Stahlmann

Poszukiwanie piosenki/Zespołu

Stahlmann

Hej, metalowcy!

Szukam konkretnego kawałka, który utkwił mi w głowie od dawna, ale nie mogę trafić ani na zespół, ani na tytuł. W tekście pada fraza „kein Millimeter mehr” (po polsku „ani milimetra więcej”). Kawałek był kiedyś wrzucony na kanał YouTube OPOS (One People One Struggle), ale kanał padł jakiś czas temu i już go nie ma.

Z tego co pamiętam, w innej części tekstu wymieniane są niektóre niemieckie Bundesländer – landy związkowe, np. Bayern, Sachsen, może Nordrhein-Westfalen. Całość miała taki patriotyczny, nacjonalistyczny klimat, pasujący do cięższego niemieckiego metalu albo raczej do sceny Rechtsrock, choć nie jestem pewien.

Teledysk był dość skromny: przynajmniej gitarrist siedział, ubrany zupełnie niemetalowo – zwykłe ciuchy, bez ćwieków, skór czy innych bajerów. Kamera kadrowała dziwnie, tylko od szyi w dół, bez pokazywania całych twarzy. Zero stage’owych efektów, pirotechniki czy mosh pitu – po prostu prosta produkcja.

Poszukuję strictly w celach naukowych (badam kulturowe aspekty tekstów metalowych i ich tematykę). Nie chcę tu wywoływać żadnych politycznych dyskusji czy dram, po prostu zależy mi na identyfikacji utworu do pracy badawczej.

Horns up!

PS. NIe był to kawałek Uebermenscha.
Awatar użytkownika
TITELITURY
Tormentor

TITELITURY

Może chodzi o zespół do kotleta Absurd ? Oni tak grają, ni to r.a.c ,ni to metal, a wszystko kwadratowe jak niemiecka wariacja na temat faszyzmu ?
Dum bibo piwo, stat mihi kolano krzywo.
Stahlmann

Stahlmann

@TITELITURY kawałek poznałem w latach 2012-2017, nawet bliżej tej górnej granicy czasowej i on chyba był czymś co dopiero było wrzucone na kanał OPOS. Jak patrzę na zespół Absurd to nic nie wydali wtedy (oprócz: Größer als der Tod EP (Darker Than Black, 2014))
Awatar użytkownika
Kotkleja

Kotkleja

Stahlmann pisze: miesiąc temu PS. NIe był to kawałek Uebermenscha.
A właśnie z nim mi się skojarzyło. Niemiecka nazirockowa scena ma dużo podobnych projektów, zdaje się, że często tworzonych przez te same osoby. Na pewno wokal wspomnianego Ubermenscha się przewija w sporej ilości, więc może to jest trop.
Kiedyś bym Ci wymienił dużo nazw takich kapel, ale zdążyły mi zwietrzeć z głowy wraz z innymi głupotkami. W każdym razie te kapele nie są na ogół znane wśród polskich metali (w przeciwieństwie do nsbm), więc chyba odpowiedź szybciej byś znalazł w ideologicznie pokrewnych klimatach.