Zacznijmy od tego, że jestem tolerancyjny jak mogę...
...ale tych wszystkich wynalazków typu Belzebong Dopelord i im podobnych nigdy nie byłem w stanie zdzierżyć. Jednak kiedy zobaczyłem demówkę Witch House nieznanej mi wtedy grupy Acid Witch z rysunkową okładką nawiązującą do stylistyki choćby Scooby-Doo, to wewnętrzne "coś" kazało mi to obadać. Tak zaczęła się moja przygoda z tym amerykańskim zespołem. Powstali w 2007 roku i już rok później dostarczyli debiut Witchtanic Hellucinations. No i co my tu mamy? Ano konglomerat death metalu ze stonerem, psychodelicznymi solówkami i doomowymi tempami. Warto wspomnieć o sporej liczbie ozdobników takich jak klawisze, upiorne recytacje odurzonych miksturami wiedźm czy odgłosy bulgotania. Uwarzony wg tej receptury dekokt daje po łbie niczym wysokoprocentowy absynt, a przy utworach takich jak klimatyczny Swamp Spells czy powalający znakomitymi riffami October 31st ma się ochotę uczestniczyć w sabacie. Dodajmy do tego piękne tytuły utworów (Witches Tits, Broomstick Bitch) i wylewający się zewsząd szlam i klimat horrorów klasy B.
Drugi długograj Stoned jest gorszy i brzmi bardziej przejrzyście, ale nadal potrafi dać sporo radości. Nadal dominuje duszna atmosfera, lepkie riffy i tematyka horrorów nierzadko podszyta poczuciem humoru i satanistycznymi klimatami. Na następnym splicie z Nunslaughter Acid Witch znów obtoczyli kompozycje w szlamie i brudzie, przez co ich kawałki wypadły lepiej niż facetom od "devil metal". Na trzeciego LP trzeba było jednak poczekać do 2017, kiedy to ukazał się Evil Sound Screamers. Panowie nie wymyślają tu na nowo koła i udowadniają, że w stylistyce rodem z tanich horrorów czują się jak Freddy Krueger w Springwood. Więcej tu klimatów teatralnych niczym u Kinga Diamonda, ocierających się nawet o groteskę, choć doom metalowy rdzeń muzyki pozostał nienaruszony. Na jakąś nawiedzoną imprezę w nawiedzonym dworze pośród mrocznego lasu Acid Witch jest jak znalazł.
Skład:
Shagrat - Vocals, Bass (2007-present) Shitfucker, ex-Reaper, Filthy Death, ex-A.I.D.S, ex-Feast or Famine, ex-Lindane, ex-Pirate Law, ex-Social Outcast, ex-The Nihilists, ex-The Smoke Bombs, ex-Wärwolf
Slasher Dave - Vocals, Keyboards (2007-present) ex-Horrific, Slasher Dave, ex-Skincrawler, ex-The Ratfinks
Gnarls Charles - Drums (2010-present) Shitfucker, ex-Reaper, Head Eruption, ex-Gas Chambers For Christ, ex-Hellstallion, ex-Just Been Mugged, ex-Payload Of Atomic Warhead Nightmares, ex-Random Axe Of Terror, ex-Rigor Mortar
Mike Tuff - Guitars (2010-present) Failed, Nuke, Temple of Void, Harbinger, ex-Borrowed Time
▼ Byli muzycy
Lasse Pyykkö - Vocals (2007-2009) Claws, Hooded Menace, Lobotomy Dept, Ruinebell, Phlegethon, Vacant Coffin, ex-Shrouded, ex-Swarming, ex-The Skeletal, Enemy Flag, ex-Sarnath, ex-Amok, ex-Coffins of Cyst, ex-Demented Doctrine, ex-Moral Decadence, ex-S.P.F., ex-Stone Evil
▼ Muzycy koncertowi
Phil Warren - Drums (2017-present)
"Magic" Mike Tuff - Guitars (2010-?) Failed, Nuke, Temple of Void, Harbinger, ex-Borrowed Time
"Magic" Mike Tuff - Guitars (2010-?) Failed, Nuke, Temple of Void, Harbinger, ex-Borrowed Time
2007 - Acid Witch [demo]
2008 - Witchtanic Hellucinations
2009 - Witch House [EP]
2010 - Midnight Mass [EP]
2010 - Stoned
2014 - Spooky [split]
2015 - Hells Headbash [split video]
2015 - Midnight Movies [EP]
2016 - Stale Candy - The Ep's of AW [kompilacja]
2016 - Black Mold [split video]
2017 - Evil Sound Screamers
MA: https://www.metal-archives.com/bands/Ac ... 3540265808