Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

Kult (pl)

kurz

W XXI-ym wieku sama sraka, ale płytki poprzednie lubię wszystkie. Zaangażowanie i wizja Kazika robiła swoje. Krótko mówiąc pierdolony kvlt, jak dla mnie.

10/10
Posłuchaj to do ciebie / 1987
Spokojnie / 1988

9,5/10
Tata Kazika / 1993
Muj Wydafca / 1994

9/10
Kult / 1986
Ostateczny krach systemu korporacji / 1998

8/10
Kaseta / 1989
45-89 / 1990
Your Eyes / 1991
Tata 2 / 1996

Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Najlepsze podsumowanie kariery Kazika to ten tekst
"Owsiak współwydawcą Kultu, to nie mój ból. Pałować się z Bayer Full… Kiepskie to w chuj "Kazik populistą roku"??? Są takie głosy..."
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
kurz
Tormentor

kurz

Nie znam tematu, nie interesuję się, chociaż wiadomo że na starość niektórym odpierdala. Dla mnie liczy się ta stara muza, tego kultu nikt im nie zabierze.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Zgadzam się towarzyszu @kurz. Chodzi mi tylko o to jak bardzo jest krótka droga od ikony muzyki do zwykłego skoku na łatwą kasę.
GRINDCORE FOR LIFE
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Płyty przed Spokojnie strasznie naiwne, chociaż urocze. Spokojnie nagły wystrzał talentu, chyba dość przedwczesny, bo kolejnych kilka płyt to straszne mielizny, w dodatku już nie tak urocze jak początki. Potem nagła bomba z Tatą Kazika, niezłe płyty Mój Wydafca i Krach. Chociaż na wszystkich znajdą się jakieś numery z pszenicy i buraka (oprócz tych płyt z coverami). Jeszcze mam gdzieś Salon, ale to już takie mocno przeciętne było. Potem nie słyszałem pełnych płyt, single nie zachęcały, a te z ostatnich lat już totalnie zniesmaczały.

Generalnie albo wsiursko polski zespół z fantastycznymi przebłyskami, albo fantastyczny z mieliznami wsiursko polskiej żenady.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
yog
Tormentor

yog

Ja słyszałem płyty po Salonie i słucha się tego kurwa trudno, tak jak i rekreacyjnego salonu zresztą nawet momentami, strasznymi artystami się mianowali i jest to nie do zniesienia, bo kawałków po 50. Prócz kultowego Spokojnie, Tatów i może ewentualnie Ostatecznego krachu nie wracam nigdy, ale Spokojnie to jedna z lepszych płyt z muzyką polską.
Destroy their modern metal and bang your fucking head
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

yog pisze: 3 lata temu Ja słyszałem płyty po Salonie i słucha się tego kurwa trudno, tak jak i rekreacyjnego salonu zresztą nawet momentami, strasznymi artystami się mianowali i jest to nie do zniesienia, bo kawałków po 50. Prócz kultowego Spokojnie, Tatów i może ewentualnie Ostatecznego krachu nie wracam nigdy, ale Spokojnie to jedna z lepszych płyt z muzyką polską.
Mogę tylko pod tym się podpisać. Krach to chyba ostatni czas ich "piosenkowego" grania, gdzie to chwytało, grało... Potem jest tak ... niestrawnie.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Kultu aż tak dobrze nie znam, ale udało mi się być dwa razy na koncercie. Jeśli chodzi o szlagiery, wiadomo, wszystko obleciane, płyty po łebkach również. Natomiast jeśli chodzi o "solo" Kazika, płyta "Oddalenie", to jest to. Lubię to absurdalne, czy sarkastyczne, spojrzenie na nasze społeczeństwo, a proste poczucie humoru też nie jest mi obce.

;)
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Szajtan
Tormentor

Szajtan

Niestety zmarł Janusz Grudziński, wieloletni klawiszowiec Kultu…
I am Satan's generation and I don't give a fukk.
Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

Szkoda Pana Grudzińskiego...

Czasami mnie weźmie ochota na ten utwór, musi polecieć kilka razy pod rząd. Świetny teledysk, jedna z postaci przypomina mi kogoś, toteż jakoś za małolata mocniej wryło mi się to w łeb, a po latach wiadomo, odbiór nieco inny. Die, panie pancerny.
Nothing inside.
Awatar użytkownika
Thorgal
Tormentor

Thorgal

Od SP Records:
WYJĄTKOWY WINYL KULTU - BOX KONCERTOWY!

Ten koncert przeszedł już do historii polskiej muzyki! Pierwszy polski zespół, który dał koncert na Teneryfie i pierwszy polski zespół, za którym tak gremialnie na inny kontynent pojechali fani! Teraz to wyjątkowe wydarzenie doczeka się godnej pamiątki – właśnie trafił do sprzedaży winyl „Kult Tenerife” z zapisem koncertu Kultu w Playa Paraiso w listopadzie 2024.

Na to niezwykłe wydarzenie przybyli fani z Polski i nie tylko – patio hotelu Hard Rock wypełniło ponad 2000 słuchaczy. Zespół zagrał koncert złożony z ponad 40 utworów, wśród których znalazły się oczywiście największe hity, takie jak „Baranek”, „Gdy nie ma dzieci”, „Polska”, „Arahja” i wiele innych. Setlista to przekrój przez liczącą cztery dekady historię Kultu, nie zabrakło w niej także smaczków i rzadziej wykonywanych utworów.

Koncert na Teneryfie to nie tylko wykonawstwo na najwyższym poziomie i interesująca setlista. To także niezwykła atmosfera, wielkie święto fanów Kultu. To trzy dni fantastycznej zabawy podczas wydarzeń towarzyszących, organizowanych oddolnie przez grupy fanów, to także słoneczny klimat kanaryjskiej wyspy, to także wielkie emocje i wielka radość – słuchaczy i artystów.

Teraz, 24 lutego 2025, wytwórnia SP Records otwiera preorder pierwszej części - z gratisowym boxem na wszystkie kolejne części.

Wydawnictwo będzie składać się z sześciu części: każda z nich będzie jednopłytowa w opakowaniu typu gatefold. Ukazywać się będą po kolei, przez cały rok 2025, a sprzedaż każdej z nich będzie ograniczona czasowo do trzech tygodni. Ten model sprzedaży, spopularyzowany przez SP Records, oznacza, że wysokość nakładu każdej części wydawnictwa ustalą sami kupujący – wytłoczonych zostanie bowiem tyle płyt, ile ostatecznie zamówią klienci.

Całość zostanie wydana wyłącznie na czarnym winylu w najwyższej jakości 180g. Do części pierwszej dołączony gratis będzie specjalny box, w którym docelowo będzie można umieścić wszystkie płyty składające się na "Kult Tenerife 29.11.2024". Box będzie także posiadał indywidualny, ręcznie naniesiony numer. Box nie będzie dostępny w odrębnej sprzedaży; otrzymać będzie go można wyłącznie jako gratis przy zakupie części pierwszej.

Przedsprzedaż części pierwszej rusza dziś, 24 lutego 2025 w południe i potrwa trzy tygodnie - zakończy się 17 marca, także w południe. Po tym terminie nie będzie możliwości składania zamówień. Rozpoczęcie wysyłki planowane jest na 28 maja 2025 (przy czym zastrzegamy, że data może ulec zmianie
https://sprecords.pl/kult/1321-kult-ten ... 32025.html