Torreador

Sacramentum

Torreador

Obrazek

Podróba Dissection.

Obrazek

Skład:
Anders Brolycke - Guitars (1992-2001, 2019-present) ex-Likblek, ex-Tumulus
Nisse Karlén - Guitars (1992-1994), Vocals (1992-2001, 2019-present), Bass (1994-2001) ex-Lord Belial, ex-Tumulus
Tobias Kellgren - Drums (2020-present) ex-Satanized, ex-Seventh One, ex-Soulreaper, ex-Wolf, ex-In Flames (live), ex-Decameron, ex-Dissection, ex-Swordmaster, ex-Nocrofobic
▼ Byli muzycy
Freddy Andersson - Bass (1992-1994) ex-Tumulus
Mikael Rydén - Drums (1992-1994) ex-Tumulus
Nicklas Rudolfsson - Drums (1994-1999, 2019-2020) Domedag, Gravfraktal, Runemagick, Saltas, The Funeral Orchestra, Unformulas, Necrocurse, ex-Bells of Doom, ex-Masticator, ex-Rapid Terrör, ex-Heavydeath, ex-Swordmaster, Den Tunga Döden, Utter Obscurity, ex-Deathwitch, ex-Varulv
Johan Norman - Guitars (1994) Trident, ex-Satanized, ex-Soulreaper, ex-Runemagick (live), ex-Deletion, ex-Decameron, ex-Dissection, ex-Nocrofobic
Niclas Andersson - Guitars (1998-2001) Lord Belial, Vassago, ex-Gallows Pride, ex-Dimension Zero (live), ex-Latex
Robert Axelsson - Bass (2020-2022) Death Reich, Fraction of Chaos, Grief of Emerald, Ruined Soul, ex-One Man Army and the Undead Quartet, Minora
Jonas Blom - Guitars (2020-2021) Ceremonial Death, Death Reich, Runemagick, ex-Azeazeron, ex-One Man Army and the Undead Quartet, ex-Grief of Emerald, ex-Trident, ex-Nifelheim (live)
▼ Muzycy koncertowi
C von Gravfenheim - Guitars (2021-present)
P. Possessed - Drums (2022-present) Mystik, ex-Lamentation, ex-Veternus, ex-Source, ex-Portrait (live), ex-Sepulchral
Julia von Krusenstjerna - Bass (2023-present) Mystik, Source
Melissa Moore - Bass (2023-present) Crossspitter, Rumpelstiltskin Grinder, Sonja, ex-XXX Maniak, ex-Armageddon, ex-Woe (live), ex-Absu, ex-Evil Divine, ex-Solace in the Shadows

Emil Nödtveidt - Guitars (1996) ex-Ophthalamia, ex-Outbreak, ex-Swordmaster, Deathstars, ex-Dissection (live), ex-Thunder
Nicklas Rudolfsson - Bass (2001) Domedag, Gravfraktal, Runemagick, Saltas, The Funeral Orchestra, Unformulas, Necrocurse, ex-Bells of Doom, ex-Masticator, ex-Rapid Terrör, ex-Heavydeath, ex-Swordmaster, Den Tunga Döden, Utter Obscurity, ex-Deathwitch, ex-Varulv
Tobias Kjellgren - Drums (2001) ex-Satanized, ex-Seventh One, ex-Soulreaper, ex-Wolf, ex-In Flames (live), ex-Decameron, ex-Dissection, ex-Swordmaster, ex-Nocrofobic
Thomas Backelin - Guitars (2001) Lord Belial, ex-Death Tyrant, ex-Hellgoat, ex-Latex, ex-Satanized, ex-The Cold Existence, ex-Mastema, ex-Sadistic Grimness, ex-Decameron (live)
Robert Axelsson - Bass (2019-2020) Death Reich, Fraction of Chaos, Grief of Emerald, Ruined Soul, ex-One Man Army and the Undead Quartet, Minora
Jonas Blom - Guitars (2019-2020) Ceremonial Death, Death Reich, Runemagick, ex-Azeazeron, ex-One Man Army and the Undead Quartet, ex-Grief of Emerald, ex-Trident, ex-Nifelheim (live)
Sergio Soto - Bass (2022) Imperialist
C.S. - Bass (2022-?) Avlivad, Graveyard, Krossfyre, Sheidim, ex-Morbid Flesh, ex-Ataraxy (live)
C.V. - Bass (2023) Skaldr, ex-Asagraum (live), ex-Sardonic Witchery (live)
Dyskografia:
1993 - Sedes Impiorum [demo]
1994 - Finis Malorum [EP]
1996 - Far Away from the Sun
1997 - The Coming of Chaos
1999 - Thy Black Destiny
2008 - Abyss of Time [kompilacja]
2022 - Complete Discography [boxed set]
2023 - Satan's Black Sex Masses [split]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Sacramentum/908
BC: https://sacramentum.bandcamp.com/music
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Swego czasu, jak pierwsze rzeczy wychodziły na kasetach, to bardzo chciałem - magia okładki - debiut, no i dwójkę. Ostatecznie na finał wyprzedaży kaset dorwałem dwójeczkę: The Coming of Chaos, no i całkiem sympatycznie się tego słuchało. Zwłaszcza, gdy nie szukało się na siłę problemów. Jeszcze ciekawy kawałek na finał - zgodny z tytułem płyty.

Muszę sobie odświeżyć.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
Awatar użytkownika
RCM1488

RCM1488

Torreador pisze: 2 lata temu Obrazek

Podróba Dissection.
Czy taka podróba? według mnie pod względem gitarowym Sacramentum odbiega lekko od Dissection, co prawda dalej widoczne są mocne podobieństwa do Dissection ale muszę przyznać iż Sacramentum ma w sobie jakiś sznyt jeżeli chodzi o riffy, przez który mi się zwyczajnie w świecie lepiej słucha Sacramentum od Dissection.
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Lepiej od Dissection? Gusta, guściki, ale tu nie rozumiem.
Użytkownika cechuje brak gustu i w ogóle elementarna słabość do tandety muzycznej.
HUMAN
Tormentor

HUMAN

Nils Joel Karlén - Sacramentum odszedł na wieki tak jak chciał .
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Nie wiem, czy stan przewlekłej depresji jest stanem w pełni świadomym, ale niestety kolejny przykład, gdy brak wsparcia kończy żywot.
Awatar użytkownika
affilicted

affilicted

Odkad poznalem zespol, czesto zdarza mi sie puscic Far Away from the Sun, mimo, ze sa elementy podobne do Dissection to nie uwazalem ich nigdy za "podrobe". Rest in Peace Nisse.
Ostatnio edytowany przez affilicted 5 mies. temu, edytowany łącznie 1 raz.
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

Ten zespół to tzw. liga zespołów szwedzkiej hańby. Jest tam tego o wiele więcej. Wystarczy zobaczyć jakie piękne nazwy pokazuje MA w podobnych. Gówno goni gówno.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
affilicted

affilicted

Jestem jeszcze mlody i malo wybredny, kto wie moze kiedys mi sie to zmieni. Poki co podtrzymuje zdanie ze bardzo dobrze slucha mi sie Sacramentum. ;)
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Hajasz pisze: 5 mies. temu Ten zespół to tzw. liga zespołów szwedzkiej hańby. Jest tam tego o wiele więcej. Wystarczy zobaczyć jakie piękne nazwy pokazuje MA w podobnych. Gówno goni gówno.
Nawet Metal Mind w swoim Metal Hammerze się nie wysilał z promocją, wywiad jednostronicowy za recenzjami, recka i tyle. Zresztą, gdy opadła fala popularności tego typu grania, to szybko te kapele poznikały. Ja potem po nich sięgnąłem, jak na finał sprzedaży kaset, był kosze w Media Markt z kasetami po 5,00 zł i nakupiłem jak debil kilkadziesiąt rzeczy od dawna znanych z reklam premier MMP.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Czego oczekiwać od kapeli, która w tytule demówki ma słowo "sedes"?
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Zsamot
Tormentor

Zsamot

Tu użyty w kontekście boskiego tronu, z nawiązaniem do pewnej katolskiej obsesji tronu boskiego. ;-) Aczkolwiek nadal brzmi zabawnie.