Awatar użytkownika
blue_calx
Tormentor

blue_calx

@up świetny post od serca, "tak, przeczytałem go całego" na raz.
mi to granie podeszło, trans, melancholia, jakieś duchy, ogniska i drewniane chaty.
bawi mnie jedynie to "NEW" w nazwie, ale co zrobić.
Nothing inside.

Tagi:
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Zaklinał się, że Burzum to zamknięty temat, ale wcześniej zaklinał, że nie będzie już blek metalu granego przez ten projekt, a był. Cóż, ciągnie wilka do lasu. Tylko nie łapię, po co wygłaszał takie deklaracje? Burzum NEW mnie również podeszło, choć brzmi jak home recording nagrany przez średnio ogarniętego w produkcji gościa. Nadal tam słychać ten specyficzny trans i autystyczne, repetatywne riffy, które podsuwają wyobrażni owe pradawne lasy Norge. Gdyby to był skok na hajsy, to zrobiłby to inaczej. Wielu uznanych producentów pewno by wykonało pokazowe fellatio, mogąc nagrywać nowe Burzum. Krzychu jest autentyczny w swym odklejeniu od tzw rzeczywistości.
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Po co? Na co? Komu to potrzebne? Straszna słabizna...
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Nie znasz się na dobrym blek metylu.😝
Byłem rasowym metaluchem jednakże to dawno i nieprawda a co do bycia intelektualistą to od zawsze nim byłem
Lis
Moderator globalny

Lis

Kiedyś Umskiptar mnie nudziło, teraz wróciłem i okazało się że to bardzo fajna płytka, i w sumie oryginalne granie, niby black metal, a nie black metal, za to totalnie przesiąknięte nordyckim klimatem, taki transowy ancient norge metal ;)
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Krzychu to zwał scaldic metal.
Lis
Moderator globalny

Lis

No to pasuje idealnie.
Awatar użytkownika
kyu
Fallen Angel Of Doom

kyu

Jeszcze odnośnie nowych nagrywek Varga.
W ramach postu podsumowującego mamy (póki co) łącznie cztery nowe nagrywki, które razem dają prawie 40 min grania.
Na dole poprzedniej strony ktoś ładnie opisał obecną twórczość, więc ja tylko szybko dodam, że każdy fan Burzum powinien znaleźć w tych nagraniach coś dla siebie.
Wszystkie 4 single składają się póki coś na format długiej EPki po krainie Thule za przewodnictwem Varga.

Wg kolejności publikacji:
1. What will come (12:17)
2. Elfland (8:33)
3. Beneath the Barrow (10:34)
4. The Mound of Fire (6:17)

Razem: 37 min. 41 sec.

Linki do YT (dostępne też na streamingach pod nazwą "Burzum NEW"):

Awatar użytkownika
Haexan

Haexan

Produkcja przeciez nigdy nie byla najlepszych lotow u fascynaty J.R.R. Tolkiena. Takie podziemno garazowe brzmienie wrecz pasuje. I nie jest najgorzej, wbrew temu co pisaliscie.

Za zabojstwo nozem 25 latka, nalezy sie krzeslo elektryczne. Wyznawcy Brauna napewno popra. Wykonac w stanie Texas za przyzwoleniem generala Donala Johna Trump'a.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Jakby ktoś chciał poczytać to Jon Jamshid 'Thorns' opowiada w Bardo Methodology o początkach swojej Full Moon Productions i wspomina m.in. pierwsze kontakty z Vargiem i wypuszczenie jego debiutu na kasecie.
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
_______Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
___Face the consequence alone
___With HONOUR ~ VALOUR ~ PRIDE
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Mnie tam wystarczą opowieści Hajasza, jak dostał list od Krzycha podpisany krwia Deada, a znaczek przykleił pijany Necrobutcher.😝
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Krwią Deada? Słuchałem ostatnio trochę jak Vikernes gada do kamery i opowiadał, że Deada tylko raz w życiu na żywo widział. Mówił jeszcze, że ze starej norweskiej ekipy najlepiej wspomina Fenriza, ale z nikim już kontaktu nie utrzymuje. Aczkolwiek trudno te wszystkie informacje przyswoić, bo on teraz na TikToku jak pojebany filmiki nagrywa i z ludźmi w sekcji komentarzy dyskutuje :)
Wspominał gdzieś tam jeszcze, że lubi słuchać The Cure i że Somewhere in Time to jego ulubione Iron Maiden. Aha, no i wierzy, że Europa jeszcze kiedyś będzie biała. :)
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 3 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

O, za The Cure szacuneczek. Wie co dobre. A Deada chyba więcej, niż raz widział, bo to od Krzycha dostał giwerę, którą potem odstrzelił sobie głowę. A powinien odstrzelić Ojro.
Awatar użytkownika
Menes

Menes

Z tego co pamiętam ze źródeł historycznych, Dead dostał od Krzycha samą amunicję.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Dokładnie Krzychu mu pod choinkę sprezentował naboje.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Poskąpił na tym prezencie. :-)
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
pit
Tormentor

pit

Słabo. Kolega Cobaina kupił mu cały zestaw.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

pit pisze: 5 mies. temu Słabo. Kolega Cobaina kupił mu cały zestaw.
Nie ma to, jak podarowac kumplowi z depresją giwery z amunicją...
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

W obecnych czasach tak bardzo staramy się unikać słowa wariat, psychicznie chory a nawet debil zamiast tego używamy dysortograf, dyslektyk, dysfunkcja itp. Już w starożytnej Sparcie wiedziano co trzeba zrobić z dzieckiem, które nie nadaje się do życia.
Stąd też uważam, że takie prezenty to w 100% trafione bo napędzają jakiś bodziec, który potrzebuje tego czegoś aby się uaktywnić. Tak Dead był wariatem i skończył jak trzeba podobnie Kurt. Zapewne gdyby nie te prezenty pewnie dalej by się błąkali i szukali tego przysłowiowego wała do dupy a tak proszę bardzo podane jak na tacy teraz ruch należy do ciebie. Światu jest wszystko jedno ile stąpa po nim wariatów ale zapewne każdy jeden mniej to jak to się teraz modnie mówi mniejszy ślad węglowy.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Ja to bym usunął cały gatunek ludzki, który sam sobie jest chorobą ziemii, tej ziemii.
Dead i Cobain byli pierdolnięci, ale niegrożni. Wrzucanie wszystkich zaburzeń psychicznych do jednego wora, to jednak spore upośledzenie.
No i Krzychu też ma wg badań zaburzenia osobowości, więc...
Jakieś 90 proc genialnej muzyki, tworzą wszelkiej maści pojeby, więc czego byś słuchał, gdyby nie oni? Zenka i Bayer Full?
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

dj zakrystian pisze: 4 mies. temu Dead i Cobain byli pierdolnięci, ale niegrożni. Wrzucanie wszystkich zaburzeń psychicznych do jednego wora, to jednak spore upośledzenie.
No wiadomo, że nie bo gdzie tam obcowanie ze śmiercią Dead czy tam kolorowe sny Cobaina a urzeczywistnianie marzeń w postaci toolbox killers.
Z drugiej jednak strony ci niegroźni wariatuncie jednak nie mogli sobie znaleźć miejsca na ziemi, tej ziemi a panowie z wesołego kampera jak najbardziej.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

Ja myślę, że każdy w miarę empatyczny osobnik homo sapiący, jest zaburzony. Bo jak to tak? Na tym świecie większy, przeżuwa mniejszego. Na tej 3 planecie od Słonca.
No byli i są dekle, czuby, pojeby, wariaci. Fajnie, jeśli nie sa grożni dla innych i tworzą te swoje bohomazy, muzyki, czy teksty pisane. W szkołach uczą normików o takich i masz interpretować np. Wojaczka samobójcę i alkoholika, albo Witkacego, też srogi dekiel przeca. Cobain się odstrzelił, ale do dziś się go słucha. O ilu z nas, po przejściu za tęczowy most, będzie się mówić, oprócz pogrzebu?
kataton88
Tormentor

kataton88

Grunt, że odbiorcy metalu to ostoja normalności i sól ziemi. Tej.

Kiedy albo odkąd interpretuje się w szkołach Wojaczka, bo chyba wagarowałem?
Wojaczek miał kilka zajebistych wierszydeł, ale najlepsze było przesłanie dla artystycznych (zwłaszcza) psycholi pt. "Początek wiersza".

Śmierć
(Kto widział od takiego słowa zaczynać wiersz
Nie lepiej od razu
Się powiesić)
Awatar użytkownika
Menes

Menes

Niegroźnego wariata ze skłonnościami do autodestrukcji od niebezpiecznego psychopaty dzieli cienka linia, lub parafrazując klasyka - jeden zły dzień. Wystarczy rozejrzeć się dookoła żeby zobaczyć, że ten "jeden zły dzień" ma za sobą coraz liczniejsze grono. Czy to zgubny wpływ coraz bardziej splątanej i zaciskającej się na naszych gardłach rzeczywistości, jaką sami sobie zgotowaliśmy? Nie wiem, choć się domyślam ;)
Jednak jeśli dla kogoś punktem wyjściowym jest poziom odklejenia jak u Deada, to po padnięciu głównego bezpiecznika w głowie spodziewać się można tylko gorszych rzeczy, ewentualnie radykalnego nawrócenia, ale to nadal tylko inny odcień tego samego szaleństwa.
Awatar użytkownika
dj zakrystian
Tormentor

dj zakrystian

kataton88 pisze: 4 mies. temu Grunt, że odbiorcy metalu to ostoja normalności i sól ziemi. Tej.

Kiedy albo odkąd interpretuje się w szkołach Wojaczka, bo chyba wagarowałem?
Wojaczek miał kilka zajebistych wierszydeł, ale najlepsze było przesłanie dla artystycznych (zwłaszcza) psycholi pt. "Początek wiersza".

Śmierć
(Kto widział od takiego słowa zaczynać wiersz
Nie lepiej od razu
Się powiesić)
Ja pisałem na maturze i na studiach coś o szanownym Wojaczku było. Potem mnie wypierdolono, bo zbyt odstawałem od normy. A tak serio, melanż zbyt wciągnął, więc też domena dekli.
Awatar użytkownika
Menes

Menes

Normiki, które tylko interpretują lub konsumują sztukę mają raczej nikłe pojęcie jaki jest koszt jej tworzenia. Poza samą wiedzą, że ktoś tam był alkoholikiem, ktoś ćpunem a ktoś inny amatorem smyrania się kosą po kablach raczej nie pojmują sedna sprawy. Niedawno w pracy gdzieś zahaczyłem o ten temat, oczywiście reakcją był szok, że jak to, tworzenie sztuki ma swoją cenę, po co to wszystko skoro na końcu możesz się w ten czy inny sposób przekręcić albo odwalić coś gorszego? Tacy to chyba rzeczywiście nie biorą pod uwagę, że życie jest na tym łez padole na tyle powszechne i pospolite, że prawdziwą wartość nadają mu dokonania jednostek, nawet najwyższym kosztem. O normikach nikt nie będzie pamiętał, również ich grób zostanie zapomniany nawet przez ich własną rodzinę kilkadziesiąt lat po śmierci wraz ze zmianą pokoleń.
Ładnie to podsumował jakiś grafficiarz w moim mieście, pisząc pod tabliczką z nazwą ulicy "Co trzeba zrobić żeby kiedyś się tu znaleźć?". Ciekawe jakiemu ułamkowi ludzi dało to do myślenia. Obstawiam, że marginesowi marginesu.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Kilka miesięcy temu powstał na yt kanał "TØRKE" gdzie znaleźć można od 2-3 tygodni krótkie filmiki z Vargiem. W większości to nic nowego...ale np. ostatnio opowiadał dość dokładnie o nagrywaniu Filosofem

Edyta/ i co tam mamy dalej? A są np podziękowania dla Fenriza, jest krótka zabawa na gryfie hehe/Jesu død/ itp (wideło zat. WHAT IF VARG VIKERNES FACES MAYHEM IN 2025? + Jesu Død)
There's something growing in the trees__Through time war prevails____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

No wstawiałem na SB w sumie zaraz jak powstał. Fajnie, że krótkie takie zwięzłe te filmiki. Kaptur jest, kolczuga jest, kurki gdakają. This is war. HUH.
Najlepszy film to ten gdzie Krzychu wyjaśnia mit pierwszej fali bleku.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
mork
Tormentor

mork

Że Venom gra lub kiedykolwiek grał black metal to chyba tylko oni sami w to wierzą. Euronymous wyświadczył im nie małą przysługę. A mógł użyć nazwy dark czy infernal metal.
It is time after miracles
and I am its prophet
I have not come to cure
but to bear witness decease
Awatar użytkownika
raymoont
Master Of Puppets

raymoont

mork pisze: 4 mies. temu Że Venom gra lub kiedykolwiek grał black metal to chyba tylko oni sami w to wierzą
Otóż to... a cała ta historia zatoczyła tak zabawne koło i wyprała głowy tylu ludziom, że ostatnio jak wracałem po koncercie Mayhem z Progresji, to gramoląc się na parking ze sporym tlumkiem usłyszałem dwóch kolesi dyskutujących między soba (lekko po kilku browcach chyba, więc dyskusja donośna i soczysta), że "Mayhem to jest chujnia i pozernia", a prawdziwy blackmetal skończył się na .. Venom :D Aż mnie korciło żeby ich podpytać czym jest wg nich ten "prawdziwy blackmetal, który rzekomo zapoczątkował Venom", ale odpuściłem. Z pijanym to jak ze ścianą...
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Co ja paczem? :D
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

dwóch kolesi dyskutujących między soba (lekko po kilku browcach chyba, więc dyskusja donośna i soczysta), że "Mayhem to jest chujnia i pozernia",
Było nie iść na babymetal.
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Louis w formie. :D
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Nie ma to jak nagrać film na temat przyszłości swojego projektu muzycznego tylko po to, żeby w nim zakomunikować, że nic się z nim nie dzieje, granie nie sprawia żadnej przyjemności i ma się inne ważniejsze/ciekawsze rzeczy do roboty. :D
Awatar użytkownika
Purysta

Purysta

mork pisze: 4 mies. temu Że Venom gra lub kiedykolwiek grał black metal to chyba tylko oni sami w to wierzą.
TITELITURY pisze: 3 mies. temuByło nie iść na babymetal.
Rok: 1982. Druga płyta zatytułowana: "Black Metal". Dziękuję i dobranoc (a może "dzień dobry" patrząc na porę dnia).
raymoont pisze: 4 mies. temu "Mayhem to jest chujnia i pozernia"
Też prawda. Gdyby nie byli tak popierdoleni i nie zajmowali się bzdurami to hasaliby sobie teraz na browarki z Necrobutcherem, a kariera by szła do przodu, ale jest jak jest... Swoją drogą "De Mysteriis Dom Sathanas" robi robotę w przeciwieństwie do późniejszej abominacji, jaką jest ta kapela po wznowieniu.
Vexatus pisze: 2 mies. temu Nie ma to jak nagrać film na temat przyszłości swojego projektu muzycznego tylko po to, żeby w nim zakomunikować, że nic się z nim nie dzieje, granie nie sprawia żadnej przyjemności i ma się inne ważniejsze/ciekawsze rzeczy do roboty. :D
Varg to zwykły psychopata zasługujący jedynie na krzesło elektryczne, gdyż artysta z niego żaden. W zasadzie tyle wystarczy na jego temat.
Death / Black / Heavy / Thrash
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

A dlaczego nie jest artystą? Stworzył epokowe płyty w gatunku, do których nadal się masa innych muzyków odwołuje. Są inspiracją.

Wątek kryminalny nie zmienia wartości muzyki. Może zniesmaczać subiektywnie. Tak samo jak aktor molestujący, czy reżyser pedofil. Powinno się wtedy nie zapraszać takich osób, stygmatyzować, ale umniejszanie im, bo zrobił coś okropnego? Polański robi(ł)? świetne filmy, dokonał kryminalnego czynu - bądź też nie, ale ucieczka była wtedy rozwiązaniem, które zabrało mu szansę realnego wyjaśnienia sprawy.

Lider Burzum odsiedział karę, czy za małą, to już inna sprawa. Ma teraz prawo żyć w społeczeństwie.

A ja dziś słuchałem rano "Hvis..." i nadal uważam to za jedną z najlepszych płyt, jakie kiedykolwiek słyszałem. W każdym gatunku.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Evol77

Evol77

To że se płytę nazwali Black Metal nie oznacza że zrobili to z myślą o stworzeniu gatunku. Z pizdy argument. Dziękuję i dobranoc.

A Varg jest artystą psychopatą i zasłużył na krzesło.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Za morderstwo owszem.
Awatar użytkownika
Purysta

Purysta

Zsamot pisze: miesiąc temu A dlaczego nie jest artystą? Stworzył epokowe płyty w gatunku, do których nadal się masa innych muzyków odwołuje.

Lider Burzum odsiedział karę, czy za małą, to już inna sprawa. Ma teraz prawo żyć w społeczeństwie.
Jest pozerską pizdą, a te jego płyty to proszę: chujnia jak woda po gęsi (jak i wcześniejsze tak i późniejsze). Jest wielu utalentowanych twórców, ale on do nich nie należy. Natomiast w kwestii kary to nie bluźnij: powinien zdechnąć na krześle elektrycznym lub w taki sam sposób jak Euronymous. Całe to towarzystwo było absolutnie popierdolone, ale film "Lords Of Chaos" jest świetny.
Evol77 pisze: miesiąc temu To że se płytę nazwali Black Metal nie oznacza że zrobili to z myślą o stworzeniu gatunku. Z pizdy argument. Dziękuję i dobranoc.

A Varg jest artystą psychopatą i zasłużył na krzesło.
Z pizdeczki to sam wyjąłeś swoje żale. Stworzyli cały gatunek o nazwie "Black Metal"? Stworzyli. Nagrali płytę o takiej nazwie? Nagrali. Więc po chuj drążyć temat? Równie dobrze możesz pluć się o to, że Black Sabbath to nie Metal. No i zapomniałeś dopisać słowo "nie" po "A Varg".
Death / Black / Heavy / Thrash
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Akurat Nihilist jest jeszcze znośny, ale to nie zmienia faktu, że nie można oczekiwać wiele po gościu, który ma w awatarze płytę ze szwedzkim life metalem.

Dziecko drogie, zbuntowane, nie robi tu wrażenia na nikim twój apodyktyczny ton, wręcz przeciwnie. Szybko się wypalisz, nikt z tobą nie będzie chciał pisać, będziesz smutny i samotny, a brudną katanę z naszywką Krator zjedzą mole. Po co ci to ?
Evol77

Evol77

Więc po chuj drążyć temat?
- przecież ty pukasz do tych drzwi. Wyciągasz posty ekolegi sprzed 2 miechów i rzucasz jedyną mądrością zamkniętą klamrą.
No i zapomniałeś dopisać słowo "nie" po "A Varg".
- no kurwa rzeczywiście.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Muszę erratę zrobić. Pojebaly się awatary. Chodziło o immortal, nie nihilist.
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

TITELITURY pisze: miesiąc temu nie można oczekiwać wiele po gościu, który ma w awatarze płytę ze szwedzkim life metalem.
@Pioniere się ucieszy... :)

A co do nowego użyszkodnika to serio chce Wam się wchodzić w takie dyskusje? Przecież to jakiś śmieszek-heheszek-prowokator. :)
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

To jest zakompleksiony gówniarz, który od pół roku słucha metalu, właśnie odkrył norweski black, więc wyrzucił do śmieci plytę Slipknot, którą kupiła mama na urodziny i myśli, że bycie ekstremalnym polega na krzyczeniu na forum jakichś bzdur oraz słuchaniu Immortal. Bo można mieć Cunt Grishnaka za debila, np. ja mam go za takiego, ale gościa, który wpłynął na kształt muzyki i bez Aśki, Ciemności oraz Tego, co Było Kiedyś nie byłoby w dużej części metalu takim, jakim jest dzisiaj, uważać za beztalencie, to samemu chyba trzeba było mieć o jedną przygodę z tatą w wannie za daleko.

A Pioniera już musiałem na priwie pocałować w czółko i pogłaskać po głowie, bo się nam nestor przestraszył. :D
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Czytam sobie aktualności w wątku Burzum i troche oczom nie wierzę. Muzyka Burzum może się komuś podobać lub nie. Chociaż napawa mnie pewnym zdumieniem kiedy ktoś mówi, że nie cierpi Burzum, a jednocześnie zachwyca się zespołami, które wyrosły zainspirowane dokonaniami tego pierwszego biorąc garściami z jego sposobu tworzenia. Nie będę tutaj rzucał pompatycznych stwierdzeń jak "artysta" bo osobiście wzbudza to we mnie raczej negatywne konotacje(bardzo podobało mi się stwierdzenie jakiego użył Zepar w wywiadzie, że nie mówi o sobie że jest z niego artysta czy muzyk bo oni tworzą sztukę, a on tworzy koszmary). Jednak trudno mi uwierzyć, że w takim wypadku ktoś nie lubi Burzum bo mu muzyka nie siedzi, a raczej ma problem z personą stojąca za projektem. Nie zamierzam go bronić bo nie jestem jego adwokatem i mi za to nie płaci. Ale starając się być obiektywnym na tyle ile to jest możliwe to trochę dziwnym jest fakt, że z jednej strony ludzie potrafią krzyczeć - "pozer! Krzyczy o szatanie i niszczeniu chrześcijaństwa, ale chodzi do spowiedzi i wpłaca datki na caritas". Z drugiej strony ktoś żyje i robi rzeczy z jakimi się utożsamia i ogłasza wszem i wobec - "O nie to zły człowiek, przecież to tylko muzyka, wiadomo przecież, że my tylko udajemy takich groźnych, a naprawdę jemy warzywa i chodzimy do komunii co niedzielę, a on co najlepszego narobił!". Przepraszam bardzo, ale jak dla mnie to wypadałoby się zdecydować bo to trochę wygląda tak jakby nie było dobrych odpowiedzi.

Co tak naprawdę sie wydarzyło i jakie były powody tego zabójstwa wiedzieli tylko oni z czego jeden już nie żyje, a drugi po ponad 30 latach od zabójstwa to częściowo w swojej głowie już zmitologizował to wydarzenie i pewnie sam do końca nie wie. Czy bardziej powodował nim strach o swoje życie jak twierdzi, rywalizacja i zazdrość o pozycje wśród innych kolegów i prężenie muskułów. A może w ogóle pod wpływem emocji gówno się stało. Prawda jest taka, że sąd zasądził zgodnie z literą prawa panującego w Norwegii w tamtym czasie. O ile mi wiadomo nikogo więcej nie zabił co znaczy, że nie jest seryjnym mordercą. Gdyby żył w stanach być może by dostał krzesło, a być może nie. Szczerze dla mnie o wiele gorszym jest zwyrol który najebany wsiada do samochodu i rozjeżdża komuś Żonę z Dzieckiem na pasach, a potem ucieka siejąc dalsze spustoszenie niż goście którzy oboje brali udział w niebezpiecznej grze gdzie palili kościoły i można się było spodziewać, że prędzej czy później któryś na tym źle wyjdzie, a mimo to byli przekonani o słuszności sprawy i dalej w tym tkwili, a na końcu wykończyli się we własnych porachunkach. Nie zabił przypadkowego człowieka dla zabawy. I tak możesz go nie lubić nikt Ci nie każe żywic do niego sympatii. Ale twierdzenie, że jego muzyka to gówno, które należy wyprzeć ze świadomości bo przecież i tak nic nie znaczy to uważam, że zakrawa o próby pisania historii na nowo bo człowiek który za nią stoi jest niewygodny dla Twojej świadomości.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Wyżej sporo tekstu...a ja to ujmę tak :
ObrazekObrazek
..czyli dziś cieszę me uszy, a przy okazji i oczy, tym arcydziełem
Awatar użytkownika
Blind
Tormentor

Blind

Det som en gang var to ścisła czołówka utworów black metalowych. Właściwie to podobnych ze świecą szukać, bo w nim jest wszystko: od narastającego napięcia aż po wybuch mizantropii i osamotnienia. W tym Vikernes był mistrzem i choćbyś dwoił się i troił, to drogi black metalowcu, nie nagrasz nigdy czegoś podobnego.
UP THE VERONICAS
KIERWA TAKE ME ON THE FLOOR TARARATA TARARARA
yog pisze: 3 lata temu polerowanie niemca to kwestia zdrowotna!
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Blind pisze: 3 tyg. temu Det som en gang var to ścisła czołówka utworów black metalowych.
"Hvis lyset tar oss" to mój ulubiony płyt Bużum i zaraz po nim "Filosofem". Klimat "Hvis lyset tar oss" jest jedyny w swoim rodzaju i do dzisiaj rozstawia domorosłych blackmetalowców grających atmosferyki po kątach.
Awatar użytkownika
Pale Szatana

Pale Szatana

Prawda tekstu trochę sporo, ale się zagotowałem. Denerwujące są te ciągłe nawoływania do bojkotu tego faceta. I wmawianie wszystkim, że jego muzyka nic nie znaczy bo komuś się nie podoba jego osoba
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Kto nawołuje do bojkotu? Kto chce dostać w ucho? :)