Dead, Bloodsoaked, Extraneous, Funebrarum, Necrosic, VoidCeremony (live), ex-Trepanation, ex-Weightlessness, ex-Demoncy (live), ex-Impure Consecration (live), ex-Ghoulgotha
2013 - Haunted [demo]
2014 - Soul Recall
2016 - 2008-2016 [kompilacja]
2017 - Remnants...
2017 - Live at Asakusa Deathfest 2016 [split]
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Rude/3540360569
BC: https://fda-records.bandcamp.com/music
BC: https://rudedeathmetal.bandcamp.com/music