Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Scarecrow

Hajasz

Obrazek

Obrazek

Pochodzący z Bydgoszczy Scarecrow został założony w 1987 roku. W latach szarości i marazmu na polskich ulicach, Scarecrow postanowił grać speed thrash black metal.

Pierwsze instrumentalne demo powstaje dopiero w 1989. W tym samym roku nagrali jeszcze jedno demo, to najważniejsze. Mowa o kasecie Deo Optimo Maximo, która zawiera raptem 9 min muzyki (sześć strzałów trwających każdy mniej niż 2 min).

Zespół z początku występował na koncertach w czarnych katowskich kapturach, z których później zrezygnowali.

W 1990 roku nagrywają nową wersję pierwszego demo. Scarecrow grał dosyć intensywny i szybki thrasher, który nawet do dzisiaj nie ma naśladowców na krajowej scenie. Kawałki mimo, że krótkie to nie należały do łatwych, o czym raczył chyba się przekonać Vader, który fatalnie wykonał kawałek Ostatni Sakrament na płycie Future of the Past II - Hell in the East.

W 1991 roku zespół się rozpadł a muzycy wkrótce założyli innego thrashera Indulgence, który nagrał w 1992 roku jedyne mocne demo Embodiment of Evil, aby za chwilę się rozpaść.

Na całe szczęście w 2016 roku Thrashing Madness sobie przypomniał o Scarecrow i wydał kompilację wszystkich demosów wraz z Indulgence.

Dyskografia:
1989 - Instrumental Promo-Tape of D.O.M. [demo]
1989 - Deo Optimo Maximo [demo]
1990 - D.O.M. [demo]
1992 - Embodiment Of Evil (jako Indulgence) [demo]
2016 - Deo Optimo Maximo [split]

Skład:
Chudy - Guitars (1987-1991) ex-Lord Vader
Wolf - Vocals, Bass (1987-1991) ex-Indulgence, ex-Katharsis
Tomaszek - Drums (1988-1991) ex-Indulgence, ex-Sorrow, ex-Morgoth
▼ Byli muzycy
Mefisto - Drums (1987-1988) ex-Katharsis
Jimas - Guitars (1987-1988) ex-Lord Vader
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Scarecrow/14240
BC: https://nuclearwarnowproductions.bandcamp.com/music
GRINDCORE FOR LIFE

Tagi:
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Kolejna perełka potwierdzająca, że swego czasu polska scena thrashowa była całkiem mocna. Słychać na demówce echa Vulcano, Deathrow, Sarcofago i brazylijskiego Overdose. Dziki nakurw nie biorący jeńców. I pomyśleć, że większy rozgłos zdobywały takie grupy jak jarmarczne Destroyers.

@Hajasz masz może w swoich zbiorach wznowienie czy oryginał? Bo ta kompilacja to słyszałem, że zrypana brzmieniowo jest, więc nie chciałem sobie psuć obrazu zespołu i nie sprawdzałem.
Ryszard pisze: 6 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

^Ja mam oryginalne demo. Tej kompilacji nie słyszałem więc nie wiem co tam pobrzmiewa.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Nucleator pisze: 7 lat temu Bo ta kompilacja to słyszałem, że zrypana brzmieniowo jest, więc nie chciałem sobie psuć obrazu zespołu i nie sprawdzałem.
Jest w pierwszym poście bandcamp, wypuszczony z ramienia Nuclear War Now!, możesz sobie sprawdzić, jak to brzmi ;)
Destroy their modern metal and bang your fucking head