Flagelo to komando z brazylijskiej Fortalezy i jest interesującą kapelą z kilku powodów. Po pierwsze, mogą się szczycić, że 20 lat wiosłował u nich sam Mustaine. Co prawda Francisco, no ale to już coś. Druga sprawa jest że swój debiut, zeszłoroczne Vale de Horrores, wydali na.. 25-lecie działalności ekipy. No sami przyznacie, że do demonów pracy to oni nie należą i gdyby w Brazylii wypłacali kapelom odpowiednik naszego 500+ za każdy album, to fortuny by się nie dorobili.
Choć z drugiej strony myślę, że to dobrze, bo wtedy najprawdopodobniej nie emanowaliby na swoim jedynym longplayu wkurwieniem jak Robert Kubica po testach za sterami nowego szrota od Williamsa. A agresja i chęć zdewastowania wszystkiego wokół jest w tych 10 utworach wszechobecna. Wrażenie robi zwłaszcza gardłowy, który skrzeczy nieludzko niczym Pat Lind na Spectrum of Death, tylko zdecydowanie niżej. O Morbid Saint nie wspomniałem przypadkowo, bowiem Flagelo serwuje zabójcze pociski pokroju Viganca Real, napisane według receptury opatentowanej przez autorów strzałów takich jak Damien czy Scars. Ten album to soniczne odwzorowanie wojny - chłosta riffami jest okrutna niczym salwa z mg42, a okazjonalne riffy utrzymane w średnim tempie dekapitują głowy i kończyny.
Takie płyty przywracają mi wiarę w thrash metal. Nie gówniane neosofixy pokroju Gamy Bomb, których pioseneczki mogłyby być śmiało puszczane na jakiejś Esce, ale właśnie takie jak Vale de Horrores - nieokrzesane, brutalne, prymitywne, które są jak pochód Einsatzgruppe przez pochód wsi żydowskiej.
Dyskografia:
1999 - Pesadelo [demo]
2012 - Necrofilia [EP]
2018 - Vale de Horrores
Skład:
Leuther de Sousa - Bass ex-Land of Lemuria
Elineudo Morais - Vocals Asmodeus
Pedro Lima - Drums (2015-present) Land of Lemuria
Edson Olite - Guitars (2015-present) InHumanGod
▼ Byli muzycy
Toninho Laureno - Drums
John Nascimento - Drums (?-2015)
Fábio Moraes - Guitars (?-2014)
Francisco Mustaine - Guitars (1996-2016)
John Nascimento - Drums (?-2015)
Fábio Moraes - Guitars (?-2014)
Francisco Mustaine - Guitars (1996-2016)
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Flagelo/3540330005