Fiński Soulgrind zaczynali cholernie obiecująco z tym swoim chorym black metalem wymiksowanym z death metalem i doom metalem na wzór Unholy.
Powstali w 1992 roku i istnieją do dzisiaj. Na koncie sporo albumów ale ja ich zapamiętałem tylko za dwa pierwsze najbardziej wyjechane i najlepsze.
W 1993 roku dzięki uprzejmości Haal'a z Torunia otrzymałem debiutancką płytę La matanza, el himno pagano. Już sam tytuł dziwny a muzyka pokręcona ale trzymająca w napięciu. Jeszcze wtedy operowali starym fajnym logo a za całością stał niejaki Jussi Heikkinen, który nagrał wszystkie instrumenty a na płycie wspomagali go tylko wokaliści i facet od sampli. Pierwsze zetknięcie z Soulgrind to murowany ból głowy bo tu się nic nie klei na pierwszy odsłuch, każdy gra razem ale osobno. Płyta wymagająca ale jedna z najlepszych w tym stylu z początku lat 90-tych. Dwa lata później w moje łapska wpada drugi album z kolejnym jebniętym tytułem LADIT A.D. 1999: BIHTTPOTB (Lust And Death In Tuonela A.D.1999: Black Industrial Holocaust Through The Pandemonium Of The Bizarre). Krążek ten zawiera 70 min awangardowego black death metalu, gdzie ponownie pan Heikkinen większość nagrał sam a do pomocy wziął kolejnych gości. 10 kawałków długich i pojebanych ale jak się przetrwa takie Shamanic Extacy, Immortal Desire czy Industrial Holocaust to potem wszystko staje się gładkie. Soulgrind nagrał jeszcze kilka płyt później ale nie słyszałem żadnej ponieważ zmienili styl na gotycki black metal ze sporą ilością żeńskich wokali. Skoro zaliczyli epizod w Holy Records to może to nie było takie złe ale nie sprawdzałem i do dzisiaj nie mam takiej potrzeby. Dla mnie Soulgrind to dwa pierwsze wykurwiste albumy i dobrze mi z tym.
BC brak a na YT też tylko debiut w całości a reszta to pojedyncze kawałki.
Skład:
JP - Bass (?-2008, 2025-present) Alfa Pentatonik, Aria of Sorrow, Walhalla, ex-Welholinna, Iron Frost, ex-Hammerhed, ex-Seven Against, ex-At Winter's End, ex-The Steel Pistons
Lord - Guitars, Bass, Keyboards, Programming (1992-present), Vocals (1993-2002) Disformed, Fierce, Tenebrae, Walhalla, ex-Fleshred, ex-Twilight Ophera, ex-Halladrol, Iron Frost, ex-Evince, ex-Gloomy Grim, ex-Dogs, ex-F.T.W. Boogie Machine, ex-From Noise to Noise, ex-Johnny Raw and the Overlords, ex-Julma Ölkky, ex-Sterilizator, ex-The Steel Pistons, ex-Tuliholvi
Tanya Whisper Lillith - Vocals (female) (1997-present) ex-Lullacry, ex-Metallimessu, ex-Raskasta Joulua, ex-Gloomy Grim
Azhemin - Keyboards, Programming (1999-present), Vocals (harsh) (2001-present) Thy Serpent, Wanderer, ex-I Flow in Depths, ex-Nomicon, ex-Death Experience, ex-Raven, ex-Shape of Despair, ex-Wintermoon, ex-Sammalkruunu, ex-Torture, ex-With the Winds
Suntio - Drums (2025-present) Coventhrall, Goatron, Silentium, Walhalla, ex-Dehydrated, ex-Twilight Ophera, ex-Darkness Our Playground, ex-Evilion, ex-Funeral, ex-Grudge's Claw, Million Dollar Beggars, Purple Society, Shadowland (Fin), The Ends, ex-Gloomy Grim
Micko Hell - Guitars (lead), Vocals (2025-present) HellBite, Igigi, Musta Kerava, Walhalla, ex-Gloomy Grim, ex-Sargofvck, Micko Hell & the Motherfuckers, Royal Spartan, Synnytysväkivalta, ex-Denigrate, ex-Dauntless, ex-Rain Paint, ex-Alcyona Sky, ex-Micko Hell's Bullet Band, ex-Million Dollar Beggars, ex-Mortify
▼ Byli muzycy
Agathon "The Beast" - Drums, Vocals (1997-2022) (R.I.P. 2022) ex-Airdash, ex-Corporal Punishment, ex-Gloomy Grim, ex-Nomicon, ex-Barathrum, ex-Thy Serpent, ex-Walhalla, ex-Hellstorm
Ceasar McLaunone - Vocals (1997-2001) ex-Nomicon, ex-Saitor, ex-Barathrum, ex-Walhalla, ex-Gandalf, ex-Gloomy Grim, ex-Coarse
Toni Näykki - Guitars (2003-2010) Coventhrall, HellBite, ex-Twilight Ophera, ex-Grudge's Claw, ex-Shaman, The Ragged Saints, VALO, ex-Gandalf, ex-Gloomy Grim, ex-Million Dollar Beggars, ex-Six Silver Suns, ex-Typhon Coil, ex-ViaColada
Tapio Wilska - Bass (2008-?) Survivors Zero, Obscene Eulogy, ex-Sethian, ex-Finntroll, ex-Lyijykomppania, ex-Coffin Birth, ex-Wizzard, ex-Stray Toasters
Tero Kemppainen - Guitars (2010-?) ex-The Scourger, ex-Sacred Crucifix, ex-Skirmish
Ceasar McLaunone - Vocals (1997-2001) ex-Nomicon, ex-Saitor, ex-Barathrum, ex-Walhalla, ex-Gandalf, ex-Gloomy Grim, ex-Coarse
Toni Näykki - Guitars (2003-2010) Coventhrall, HellBite, ex-Twilight Ophera, ex-Grudge's Claw, ex-Shaman, The Ragged Saints, VALO, ex-Gandalf, ex-Gloomy Grim, ex-Million Dollar Beggars, ex-Six Silver Suns, ex-Typhon Coil, ex-ViaColada
Tapio Wilska - Bass (2008-?) Survivors Zero, Obscene Eulogy, ex-Sethian, ex-Finntroll, ex-Lyijykomppania, ex-Coffin Birth, ex-Wizzard, ex-Stray Toasters
Tero Kemppainen - Guitars (2010-?) ex-The Scourger, ex-Sacred Crucifix, ex-Skirmish
1993 - Santa Sangre [EP]
1994 - La matanza, el himno pagano
1994 - Black Orchid [EP]
1994 - Promo-Tape I '94 [split]
1995 - LADIT A.D. 1999: BIHTTPOTB
1997 - Whitsongs
1997 - Helkavirsiä, Promo 1997 [demo]
1999 - Kalma
2001 - Elixir Mystica
2002 - Into the Dark Vales of Death
2005 - The Origins of the Paganblood
2007 - Pakana