Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Prognan

Vexatus

Obrazek

Prognan to blackmetalowy zespół z Chorwacji. Panowie grali już od 2008 roku, ale przez kilka lat działalności udało im się wydać tylko dwie EPki. Reaktywowali się w 2022 roku i od tego czasu dość regularnie wydają kolejne duże materiały. Na początku grali dość prosty melodyjny Black Metal i zdarzało im się zabrnąć w klimaty Pagan. Obecnie ich muzyka jest dużo bardziej techniczna i brzmi zupełnie inaczej.

Obrazek

Skład:
Basher - Drums (2008-2010, 2011-2014, 2022-present) ex-Bustum
Kob - Vocals, Guitars, Bass (2008-2014, 2022-present), Orchestrations (2022-present) Powerless, ex-Bethroned, ex-Macabrum, Attera, Goran Dragaš, ex-Bustum
▼ Byli muzycy
Vortran - Bass, Guitars (2008-2010)
Izrod - Guitars (2008-2012) ex-Bustum
Ana - Keyboards (2009)
Iskariot - Guitars (2010)
Atheos - Guitars (lead) (2011-2012) Bustum
Dyskografia:
2009 - Follow the Blind [demo]
2011 - Vuk [EP]
2012 - Jama [EP]
2023 - Naši životi više ne postoje
2023 - Sve je tiho na Istočnom frontu [kompilacja]
2023 - Iskonsko zlo [single]
2024 - Sjene nad Balkanom
2025 - Sve će to narod pozlatiti
2025 - Devširme [EP]

MA: https://www.metal-archives.com/bands/Prognan/3540283607
BC: https://prognanband.bandcamp.com/
kataton88
Tormentor

kataton88

Bodajże Nathasus przewijał kiedyś na esbecji i spodobało mi się na tyle, że miałem ambitny plan posłuchać tego ze zrozumieniem warstwy lirycznej, czego do dziś jednak nie uczyniłem. Bo też ten ponad dwugodzinny kolos pt. "Sve će to narod..." jest w zasadzie słuchowiskiem muzycznym.
Kolosem będąc, album jest niemiłosiernie przeładowany i ściśle muzycznie szybko zaczyna nużyć. Ogólnie warto polecić miłośnikom tematów wojennych, a II WŚ w szczególności. Jeśli ktoś chce szybkiego blekmetalowego rozpierdolu a la kampania bałkańska pana Adolfa - omijać szerokim łukiem.
Awatar użytkownika
Nathas
Tormentor

Nathas

Tak, to byłem ja i to ten zespół, który wypuścił ostatnio 77 minutową EPkę - czyli nadal lubią tworzyć kolosy ;) Zarzuciłem wtedy na sb, bo ładnie siadło, jest okazja zweryfikować czy nic się nie zmieniło.
kataton88
Tormentor

kataton88

Ta "maxi-epka" z tego, co rzuciłem okiem, jest o Kosowym Polu, czyli mitycznej dla Serbów bitwie z Turasami. Zastanawiam się, czy oni są w ogóle / czują się Chorwatami? Teksty niby po chorwacku, goście z mocno "wyczyszczonego" etnicznie Vukovaru. Może są tymi jednostkami w bałkańskim tyglu, które poczuwają się do narodowości "jugosłowiańskiej"? Hmmm...

Tak czy inaczej kariery teatralnej jak Nihil z taką tematyką w ojczyźnie raczej nie zrobią. Zwłaszcza w Vukovarze. Było śpiewać "Ubij, ubij, ubij Srbina..."

edyta: ten "Danak" to już momentami takie mocno fińskie powerkowanie, w sumie fajnie się słucha, bo jest niewiele przeszkadzaczy.