Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

Down

CzłowiekMłot

Obrazek
Z początku projekt muzyków z doomopochodnych klimatów, a następnie zespół. Wszystko zaczęło się jeszcze, gdy Pantera święciła triumfy i Phil Anselmo chciał pograć sobie klimatyczny metal mocno osadzony w muzycznej tradycji Nowego Orleanu, a co za tym idzie bagien pełnych aligatorów, dziwnych opowieści spowitych w zielonej mgle.

Tak oto powstał w 1991 roku - mniej rednecki jak macierzysta kapela Phila - jeden z pierwszych zespołów southern metalowych, tworzony też przez kultowych sludgowców.

Trzy znakomite płyty i dwie dobre epki.

Obrazek
Skład:
Pepper Keenan - Guitars, Vocals (backing) (1991-1996, 1999-2002, 2006-present) Corrosion of Conformity, ex-Graveyard Rodeo
Philip Anselmo - Vocals, Guitars (additional) (1991-1996, 1999-2002, 2006-present) Pantera, Scour, Philip H. Anselmo & the Illegals, ex-Arson Anthem, ex-Christ Inversion, ex-Superjoint, ex-Viking Crown, ex-Superjoint Ritual, Bill & Phil, Body and Blood, En Minor, Metal All Stars, Metatron Nganga, The Disembodied, ex-Eyehategod (live), ex-Necrophagia, ex-Razor White, ex-Southern Isolation, ex-Warbeast (live), ex-Amicuss, ex-Corpse Raper, ex-Eibon, ex-Enoch, ex-Samhain, ex-The Satanic
Jimmy Bower - Drums (1992-1996, 1999-2002, 2006-present) Eyehategod, The Mystick Krewe of Clearlight, ex-Debris Inc., ex-Never, ex-Superjoint, ex-AfterShock, ex-Penalty, ex-Superjoint Ritual, Bower, En Minor, ex-Corrosion of Conformity, ex-Crowbar, ex-Thor (live), ex-Drip, ex-Floodgate, ex-Slugs, ex-Armageddon, ex-Black Witch God, ex-Blatant Frustration, ex-Raid, ex-Shell Shock, ex-Sister Morphine, ex-Wrequiem
Kirk Windstein - Guitars, Vocals (backing) (1992-1996, 1999-2002, 2006-2013, 2019-present), Bass (1995) Crowbar, Kingdom of Sorrow, Kirk Windstein, Sun Dont Shine, ex-Victorian Blitz, ex-AfterShock, ex-Slugs, ex-Brat (live), ex-Jasta (live), ex-Valüme Nob, ex-EYE AM, ex-Shell Shock, ex-Suicide War, ex-Wrequiem, ex-The Satanic (live)
Patrick Bruders - Bass (2011-present) Crowbar, Outlaw Order, Saint Vitus, Gasmiasma, ex-Goatwhore
▼ Byli muzycy
Todd Strange - Bass (1994-1999) Sun Dont Shine, ex-Slugs, ex-Crowbar, ex-EYE AM, ex-Teratism, ex-Wrequiem
Rex Brown - Bass (1998-2011) Pantera, Rex Brown, ex-Crowbar, ex-Elegant Weapons, ex-Kill Devil Hill, ex-Arms of the Sun, ex-Gasoline, ex-Rebel Meets Rebel, ex-Tres Diablos
Bobby Landgraf - Guitars, Vocals (backing) (2013-2019) Corrosion of Conformity, Honky, ex-Pantera (live), ex-Gahdzilla Motor Company
▼ Muzycy koncertowi
Danny Theriot - Bass (2009) ex-Victorian Blitz
Patrick Bruders - Bass (2011) Crowbar, Outlaw Order, Saint Vitus, Gasmiasma, ex-Goatwhore
Bobby Landgraf - Guitars (2024) Corrosion of Conformity, Honky, ex-Pantera (live), ex-Gahdzilla Motor Company
Dyskografia:
1992 - 1992 Demos [demo]
1995 - Lifer [single]
1995 - Stone the Crow [single]
1995 - NOLA
2002 - Down II: A Bustle in Your Hedgerow...
2007 - Beneath the Tides [single]
2007 - Down III: Over the Under
2007 - Mourn [single]
2010 - Diary of a Mad Band [live]
2012 - Witchtripper [single]
2012 - Down IV - Part 1 [EP]
2014 - We Knew Him Well [single]
2014 - Down IV - Part 2 [EP]
2014 - Down IV Part 1 & 2 [kompilacja]
2020 - Stone the Crow [kompilacja]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Down/71
Non Stop Kolor!

Browar, knajpa, dupy i metal!

Tagi:
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Debiut poznałem za sprawą... klipu. Bardzo dobry jest ten album. Pamiętam jak się zasłuchiwałem w tej płycie. Do dziś debiut to jedna z takich płyt, co sobie włączam jako totalny odlot. Phil fajne wokale położył, a reszta zagrała i to z polotem. Skład zresztą bardzo ciekawy.

Późniejsze płyty jakoś mnie nie porwały, ale to pewnie kwestia słabego osłuchania.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Dwójka jest zdecydowanie najlepsza, ale debiut też jest niczego sobie.

Oczywiście Eyehategod, Corrosion of Conformity i Crowbar są lepszymi zespołami, Pantera nie.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

A ja wolę Panterę niż inne bandy ludzi z tej kapeli. ;-) Aczkolwiek mocno muszę nadrobić obecne postrzeganie ich płyt. Kiedyś paru rzeczy nie doceniałem.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Piszę to jako fan Pantery. ;)
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Ja też. ;-)

Kiedyś nie miałem dostępu do CoC czy innych, Crowbar mnie aż tak nie porwał, miałem dwa albumy na kasetach, dopiero Down był tym, co mnie "chwyciło" w tych klimatach.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

@Zsamot, powinieneś jeszcze raz sprawdzić środkowe albumy Crowbar. Czyli po 2000 do 2005. Znajdziesz tam najwięcej podobieństw brzmieniowych do Down. W końcu też Kirk Windstein srogo i uczciwie tłucze te tłuste riffy w obu kapelach.

Sam dość długo wolałem Panterę, jednak koncert na Brutalu definitywnie przekonał mnie do dwójki i do dziś jest to mój ulubiony krążek z Anselmo.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Z przyjemnością, ze Spotifą jest banalnie proste, nie zawalam kompa masą plików.
michulfc

michulfc

A co tu taka cisza jak makiem zasiał?
DOWN wraca do nagrywania muzyki. W końcu bo uwielbiam zespół (i tym samym prawdopodobnie Anselmo nie bierze udziału w projekcie Kerrego bo chyba nie da rady na raz koncertować z Kerrym, DOWN i Panterą :) )

Obrazek
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Dobra wiadomość .
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Na razie bez podniety czekamy na więcej wieści. Fajnie by było ich zobaczyć ponownie już z tym nowym materiałem. Świetnie wypadli lata temu na pewnym z czeskich festów.
Skład kapeli w dalszym ciągu srogi, ale nie ma co chwalić za wczasu.

Epki nie powaliły, zobaczy się i posłucha.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

CzłowiekMłot pisze: 2 lata temu Epki nie powaliły, zobaczy się i posłucha.
Na jednej z nich Pepper nawet nie zagrał.
Evol77
Master Of Puppets

Evol77

Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Tego, że wejdą w fazę Kid Congo & The Pink Monkey Birds się nie spodziewałem.
Awatar użytkownika
CzłowiekMłot
Moderator globalny

CzłowiekMłot

Wokalnie dziwnie, oby to był pojedynczy wyskok tego typu Phila na nadchodzącym albumie, ale instrumentalnej brzmi to bardzo ładnie. Chyba jest na co czekać.
Non Stop Kolor!

Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

To jest coverek.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Późnej twórczości Dr Johna. Wczesny Down coverowałby raczej np. "I Walk on Guilded Splinters".