Awatar użytkownika
Speedy

Meshuggah

Speedy 6 lata temu

Obrazek
wikipedia pisze:Meshuggah - (z jidysz: meshuge, czyli szalony) – szwedzki zespół muzyczny wykonujący progresywny metal. Powstał z inicjatywy wokalisty i gitarzysty Jensa Kidmana w 1987, w Umei. Do 2015 wydał siedem albumów studyjnych, dwa koncertowe oraz szereg minialbumów i kompilacji, które zostały pozytywnie ocenione zarówno przez fanów, jak i krytyków muzycznychW swej twórczości poruszał zagadnienia przyszłości, egzystencjalizmu, apokalipsy i chaosu.

Odbył szereg tras koncertowych na całym świecie, uczestniczył m.in. w Ozzfest w Stanach Zjednoczonych. Począwszy od albumu Nothing, wszystkie następne były już odnotowywane na liście sprzedaży Billboardu 200. Zespół został dwukrotnie nominowany do nagrody szwedzkiego przemysłu fonograficznego Grammis. Członkowie są cenieni za wirtuozerię, złożoność kompozycji i wkład w rozwój muzyki heavymetalowej. Magazyn „Rolling Stone” określił Meshuggah jako „jeden z dziesięciu najważniejszych zespołów metalowych”.

Zespół zainspirował innych artystów i grupy, np. Mike’a Portnoya, Tool, Gym Class Heroes i Porcupine Tree. Uznanie dla zespołu wyraził publicznie gitarzysta Metalliki – Kirk Hammett
Co o nich sądzicie ???? :D :D Nakręcam dyskusję :)

Skład:
Jens Kidman - Guitars (1987, 1988-1992), Vocals (1987, 1988-present), Bass (2005) ex-Metallien, ex-Calipash
Fredrik Thordendal - Guitars, Vocals (backing) (1987, 1988-present), Keyboards (1998) Fredrik Thordendal's Special Defects, ex-Metallien, ex-Calipash
Tomas Haake - Drums, Vocals (additional) (1989-present) Fredrik Thordendal's Special Defects, ex-Barophobia
Mårten Hagström - Guitars, Vocals (backing) (1992-present), Bass (1995, 2005) ex-Barophobia
Dick Lövgren - Bass (2004-present) Cromlech, ex-Last Tribe, Nica Group, ex-Armageddon, ex-Frequency, ex-Arch Enemy (live), ex-In Flames (live), ex-Time Requiem
▼ Byli muzycy
Peter Nordin - Bass, Vocals (1987, 1988-1995) ex-Calipash, ex-Regent
Niklas Lundgren - Drums (1987, 1988-1989) ex-Calipash
Gustaf Hielm - Bass (1998-2001) Non-Human Level, Pain of Salvation, Tiamat (live), Badge, Susanna Risberg Trio, ex-Dark Funeral (live)
▼ Muzycy koncertowi
Per Nilsson - Guitars (2017-present) Hagen, Nocturnal Rites, Scar Symmetry, Zierler, ex-Adversary, ex-Legia, ex-Thrawn, Catacomb (Swe), Kaipa, ex-The Absence, ex-The Storyteller, ex-Altered Aeon, ex-World Below

Gustaf Hielm - Bass (1995-1998) Non-Human Level, Pain of Salvation, Tiamat (live), Badge, Susanna Risberg Trio, ex-Dark Funeral (live)
Dyskografia:
1989 - Ejaculation of Salvation [demo]
1989 - Meshuggah [EP]
1991 - All This Because of Greed [demo]
1991 - Contradictions Collapse
1994 - None [EP]
1995 - Selfcaged [EP]
1995 - Destroy Erase Improve
1996 - Roswell 47 / Future Breed Machine [split]
1997 - The True Human Design [EP]
1998 - Chaosphere
2001 - Rare Trax [kompilacja]
2002 - Nothing / Reroute to Remain [split]
2002 - Nothing
2004 - I [EP]
2005 - Catch Thirtythree
2006 - Nothing
2008 - obZen
2009 - The Singles Collection [kompilacja]
2010 - Alive [video]
2012 - I Am Colossus [single]
2012 - Koloss
2013 - Pitch Black [EP]
2014 - The Ophidian Trek [live]
2016 - 25 Years of Musical Deviance [boxed set]
2016 - The Violent Sleep of Reason

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Meshuggah/21

Tagi:
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 6 lata temu

Mega pokręcona ciężka muza wgniatająca w fotel. Mój problem polega na tym że mam z nimi tak jak z Gojirą. Na koncertach jak najbardziej podoba mi się cała otoczka, plus walcowatość z jaką poruszają się dźwiękowo po scenie, natomiast odbiór tego w domu po jakimś czasie zaczyna mnie po prostu męczyć. Ogólnie szanuje za niebanalne podejście do sprawy i świetne umiejętności techniczne.
"Between Shit and Piss we are Born"
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot 6 lata temu

Nie ukrywam, że bardzo ich cenię, ale chyba najlepsza płyta to Obzen, bo jest mniej zawiła, są tam bardziej przejrzyste aranżacje. Uwielbiam ten krążek.
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
Awatar użytkownika
Speedy

Speedy 6 lata temu

Nie miałem okazji być na koncercie... a podejrzewałem że będzie taki komentarz typu "lepiej na koncercie niż z nagrania" no cóż muszę się wybrać o ile zagrają w Polsce :)
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 6 lata temu

No cóż, koncert to tak naprawdę wartość która dosadnie weryfikuje klasę zespołu, jeżeli występ podoba się bardziej niż to co wydaje się na plackach, to świadczy tylko in plus o zespole.
Awatar użytkownika
Speedy

Speedy 6 lata temu

Zdecydowanie się tu zgodzę... np. za Acid Drinkers nie przepadałem jeśli chodzi o nagrania aż do pierwszego koncertu to zdefiniowało z kim mam do czynienia odbiór pomiędzy scena publika była rewelacyjna ale wracając do tematu koncert Meshuggah musi być zajebisty bo naprawdę zajebiście grają :) :D
Awatar użytkownika
Haghi
Master Of Puppets

Haghi 5 lata temu

"Koloss" ostatnimi czasy mi dobrze wchodził w ucho. Ten długograj z 2012 roku to dla mnie najlepsze narzedzie tortur dla uszu :). Pomimo, że wcześniej jakos do mnie nie przeemawiał ale cóż, czasem trzeba więcej razy odsłuchać by znaleźć ukryte przekazy :evil:
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Chyba moja ulubiona kapela z taką „matematyczną” muzą.

Obzen i jeszcze raz Obzen, właśnie za tę geometryczną duchowość. Fantastyczny album. Jak dla mnie idealne proporcje ciężaru i przejrzystości kompozycji.

I co jeszcze? Nie lubię porównań z Kobongiem, uważam zestawianie tych grup jako podobnych za krzywdzące dla obu stron. Być może powierzchownie mają jakiś wspólny mianownik, ale tylko powierzchownie.
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin rok temu

Kobong i Meshuggah,Meshuggah i Kobong........porownywanie?Obie orkiestry to polamane dzwieki,poza tym zero wspolnych cech.

Sluchalem,czytalem,chyba raczej czytalem jakis wywiad z Tomas Haake gdzie wspominal ze suty mu staja kiedy slyszy pukanie w bebenki przez Wojciecha Szymańskiego.

'obZen' to przezajebisty material.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Ostatnie dni to praktycznie leci u mnie tylko ta kapela. Pierwsze materiały jeszcze mocno thraszowe, później zaczyna się już matematyka wyższego rzędu, z najgęstszą, smolistą, uzależniającą Catch Thirtyhree.

No, bombowy musik!
Pan Efilnikufesin
Tormentor

Pan Efilnikufesin rok temu

Calki podwojne,struny z plasteliny,katy rozwarto-zamkniete,cwierc/polnuty................

Obrazek

Nawet nie wiedzialem ze mam na polce :shock:
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Pan Efilnikufesin pisze:
rok temu

Nawet nie wiedzialem ze mam na polce :shock:
Mniam, mniam
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Obrazek

Meshuggah szykuje się do wydania nowego albumu. Najnowsze dzieło grupy zatytułowane Immutable ujrzy światło dzienne 1 kwietnia. Formacja udostępniła również teaser

I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Meshuggah ujawnił do posłuchania kawałek z nadchodzącego wydawnictwa ⤵

Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Nie słucham, czekam na cały album, na pewno będzie dobry, Meshuggah jeszcze nie spierdolił sprawy, licząc od Chaosphere.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Nowy utwór Light The Shortening Fuse.

Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan rok temu

Nowy utwór I Am That Thirst.

Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

Jak wrzucacie nowy numer, to warto napisać lapidarną notkę czy warto odsłuchać choćby... hmmm
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Za dużo od cyborga skonstruowanego przez redakcje Noise wymagasz, drogi antykowidowy przyjacielu.
Swoją droga dobra płytka będzie pewnie, w miarę sluchalna, może i na poziomie przejobowosci „Koloss”.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian rok temu

CzłowiekMłot pisze:
rok temu
Za dużo od cyborga skonstruowanego przez redakcje Noise wymagasz, drogi antykowidowy przyjacielu.
Swoją droga dobra płytka będzie pewnie, w miarę sluchalna, może i na poziomie przejobowosci „Koloss”.
Meszuga raczej kloca nie zaprezentuje. Dziwi mnie, że ktoś wrzuca nowy numer bez choćby krótkiej notki? Bo jaki tego cel na forum, gdzie głównym celem jest dyskusja? Pewno to skutek kagańca i niedotlenienia😆
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

CzłowiekMłot pisze:
rok temu
cyborga skonstruowanego przez redakcje Noise
?
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

No mało czlowiecze te jego posty. Podpisy, zachęty jak wlasnie na profilach w mediach społecznościowych w wykonaniu Noise czy MusicMagazine. Prawie bez roznicy, zero własnej opinii przy tym, opisu, wchodzenia w dyskusje. No cóż.

Z Maczugą lipy zapewne nie będzie, ale czy będzie przyjemnie do słuchania to już inny temat. Mam nadzieje, ze tak.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Ok nie mam tych fejsów, to nie wiem, że tak to wygląda. Może po prostu mało śmiały jest, a może warto byłoby zapytać. Jeżeli to rzeczywiście cyborg, to bym optował za usunięciem konta.

Na nowy album czekam, jak na niewiele nowości. Dla mnie jedna z niewielu kapel grających w swojej lidze, bez klonowania kogokolwiek. No i ta gęstość brzmienia..
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Ale macie problemy z tym, że ktoś poświęca własny czas, żeby wrzucić newsy ze świata metalu. Normalnie zdrada. Jak dostajecie flyersy, to też narzekacie, że ktoś na xero skopiował?
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Tak.

A na poważnie fajnie by było, gdyby swoją opinie wrzucił, bo sam link i zdawkowy komentarz kopiuj-wklej to lipa, a nie post.
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

yog pisze:
rok temu
Ale macie problemy z tym, że ktoś poświęca własny czas, żeby wrzucić newsy ze świata metalu. Normalnie zdrada. Jak dostajecie flyersy, to też narzekacie, że ktoś na xero skopiował?
To nie tak. Jeżeli to jest faktycznie prywatne konto, to ok, każdy udziela się jak może/lubi. Jeżeli to wstawka jakiegoś magazynu, to słabo mi pasuje. To oczywiście tylko moja osobista opinia, bo cenię Brutalland za subiektywizm ludzi, nie za wstawione fakty. Tyle.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Na poważnie, to na pewno ma czas każdy link z fejsa przesłuchiwać i recenzować. Sam tak robię zawsze przed wrzuceniem zapowiedzi od kapeli, której nie słucham i tych kapel, których czekam na całe albumy xD Jak Szejtan wrzuci post to lipa, ale jak np. Vexatus jebnie video z randomowego koncertu z podpisem ":)" to już git (nie mam nic do tego).

Zastanówcie się czasem, czy jak ktoś poświęca dla Was swój cenny czas, to warto podziękować albo chociaż trzymać ryj na kłódkę, czy może jęczeć, że za mało go kurwa poświęcił, bo przecież kto to słyszał, żebyście swój czas marnowali.

---

A co to za problem, jeśli to wstawka jakiegoś magazynu by była (a nie jest)? Co, w Noisie teksty komputer pisze czy wtf? Płacą im za opinie?
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Dlaczego mam trzymac ryj na kłódkę skoro mogę skomentować?
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz rok temu

Akurat Vexatus oprócz linków do tuby, wrzuca też treściwe posty, a i pokłócić się potrafi. Kiepski przykład, ale to nieistotne. Mam problem z cyborgowym wklejaczem, z forumowym wklejaczem nie.
Awatar użytkownika
Zsamot
Moderator globalny

Zsamot rok temu

Mało było problemów widzę. Teraz posty kolesia, co wrzuca zajawki. A niech wrzuca. Ja nie śledzę tak tego, że przynajmniej mam potem szybko wgląd, czy coś nowego wyszło.
Nie twórzmy problemów.
Allah jest wielki, ale B-52 też jest duży.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

Zarty żartami i spiny spinami. Więcej odsłon w temacie i dyskusja - cel osiągnięty 😆
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog rok temu

Koleżka rozpuszcza newsy z fejsa na brutala i z brutala na fejsa i chwała mu za to, scena jedynie zyskuje. Szkoda tylko, że taki nieśmiały, ale pewnie z czasem sam zacznie klecić opinie.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot rok temu

I na tym poprzestańmy, ładne podsumowanie.

Co do Maczugi jeszcze - podobno na żywo ładny rozpiździaj robią Ci wyjątkowi, bo niemelodyjni Szwedzi. Ktoś z forum był na ich koncercie i potwierdza taką opinię?
Non Stop Kolor!

Szczęść Boże.
Awatar użytkownika
Vortex
Tormentor

Vortex 11 mies. temu

Podoba mi się ten nowy krążek. Przebija się niepewność, jakbym szedł przez jakąś opuszczoną fabrykę w nocy, a obok czyhały różne stworzenia.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 11 mies. temu

No fajny jest, może się spodziewałem większego rozpierdolu, ale jest dobrze. Każdy kolejny odsłuch coś dodaje nowego, a to zawsze na plus.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan 6 mies. temu

Meshuggah wypuścił teledysk do utworu I Am That Thirst.
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz 2 mies. temu

Wróciłem do nowej płytki, po przesłuchaniu ulubionych obZen i Catch Thirtytree, z zamiarem zjechania, że doszli do ściany, tego typu klimaty. A tu nic z tego, skurczybyki poruszają się w tych swoich połamanych strukturach z wdziękiem, wciąż ze swobodą znajdując nowe wyraziste przestrzenie.
Świetny album po tych kilku miesiącach.

Wróć do „Metalownia”