HUMAN
Tormentor

Xipe Totec

HUMAN

Obrazek
wikipedia pisze:Xipe Totec (Thipetotec) (nah. "nasz pan, obdarty ze skóry") – wśród plemion indiańskich Mezoameryki bóg wiosny, pór roku, zachodu i rolnictwa, personifikacja.
Obrazek

Dwóch kolesi, a muza rozwala na atomy.

Mexico!!!! Ogień !!! Death Metal!!!

Skład:
Martín Martínez - Guitars, Bass, Drums, Aztec flute, Aztec drums, Rainstick Consolamentum, Eclectic Spawn, Miquian, Slaves of Pain, Yatrogeny, ex-Cryptogeny, ex-Dew of Nothing, ex-Foeticide, ex-Vélfragor, ex-Everbleed, ex-Mictia
Alex Camacho - Vocals Anoxia, Cryptogeny, Mortal Pestilence, Putrescence, Pyphomgertum, Slaves of Pain, ex-Mortal Plague, ex-Yatrogeny
▼ Byli muzycy
Edgar Carranco - Drums ex-Elder Twilight, ex-Sabacthani, ex-Everbleed
Alejandro Mata - Guitars ex-Dew of Nothing
Pablo Martínez - Guitars ex-Dew of Nothing
Armando Patiño - Vocals
Dyskografia:
1998 - Prehispanic Beg [demo]
2011 - Eztlacuani
2012 - In Moyocoyani
2014 - Miquian
2017 - Prehispanic Beg
2017 - Axomimitl
2018 - True American Pulse [split]
2021 - Tlamiquih

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Xipe_Totec/72295
BC: https://alprods.bandcamp.com/music

Tagi:
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Pisalem kiedys z chlopakami. Dostalem od nich piec kopii Eztlacuani i wierze ze ze dwie wyladowaly u forumowiczow... Muza to jakis huragan z pojechanym fletem i ladnymi klimatycznymi przygrywkami. Nastepca debiutu slabiej a trojki nigdy nie sluchalem.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Mogę się mylić, bo kawałek czasu temu słuchałem 2 i 3 albumów, ale jak pamiętam dwójka była najsłabsza i wrócili do nieco mniej plastikowego i chaotycznego brzmienia. Przypuszczam, ze warto jednak posłuchać, choć teraz czekam na nagrany na nowo Prehispanic Beg, który ma wejść na dniach. Brzmi to kurwa pięknie sądząc po prezentacji tytułowego kawałka, który wrzucałem niedawno do nowości wydalniczych.
yog pisze: 8 lat temu O KURWA... Xipe Totec nagrał od nowa swoje wyjebane demiszcze Prehispanic Beg. Wychodzi toto jakoś w maju chyba jeszcze. Jak zwykle nie lubię takich inicjatyw, to w tym jednym jedynym przypadku jestem pełen optymizmu. Zajebisty news jak dla mnie, zresztą te miodne gitary w próbce poniżej póki co mnie przekonują.

Więcej na ten temat:

http://defoxrecords.blogspot.com/2017/0 ... debut.html
kolejny wałek:

Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Wyszedł dziś ten nowonagrany Xipe Totec - Prehispanic Beg po niemal 20 latach od wydania kasetki i powiem szczerze, że leci już czwarty raz i nie dłuży się ani trochę, będzie lecieć dalej. Świetnie zaaranżowane stare kawałki, krystaliczne brzmienia zwiastują tu jedynie krwawe obrzędy.

Obrazek
Jeżeli ktoś lubi przynajmniej dwa z poniższych - powinien zrobić coś dla siebie i poszukać tej płytki:

• wydawnictwa hołdujące staroszkolnym wartościom
  • festiwale ścigających się riffów
  • indiańskie instrumenty
  • piramidy spływające posoką przy wpadających w ucho melodiach agresywnych solówek
  • meksykański death metal
  • krwawe obrzędy
  • ofiary z ludzi
  • Iron Maiden
Pyszna uczta dla każdego miłośnika death metalowych riffów.

Zespół na swoim facebooku zaprasza do (darmowego) downloadu w 320kbps: https://bemetal.org/xipe-totec-prehispanic-beg-2017/

Awatar użytkownika
Arson
Master Of Reality

Arson

Nie omieszkałem skorzystać z takiej okazji i zassałem bez żadnych skrupułów "Prehispanic Beg" i tak sobie myślę, że dzień jeszcze się nie skończył, a już wiem, że to była najlepsza decyzja, jaką mogłem dzisiaj podjąć. Rewelacyjny krążek. Zaś tytułowy wałek to po prostu uczta dla uszu!
"From dream to dream we have always been,
Like an ever flowing stream."
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

U mnie leci już 10 raz i się nie przestaje podobać, a wręcz tylko bardziej. Jedyne co się mogę przyczepić to by mogła być perka trochę bardziej organiczna, chociaż w porównaniu do wcześniejszych ich albumów to i tak niebo a ziemia. Gitary to coś cudownego tutaj. Totalnie się czegoś takiego nie spodziewałem z ich strony, chociaż lubię kapelę. Jednak ten oldschoolowy feeling kawałków robi robotę. Dla mnie to raczej będzie w rocznym topie.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Płyty ledwo przetrwałem a odgłos tej pieprzonej fujarki ciągle mam w głowie ale to demo ponownie nagrane to zajebista sprawa. Mam nadzieję, że wyjdzie na srebrnym nośniku.

@yog gdzieś tam wspomniał Iron Maiden ja bym raczej przychylał się do Sentenced z płyty Amok jeżeli chodzi o te melodie.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Coming soon...

Obrazek

Xipe Totec - Axomimitl CD
Diabolus Productions

Edicion limitada a 500 copias

Zamówienia można składać pod adresem:
diabolusprods@hotmail.com
info@diabolus-productions.com
HUMAN
Tormentor

HUMAN

jeśli to nowy album w tak małym nakładzie , trzeba się spieszyć , ciekaw bardzo nowego materiału
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Tak, to nowy album. Ma też się pojawić ten nowonagrany Prehispanic Beg na CD jakoś niedługo.

Okładka w większym rozmiarze:

Obrazek
HUMAN
Tormentor

HUMAN

WSPANIALE...
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Jest i pierwszy utwór z płytki, wykorzystujący instrumenty imitujące dźwięk spadania ludzkiej głowy po spływających krwią schodach piramidy. W ciągu tych przeszło 7 minut znalazło się nawet miejsce na jazzowe jamowanie.

Axomimitl:
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Zacząłem przygodę z tym zespołem od bardzo dobrego Prehispanic Beg. Fantastyczne są te strzały, Scions of Violence wyciera mną podłogę za każdym razem gdy go słucham. Łyżką dziegciu jest jednak tytułowy utwór - zamiast kolejnego strzału dostajemy podrasowany heavy metal z growlami, który zły nie jest, tylko za długi. Przy tym utworze nie wyrabiałem i tylko czekałem aż się skończy. Debiucik Eztlacuani pięknie niszczy, gitarzysta pokazuje swój kunszt szybkostrzelnymi solosami i znakomitymi riffami, wokalista ryczy niczym Alex Camargo na pierwszych płytach Krisiun, no i panowie ładnie wkomponowali w kompozycje dźwięki fletu. Niestety, dwa następne nagrania już nie zaskoczyły mi kompletnie, no na Miquian końcowe utwory robiły szarlotkę z mózgu. Nie jest to już soniczna nawałnica, tylko wichura, która zrywa najwyżej parę dachówek.

Za to udostępniony numer jest czystym azteckim złotem, więc dawać już kurwa panowie tę płytę.
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nucleator pisze: 7 lat temu Zacząłem przygodę z tym zespołem od bardzo dobrego Prehispanic Beg (...) Łyżką dziegciu jest jednak tytułowy utwór - zamiast kolejnego strzału dostajemy podrasowany heavy metal z growlami, który zły nie jest, tylko za długi. Przy tym utworze nie wyrabiałem i tylko czekałem aż się skończy.
Najlepszy kawałek na tej zajebistej płytce :P
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nowy album, Axomimitl został dziś udostępniony na Spotify:

Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Mocna ta nowa płytka od Meksykańców, lepsza od ostatnich longplayów z wyłączeniem mocarnego debiutu. Przede wszystkim jest to płyta zróżnicowana i mimo długich kompozycji nie ma tu miejsca na nudę. Mamy więc bezpardonowe strzały jak Miquihtotl ze świetnymi partiami perkusji i znakomitym melodyjnym solem pod koniec, rozpoczynający się slamową zagrywką udostępniony wcześniej Cihuateteo, Cuauhxicalli z miażdżącym zwolnieniem w połowie utworu czy będący wytchnieniem dla zmasakrowanych napierdolem uszu In Tequihuahyotl Itlantica kończący ten bardzo dobry album. Może Xipe Totec za często w tych utworach ogrywa schemat szybko-solo-zwolnienie-solo, ale z drugiej strony tak miło się tego słucha. Za pierwszym razem mnie nie chwyciło, ale z kolejnymi przesłuchaniami wszystko pięknie się złączyło i za każdym razem Axomimitl zyskuje. Wyszła im ta płytka, tylko ciekawe, czy uda się gdzieś to dorwać.

Wiadomo coś, czy ten Prehispanic Beg ukaże się na CD? Kurwa chciałbym zaznajomić sąsiadów z tym dziełem, zwłaszcza ze Scions of Violence (od motywu z 1:06 mam ochotę rozpieprzać wszystko dookoła).
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Myślę, że dostanie Prehispanic Beg bez kontaktu z zespołem jest bliskie niemożliwości, dlatego polecam skontaktować się z nimi na fejsie i pewnie coś się wyjaśni :P Nowej płyty nie słyszałem, bo dziś piąty koncert w ciągu miesiąca i trudno o czas na nową muzę :P
Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Mp3 nowego albumu niestety skasowałem ale nie o to się rozchodzi. Okładkę projektowali ludzie z meksykańskiej odpowiedniki studia Ghibli? :)
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Kużwa, nie mogę tej płyty pobrać, bo mi komp wariuje, ze tam są wirusy...
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

przez jakąś starszą przeglądarkę spróbuj może? ;p fejs mi też nie chciał wklejać tego

tutaj masz bezpośredni link: http://www.metalshop.cba.pl/index.php?i ... &id_lang=5

albo adblocka jakiego może trzeba, czy co? bo mi nic nie krzyczy
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nawet i Xipe Totec uległ manii videłowania wszystkiego i nakręcił teledysk z ostatniej płytki:

HUMAN
Tormentor

HUMAN

masz już cd , jak wydane jeśli udało się Tobie zdobyć

teledyski zaraz zapuszczam
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Mam tylko Prehispanic Beg, jest to wydane w jewelu z najgorszego plastiku, jaki widziałem. Ale kosztowało z 18 zeta. Więcej mi się nie chciało, bo serio wydane marnie. Tyle, że jest demo w oryginalnej wersji dołączone na koniec. Kupowałem to w Lower Silesian Stronghold, gdzie - prócz meksykanów - można się zaopatrzyć raczej w najbardziej radykalny przekaz ;)
HUMAN
Tormentor

HUMAN

musze sprawdzić , czy koncertują , może przy okazji jakiś wakacji wpadnę na koncert . w sumie w planach na przyszły rok delikatnie zasugerowałem Meksyk , wiec jakiś cień szansy jest ...byłoby mega
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Kolejny album, Tlamiquih, się robi.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Przez chwile nawet lubilem ale stwierdzilem ze kwadrat.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Kolejny album Xipe Totec będzie się nazywał T L A M I Q U I H (może ewentualnie z mniejszą ilością spacji) i wyjdzie w Diabolus Productions.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Cudnie !!!!
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Tlamiquih znaczy wszystko umiera.

A dziś premiera.

HUMAN
Tormentor

HUMAN

@Yog jak wrażenia , bedziesz sprowadzał ... jesli tak daj znac jak brzmienie i jak wydane .
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Słuchałem ze 3 kawałki może, jest spoko, na więcej nie miałem czasu. Sprowadzał na pewno nie będę, bo nie kupuję cd.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Bardzo dobry materiał , oczywiscie jest też fujarka .