Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Nocturnal Hollow

Hajasz

Obrazek
A teraz zgniłki jedne wyjazd do kraju, gdzie woda mineralna jest droższa od ropy. Nocturnal Hollow pochodzi z Wenezueli i napierdala death metal w starym klasycznym wydaniu. Wydali już trzy płyty, gdzie na dwóch pierwszych w zajebisty sposób oddali hołd holenderskiej scenie. Typowy holenderski sound i charakterystyczne wokale pod Gorefest i Asphyx. Obie płyty to klasyka i trzeba znać.

Szok przyszedł na trzeciej płycie, którą zdobi zajebiście klimatyczna okładka, gałeczkami przy produkcji pokręcił sam Dan Swano i w efekcie otrzymaliśmy rewelacyjną płytę w szwedzkim stylu. O dziwo i w tym brzmieniu Nocturnal Hollow poradził sobie bezbłędnie tym samym zmuszając mnie do nabycia owej płyty. Kurewsko mocna rekomendacja.

Obrazek
Skład:
George Knive - Drums Baphometh, En Carne Muerta, ex-Among Disaster
JR Escalante - Guitars, Vocals Baphometh, Serpent Christ, ex-Epitafio, ex-Slow Death
▼ Byli muzycy
Leo Rios - Bass ex-Haboryn
▼ Muzycy koncertowi
Césarpestilente - Bass (2019-present) ex-Metastasis
Volkov - Guitars (2019-present) Fethuruz, Gutiroth

Rodolfo Garcia - Bass (2015-2017) Epitafio
Dyskografia:
2011 - Decay of Darkness
2014 - Into the Shade of Solitude
2015 - Fleshless and Deathless [EP]
2016 - Deathless and Fleshless
2016 - Demonical Euphony [EP]
2017 - The Nuances of Death
2019 - A Whisper of an Horrendous Soul
2021 - Baphometh Crown [single]
2021 - Triumphantly Evil

MA: https://www.metal-archives.com/bands/No ... 3540382077
BC: https://nocturnalhollow.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Nowy album już od kilku dni w obiegu. Poniżej okładka i odsłuch całości z YT.

2017 - The Nuances of Death

Obrazek

www.youtube.com/watch?v=H4aYp1RGvuA
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Bardzo fajny ten nowy album. Widzę, że chłopaki ponownie postawili na niezależność i sami wszystko wydali. Muzycznie ciągle kontynuują podróż po szwedzkiej scenie death metalowej jeżeli chodzi o brzmienie. I tu miła niespodzianka ponieważ w owym brzmieniu nie ma ani grama Dismember !!! Owszem słychać Entombed ale najwięcej zaczerpnęli od współczesnego Grave i pierwszych Edge Of Sanity. Wokalnie się świetnie to wszystko wpisało bo growl to taki bardziej wykrzyczany przez zęby niż wszelkiego rodzaju kwiki i ryki. Mocno to pachnie wokalami a'la Carcass wymieszanego z Entombed. Wyszło ponownie bardzo ciekawie. Mam nadzieję, że wyjdzie to na CD bo rad bym był gdyby to można było kupić.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Na polecanki Hajasza nie ma wuja we wsi! Sprawdziłem sobie nowy album i o diabole, jakiż to jest piękny materiał. 37 minut to idealny czas na płytę, która się nie ciągnie jak glut, nie bawi się gruzem ani nie myśli o rewolucji - tylko pięknie w staroszkolnym stylu bije po mordzie, kreując przy tym atmosferę mroczną jak dupa szatana. Grupa znakomicie się czuje w prostych, pędzących przed siebie pociskach, ale też gitarzyści potrafią zaserwować jakiś nieoczywisty riff bądź bardziej skomplikowaną zagrywkę jak te rozmyte riffy w Raven Eyes. Jedynie, do czego mogę się przyczepić, to kawałek Martyrs Path, który po fajnym wolnym wstępie idzie w jakieś wesołkowate riffy w zwrotkach. Mam tezę - być może błędną - że chcieli coś na wzór Angel of Disease Morbidów, ale przetykanie żwawych temp i wolnych nie wyszło Wenezuelczykom tak dobrze.

Niemniej cała reszta jest konkret i jak ktoś lubi szwedzką klasykę, to czym prędzej niech atakuje. Jestem ciekaw, co tam ci Latynosi wcześniej ponagrywali...
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

No dwie pierwsze płyty mogą być szokiem jak zacząłeś od końca bo wcześniej ostro grali w holenderskim stylu ale absolutnie nie grali słabo.

Jak czaisz taki The Rack albo Mindloss czy False to dwie pierwsze płyty Nocturnal Hollow to mega hołd takiemu graniu.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Na koniec marca przewidziana jest premiera nowego albumu A Whisper of an Horrendous Soul.

Co prawda jeszcze posłuchać nie można ale nastąpi to wkrótce. Zbliża się kolejna death metalowa uczta.

GRINDCORE FOR LIFE
Ania86
Master Of Puppets

Ania86

Wpadło mi w ucho tamte wcześniejsze, idealne na trening-wypróbowałam. W ogóle jestem dziwna bo podoba mi się tutaj wiele muzycznych rzeczy na tym forum, staram się powstrzymywać i nie pisać, czasem nie wytrzymam.
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Mógłbym w zasadzie przekopiować swój poprzedni post odnośnie nowego albumu, ale skoro Nocturnal Hollow na swoim nowym płycie nie poszedł na łatwiznę i dostarczył bardzo dobrą płytkę, to i ja postaram się coś skrobnąć. Przede wszystkim dalej mamy jazdę po szwedzku a la melodyjne Grave (pozdrowionka dla Titka) "oprawioną" w tłuste, piasczyste brzmienie, choć niekiedy można też wyłapać nawiązania do Asphyx. Pochwalić muszę Wenezuelczyków za różnorodność - nie sposób się nudzić, bo w niemal każdej kompozycji na płycie jest jakiś "haczyk", ciekawy moment. No i ta muzyka wręcz cuchnie rozkładającymi się trupami.
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Nowy płyt Wenezuelczyków ukazał się wczoraj

Awatar użytkownika
Pioniere
Moderator globalny

Pioniere

Tydzień temu ukazał się, wydany własnym sumptem, album o tytule Wretched Rituals: