Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

Nuclear Assault

CzłowiekMłot

Obrazek

Obrazek

Raz bardziej thrashująca, innym razem crossoverująca wesoła ekipa z Nowego Jorku. Z krótkimi przerwami od 1984 roku do dziś umilająca nam życie pozytywnymi dźwiękami ostrych gitar, miłego basu pana znanego też z Brutal Truth i Anthrax, mocną perką oraz trochę karykaturalnym wokalem.

Parę lat temu po dłuższej przerwie powrócili do intensywnego koncertowania, a w 2015 r. wydali powrotną EP - kę. Pozostało czekać na kolejnego pełniaka.

Skład:
Dan Lilker - Bass (1984-1992, 1997-1998, 2001-2008, 2011-present) Blurring, Evil Wrath, Nokturnal Hellstorm, Venomous Concept, Lock Up (live), Crucifist, ex-Brutal Truth, ex-Extra Hot Sauce, ex-Hemlock, ex-Overlord Exterminator, ex-Redrum, ex-S.O.D., ex-The Ravenous, ex-NunFuckRitual, notS.O.D. Fist Banging Maniacs, Stormtroopers of Beer, United Forces, ex-Anthrax, ex-Holy Moses, ex-Autopsy (live), ex-Dark Angel (live), ex-Soulfly (live), ex-Exit-13, ex-Crab Society, ex-Human Garbage, ex-Last Satanic Dance, ex-Malformed Earthborn, ex-Sick of It All, ex-White Heat
Glenn Evans - Drums (1984-1995, 1997-1998, 2001-2008, 2011-present) ex-C.I.A., ex-Steffan Rodd, ex-Harter Attack, ex-TT Quick
John Connelly - Guitars, Vocals (1984-1995, 1997-1998, 2001-2008, 2011-present) ex-John Connelly Theory, ex-Anthrax, ex-Acid Reign (live), ex-C.I.A.
Erik Burke - Guitars (2002-2005, 2013-present) Blurring, Inmania, Sulaco, ex-As the World Burns, ex-Lethargy, ex-Matrikhore, ex-Napalm Death (live), ex-Brutal Truth, ex-Kalibas, ex-Moment of Truth, ex-Withered Earth (live), ex-Blatant Crap Taste (B.C.T.), ex-Colossus of Rails, ex-Girdle, ex-Kill Whitaker, ex-Lazers, ex-MungBeanDemon, ex-Revök, ex-Valpurga, ex-Bughouse (live), ex-Low Ton (live)
▼ Byli muzycy
Derek Lord - Drums (1984) ex-Ritual
Scott DuBoys - Drums (1984) ex-Cycle Sluts from Hell, Raze the Bar, ex-Cities, ex-Von Helsing
Mike Bogush - Guitars (1984) ex-Sanguinary, ex-Trails of Blood, ex-Majestic Blood
Anthony Bramante - Guitars (1985-1992, 2001-2002) Phantom, ex-Mudgod, ex-Harter Attack
Scott Metaxas - Bass (1992-1995) ex-Prophet
Dave DiPietro - Guitars (1992-1995) TT Quick, ex-C.I.A., ex-Prophet
Eric Paone - Bass (1998) Candy Striper Death Orgy
Scott Harrington - Guitars (2005-2008, 2011-2013) ex-Aimed Aggression, denythefallout, JesusCrisis, MINUS
▼ Muzycy koncertowi
Nicholas Barker - Drums (2016-present) Ancient, Brujeria, Liquid Graveyard, Lock Up, Twilight of the Gods, Noctis Imperium (live), ex-Monolith, ex-Catalepsy, Monstrance, United Forces, ex-Atrocity, ex-Cradle of Filth, ex-Dimmu Borgir, ex-Leaves' Eyes, ex-Sadistic Intent, ex-Anaal Nathrakh (live), ex-Anathema (live), ex-Benediction (live), ex-Borknagar (live), ex-Cancer (live), ex-Criminal (live), ex-Exodus (live), ex-Gorgoroth (live), ex-Nightrage (live), ex-Possessed (live), ex-Testament (live), ex-Voices (live), ex-Cerebral Fix (live), ex-Old Man's Child, ex-Driven by Suffering
Dyskografia:
1985 - Back with Vengeance [demo]
1986 - Live, Suffer, Die [demo]
1986 - Brain Death [EP]
1986 - Game Over
1987 - The Plague [EP]
1988 - Fight to Be Free [single]
1988 - Good Times, Bad Times [single]
1988 - Survive
1989 - Critical Mass [single]
1989 - Handle with Care
1990 - Handle with Care - European Tour '89 [video]
1990 - F Natural (Wake Up) / Sad to Be Alone [split]
1991 - Radiation Sickness [video]
1991 - Out of Order
1992 - Live at the Hammersmith Odeon [live]
1993 - Something Wicked [single]
1993 - Something Wicked
1997 - Assault & Battery [kompilacja]
2003 - Alive Again [live]
2005 - Third World Genocide
2006 - Louder Harder Faster [video]
2011 - Metal Merchants Festival 01-29-11 Oslo, Norway [video]
2012 - Atomic Waste: Demos & Rehearsals [kompilacja]
2013 - Live in Tokyo [live]
2013 - Live Off the Board at CBGB 1986 [live]
2013 - Hang the Pope [single]
2013 - Fashion Junkie [single]
2013 - Metal Merchants Festival: Live in Oslo, Norway January 29, 2011 [live]
2013 - Price of Freedom [single]
2013 - Preaching to the Deaf [single]
2013 - Sign in Blood [single]
2014 - Live At Roskilde Festival June 27, 1992 (Official Bootleg) [live]
2014 - Live at CBGB's [live]
2015 - Pounder [EP]
2016 - Live in Vienna, Austria [live]
2016 - Live in Ljubljana, Slovenia [live]
2016 - Live in Barcelona, Spain [live]
2016 - Live in Dunaujvaros, Hungary [live]
2016 - Live in Rome, Italy [live]
2016 - Live in Clisson, France [live]
2016 - Live in Ballingen, Germany [live]
2016 - Live in Viveiro, Spain [live]
2016 - Live in Dublin, Ireland [live]
2016 - Live in Luzern, Switzerland [live]
2016 - Live in Wacken, Germany [live]
2016 - Live in Bogota, Colombia [live]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Nu ... ssault/121
FB: https://www.facebook.com/NuclearAssaultOfficial/
YT: https://www.youtube.com/user/NuclearAssaultVideos
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!

Tagi:
Awatar użytkownika
Epoxx
Tormentor

Epoxx

Game Over i Handle with Care to dzisiaj raz na jakiś czas leci :)

BTW w 2106 wydali ponad 10 albumów live Xd
if you can find it on the internet, it's not underground.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Hehe, widocznie bardzo chcieli udowodnić całemu światu swoją radość z powrotu na scenę. Kto ich widział ten wie, że panowie przezywają druga młodość. Conelly śpiewa praktycznie tak samo jak przed laty, a Evans po każdym z koncertów musi być zlany potem. Widać zaangażowanie i to się chwali.

Się działo na BrutaluŁ

Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Ryszard
Tormentor

Ryszard

Tak się składa że któregoś pięknego lata odwiedziłem kolegów Kojoti i Mr. Nisefuckinlifa i poszliśmy na Nuclear Assault... Niestety Dublin to taka wiocha bez sali z nagłośnieniem. Sam koncert to nic nadzwyczajnego a napalałem się jak głupi.
!Polacy, to murzyni europy. Black Lives Matter!
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin

Dublin posiada fajne budki z zajebistym i calkiem niezlym naglosnieniem. NA grali w szopie.

Jesli chodzi o kapele to dla mnie nagrali jeden jedyny album sluchalny. Nawet baaaaaaaaaardzo sluchalny. 'Handle With Care' mam na mysli. Reszta to kartofelki.
Rattlehead
Moderator globalny

Rattlehead

Dla mnie natomiast Nuke nagrali przynajmniej trzy świetne płyty. Debiut, Survive i Handle.. to dla mnie thrashowa klasyka. Epka The Plague też świetna. Niestety czym dalej w las tym gorzej a ich ostatni stworzony po reaktywacji album bardzo rozczarował.

Jakimś światełkiem w tunelu jest ich najświeższe wydawnictwo Pounder. Kilka prostych, utrzymanych w starym stylu kawałków. Ciekaw jestem czy będzie ich stać na nagranie jeszcze jakiegoś longplaya.

W każdym razie Nuclear Assault u mnie zawsze na propsie :)
Awatar użytkownika
umagon

umagon

Nigdy nie przesłuchałem w całości albumu od tych panów, no chyba prócz Something Wicked ale uwielbiam pojedyncze numery tej kapeli, kozackie Criticall Mass, Fight to be free, New Song, najbardziej lubię chyba utwory z Surive z fajniusim coverem Zeppelinów, w ogóle dojebane brzmienie gitar i ten charakterystyczny bass. Dla mnie Nuclear Assault to esencja thrash metalu, jak myślę thrash metal to pierwsza na myśl przychodzi mi właśnie ta kapela, taki zespół definicja. Nie wiem czy nie odlecę teraz ale czy oni przypadkiem nie robili grindcoru gdy ten jeszcze nie był grindcorem? utwór powiesić papieża to takie właśnie klimaty.

Przepiękny wałekŁ

Endymion
Master Of Reality

Endymion

Debiut i Handle With Care najlepsze, ponadto też często sobie zarzucam Something Wicked, które nie wiedzieć czemu jest przez sporą część fanów NA szykanowane. Przecież tam jest sporo zajebistych utworów, a taki utwór tytułowy to hit i jeden z największych thrashowych przebojów ever. Epka Pounder też zajebista, niech coś nagrają w końcu i zmażą plamę po Third World Genocide.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Endymion pisze: 6 lat temu Something Wicked, które nie wiedzieć czemu jest przez sporą część fanów NA szykanowane.
Prosta sprawa, abstrahując od oceny jakości, nie do tego przyzwyczaił ten zespół. Wyraźnie słychać, że to nie Lilker gra na basie, Connelly chyba usiłuje śpiewać. Gdyby przykładowo Slayer wskoczył nagle w buty Annihilatora czułbym się podobnie jak przy słuchaniu tej płyty.
Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Bo to słaby album i tyle. Tytułowy kawałek faktycznie zajebisty hicior, ale cała reszta jest nudna i przewidywalna. Sam z albumów NA odpalam mocarny debiut i Survive i te albumy mi całkowicie wystarczą. Wspomnę tylko jeszcze o ostatniej EPce Pounder, bo jest obiecująca i mimo parującego klocka, jakim było Third World Genocide, czekam na nowego studyjniaka.
Ryszard pisze: 5 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha
Endymion
Master Of Reality

Endymion

Tam jest sporo fajnych utworów, jak niepokojące Another Violent End czy rozpędzone To Serve. Świetna płyta, obok debiutu moja ulubiona od Nuclear Assault.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

To chyba już definitywny koniec...taką oto fotę wrzucili panowie na swojego Pejsa:

Obrazek
Non Stop Kolor!